„Форсирано“ заљубување

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Не се согласувам. Барем јас немам доживеано такво нешто. Али затоа сум била заљубена у тотално погрешни типови. Ненаместено и нефорсирано.
Хахахахха, како можеш да знаеш дали си доживеала такво нешто кога тоа е несвесна реакција?
Никој овде не веруе у психологија а?

Свесно, не можеш да се натераш да се заљубиш. Или и да “можеш“, ќе биде ко што вика крејзи “не вистинско“.
Потсвесното on the other hand е исто вистинско колку и било кое друго.
А било какво и да е - сепак е електричен импулс. Дали е афтономен или “последица/не во допир со било кое ниво на свест“ - не е битно.

Јас мислам дека можеш. Токму и тој став го бранам на темава. Нема вистинска и невистинска љубов, сите на крај завршуваат. Секако дека и за ова свесно стимулирање ти треба импулс, некоја привлечност прееска што говорев. Потоа само го одржуваш и го стимулираш. Да не ме сфати сега некој свесно заљубување во Љубе лигавиот или во Бред Пит.

Јас мислам дека можеш. Токму и тој став го бранам на темава. Нема вистинска и невистинска љубов, сите на крај завршуваат. Секако дека и за ова свесно стимулирање ти треба импулс, некоја привлечност прееска што говорев. Потоа само го одржуваш и го стимулираш. Да не ме сфати сега некој свесно заљубување во Љубе лигавиот или во Бред Пит.
Еееееееееееееееееееееее чим темава е за свесно заљубување ондак се вртам 180 со мојот став и сум против тоа.
Тоа е не е љубов едноставно, тоа е што е. Едноставно, “форсирано заљубување“ нека се вика. И не е ни слично со “вистинското“ заљубување.

Еееееееееееееееееееееее чим темава е за свесно заљубување ондак се вртам 180 со мојот став и сум против тоа.
Тоа е не е љубов едноставно, тоа е што е. Едноставно, “форсирано заљубување“ нека се вика. И не е ни слично со “вистинското“ заљубување.

Како не е слично со „вистинското“? Па кога почнуваш однос со „вистинското“ ти се допаѓа се кај личноста додека не помине време и не видиш дека си халуцинирал. Овде само свесно гледаш се и се трудиш да се прилагодиш и прифатиш.
Се е исто, само што овде си присутен, а таму си отсутен :D
Кои филозофии паднаа на темава во 1 саат чудо едно:)))

Хахахахха, како можеш да знаеш дали си доживеала такво нешто кога тоа е несвесна реакција?
Никој овде не веруе у психологија а?

Ако сум вљубена, знам дека сум. Не треба, ниту може некој друг да ми каже. Леандра сака друго да каже, ама гледам дека се разбравте.

Како не е слично со „вистинското“? Па кога почнуваш однос со „вистинското“ ти се допаѓа се кај личноста додека не помине време и не видиш дека си халуцинирал. Овде само свесно гледаш се и се трудиш да се прилагодиш и прифатиш.
Се е исто, само што овде си присутен, а таму си отсутен :D
Кои филозофии паднаа на темава во 1 саат чудо едно:)))
Абе те сфаќам али муабетов ти тера дека ти си газда на сопствениот ум, што е можно ама тогаш не се мешаат никакви форсирања со никаква љубов и никаква поделба на свест нема, бидејки ти преку “свеста“ ја контролираш “потсвеста“ за која си исто свесен = сета таа свест е едно.
И да, тогаш би било могуче само аналогно на ова, колку лесно си се заљубилл (свесно) толку лесно моеш и да се “одљубиш“. Што води до тоа дека љубовта може да е комплетно афтономна појава но сепак хемиските реакции и електричните импулси да се јадрото.

Р
Значи муабетот дека срцето бира паѓа во вода, доволно е да се натераш самиот дека си заљубен после е лесно. Се согласувате или имате друга дефиниција за создавање на љубовта?

Ехеее, и те како се согласувам.

Едноставно ја гледаш само убавата страна на тој човек, а она што не ти се свиѓа го прифаќаш како такво и со тоа го балансираш, не хејташ :). Одреден период ја запознаваш личноста и на крај колку повеќе сте заедно- толку повеќе вистински го засакуваш и вистински се заљубуваш.
Ова секогаш резултира со хармонична врска и убавивот.

Она другото срцето бира... хмм, ако го слушавме срцето теоријата на машките дека трчаме само по наркомани, насилници или обични смртници кои не третираат како ѓубре, мислам дека ќе беше апсолутна вистина.

И на крај краева одамна расчистивме со тоа "од љубов не се живее :P " . Накратко кажано, целосно се согласувам со напишаното.

Верувам и се согласувам. Човечкиот мозок е способен и за далеку понапредни и понеизгледни работи. Колку по опен-мајнд сме и колку подлабоко ни е развиено нивото на свест (не мислам на некаков општествено-социјален термин), толку повеќе сме господари на својот мозок. Така да ако се сака, се може, а мислам дека дури ми се има случено еднаш такво форсирано заљубување... а да... и ела после убеди го мозокот дека не е тоа тоа, дека не е вистинското :)

значи предупредување: обратниот процес е далеку потежок! :)

Верувам и се согласувам. Човечкиот мозок е способен и за далеку понапредни и понеизгледни работи. Колку по опен-мајнд сме и колку подлабоко ни е развиено нивото на свест (не мислам на некаков општествено-социјален термин), толку повеќе сме господари на својот мозок. Така да ако се сака, се може, а мислам дека дури ми се има случено еднаш такво форсирано заљубување... а да... и ела после убеди го мозокот дека не е тоа тоа, дека не е вистинското :)

значи предупредување: обратниот процес е далеку потежок! :)

Потполно се согласувам ;).

А ова со обратниов процес - интересно ама сепак не сум пробала, а и не верувам дека би се осмелила :ROFLMAO:.

Абе те сфаќам али муабетов ти тера дека ти си газда на сопствениот ум, што е можно ама тогаш не се мешаат никакви форсирања со никаква љубов и никаква поделба на свест нема, бидејки ти преку “свеста“ ја контролираш “потсвеста“ за која си исто свесен = сета таа свест е едно.
И да, тогаш би било могуче само аналогно на ова, колку лесно си се заљубилл (свесно) толку лесно моеш и да се “одљубиш“. Што води до тоа дека љубовта може да е комплетно афтономна појава но сепак хемиските реакции и електричните импулси да се јадрото.

Синоќа ми се спиеше и само свест и подсвест читав па еве сега да ти одговора:) За одљубувањето незнам како би било, сигурно зависи од тоа колку си се приврзал за личноста. Но верувам дека рецептот би функционирал обратно, односно ги ставаш лошите страни и бараш друг фокус.
Ама едноставно звучи ова, кога сакаш се заљубуваш, кога сакаш си заминуваш:)
оф топик
Ако ви изгледаат мислењата чудни или ви фалат некои, избришани се.

Реченицава ја прочитав пред некој ден од брн:

Значи сам можеш да ја предизвикаш, доколку посакаш. Се насочуваш кон некоја личност кон која имаш било каква привлечност (сексуална, физичка, интелектуална), можеби немаш никакви но наоѓаш било што карактеристично кое ти се допаѓа и сите можни сигнали во својот мозок ги преведуваш како позитивен одговор. Без разлика што не е твој тип, од еден муабет можеш да си склопиш цел филм и личноста да ја перципираш како божество. Го тераш својот мозок да прифати дел од личноста, потоа го „шминкаш“ со комплименти убавина, забавен дел и интелект и на крај се впушташ во акција на освојување. За да го одржиш тоа чувство се дозираш со секојдневно зјапање, филмање дека имаш одличен избор и дека сето тоа на некој начин ти е возвратено.

Значи муабетот дека срцето бира паѓа во вода, доволно е да се натераш самиот дека си заљубен после е лесно. Се согласувате или имате друга дефиниција за создавање на љубовта?
Оваа дефиниција попрво би ја дефинирала како манијакална опсесивност отколку заљубување.Ова е повеќе еден вид на идолизација и ментална манипулација доколку си го ставиш филмот сам во главата за некоја личност.:DЗаљубувањето е процес(на кој му треба време за да се дефинира и развие-корелација помеѓу хормонална рамнотежа и умствена перцепција правилно опфатени во генетска и процесуална фреквенција на организмот. Убаво напомена некој тука за хормоните,ги наброја и ги распореди одлично а јас да не се повторувам само би додала дека кај жените најчесто се случува заљубувањето во периодот на овулација додека кај машките,станува збор за покачено ниво на тестостерон кое исто така зависи од моменталната состојба на телото и неговата физичка подготвеност(правилен метаболизам).Моменталната привлечност (т.н хемија) настанува заради сексуална потреба(кај жените,хормоните се покачуваат кога доаѓа време за овулација и праќаат сигнал до мозокот а кај мажите доаѓа до додатна и мозочна и гонадна стимулација кога ќе ги почувствуаат феромоните кај жената за време на овулација).Да ги додадам плус потребите за чувство на припадност,чувство на сигурност и потреба од внимание (допадливост и адмирација поврзани со его и свест-умствено):) .Точно е дека умот дејстува во склад со телото но најчесто станува збор за стимулирана генетска сигнализација која се јавува доколку во близина се наоѓа потенцијален партнер.(стандардите за потенцијален партнер кај секого се различни).(y)

Се е илузија
Не е толку значајно како се појавува емоцијата позната како љубов. Немањето дефиниција е уште една работа.
Ако веќе неможе да се дефинира преку субјектот кој чуствува и е предмет на многу варијации во изразување, перцепција, интензитет...тогаш може преку ефектот кој го има врз субјектот врз кој таа емоција е упатена.
Сепак, за да знаеме за што се дискутира треба да поставиме некаква дефиниција.
Јас под поимот љубов кон некоја особа, подразбирам состојба кога мислиме на таа особа, кога таа не е присатна и кога за тоа нема посебен повод.
Каков ќе биде карактерот на тие мисли, оптимистички или песимистички, себичен или алтруистички и тн - зависи од нашиот карактер.
Прашањето на Leandra е дали можеме форсирано да се доведеме во таква состојба.
Мојот одговор е - да. Но би додал, ако немаме попаметна работа.
На пример: Ако на некому му е време да се омажи или ожени, тој може да исфорсира заљубена состојба. Но ако некој се посвети на наука, бизнис, политика, или на нешто слично..., можно е да никогаш не се вљуби.

Оваа дефиниција попрво би ја дефинирала како манијакална опсесивност отколку заљубување.Ова е повеќе еден вид на идолизација и ментална манипулација доколку си го ставиш филмот сам во главата за некоја личност.:DЗаљубувањето е процес(на кој му треба време за да се дефинира и развие-корелација помеѓу хормонална рамнотежа и умствена перцепција правилно опфатени во генетска и процесуална фреквенција на организмот. Убаво напомена некој тука за хормоните,ги наброја и ги распореди одлично а јас да не се повторувам само би додала дека кај жените најчесто се случува заљубувањето во периодот на овулација додека кај машките,станува збор за покачено ниво на тестостерон кое исто така зависи од моменталната состојба на телото и неговата физичка подготвеност(правилен метаболизам).Моменталната привлечност (т.н хемија) настанува заради сексуална потреба(кај жените,хормоните се покачуваат кога доаѓа време за овулација и праќаат сигнал до мозокот а кај мажите доаѓа до додатна и мозочна и гонадна стимулација кога ќе ги почувствуаат феромоните кај жената за време на овулација).Да ги додадам плус потребите за чувство на припадност,чувство на сигурност и потреба од внимание (допадливост и адмирација поврзани со его и свест-умствено):) .Точно е дека умот дејстува во склад со телото но најчесто станува збор за стимулирана генетска сигнализација која се јавува доколку во близина се наоѓа потенцијален партнер.(стандардите за потенцијален партнер кај секого се различни).(y)

Тогаш зошто постојат луѓе кој брзо се заљубуваат? Зошто постои љубов на прв поглед? Или луѓе кој досега не се заљубиле? Нивниот метаболизам е поинаков од останатите? :)

Тогаш зошто постојат луѓе кој брзо се заљубуваат? Зошто постои љубов на прв поглед? Или луѓе кој досега не се заљубиле? Нивниот метаболизам е поинаков од останатите? :)
Станува збор за обратнопропорционална стимулација само овде прв настапува мозокот во сигнализацијата кога ќе се појави потенцијален партнер кој одговара на стандардите во случајов физички:)

Станува збор за обратнопропорционална стимулација само овде прв настапува мозокот во сигнализацијата кога ќе се појави потенцијален партнер кој одговара на стандардите во случајов физички:)

Значи сигнализацијата дали доаѓа од мозокот или од телото повторно доаѓаме до истото. Со ментална манипулација до посакуваната состојба. Доволен е еден сигнал, било каков за да ја канализираш енергијата до степен на заљубување. Како што би рекол Смрт за пајак и зони, само ти е потребно вишок време за замарање :)
Вака може звучи грубо, но кога ќе седне човек да размисли може да ја искористи моќта на мозокот да се доведе во било каква состојба, во овој случај заљубување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom