Дали е грев да не се верува во господ?

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Ако не веруваш во оној кој те создал тоа е малку нечовечки
за себе прво а потоа и кон Бог

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492

Ahmed Mohsen
· Top Commenter
As a religious man, I approve of this. A Muslim scholar once said: "Blind faith is worse than the denial of God." To put that into context, in Islam, denial of God is the only unforgivable sin.

I prefer the intelligent and open minded individuals who has honestly thought and pondered about the existence of God and came to the conclusion that God does not exist. That is his choice and as long as he 'live(s) and let(s) live' I can respect him and his decision.

But the faith of a fool who merely believes because he has been conditioned to do so (by his family, religious organisation, society or friends) and not by his own intellect and accord is meaningless. Were he to be born into a Christian family he would be a Christian, into a Muslim family he would be a Muslim or Hindu is brought up bвекоy a Hindu family. His faith has no intrinsic value.
Што мислите во врска со овој коментар иако очигледно човекот збори за муслиманството тука се сите религии помалку или повеќе споени?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
...Едноставно ќе речам сите што сте верници имате поголеми гревови од атеистите, ...
.

Скоро секогаш се трудам да појдам од предпоставката дека другиот - иако е атеист - е поблиску до совршенството, а со тоа и дека има помалку гревови од мене и од сличните на мене.

Но, ако другиот навистина е поблиску до совршенството, е појќе свестен и има помалку гревови од мене, тогаш тој автоматски има и многу поголема причина да биде благодарен за тие прекрасни дарови и да Го Слави Името на Дарителот, како што тоа го учеше и покажа Исус! Така?

Исус не Го негираше нити се воздигна над Дарителот Небесен (Отецот), туку се даде себеси во служба на грешните и несвесните, но и во служба на оние неблагодарни луѓе кои (без вистинска причина) се сметаат себеси за посвестни и помалку грешни од другите!

Или можеби мисли некој од вас дека сонцето, земјата, водата, воздухот, лебот, ... мајчиното млеко, родителите, фамилијата, социјалата, свесноста, безгрешноста, совршеноста, ... е сопствена заслуга а не (пред се’) дар на Небесниот Цар? o_O

Да, драги пријатели, јас потполно сум сигурен во фактот дека сите оние луѓе кои - наместо да благодарат и да Го слават - Го негираат БОГА, се’уште не се толку свестни и безгрешни колку самите себеси се сметаат дека се!

Поздрав до сите пријатели и непријатели. .

.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
.

Скоро секогаш се трудам да појдам од предпоставката дека другиот - иако е атеист - е поблиску до совршенството, а со тоа и дека има помалку гревови од мене и од сличните на мене.

Но, ако другиот навистина е поблиску до совршенството, е појќе свестен и има помалку гревови од мене, тогаш тој автоматски има и многу поголема причина да биде благодарен за тие прекрасни дарови и да Го Слави Името на Дарителот, како што тоа го учеше и покажа Исус! Така?

Исус не Го негираше нити се воздигна над Дарителот Небесен (Отецот), туку се даде себеси во служба на грешните и несвесните, но и во служба на оние неблагодарни луѓе кои (без вистинска причина) се сметаат себеси за посвестни и помалку грешни од другите!

Или можеби мисли некој од вас дека сонцето, земјата, водата, воздухот, лебот, ... мајчиното млеко, родителите, фамилијата, социјалата, свесноста, безгрешноста, совршеноста, ... е сопствена заслуга а не (пред се’) дар на Небесниот Цар? o_O

Да, драги пријатели, јас потполно сум сигурен во фактот дека сите оние луѓе кои - наместо да благодарат и да Го слават - Го негираат БОГА, се’уште не се толку свестни и безгрешни колку самите себеси се сметаат дека се!

Поздрав до сите пријатели и непријатели. .

.
.
Ми наликуваш на суфист, дали грешам? Сонцето, водата и воздухот немаат врска со фамилијата и социјалата, мешаш баби и жаби. Атеистите веруваат во правилата според моралните и правните норми. Тука спаѓаат гревовите, ако убие некој правната норма односно законот ќе го затвори, тука е стравот од затвор а не од бог и пекол. Исто така по извесен период можеби ќе покаже покајание према неговото семејство а не према бога, доколку свати дека направил грев и има грижата на совест тоа е морална норма.
Факт за бог не ти го признавам како факт затоа што единствени докази кои се темелат за негово постоење се светите книги , храмови и свештени лица кои проповедаат невербални информаци за мене и огромна толпа на луѓе во кои спаѓаат (научници, разочарани верници, со пошироки сваќања од другите итн..) меѓутоа во глобала се овие.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
...Атеистите веруваат во правилата според моралните и правните норми. ...
.

Од каде потекнуваат етичките, моралните и правните норми?
Од каде потекнува свеста, подсвеста, совеста?
Од каде потекнува сонцето, земјата, водата, воздухот?

Кој е таткото на твојот татко, ...?
Кој е учителот на твојот учител, ...?

Контемлирај, Мајоре!

Априори
Апостериори
Апостоли

п.с. Четвортото Евангелиско известување (според Јован) стои за елементот воздух. За македонските зборови дух, ангел и ветер во мајчиниот јазик на Исус Христос, постои еден еквивалентен збор : Руах!

Одсрце ти посакувам ... !

.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Од каде потекнуваат етичките, моралните и правните норми?
Од каде потекнува свеста, подсвеста, совеста?
Од каде потекнува сонцето, земјата, водата, воздухот?

Кој е таткото на твојот татко, ...?
Кој е учителот на твојот учител, ...?
Етичките, моралните и правните норми потекнуваат од законите и уставот на секоја држава и не се за сите исти, немаат врска со божјите заповеди, џабе ме убедуваш.
Совеста и подсовеста и свеста потекнува од разумот на човекот и се развива.
За сонцето, земјата, водата, воздухот има научни документарки гледај ги нема да образложувам, само ќе појаснам ниеден доказ не покажува дека овие елементи потекнуваат од господ.

B

Borg_Drone

Гостин
Етичките, моралните и правните норми потекнуваат од законите и уставот на секоја држава и не се за сите исти, немаат врска со божјите заповеди, џабе ме убедуваш.
За сонцето, земјата, водата, воздухот има научни документарки гледај ги нема да образложувам, само ќе појаснам ниеден доказ не покажува дека овие елементи потекнуваат од господ.
Имаат врска со Томас Мур.Потекнуваат од неговото дело „Утопија“; каде Томас Мур го објаснува поопширно тогашниот систем на казнување на крадците во Англија кој бил проповедан од нивната црква а тоа бил: бесилка или сечење глава.Интересна книга, треба да си ја прочита.Од овој човек потекнуваат денешните институции зошто идеалите на христијанската религија се изградени по принципот на Платон за вечните идеи.Авторот всушност дава критика на христијанската религија преку ова дело и прави споредба на христијанскиот систем со муслиманскиот систем на казнување на крадци (во Иран).И за чудо, во делото испаѓа дека христијаните биле поголеми варвари и од муслиманите.Инаку од Платон потекнува и тоталитаризмот; карактеристика што е типична за христијанската религија се до појавата на чумата.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Имаат врска со Томас Мур.Потекнуваат од неговото дело „Утопија“; каде Томас Мур го објаснува поопширно тогашниот систем на казнување на крадците во Англија кој бил проповедан од нивната црква а тоа бил: бесилка или сечење глава.Интересна книга, треба да си ја прочита.Од овој човек потекнуваат денешните институции зошто идеалите на христијанската религија се изградени по принципот на Платон за вечните идеи.Авторот всушност дава критика на христијанската религија преку ова дело и прави споредба на христијанскиот систем со муслиманскиот систем на казнување на крадци (во Иран).И за чудо, во делото испаѓа дека христијаните биле поголеми варвари и од муслиманите.Инаку од Платон потекнува и тоталитаризмот; карактеристика што е типична за христијанската религија се до појавата на чумата.

.

Е тука имаме чест сега да бидеме во најотменото антихристијанско друштво ! :ROFLMAO:

Вистинскиот Христос и Неговите вистински следбеници никогаш никого не угнетувале, не приморувале, не злоупотребувале, ... не казнувале со убиство или слично, за разлика од вашите духовни предци (грчко/римските волци под јагнешко руво)!

.

.

Од каде потекнува правото на слободен ден (викенд) за сите?
Од каде потекнуаат првите пишани закони ?
Од каде потекнува духот и разумот ?
Од каде потекнува материјата и енергијата која ја еволуира истата и која е крајната цел на еволуцијата? :)

Потреба од убедување нема, кој Вистината Ја прифати - за се’општо добро прифаќа, кој одфрла - за се’општо добро одфрла!

Пријатен викенд и уживај ја саботата :)

п.с. Првите 2 глобални војни поминаа, декаденција, еколошки катастрофи и криминал се’повеќе зема замав, ... потреси и сунами со неспоредливи жртви ни се случуваат пред наши очи ... а ОН известуваат дека депресијата и слични духово оѓествени (психосоцијални) болести се наголемуваат со епидемолошки замав, посебно во неблагодарниот материјално “развиен“ свет!

Што мислите зошто?

.

B

Borg_Drone

Гостин
.

Е тука имаме чест сега да бидеме во најотменото антихристијанско друштво ! :ROFLMAO:

Вистинскиот Христос и Неговите вистински следбеници никогаш никого не угнетувале, не приморувале, не злоупотребувале, ... не казнувале со убиство или слично, за разлика од вашите духовни предци (грчко/римските волци под јагнешко руво)!
Работата е тоа што ти не си вистинскиот Исус, а сите христијани не ги следат неговите дела.Поентата е ти да ги следиш делата на Христос, тоа и ти заповедува религијата.Но, сите христијани не ги прават делата што ги правел Христос зошто човекот не е совршено суштество.Тоа ти го заповедуваат всушност учењата на св.Августин, творец на првата автобиографија во целиот свет и теоријата за дуализмот кој инаку бил следбеник и почитувач на Плотин и неговиот неоплатонизам еве да ти објаснам поопширно зошто во претходниот коментар не дообјаснив.Односно сето она што го претполага христијанската религија може да се претвори во вечни платонски идеи.
Друго, сигурен си дека во христијанската религија нема присуство на пагански божества?
Тука ние не разговараме за следбениците на Христос, туку разговараме за верниците.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Работата е тоа што ти не си вистинскиот Исус, а сите христијани не ги следат неговите дела.Поентата е ти да ги следиш делата на Христос, тоа и ти заповедува религијата.Но, сите христијани не ги прават делата што ги правел Христос зошто човекот не е совршено суштество. Тоа ти го заповедуваат всушност учењата на св.Августин, творец на првата автобиографија во целиот свет и теоријата за дуализмот
.

Баш затоа Совршенството се појави во Христос, несовршенте и непросветлените да постанат вистински совршени и просветлени!

Негледањето и одбивањето на Совршенството носело, носи и ќе носи последици со себе, гледано од индивидуален и од колективен аспект. Болките, војните, патњите, катастрофите ... се тие коишто ќе ни ги отворат очите (и ушите) и (во добриот случај) ќе не’ преобразат според Ликот (образот) на Совршениот!

Што сега(?) се радувам можеби на негативното што ми/ни се случува? Сигурно не! Само укажувам на фактот дека Совршенството го трансформира дури и негативниот дуализам, интегрирајќиго во корист на позитивниот дуализам.

Или можеби навистина мислиш дека дуализмот е нешто лошо и треба потполно да се надмине? . :icon_lol: .

Целта на развојот (еволуцијата) е паѓањето на егоистичките (индивидуални и колективни) крпи, во кои ние несовршените (повеќе или помалку) поради неверата сме завиени (смотани) и со тоа паѓање доаѓа до појавување (преобразувањето) на Ликот БОЖЈИ - Христос во нас - кој не’ создал во мајчина утроба, кој не’ гради, не’ лечи, не’ одржува ... иако сме такви какви што сме.

Надприродна е таа Љубов!

Чеда мои, за вас пак сум во породилни маки, додека Христос не се обликува во вас!

(од Новозаветните списи)

Тоа ти го заповедуваат всушност учењата на св.Августин, творец на првата автобиографија во целиот свет и теоријата за дуализмот кој инаку бил следбеник и почитувач на Плотин и неговиот неоплатонизам еве да ти објаснам поопширно зошто во претходниот коментар не дообјаснив.Односно сето она што го претполага христијанската религија може да се претвори во вечни платонски идеи.
Друго, сигурен си дека во христијанската религија нема присуство на пагански божества?
Тука ние не разговараме за следбениците на Христос, туку разговараме за верниците.
.

Се’држител (Allumfasser) !

Покрај секој респект ... се’ што има добро и вистинито Платон, Плотин, Августин, ... се’ што е добро и вистинито кај паганите и во безкрајниот универзум, се’ потекнува од Еден и Единствен Извор: Тоа е БОЖЈОТ Логос - Тој БОЖЈИ чудесен Збор!

Или мислиш дека е случајно потполно ист повикот кој што е упатен кон Св.Августин и Св. Мухамед?

Tolle lege(латински) = Iqra(арапски) = земи и читај(македонски)!

Јас гледам поголема разлика само во јазикот (формата) а не во суштината! .:)

Пријатна и благословена сабота (y)

Зашто, се’ е од *Него, според *Него и за *Него.
Нему слава во вечни векови.
Амин!

(од Новозаветните списи)

.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што мислите зошто?
Oд една проста причина, а таа е дека слободата е загрозена на планетава земја.
Треба да се пуштат луѓето да живеат во хармонија со природата. Да се укинат сите држави и религии, секое можно надворешно влијание.

B

Borg_Drone

Гостин
.

Баш затоа Совршенството се појави во Христос, несовршенте и непросветлените да постанат вистински совршени и просветлени!

Негледањето и одбивањето на Совршенството носело, носи и ќе носи последици со себе, гледано од индивидуален и од колективен аспект. Болките, војните, патњите, катастрофите ... се тие коишто ќе ни ги отворат очите (и ушите) и (во добриот случај) ќе не’ преобразат според Ликот (образот) на Совршениот!

Што сега(?) се радувам можеби на негативното што ми/ни се случува? Сигурно не! Само укажувам на фактот дека Совршенството го трансформира дури и негативниот дуализам, интегрирајќиго во корист на позитивниот дуализам.
Или можеби навистина мислиш дека дуализмот е нешто лошо и треба потполно да се надмине? . :icon_lol: .

Целта на развојот (еволуцијата) е паѓањето на егоистичките (индивидуални и колективни) крпи, во кои ние несовршените (повеќе или помалку) поради неверата сме завиени (смотани) и со тоа паѓање доаѓа до појавување (преобразувањето) на Ликот БОЖЈИ - Христос во нас - кој не’ создал во мајчина утроба, кој не’ гради, не’ лечи, не’ одржува ... иако сме такви какви што сме.

Надприродна е таа Љубов!

Чеда мои, за вас пак сум во породилни маки, додека Христос не се обликува во вас!

(од Новозаветните списи)

.

Се’држител (Allumfasser) !

Покрај секој респект ... се’ што има добро и вистинито Платон, Плотин, Августин, ... се’ што е добро и вистинито кај паганите и во безкрајниот универзум, се’ потекнува од Еден и Единствен Извор: Тоа е БОЖЈОТ Логос - Тој БОЖЈИ чудесен Збор!

Или мислиш дека е случајно потполно ист повикот кој што е упатен кон Св.Августин и Св. Мухамед?

Tolle lege(латински) = Iqra(арапски) = земи и читај(македонски)!

Јас гледам поголема разлика само во јазикот (формата) а не во суштината! .:)

Пријатна и благословена сабота (y)

Зашто, се’ е од *Него, според *Него и за *Него.
Нему слава во вечни векови.
Амин!

(од Новозаветните списи)

.

Дали ти навистина мислиш дека несовршените според оваа мисла можат да станат совршени?Ај наброј колку пати досега си направил грешки и колку пати си барал да ти биде опростено.Според оваа мисла тебе ти е дозволено само еднаш да погрешиш.Зарем не гледаш дека ти како верник испаѓаш на крај поголем лицемер и од мене „грешникот“?Зарем ти со ова што го напиша не испаѓаш поголем грешник од мене и од сите атеисти тука?Или пак ти само еднаш си погрешил во животот.
Дефиницијата за херој во христијанството е: ако те удрат по едниот образ, сврти го и другиот?
Дали јас ако тебе на пр. те удрам со палка во глава по десната страна од твојот череп ќе дадеш да те удрам и по левиот дел од черепот или ќе се браниш?По правило треба да дадеш да те удрам.....

Треба потполно да се надмине и е‘ навистина погрешна работа.Платонски обликувана теорија која на крајот се покажала како неуспешна.Човекот е несовршено суштество и поради тоа постојат тие институции денеска.Институциите не постојат поради црквата.

Гледам колку ги отвори очите последниве две илјади години.Сеуште се водат војни и страдаат невини.Две најголеми религии кои проповедаат мир и слобода а на крајот самите тие ги кршат тие нивни проповедања.
Уште едно лицемерие на религиите, кое е поголемо од тоа на атеистите.
И нареден пат пишувај го текстот во целина, а не вака да ги бркам со пиштол речениците.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Ако мислиш дека е грев тогаш, ДА грев е .... Мислиш дека Господ ке ти се налути ако не веруваш во него? Ако имаш потреба, ако сакаш да веруваш, ако тоа на некој начин ти помага верувај во Него.... А доколку не веруваш никој ништо нема да ти направи, па дури ни Господ xD Работата е до тебе и до твојата потсвест :)
Не бе онака си прашувам чисто информативно од друга перспектива да добијам поглед.
Инаку не се замарам со работи на кои не можам да влијаам па што ќе биде нека биде :)
--- надополнето: 3 март 2012 во 21:09 ---
Па тогаш зошто темава? Ако сам за себе си гледаш ти немаш потреба да дознаеш дали е грев или не е грев.
Еве да речеме ти си атеист. Значи самото прашање дали ти сакаш да дознаеш дали ќе одиш во пеколот е апсурдно, бидејќи во твоето гледање на работите не постои нешто такво како пеколот. Исто и со другите религии/верувања/неверувања.
Не бе онака си прашувам чисто информативно од друга перспектива да добијам поглед.
Инаку не се замарам со работи на кои не можам да влијаам па што ќе биде нека биде :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
:pos:
Секоја чест за прашањево,дали е грев да не се верува во господ, мислам колку е само тоа дебилно.
Не верувам во господ а се плашам да не сум направил некој грев со тоа.
Тоа би му дошло исто како : Дали ако не верувам во Дедо Мраз нема да добијам поклон за нова година:pos:

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Колку е глуп само насловот на темава...
Па ако не веруваш следствено, да не кажам автоматски, таквите работи за тебе се :гомце: .
Насловот (размислувањево) е глуп исто како да кажеш "ке ме измокри ли дождот ако не излезам од дома".
Не знам брат најлесно за некој или нешто е да се каже дека е глуп.
Тоа најчесто е кога немаш валиден аргумент за нешто.
Јас само сакав да слушнам повеќе мислења од различни перспективи,а религијата е многу опширна ствар и зависи кој како ја сваќа.
Гледам на форумов сите се фалат дека се паметни и не земаат здраво за готово,а информации од книга како библијата и коранот ги земаат.
Моментално дали постои бог е небитна работа.
Но, еве на пример да земеме човек со грам мозок во себе
дали вистина мислиш дека книга како библијата која минала 2+милениуми време е под никакви влијанија од надвор?
Еве јас накратко ќе ти кажам што мислам за господ(не е битно дали постои)
-божествено е да се љуби
-божествено е да се простува
-божествено е да се помогне
-божествено е да се почитува

Најголем пример за тоа како луѓето треба да ја сватат религија според мене е Мајка Тереза ако сите луѓе размислуваа на тој начин светов ќе беше подобро место за живеење.:)
--- надополнето: 3 март 2012 во 21:40 ---
Гркоманче ? :) Немам ништо грчко во моите погледи, дури немам прочитано ниедно грчко филозофско дело. Моето сфаќање за Бог е од моите човечки сетила и мозок кои ми се дадени од Него додека твоите се од една глупава книга која ти го полни мозокот со ѓубре и мислиш дека си многу паметен и религиозен а притоа мозокот не го користиш ни 2%. Гледам нешто многу си јак со црвениве букви, дали лично си го слушнал Христос или и веруваш на 2000 год. старата Библија која била минимум 100 пати преправана? Да, мојот Бог е арогантен и егоистички гад, наречи го како сакаш но барем не е лицемер како твојот кој оправдува педофилија и го уназадува човештвото. Мојот Бог нема да те прати во пеколот ако го наречеш гад и во никој случај нема да ти вети мед и млеко по смртта доколку си побожен. Нашата дискусија ќе заврши овде затоа што со твојот памет си далеку под мојот и вака само се спуштам на твоето бедно ниво. Поздрав и не ме цитирај
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 16:18 ---

Јас сум неверник според догматските верници кои го форсираат глупавиот идеал за Господ/Алах но верувам во виша сила која ја нарекувам Бог, и не се потресувам како дотичниов доколку некој не ги дели моите ставови туку се нервирам кога некој се обидува да ми ги наметне. Работава е „come to the "light" side or die“
Come to the dark side we have cookies:D
--- надополнето: 3 март 2012 во 21:44 ---
.

Море ти можеби навистина и самиот незнаеш дека си вонбрачно духовно чедо на грчките филозофи и филозофии? o_O

.
Ова некако не ти е на место што имаат врска грчките филизофи со бог?
Нивното учење никако не се коси со бог.
Тие учеле математика ,биологија,физика и многу други науки.
Да вистина е дека имале погрешно сваќање за светот и како тој настанал ,но кој може да ги обвини за нешто што немале можност да го дознаат во нивно време?

Kajgana Shop

На врв Bottom