Самохрани родители

• Креатор на темата Креатор на темата Zvezdica
  • Време на започнување Време на започнување
е баш поради интерес на децата не смее да дозволи да живее со човек што го мрази. Во социјално не смируваат кога не сакаат да се видат. Леле, не ми се верува што читам...
--- ako taka mislis , sto baras nekoj tret da vi gi izdrzuva devata ???

Се сложувам,всушност ова е и проблемот кој ја Мачи македонија и Граѓаните без исклучок.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 22:53 ---

Ќе одат кај социјално и ќе ги смират...луѓе мора да разберете дека оформување семејство е ЖРТВУВАЊЕ па вистински,мислам вистински родител би замижал на изневерувањето во интерес на децата.
Абе брат си има граници се , знаеш некој можат некогаш да замижат па и да прости еднаш се случува да кажеме ама ако меѓусебно неможат да се поднесат баш заради децата не би требало да се заедно затоа што децата би раснеле во околина со постојани кавги и сл.

Абе брат си има граници се , знаеш некој можат некогаш да замижат па и да прости еднаш се случува да кажеме ама ако меѓусебно неможат да се поднесат баш заради децата не би требало да се заедно затоа што децата би раснеле во околина со постојани кавги и сл.
-- ako ne mozat da se zaedno , neka se razvedat i neka si gi izdrzuvaat devata koi tie gi napravile , ako ne biva so dogovor, neka go ovezvedi toa sudot , ama da nekomu treba pomos pokraj dvajca zivi , zdavi i pravi roditeli e preterano . zosto togas da ne im se dade i pomos na veda cii roditeli se vo brak ???

е баш поради интерес на децата не смее да дозволи да живее со човек што го мрази.

Е како не се мразеле претходно т.е пред неверството.

Види вака,семејството е клетка на заедницата и општеството што значи деградирани семејства=деградирана држава+трошење народни пари оти еден од родителите имал секс со друг партнер,така да по секој основ логично е да се настојува да се одржи семејството.

Значи ако жена ми легнала една вечер со некој друг не морам јас да ги загрозувам децата а пази они патат најмногу...КОЈ ќе им го трасира патот????

Да бидеме реални,неверство не е причина за развод...па нека каже ако сака и тројки ќе правиме:vozbud:
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 23:28 ---

Епа затоа велам основање на семејство се Планира,очигледно е дека треба да се обезбедат сите предуслови за нормално функционирање на истото.

Што се однесува до кавгите најчесто се кај семејства со алкохоличари-тука негорци помага.

Види вака,семејството е клетка на заедницата и општеството што значи деградирани семејства=деградирана држава+трошење народни пари оти еден од родителите имал секс со друг партнер,така да по секој основ логично е да се настојува да се одржи семејството.

Значи ако жена ми легнала една вечер со некој друг не морам јас да ги загрозувам децата а пази они патат најмногу...КОЈ ќе им го трасира патот????

Да бидеме реални,неверство не е причина за развод...па нека каже ако сака и тројки ќе правиме:vozbud:

Епа затоа велам основање на семејство се Планира,очигледно е дека треба да се обезбедат сите предуслови за нормално функционирање на истото.

Што се однесува до кавгите најчесто се кај семејства со алкохоличари-тука негорци помага.
Да де се планира ама на некој може да не му искочи како што планирал :) и тоа доведува до развод токму за децата да не трпат последици , а што е до неверство тоа е повеке до човекот некој би простил некој не би простил , сигурно за едно е полесно ама ако дознаеш за 3 или повеке пати да речеме не би рекол дека ќе ти е сеедно

--- e tuka gresis pomaga samo idrizoco (kaj alkoholizmot )

Во ред,имаме развод од Х причина-што е должна државата и сите граѓани да Р.М да ги помагаат овие деца на било кој начин кога вината што еден родител е самохран е токму кај брачните другари и кај истиот.

Да де се планира ама на некој може да не му искочи како што планирал :) и тоа доведува до развод токму за децата да не трпат последици , а што е до неверство тоа е повеке до човекот некој би простил некој не би простил , сигурно за едно е полесно ама ако дознаеш за 3 или повеке пати да речеме не би рекол дека ќе ти е сеедно
-- ma ne e tolku problem razvodot, aj ne im odi , ne im od i ke se razvedat, ama poradi sto decata na tie sto se razvele da dobivaat beneficiiod drzavata , a tie beneficii da gi nemaat devata cii roditeli se vo brak ????

--- ako takvo nesto si doziveala , vinovni se roditelite , ama nivnata vina e nivna vina, drzavata sigurno ne gi naterala da se razvedat , pa sega aj drzavata e dolzna da gi pomaga tie luge
a

Не знам дали треба државата специјално да им помага или не, немам мислење околу тоа... само се бунам на твоето етикетирање.

Па што повеќе да ти објаснам; ти по партиски цели ја оправдуваш индиректно преголемата невработеност во Македонија зошто поголемиот дел според тебе се физички неспособни луѓе.Наместо да го кривиш Гвујо тупвото.......
Па никој не напиша дека на тебе ти цветале ружи, ниту пак напишав дека ти живееш премногу среќен живот каде го виде тоа?Друго, јас знам дека има и поранливи категории од самохрани родители тоа мене ми е јасно и не го негирам, но да не ги ставаш самохраните родители во ранливи категории и да изнесуваш тешки глупости (како онаа погоре со тројцата братучеди на пр.) е мислам крајно нефер и себично и идиотски.Ти си се навредила?А јас што прочитав секакви глупости низ темава што треба да напишам?Сите вие сте навредени, а не размислувате дека со коментарите од назад навредувате некои луѓе кои живееле таков начин на живот?Или пак размислувате само кога сте навредени?
Не ни барам да се потресуваш на моите приказни, зошто реално денеска ретко кој се потресува на нечива приказна колку и да е болна општеството ни е такво, срање.Ако ништо друго, барем си искрена.Јас дури и те разбирам, секој си има проблеми во својот живот и не е лесно но немојте да ми тврдите дека секое дете е спремно да прифати нова околина со нов родител.Тоа кажи му го на оној комшијата што е до мене; што има тој една жена од Штип и чува дете од нејзиниот прв маж а исто така има и со нејзе дете.Ова првото си поминува најлошо, зошто не е негова ќерка нормално.Ова како пример ти го посочувам.Ете ти задача како психолог, пробај си ја теоријата во практика.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 20:50 ---

.

1. Ниту дирекно, ниту индирекно ја оправдувам невработеноста. Има огромен број на физички неспособни луѓе за работа, болни, кои работат затоа што немаат друг избор. Не исполнуваат услови ниту за инвалидска пензија, а нивната снага знае како им е. Има огромен број на такви, а каде се и инвалидите, и др. тешко болни членови на семејствата? Каде се семејствата во кои работи едниот родител, другиот мора да се грижи за детето кое психофизички инвалид? Дали затоа што се тие двајца во брак, треба да го изгубат ,,приоритетот,,? Знаеш колку е скап животот на инвалидите, посебно на децата инвалиди? Колку чини третман? Не се бројат, стотици, илјадници евра се во прашање. И никаде на светот, не во Македонија, тие немаат додатна помош. Државите им обезбедуваат основни третмани, во рамките на државните болници, но вистинските третмани, кои можат да помогнат, се во приватниот сектор и државата многу, многу ретко кофинансира.

2. Потенцирај каков начин на живот? Сиромашен? - добре дојде во Македонија. Со еден родител?
Од социјален и психички аспект, ми се многу јасни работите како изгледаат, кога живееш со самохран родител, но од законски аспект не се предвидуваат емотивните состојби на самохраните родители или децата. Тука не зборуваме за Црвен Крст, туку за држава и буџетски пари.

3. Се потресував, до пред 2-3 години. Сега веќе, премногу гледам, и ми стана навика. Ни на раѓање, ни на смрт не се потресувам.

4. Јас ова не го тврдам, туку го негирам. На ниту едно дете не му е лесно да прифати некој нов во животот; децата не реагираат баш најдобро ни при сознанието дека ќе имаат брат/сестра од исти родители, а камо ли носење дома на некој трет, кој треба да претставува замена за едниот родител. Кога децата се на возраст 7-17 години, јас не ни препорачувам започнување на било каква врска со некој друг на самохраниот родител. Прво и основно, детето ќе се чувствува недоволно сакано, ќе се роди завист и ќе настанат од тоа мн. поголеми комплекси него оние кои веќе се родиле со загубата на едниот родител, а и очекувано е девијантно однесување во адолесценцијата. Најмногу поради тоа што во периодот од 5-7 години детето е егоцентрично, па ќе мисли дека некаде погрешило и родителот довел некој друг да го казни или да си пополни празнина. Тоа како проблем ќе се влече и понатаму. Премажување/преженување е далеку подобро пред детето да влезе во фаза на егоцентризам, некаде до 5 година, или кога ќе се оформи како личност, после 17-18 година.

5. Тоа дете од мн. причини може да поминува најлошо. Зависи каков е очувот, зависи какво е детето.
Имам другарка која живее со мајка и, очувот и нејзината полусестра. Таа добива и повеќе внимание и емпатија од детето кое е заедничко на нив двајца, но бидејќи поголемиот живот беше центар на светот за нејзиното семејство (оти ја сожалуваа премногу) таа е тешка кучка со човекот. Не може ,,случај,, да се разгледува по една реченица од некој трет.

1. Ниту дирекно, ниту индирекно ја оправдувам невработеноста. Има огромен број на физички неспособни луѓе за работа, болни, кои работат затоа што немаат друг избор. Не исполнуваат услови ниту за инвалидска пензија, а нивната снага знае како им е. Има огромен број на такви, а каде се и инвалидите, и др. тешко болни членови на семејствата? Каде се семејствата во кои работи едниот родител, другиот мора да се грижи за детето кое психофизички инвалид? Дали затоа што се тие двајца во брак, треба да го изгубат ,,приоритетот,,? Знаеш колку е скап животот на инвалидите, посебно на децата инвалиди? Колку чини третман? Не се бројат, стотици, илјадници евра се во прашање. И никаде на светот, не во Македонија, тие немаат додатна помош. Државите им обезбедуваат основни третмани, во рамките на државните болници, но вистинските третмани, кои можат да помогнат, се во приватниот сектор и државата многу, многу ретко кофинансира.

2. Потенцирај каков начин на живот? Сиромашен? - добре дојде во Македонија. Со еден родител?
Од социјален и психички аспект, ми се многу јасни работите како изгледаат, кога живееш со самохран родител, но од законски аспект не се предвидуваат емотивните состојби на самохраните родители или децата. Тука не зборуваме за Црвен Крст, туку за држава и буџетски пари.

3. Се потресував, до пред 2-3 години. Сега веќе, премногу гледам, и ми стана навика. Ни на раѓање, ни на смрт не се потресувам.

4. Јас ова не го тврдам, туку го негирам. На ниту едно дете не му е лесно да прифати некој нов во животот; децата не реагираат баш најдобро ни при сознанието дека ќе имаат брат/сестра од исти родители, а камо ли носење дома на некој трет, кој треба да претставува замена за едниот родител. Кога децата се на возраст 7-17 години, јас не ни препорачувам започнување на било каква врска со некој друг на самохраниот родител. Прво и основно, детето ќе се чувствува недоволно сакано, ќе се роди завист и ќе настанат од тоа мн. поголеми комплекси него оние кои веќе се родиле со загубата на едниот родител, а и очекувано е девијантно однесување во адолесценцијата. Најмногу поради тоа што во периодот од 5-7 години детето е егоцентрично, па ќе мисли дека некаде погрешило и родителот довел некој друг да го казни или да си пополни празнина. Тоа како проблем ќе се влече и понатаму. Премажување/преженување е далеку подобро пред детето да влезе во фаза на егоцентризам, некаде до 5 година, или кога ќе се оформи како личност, после 17-18 година.

5. Тоа дете од мн. причини може да поминува најлошо. Зависи каков е очувот, зависи какво е детето.
Имам другарка која живее со мајка и, очувот и нејзината полусестра. Таа добива и повеќе внимание и емпатија од детето кое е заедничко на нив двајца, но бидејќи поголемиот живот беше центар на светот за нејзиното семејство (оти ја сожалуваа премногу) таа е тешка кучка со човекот. Не може ,,случај,, да се разгледува по една реченица од некој трет.
Има огромен број на физички неспособни луѓе за работа, болни, кои работат затоа што немаат друг избор. Не исполнуваат услови ниту за инвалидска пензија, а нивната снага знае како им е.
Повеќе се загрозени семејствата каде што едниот од сопружниците е во тешка физичка состојба (староста и исцрпеноста си го прават своето, голем е бројот на тешко болните)
Јас ова не го напишав, ти го напиша за повеќето семејства со по еден невработен член.
Значи ти се согласуваш дека повеќето невработени во Македонија се невработени поради тоа што тие се неспособни луѓе за работа.Или пак македонската политика ги направи неспособни за работа зошто самата македонска економија нема доволно места за работа, нешто кое се ветува дека ќе биде исполнето уште од 2006 год.?За другите категории ниту реков дека не се позагрозени ниту пак дадов некаква критика за нив во било кој од моите коментари, тука говориме за самохраните родители.Ти ја сврте натаму дискусијата што значи дека одговорот на тоа прашање треба сама да си го побараш зошто јас се изјаснив поинаку.

Добредојде ти во Македонија, не јас.Очигледно е дека тебе не ти е јасно каков живот имаат самохраните деца јас ништо не реков за другите категории.Тебе воопшто не ти се јасни ни од социјален ни од психички аспект.А ако веќе толку ти е јасно, дефинирај што ти е јасно за самохраните родители, баш сакам да видам ти што имаш да кажеш?
И да, баш поради тоа тука зборуваме за буџетски пари во кои и мајка ми на пр. има удел.Што значи се работи тука за нејзини пари зошто пак дава придонеси за државата.Како и секој друг Македонец.Што значи има подеднакво право да бара помош пред се, зошто е ранлива категорија.

Кога децата се на возраст 7-17 години, јас не ни препорачувам започнување на било каква врска со некој друг на самохраниот родител.

Епа тогаш што препорачуваш?Ти знаеш ли што значи воопшто самохран родител?Ти значи не препорачуваш врска на некој родител со друг во годините кога се најкритични.Знаеш ли ти дека државата ти дава помош се до моментот додека си средношколец.И колкава е таа помош?Не препорачуваш врска со друг родител до седумнаесетата година а велиш нешто сосем трето на темата.
Што е и на место тој дел барем за мене, конечно најдовме разбирање.Но, после седумнаесетата година обично секое дете оди на работа, не оди на факултет директно како ти што одиш на пр. што и немам ништо против но ти ја објаснувам состојбата каде завршуваат тие луѓе (меѓу кои има и паметни луѓе).Тогаш може самохраниот родител да си бара партнер од досада не од што им треба помош веќе на децата.Тие за џабе не се нарекуваат полнолетни, а помошта ја добиваат се додека не завршат средно.Не знам тогаш што сакаш да поентираш, велиш не оправдуваш врска на родител во години кога се најкритични за едно дете, на осумнаесет годишна возраст ако е детето оправдуваш врска а повеќето деца на овие категории започнуваат со работа и не им е и потребна некаква помош.
Еве да резимирам на кратко: што значи ти од една страна не препорачуваш започнување врска на некој самохран родител (во најкритичните периоди) се додека детето не наполни седумнаесет години, а од друга страна пишуваш дека самите се винови што не обезбедиле партнер за да им помага на нивните деца.Па кога Пума, кога јас ќе бидам способен самиот за себе да си заработувам?Тогаш мајка ми на пр. може да си најде партнер од што и е досадно да живее сама и тоа е тоа.Мене тогаш тој не ми треба за помош или за нешто друго како на пр. делење совети.

--- надополнето: 28 февруари 2012 во 04:36 ---
--- toa kako ke ziveat decata posle razvodot , na toa treba da mislat roditelite pred da se razvedat , a ne drzavata
Се случуваат во животот непредвидливи работи.

Чим можело од многу причини да поминува најлошо пробај Пума (веќе напишав) да живееш со друг родител.Ако си ти спремна на тоа во тие критични години, друг не е.Или пак заборавив, ти имаш веќе, колку години?Во секој случај ја надмина осумнаесетата година.Ова на пр. живее тука уште пред да наполни осумнаесет години.

--- надополнето: 27 февруари 2012 во 20:50 ---
Но еве, да ти дадам совет: нареден пат прибери ги мачките кај тебе дома наместо вака да ги оставаш на милост и на немилост надвор
Сигурно ќе ги приберев мачињата, но за настанот разбрав, предоцна, кога мачињата веќе угинаа.

da ne mesas malku , nesposobnost na sudstvoto, pa zatoa tatkoto ne plaka alimentacija , toa sto sudstvoto ne moze da natera nekogo nesto, sto ima toa vrska so pomaganje od strana na drzavata
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 22:04 ---

-- ako taa alimentacija e tretina od plata , pa i vo normalno semejstvo tolku bi se troselo na deteto, ili pak smetas deka tie pari se dovolni za edno dete cii roditeli se vo brak, a malku se za edno dete so samohran roditel ???
ма не е третина од плата, судот не ја определува алиментацијата во висина од 1/3 од плата, не постои такв закон ниту правило. Тој што е задолжен да плака алиментација може да биде и невработен. Кога судот ја одредува алиментацијата зема во предвид дали давателот на издршката има приходи и колку, дали има и други лица кои е должен да ги издржува (на пример повторно се оженил и во тој брак има 2 деца а во претходниот за кој плака издршка има 2 деца и судот кога ке земе се во предвид (ако зема просечна плата од 12-13 000 денари) ке му одреди да плака алиментација по 1.500 денари од дете или 3.000 денари вкупно, малку е малку... малку е и тоа што останува за другите две деца...) а ако нема други деца ке му одреди по 2.000 за дете или вкупно 4.000 денари што е пак многу малку ако се земе во предвид дека тие деца треба да се школуваат, облекуваат, да отидат на одмор, да имаат се што просечно имаат и другите деца..... не дека ако останеле во брак родителите ке имале нешто многу повеке ако се рачуна само платата, треба да се земе во предвид дека никој со тие пари неможе да опстане и дека секој ке подработи нешто плус за да ги задоволи потребите на семејството, честопати тоа ,,нешто плус,, е и повеке од што се заработува од плата.... По мое педерски е од страна на таткото да смета дека средил се со тоа што си ја платил алиментацијата која ја одредил судот и воопшто идиотски е да човек дозволи судот да му одреди и нареди да плака за издршка на децата, сметам дека секој родител- татко треба самиот да дава и допринесува што е можно повеке односно да допринесува исто толку колку што би допринесувал во семејството доколку бракот постоел..., ако веке решил да си замине тоа нека го стори машки, нека остави се, куќата станот во кој живееле, мебелот, дуг имот, односно нека си ги земе папирите, алиштата и личниот прибор и нека замине, и нека остане маш до крај- нека ги издржува децата и нека се грижи за нив без да чека судот да му наложи-- тоа е прав маж....

Јас ова не го напишав, ти го напиша за повеќето семејства со по еден невработен член.
начи ти се согласуваш дека повеќето невработени во Македонија се невработени поради тоа што тие се неспособни луѓе за работа.ЗИли пак македонската политика ги направи неспособни за работа зошто самата македонска економија нема доволно места за работа, нешто кое се ветува дека ќе биде исполнето уште од 2006 год.?За другите категории ниту реков дека не се позагрозени ниту пак дадов некаква критика за нив во било кој од моите коментари, тука говориме за самохраните родители.Ти ја сврте натаму дискусијата што значи дека одговорот на тоа прашање треба сама да си го побараш зошто јас се изјаснив поинаку.

Добредојде ти во Македонија, не јас.Очигледно е дека тебе не ти е јасно каков живот имаат самохраните деца јас ништо не реков за другите категории.Тебе воопшто не ти се јасни ни од социјален ни од психички аспект.А ако веќе толку ти е јасно, дефинирај што ти е јасно за самохраните родители, баш сакам да видам ти што имаш да кажеш?
И да, баш поради тоа тука зборуваме за буџетски пари во кои и мајка ми на пр. има удел.Што значи се работи тука за нејзини пари зошто пак дава придонеси за државата.Како и секој друг Македонец.Што значи има подеднакво право да бара помош пред се, зошто е ранлива категорија.

Епа тогаш што препорачуваш?Ти знаеш ли што значи воопшто самохран родител?Ти значи не препорачуваш врска на некој родител со друг во годините кога се најкритични.Знаеш ли ти дека државата ти дава помош се до моментот додека си средношколец.И колкава е таа помош?Не препорачуваш врска со друг родител до седумнаесетата година а велиш нешто сосем трето на темата.
Што е и на место тој дел барем за мене, конечно најдовме разбирање.Но, после седумнаесетата година обично секое дете оди на работа, не оди на факултет директно како ти што одиш на пр. што и немам ништо против но ти ја објаснувам состојбата каде завршуваат тие луѓе (меѓу кои има и паметни луѓе).Тогаш може самохраниот родител да си бара партнер од досада не од што им треба помош веќе на децата.Тие за џабе не се нарекуваат полнолетни, а помошта ја добиваат се додека не завршат средно.Не знам тогаш што сакаш да поентираш, велиш не оправдуваш врска на родител во години кога се најкритични за едно дете, на осумнаесет годишна возраст ако е детето оправдуваш врска а повеќето деца на овие категории започнуваат со работа и не им е и потребна некаква помош.
Еве да резимирам на кратко: што значи ти од една страна не препорачуваш започнување врска на некој самохран родител (во најкритичните периоди) се додека детето не наполни седумнаесет години, а од друга страна пишуваш дека самите се винови што не обезбедиле партнер за да им помага на нивните деца.Па кога Пума, кога јас ќе бидам способен самиот за себе да си заработувам?Тогаш мајка ми на пр. може да си најде партнер од што и е досадно да живее сама и тоа е тоа.Мене тогаш тој не ми треба за помош или за нешто друго како на пр. делење совети.

--- надополнето: 28 февруари 2012 во 04:36 ---

Се случуваат во животот непредвидливи работи.

Чим можело од многу причини да поминува најлошо пробај Пума (веќе напишав) да живееш со друг родител.Ако си ти спремна на тоа во тие критични години, друг не е.Или пак заборавив, ти имаш веќе, колку години?Во секој случај ја надмина осумнаесетата година.Ова на пр. живее тука уште пред да наполни осумнаесет години.

1. Значи препрочитај го тоа што си го цитирал повеќе пати.
Убаво е потенцирано - Најзагрозени се оние семејства каде што едниот не работи зошто е физички неспособен, а не се сите невработени физички неспособни. Убаво си е напишано, и нема никаква партиска основа тоа, всушност, греота е што работат луѓе кои треба да имаат инвалидска пензија, ама мораат, немаат друг избор.

2. Што тоа не ми е јасно? Како е да се биде дете на самохран родител? Пораснав со такво дете, во иста куќа, не се секирај. Само не знам од кој аспект зборуваш за ,,таквите,, деца. Финансиски, емотивен, социјален...? Од кој аспект? Мислиш дека на сите деца на самохрани родители им е исто се? Исто колку што на мене, и ќерката на некој буџа ни е исто.

3. И мајка ми и татко ми имаат удел - значи двајца, па јас немам никаква помош од државата, едвај крпиме крај со крај, јас морам да работам исто така, за да преживееме, а сум студент, затоа што се двајца, и двајцата се вработени, јас не можам да добијам никаква помош од државата, без оглед на тоа што они двајца рмбаат како црнци. И јас сакам помош бе..... but wait, тие се во брак.

4. Подеднакво право - со кого? Ти ако си аплицирал за последнава стипендија (4000 денари месечно беше), ќе ја добиеше, зошто за социјални случаеви беа земени и оние кои се деца на самохрани родители. Не само оние кои се вистински социјални случаеви.

5. Јас никаде не напишав ,,наоѓање,, на уште еден партнер. Тоа со др. што пишуваа расправај го. Иако од психолошки аспект (и ова не го измислив јас) пожелно е самохраниот родител да влезе повторно во брак. Според мене, има период (напишав кој) каде не е препорачливо.

6. И да се надоврзам...... јас не реков дека треба некој да расне со др. родител, не знам зошто мене ме вмешуваш во нешто што не сум го рекла. И да, немој толку да ја сожалуваш, од премногу сожалување од луѓето не бидува луѓе. Што ако расте со друг родител? Демек, другиот родител по дифолт е ,,лошиот,,?
Јас разбирам дека си субјективен, ок, ама немој ,,ти Пумо не разбираш како ни е на нас :( :( ,,
Имам видено и многу полошо од тоа како ви е на вас, ама од толку што се самосожалувате не можете да излезете од таа ваша напатена школка, и да видите што несреќа има, веројатно, на само чекор од вас.

1. Значи препрочитај го тоа што си го цитирал повеќе пати.
Убаво е потенцирано - Најзагрозени се оние семејства каде што едниот не работи зошто е физички неспособен, а не се сите невработени физички неспособни. Убаво си е напишано, и нема никаква партиска основа тоа, всушност, греота е што работат луѓе кои треба да имаат инвалидска пензија, ама мораат, немаат друг избор.
Мене ми е препрочитано тоа многу убаво.
Не ти е убаво потенцирано.Има разлика помеѓу „поголемиот“ и „дел од“.Одлучи се, дали поголемиот дел од невработените се физички неспособни или пак само дел од нив се физички неспособни.

2. Што тоа не ми е јасно? Како е да се биде дете на самохран родител? Пораснав со такво дете, во иста куќа, не се секирај. Само не знам од кој аспект зборуваш за ,,таквите,, деца. Финансиски, емотивен, социјален...? Од кој аспект? Мислиш дека на сите деца на самохрани родители им е исто се? Исто колку што на мене, и ќерката на некој буџа ни е исто.

3. И мајка ми и татко ми имаат удел - значи двајца, па јас немам никаква помош од државата, едвај крпиме крај со крај, јас морам да работам исто така, за да преживееме, а сум студент, затоа што се двајца, и двајцата се вработени, јас не можам да добијам никаква помош од државата, без оглед на тоа што они двајца рмбаат како црнци. И јас сакам помош бе..... but wait, тие се во брак.
Од сите три аспекти.
А инаку сите крпарат крај со крај во Македонија на тоа никој не е имун.За тоа е виновен чичко ти Никола кој за чудо сеуште го поддржуваш а се жалиш на економската ситуација во Македонија.Што значи ова што го зборуваш и ова што го правиш од страна воопшто не ти се согласуваат, има и можеби некоја заднинска намера ова што си го напишала.Но, доколку ти крпариш крај со крај сигурно дека пак не крпариш толку колку што крпари еден самохран родител од проста причина што во семејниот буџет на самохраниот родител се слева една плата а во семејниот ти твој буџет две плати.
Ти си пораснала со такво дете, но има разлика кога ќе бидеш такво дете и има разлика кога не си дете на самохран родител.Многу важна разлика, која не си ја осетила на сопствена кожа.
4. Подеднакво право - со кого? Ти ако си аплицирал за последнава стипендија (4000 денари месечно беше), ќе ја добиеше, зошто за социјални случаеви беа земени и оние кои се деца на самохрани родители. Не само оние кои се вистински социјални случаеви.
Јас не ни можам да аплицирам за стипендија од проста причина што сум вонреден и вработен за да аплицирам за стипендија треба да сум невработен.
5. Јас никаде не напишав ,,наоѓање,, на уште еден партнер. Тоа со др. што пишуваа расправај го. Иако од психолошки аспект (и ова не го измислив јас) пожелно е самохраниот родител да влезе повторно во брак. Според мене, има период (напишав кој) каде не е препорачливо.
Премажување/преженување е далеку подобро пред детето да влезе во фаза на егоцентризам, некаде до 5 година, или кога ќе се оформи како личност, после 17-18 година.

Јас овдека нешто друго читам, препрочитај се а ако не ти е јасно слободно кажи ќе ти објаснам.

6. И да се надоврзам...... јас не реков дека треба некој да расне со др. родител, не знам зошто мене ме вмешуваш во нешто што не сум го рекла. И да, немој толку да ја сожалуваш, од премногу сожалување од луѓето не бидува луѓе. Што ако расте со друг родител? Демек, другиот родител по дифолт е ,,лошиот,,?

Епа ете погоре што си напишала, јас тоа не го напишав.
Јас разбирам дека си субјективен, ок, ама немој ,,ти Пумо не разбираш како ни е на нас :( :( ,,
Имам видено и многу полошо од тоа како ви е на вас, ама од толку што се самосожалувате не можете да излезете од таа ваша напатена школка, и да видите што несреќа има, веројатно, на само чекор од вас.
Не, јас тоа воопшто не ти го напишав на тебе не ми ни треба рамо за плачење.Така да не си ласкај.И никој не рече дека немало и полошо каде го напишав тоа?Цитирај ме некаде да видам каде сум го напишал тоа.Само велам дека не е коректно некој самохран родител да се исфрла од таа категорија на ранливи луѓе.Напишав нешто друго некаде?Цитирај ме од некој коментар на темава....
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 20:11 ---
Сигурно ќе ги приберев мачињата, но за настанот разбрав, предоцна, кога мачињата веќе угинаа.

Тогаш однеси им пченица на гробот.Што си се стиснал за едно пакетче пченица?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom