Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Легално избраните репрезенти на народната воља, глас на народот и нацијата сметаат дека со 8000 може да се живее.
Не се прашувај што може државата да направи за тебе...:icon_lol:
Aбе можеШЕ и со 6 на времето...пред околу 8 години моите 6 зимаа (и тоа татко ми не редовно, у ЕМО охрид).
Али тогаш и ја и брат ми бевме помали а и не беше ништо волку скапо. Плинот беше 27 денари, лебот 18, млекото 25....
Сега под 10 (двајцата) е ко да ги немаш.

Легално избраните репрезенти на народната воља, глас на народот и нацијата сметаат дека со 8000 може да се живее.
A што може Државата да направи? Освен да украде од еден и да му даде на друг.
--- надополнето: 3 март 2012 во 17:21 ---
Aбе можеШЕ и со 6 на времето...пред околу 8 години моите 6 зимаа (и тоа татко ми не редовно, у ЕМО охрид).
Али тогаш и ја и брат ми бевме помали а и не беше ништо волку скапо. Плинот беше 27 денари, лебот 18, млекото 25....
Во Африка живеат и со 20 долари месечно ама...

Тоа е ставот на народните претставници кои се глас на народот, т.е. го претставуваат нашиот глас и се што ќе направат е во интерес на оние кои ги одбрале да владеат инаку немаше да ги бираат. А ако грешат, ќе има избори и народната воља ќе си го каже своето...
Несогласување значи и непочитување на државните институции !

A што може Државата да направи? Освен да украде од еден и да му даде на друг.
--- надополнето: 3 март 2012 во 17:21 ---

Во Африка живеат и со 20 долари месечно ама...

Тоа е затоа што ние луѓето сме по природа никакви, грешни родени и затоа мора да постои држава која ќе не штити од самите себе...:icon_lol:

Хуманост и капитализам не оди заедно. Народот не сака социјална еднаквост нормална ситуираност и монотон живот. Сите народи во тогашна СФРЈ излегоа и гласаа да се промени таквиот начин. Одбраа капитализам. Не знам за други републики но овде, во Македонија мислам дека 93% од излезените гласаа за промени. Повеќепартиски системи, школство и здравство базирани на западен начин, стил на живот, вработувања... сето да се смени. На народот му беше доста и преку гла од социјализам. Бараа начин како да избегаат од тоа ст(р)ање и да се дочепаат до независност сувереност и пазарна економија. Некои и војна водеа со години за да дојдат до ова денес. И сега не биле задоволни?!
Ма немој.
Абе кажи скратено, глупиот народ беше изманипулиран.

Прашај се што уште може да ти украде :)

.....
-Можеш да го слушаш латас како труби.
...за тоа како уствари на нас ни е супер, али ние не признаваме... Неблагодарници...:cautious:

најреално... колку од вас што пишале заработуваат сами а колку не с ево таква можност (малолетни/студенти и слично...) ...

Секако дека со 8 илјади не се живее но какви сте вие суштеста па да некому му викате зошто направи деца... зар имате и малку мозок па размислите дал вие лично или вашите другари, партнери или што уште не од ваша генерација ќе постоеле ако вашите или нивните родители на времето размислувале леле немам пари не оформувам семејстов. Мислам ок е , засега немам ни јас семејство лично но мислам дека единствен начин на опстанок е да се оформи семејство и да се живее и твори за нивниот живот... Сите тука се претежно млади да не речам родени од смртта на тито па навака и што мислите во осумдесетите деведесетите сите семале по 300-400 евра во сегашна вредност плата па не створиле сите нас...

Секако дкеа со 8 не се живее но некои живеат и со 1500-2000 социјална , крпат работеќи по штали, конфенции и слично на црно , немаат платено никакви сметики, има гасат струја ги тужат им идат извршители од долгови кон евн /пошти/водовиди...
АКО гледаме за пристоен живот со помалку од 40-50 илјади влез во фамилија не се живее но некои живеат и со 4-5...

Тоа е затоа што ние луѓето сме по природа никакви, грешни родени и затоа мора да постои држава која ќе не штити од самите себе...:icon_lol:
Остај уште државата да мисли за нас случајно нешто да не си згрешиме. :icon_lol:

Достоинствен живот со 8.000?
Зависи што се подразбира под достоинствен.....

Секако дкеа со 8 не се живее но некои живеат и со 1500-2000 социјална , крпат работеќи по штали, конфенции и слично на црно , немаат платено никакви сметики, има гасат струја ги тужат им идат извршители од долгови кон евн /пошти/водовиди...
АКО гледаме за пристоен живот со помалку од 40-50 илјади влез во фамилија не се живее но некои живеат и со 4-5...
-----Муабет на место----Браво за постот

Сега не може да се преживее со 250 е плата,а камо ли со некои 8000 ден.или некаде 140е.
Па за достоинствен живот треба доста повеќе.

Достоинствен живот со 8.000?
Зависи што се подразбира под достоинствен.....

Zavisi za kogo kako !!!
Eve konkretno licno za mene:
Osnovni zivotni potrebi(deneska): dom, avtomobil, obleka, hrana, cigari, struja, voda, internet, kablovska, mobilen i.t.n.
Odenjeto na odmor(leten/zimski) bilo nekade niz MKD ili vo stranstvo, go smetam za luksuz, alkohol i kocka ne, jadenje isklucivo po doma, kafani, restoranti ne !!!
Taka da se si zavisi do covekot, ali ipak plata 8 iljadarki deneska se ispod sekoe nivo, pogotovo samo ako eden vo kukjata raboti i zima po tolku, toa e katastrofa !!! PuPu skraja neka e !!!
--- надополнето: 3 март 2012 во 20:55 ---
Сега не може да се преживее со 250 е плата,а камо ли со некои 8000 ден.или некаде 140е.
Па за достоинствен живот треба доста повеќе.

Samo za naj-osnovnite mesecni zivotni potrebi na pr. za edno cetiricleno semejstvo, se potrebni okolu 30 iljadarki, zboram samo za naj-osnovnite zivotni potrebi, ne zboram za luksuzi: alkohol kocka shopinzi setanja korziranja odmori modiranje menjanje mobilni jadenje po kafani/restoranti prestojuvanja po hoteli i.t.n. toa e vekje luksuz deneska !!!

Zavisi za kogo kako !!!
Eve konkretno licno za mene:
Osnovni zivotni potrebi(deneska): dom, avtomobil, obleka, hrana, cigari, struja, voda, internet, kablovska, mobilen i.t.n.
Odenjeto na odmor(leten/zimski) bilo nekade niz MKD ili vo stranstvo, go smetam za luksuz, alkohol i kocka ne, jadenje isklucivo po doma, kafani, restoranti ne !!!
Taka da se si zavisi do covekot, ali ipak plata 8 iljadarki deneska se ispod sekoe nivo, pogotovo samo ako eden vo kukjata raboti i zima po tolku, toa e katastrofa !!! PuPu skraja neka e !!!
--- надополнето: 3 март 2012 во 20:55 ---

Samo za naj-osnovnite mesecni zivotni potrebi na pr. za edno cetiricleno semejstvo, se potrebni okolu 30 iljadarki, zboram samo za naj-osnovnite zivotni potrebi, ne zboram za luksuzi: alkohol kocka shopinzi setanja korziranja odmori modiranje menjanje mobilni jadenje po kafani/restoranti prestojuvanja po hoteli i.t.n. toa e vekje luksuz deneska !!!
кој се тие најосновни потреби што ти требаат 30 000 денари.
баш ме интерсира.
ете во кратки црти, не мора детално, не за друго ме интерсира што подразбираш под основни потреби.

кој се тие најосновни потреби што ти требаат 30 000 денари.
баш ме интерсира.
ете во кратки црти, не мора детално, не за друго ме интерсира што подразбираш под основни потреби.

Pa vo pogorniot moj post e precizirano !!!
Polovina od tie 30 iljadarki samo za smetki komunalii, a polovinata za prehrana i nesto za prevoz !!!
B.T.W. Plus i za vikendicata redovno mi stigaat smetki za gjubretarina, RD-taksa, osvetluvanje, danok na imot i.t.n.
A samo za legalizacija na istata dadov preku 20 iljadi denari, iako e skromna ne mnogu golema !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom