Кабала и нејзината симболика

• Креатор на темата Креатор на темата 3DS
  • Време на започнување Време на започнување
Бате ти некоја автентична кабала да не изучуваш односно тајна. Во времето до 16 век така ја криеле кабалата, сега постои "отворена кабала" и секој кој сака да ја изучува има можност и достапна е и преку нет. Имаш и бесплатни онлајн предавања. Филозофијата е 60% извадок од кабалата и 40% како јас ја гледам и разбирам. Не ми одговори претходно каде ја изучуваш ти кабалата? Кој е твојот ментор?
Мојот веќе го открив самиот јас, дај кажи нешто и за твојот можеби има повеќе информаци... Или не се открива преку нет?

Немам ментор... имам ментори... браќа и сестри кои ме упатуваат во тајните на практичната кабала. Сакаш нивни имиња?

Се што има на нет и по книги во врска со кабала, се лушпи, клифоти кажано на јазикот на рабините, ништо суштинско освен мало запознавање со тематиката... Тоа е закон и никој не го прекршил до сега. Така да, бате, разгледај си ги ти опциите што ги има по нет и „бесплатните предавања“ по нет :)
Како може некој да ти го предаде неговото искуство, да го нуди својот пат ако ти сам не го одиш својот пат и немаш пракса? Туѓите симболи ако немаат практична примена во твојот систем, добиваш само магловита слика на Дрвото на Животот за кое реков дека е почетокот и крајот за разбирање на работите.
Немој со тој став дека филозофијата е дел од кабалата... тоа веќе оди надвор од моето интересирање и сум против таквото тврдење.

П.С. Кабалата ја изучувам дома и во храмот :)
П.П.С. Што знаеш за Дрвото на Животот? Од кои автори се запозна со него?

Таа состојба се наоѓа на нивото наречено синови божји - ацелут
Хм... зарем секој свет не содржи по едно Дрво?
Зарем
benielohim.gif
го има во Ацилут? :) И дали воопшто тоа име се однесува на Тифарет или пак на еманацијата наречена Сјај на македонски? Од каде тоа за Тифарет го пронајде кога тифарет е опишан како Палата на Златото во една книга? А злато знаеме кој има и кој е облечен во злато... :)

Патеката ја има во сите 4 светови и има едно та исто значење и цел!

Хм... зарем секој свет не содржи по едно Дрво?
Зарем
benielohim.gif
го има во Ацилут? :) И дали воопшто тоа име се однесува на Тифарет или пак на еманацијата наречена Сјај на македонски? Од каде тоа за Тифарет го пронајде кога тифарет е опишан како Палата на Златото во една книга? А злато знаеме кој има и кој е облечен во злато... :)

Патеката ја има во сите 4 светови и има едно та исто значење и цел!

Не се труди сега да го разбираш Дрвото на животот. Ти препорачувам прво да ја прочиташ книгата "Откриена Кабала":)
Секој свет ги содржи сите светови.
Инаку јас 4 години ја проучувам кабалата и уште неможам да ги разберам световите.
И ако сакаш да ги разбираш некои работи ќе ти треба познавање и на хебрејскиот јазик како на пример (Светост - Кадош - Скриен).

П.С - Кажи ми во кој храм ја изучуваш кабалата? Кабалистите немаат храмови, немаат ритуали, нема ништо што го има во религиите и се изучува во училници.

Не се труди сега да го разбираш Дрвото на животот. Ти препорачувам прво да ја прочиташ книгата "Откриена Кабала":)
Секој свет ги содржи сите светови.
Инаку јас 4 години ја проучувам кабалата и уште неможам да ги разберам световите.
И ако сакаш да ги разбираш некои работи ќе ти треба познавање и на хебрејскиот јазик како на пример (Светост - Кадош - Скриен).

П.С - Кажи ми во кој храм ја изучуваш кабалата? Кабалистите немаат храмови, немаат ритуали, нема ништо што го има во религиите и се изучува во училници.

Јас поеќе од 15 години (ако мериме пе*иси на форум) ја проучувам кабалата, имам прочитано мал милион книги „Разоткриена кабала“ на Метерс, сефер Јецирах, Сефер ха Бахир, Зохар, Liber 777, Notes on the Numbers, Магика од Кроули, Dogma et ritual de haute magie I,II од Елифас Леви, The Key of the Mysteries од Елифас Леви, делата на Луриа, делата на Дион Форчн, Колин Лоу, делата на Кроули итн итн... имам години на пракса.
За храм, не мислев физичка градба како синагога, црква или некој друг храм од тули :) Размисли... не само да ми зборуваш.
Јас го РАЗБИРАМ дрвото но сеуште осознавам работи и ќе осознавам...
Од каде ти го врза Самек со Бени Елохим и со Тифарет? Зарем Синовите на Боговите ги имаат тие атрибуции? Ги знаеп истите тие атрибуции?

П.С. Ми нудиш книга од Лајтман? :) Ме зезаш? Не благодарам ќе морам да ти речам.
И погледни го дрвото погоре во боја што е, мое дело е, не е нечиј цртеж. И дознај зошто е такво ;)

П.П.С. А ова е алатка што јас ја направив: http://777.oto-mk.org/ . Продолжи да учиш!

Па не би требело да има, ова е официалната страна за кабала на македонски;)
Фино што те заинтересирала кабалата.

Но, трeба да бидат јасни некои основни нешта:
Берг и Лајтман се таканаречени класични кабалисти, а многуте езотериски европски школи (меѓу кои и телемитските) влегуваат во таканаречената западна или мистична кабала.

Овие два вида на школи имаат различен пристап кон оваа обемна наука. Новите школи (овие на Берг и Лајтман) ја имаат прилагодено тематикава кон модерниот начин на живот (да не речам еден по комерцијален пристап). Што не ги прави понерелевантни или порелевантни.
Така да, кога комуницираш (условно кажано) со припадници на западните школи, треба да ти е јасно дека пристапот е поинаков. Кај класичарите се почнува прилично профано и да речам, од околу и постепено, за разлика од другиве.

- Кабалата е една, но школи има повеќе. Повеќето од нив вклучуваат и други езотеријски аспекти. На пример: херметизам, алхемија, Христијанство, друидска езотерија.... речиси сите тие (на чело со масонството кое има извршено најголемо влијание врз сите школи од редот на т. наречената западна или мистична кабала) тврдат дека се вистинските наследници на првиот кабалист Аврам (кој со божја промисла бил обучен).

- Oрганизациите од т.наречената класична кабала ( Берговата и Лајтмановата), се стари неколку децении, додека организациите од оваа другава, се околу пола-до еден век постари од првиве.

Навистина има уште многу нешта кои треба да се кажат.

Поентата ми беше да ги увидиш разликите и да се информираш што по целосно за да немаш расипан телефон - дискусии.

Еден краток извадок од Liber 777 (има уште неколку на Хептаграм XI) кој што е воведен текст во книгата. Истата треба да излезе наскоро оваа година на македонски јазик.
Повелете тука каде што има уште некои „кабалистички“ текстови од истата книга!

...
Инаку, официјална страница за кабала, до сега немам сретнато а и нема ни да се сретне по нет. Тоа не е нешто што се учи од нет. Истото ќе ви го кажи и момчето од сликата.​

.

Кабалата која во денешниот свет се сретнува, во споредба со Совршената (Христовата) е скиселена боза! :)

За Совршената Кабала не тие потребен нити Лајтман, Рашми, нити Лјубан, ...!

Шшшаломммммм!

.

.

Се сложувам! (y)
Терај сега по твојот пат на совршениот/совршената X !

* на местото X стави што ти е по желба!

.

Ти благодарам за дозволата! :)

.

Се’ е од *Него, според *Него и за *Него.

Нему слава во вечни векови.

Амин! .:love:

.

.
Ти благодарам за дозволата!:)

Тоа не е дозвола тоа е благослов ;)

П.С. Ќе гукнеш нешто за практичната кабала што како или јас сам ќе си правам муабет овде?
Толку не сте запознаени со праксата? :place:

...
Боите играат голема улога во кабалата, добро е да бидете запознаени со истите и како и зошто се врзани со одредени патеки и сефироти, и во кои светови кои бои одат.​
Со среќа :)
1.jpg
Ве љуби Хептаграм!:love:
А на пример, ако некој е далтонист не може да ги открива тајните на кабалата?

А на пример, ако некој е далтонист не може да ги открива тајните на кабалата?

Може... зошто да не може.
Прво воопшто знаеш што се овие бои и зошто се баш овие бои?
И зарем сетилата не се сепак ограничување понудено од нефеш во комбинација со ашијах кои треба да се... како да кажам надминат?

Друго, нефеш има влијание врз руах и обратно (повратна врска на искутсво и учење), што прави проблеми за врската нешемах-руах, но мислам дека постојат методи (не сум сигурен или пак не сакам да ги кажам како сакате) што го исфрлаат нефеш и го врзуваат руах повеќе со нешемах.

Јасно?

П.С. Ова важи и за странци, не само за далтонисти! ;)

Кабала, религијата на масоните, илуминатите, OTO, вештерите и сите окултистички организации
Кабалата е еврејски мистицизам – окултизам кој е практициран од страна на посебно одбрани рабини. Според Каабалата, книгите од Стариот Завет го содржат основното учење за обичниот народ, Талмудот представува Душата на Законот, додека Кабалата е Душата на Душата на Законот. Се содржи од магиско (тобожем езотерично) толкување на Библијата, магиско користење на “името на бога - Јахве” за практикување на магијата, повикување на духови, медитација, опседнатост од духови на тобожем мртви души, реинкарнација, астрологија, тарот и други магиски техники.
Основната цел на Кабалата е владеење на Израел над целиот свет на економски, политички и религиозен план преку Новиот Светски Поредок. Заради спроведување на тие нивни цели, Ционистите заедно со рабините и евреоционистичката мрежа на банкари, основаа масонски ложи по целиот свет, како и инсталација на многу други окултистички организации од типот на ОТО (таканаречени темплари), илуминати, WICCA, теософистички организации, Rotary, Lions Club, неопаганисти и др. Масонските ложи представуваат гнездо” за гаење на Евреоционистичката војска која потоа се инсталира на политичка сцена на високи позиции како би се инфилтрирале во политичката елита за потем да би ги послушно исполнувале плановите за Нов Светски Поредок.
Со основањето на разните окултистички организации се обидуват да ја воспостават Кабалата како “Светска Религијаи да ја представат како извор на сите останати религии. Во Новиот Светски Поредок е нема место за луѓе кои имаат сопствено мислење, туку само за луѓе кои се (или ќе бидат) доследни послушници и спроведувачи на Евреоционистичките планови. Личноста која има сопствено мнение, сопствени погледи, сопствени ставови и го изразува сето она производ на свесната слобода на личноста не е пожелна во светот каде пирамидалниот начин на спроведување на наредбите од највисоките позиции каде се вгнездени семејствата на Rothchild, Rockefeller, и останатите банкарски “моќници” (на пример Сорос) па се до непокорната послушност на најниските нивни слуги (масоните, ОТО, илуминатите и сите останати окултистички групации) се одразува врз секое денешно општество (пример политиката) и е видливо дури и со “голо око”. Наредбите за послушниците се спроведуваат преку организирани состаноци од типот на Билдерберг или слични такви, каде потоа преку окултистичките центри се спроведуваат на дело.
Така отприлика би бил овој вовед во темата и се надевам дека доволно ве предизвикав на дискусија. Секое мислење е добредојдено и се надевам овој пат темата нема да ми биде избришана како предходниот пат и ќе може слободно да се дискутира на една многу сериозна проблематика со која се соочуваме денес.

Сума сумарум... темава ти е кабала т.е тема од религија и таму и ќе ја испратам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom