G
grande-juve
Гостин
За болдираното се сложувам, ама кај младите глумици годинава имаше барем две маестрални изведби што не беа номинирани за главна женска: Elizabeth Olsen и Kirsten Dunst, а вреди да се спомне и Mia Wasikowska во Jane Eyre. Иначе горе-доле победија моите фаворити од тие што беа номинирани. За споредна сакав Jessica Chastain да освои заради целата година што глумеше одлично, ама и за Октавија не се бунам многу. Од машкиве Christopher Plummer заслужено за во Beginners(многу убав филм). За главна женска улога не смееше Тилда да остане без номинација, али тоа е, а Мерил вечер ќе ја гледам. Кај машките ги гледав сите и сите беа одлични, навивав за Клуни и Французот. Кај сценаријата, за оригинално сакав да земе и мислам дека заслужи A Separation, а кај адаптирано сценарио сосема заслужено The Descendants. И сега главните, за режија и филм, најзаслужено за Артистот (според мене). Читам тука сенилни биле овие од Академијава, 90 осто од луѓето ќе го гаселе филмов за 10 минути и не знам што. Па секаде каде што отиде филмов секаде освои, а од луѓето оцена мислам дека се гледа на ИМДБ. Како што кажа Ио соно, Артист не освои се можно заради тоа што е црно-бел, туку заради тоа што е добар, е сеа ако на негледано го осудуваш или го гледаш со предрасуди, ќе добиеш коментари како на претходните страни.Ако младите не ги бивало годинава, нема да се номинирани. Не дека додуша Оскарите се репер за нешто, ама лично ретки ми се младиве глумици што ме одушевуваат.
Оскариве се Америчко шоу и така треба да го гледаме, некогаш ќе погодат, некогаш ќе утнат, тоа е. Инаку за мене најдобар филм оваа година A Separation, после него: Senna, The Artist, Take Shelter, The Descendants.