Самохрани родители

• Креатор на темата Креатор на темата Zvezdica
  • Време на започнување Време на започнување
moeto mislenje vo sekoj slucaj e , deka ako nekoj e razveden , nema zosto toa da treba da mu se dacaat benificii, dali nekoj saka da zivee vo brak ili ne, toa e licna rabota , ne treba nitu da se nagraduva nitu da se sankcionira

Си го напиша твоето мислење и те разбравме сите.Но, примерите што ги даде ти се лоши.Веќе и објаснив зошто, а опција "repeat" немам за повторно да ти напишам.

Што мислите вие колку државата им помага на оваа група граѓани, дали им помага воопшто и колку често го прави тоа?
Пред две недели во Неготино се отвори клуб на самохрани родители, со цел барем малку да им го олесниме секојдневието на оваа група
--- oa bese prasanjeto , kazav sto mislam i dadov primeri poradi sto mislam taka, redno e i ti da dades nekoi primeri

Што мислите вие колку државата им помага на оваа група граѓани, дали им помага воопшто и колку често го прави тоа?
Пред две недели во Неготино се отвори клуб на самохрани родители, со цел барем малку да им го олесниме секојдневието на оваа група
--- oa bese prasanjeto , kazav sto mislam i dadov primeri poradi sto mislam taka, redno e i ti da dades nekoi primeri

Епа еве ќе ти дадам насока: пробај да живееш како самохран родител и самиот ќе дознаеш што значи тоа.No cheating, се разбира а под ова подразбирам никакво јавување на жена ти или пак гледање со неа итн.
Да ти опишувам баш и каков живот имаат тие луѓе не можам прво зошто е различно кај секого а второ нема пак да разбереш зошто не си искусил.Но, ако сакаш да искусиш пробај, лесно е вака на форум.

Епа еве ќе ти дадам насока: пробај да живееш како самохран родител и самиот ќе дознаеш што значи тоа.No cheating, се разбира а под ова подразбирам никакво јавување на жена ти или пак гледање со неа итн.
Да ти опишувам баш и каков живот имаат тие луѓе не можам прво зошто е различно кај секого а второ нема пак да разбереш зошто не си искусил.Но, ако сакаш да искусиш пробај, лесно е вака на форум.
-- ova ispaga beka raspustenite i raspustenicite se macenici :)))) abe ne zaebavaj , ako nekoj e macenik , macenik e toj sto se trudi da si go socuva semejstvoto , sekogas e tuka za svoite deca , a ne da gi gleda saamo nekolku sata nedelno i da plaka 1000 denari alimentacija :)), se zrtvuvaat tie sto se vo brak , razvedenite se prewmnogu egoisti , zatoa i se razvedeni

-- ova ispaga beka raspustenite i raspustenicite se macenici :)))) abe ne zaebavaj , ako nekoj e macenik , macenik e toj sto se trudi da si go socuva semejstvoto , sekogas e tuka za svoite deca , a ne da gi gleda saamo nekolku sata nedelno i da plaka 1000 denari alimentacija :)), se zrtvuvaat tie sto se vo brak , razvedenite se prewmnogu egoisti , zatoa i se razvedeni
Добро, што правиме ако на пример едниот од родителите е алкохоличар/насилник/нестабилен и го прави животот неподнослив за целото семејство? Дали тогаш разводот е од егоистични причини? Треба партнерот и децата да трпат и да страдаат?
Изразите "распуштени" и "распуштеници" се крајно несоодветни.
Секако, самохраните родители кои се наоѓаат во ситуација во која им треба помош треба да ја добијат. Но, треба да постојат критериуми според кои би ја добивале помошта. Имам познаници чии родители се разведени, едниот родител не сака да слушне да плати алиментација, па другиот одвај сврзува крај со крај. Мора и да има построги казни за неплаќање алиментација, во моментов повеќето од тие што треба да плаќаат не го сфаќаат тоа воопшто сериозно и, што е најлошо, не сфаќаат дека со тоа прават штета на сопственото дете.

Ај ти кога веќе се покажуваш во светло на мудар советник, трк до некој дом за деца и направи едно добро дело; посвој едно дете.Да те прашам, ти си дете на самохран родител?

Самохраниот родител има дете/деца за чување.
Во семејствата со еден вработен, има плус уште еден возрасен човек за чување.
Повеќе се загрозени семејствата каде што едниот од сопружниците е во тешка физичка состојба (староста и исцрпеноста си го прават своето, голем е бројот на тешко болните), па еден сопружник треба да се грижи за децата, домот, и да плаќа лекови и доктори и да го издржува другиот сопружник.

Детето со еден вработен родител, и детето без еден родител, имаат еднакви потреби од домување, образование итн. Ако веќе има додатна помош за самохраните родители, треба да има и за сите што се со еден вработен. А ако почнеме така, каде ќе ни биде крајот?
И веќе има помош за самохраните, братучед ми зима пензија зошто татко му е починат, а братучед ми е полнолетен, башка зима некои други пари зошто живее со самохран родител - мајка му, како додатна помош. Башка и стипендија доби зошто е студент, дете на самохран родител...

Мислам.... Што повеќе?

Добро, што правиме ако на пример едниот од родителите е алкохоличар/насилник/нестабилен и го прави животот неподнослив за целото семејство? Дали тогаш разводот е од егоистични причини? Треба партнерот и децата да трпат и да страдаат?
Изразите "распуштени" и "распуштеници" се крајно несоодветни.
Секако, самохраните родители кои се наоѓаат во ситуација во која им треба помош треба да ја добијат. Но, треба да постојат критериуми според кои би ја добивале помошта. Имам познаници чии родители се разведени, едниот родител не сака да слушне да плати алиментација, па другиот одвај сврзува крај со крај. [В]Мора и да има построги казни за неплаќање алиментација, во моментов повеќето од тие што треба да плаќаат не го сфаќаат тоа воопшто сериозно и, што е најлошо, не сфаќаат дека со тоа прават штета на сопственото дете.[\В]
Сосема се согласувам, познавам случаи каде татково место да потпомага парично бар малце од малце си води бурен живот на кој многу од помладиве можеме да му завидиме, а мајкава крај со крај одвај трга со две деца тинејџери.. и без срам во годината еднаш коа ке побараат пари да им каже немам.
Сепак мислам дека тоа е повеќе поради тоа што повеќето не се разведуваат (официјално на суд, документи едно друго) туку се разделуваат само. Зборот ми е друго е кога судот ке одлучи дека треба едноив родител месечно да плаќа, а друго е да чекаш на негова совест и добра волја.

Примаат семејна пензија децата ако некој од родителите е умрен. но се живи примаат алиментација од родителот со кој не живее со него,
пензија доколку едниот умре. Епа има пензија. Алиментацијата не може друг да ти ја даде присилно,
Ако родител умре, фамилијата ќе добие фамилијарна пенија која е околу половина од на платата покојниот.
Алиментација се плаќа максимум до една третина од платата.
Што значи, ако жената останала вдовица со дете, а мажот претходно имал плата 9000, ќе мора со децата да живее од 4500.
Ако се развела, ќе живее од алиметација од 3000.
Тоа што двајцата го дискутирате нема врска со реалноста.
На никое дете не му пожелувам ваква судбина, бидејќи стварна помош нема да добијат од никаде.

Ако родител умре, фамилијата ќе добие фамилијарна пенија која е околу половина од на платата покојниот.
Алиментација се плаќа максимум до една третина од платата.
Што значи, ако жената останала вдовица со дете, а мажот претходно имал плата 9000, ќе мора со децата да живее од 4500.
Ако се развела, ќе живее од алиметација од 3000.
Тоа што двајцата го дискутирате нема врска со реалноста.
На никое дете не му пожелувам ваква судбина, бидејќи стварна помош нема да добијат од никаде.

Алиментацијата не е за издржување на родителот кој го има старателството, туку парите се за детето.
Разведените немаат потреба да се грижат законски еден за друг, значи, бившиот сопруг нема никаква законска обврска да ја издржува бившата сопруга, алиментацијата е за детето.
Законски алиментацијата изнесува ни помалку, ни повеќе, точно 1 третина.
Семејството не зема пензија, земаат децата, сопругата/сопругот може да добие пензија само ако е невработен, доколку работи, нема да добие. Децата добиваат.

Самохраниот родител има дете/деца за чување.
Повеќе се загрозени семејствата каде што едниот од сопружниците е во тешка физичка состојба (староста и исцрпеноста си го прават своето, голем е бројот на тешко болните), па еден сопружник треба да се грижи за децата, домот, и да плаќа лекови и доктори и да го издржува другиот сопружник.

Детето со еден вработен родител, и детето без еден родител, имаат еднакви потреби од домување, образование итн. Ако веќе има додатна помош за самохраните родители, треба да има и за сите што се со еден вработен. А ако почнеме така, каде ќе ни биде крајот?
И веќе има помош за самохраните, братучед ми зима пензија зошто татко му е починат, а братучед ми е полнолетен, башка зима некои други пари зошто живее со самохран родител - мајка му, како додатна помош. Башка и стипендија доби зошто е студент, дете на самохран родител...

Мислам.... Што повеќе?

Па братучед ти ако зема по партиска линија голема пензија тогаш во ред.И колкава пензија зема, знаеш ли ти воопшто колкави се пензиите за самохрани родители?Друго, не секој зема пензија, земаат само оние чив родител бил пријавен во некоја фирма и не работел на црно.Таквите случаи се ретки...И знаеш ли колкава е таа пензија што ја земаат и тие што ја земаат со оглед на тоа дека е претерано скратена.
Друго:
Самохраниот родител нема придружник со себе па сам ги издржува децата, додека оваа категорија каде едниот е вработен а другиот седи дома може тој другиот кога-тогаш да најде работа.
Повеќе се загрозени семејствата каде што едниот од сопружниците е во тешка физичка состојба (староста и исцрпеноста си го прават своето, голем е бројот на тешко болните)
Значи повеќето.Значи повеќето во Македонија невработени луѓе се во тешка физичка состојба нели?И сакаш да кажеш дека со право е ситуацијата во Македонија над триесетина проценти невработени?
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 05:20 ---

Абе веќе си кажа, не си разведен, не си дете на самохран родител, начинот на кој им бараш жени на твоите братучеди е ужасен и поразувачки а и за тебе самиот...Друго напишав, сакаш да пробаш оди живеј сам па тука после напиши нешто.

Па братучед ти ако зема по партиска линија голема пензија тогаш во ред.И колкава пензија зема, знаеш ли ти воопшто колкави се пензиите за самохрани родителиДруго, не секој зема пензија, земаат само оние чив родител бил пријавен во некоја фирма и не работел на црно.Таквите случаи се ретки...И знаеш ли колкава е таа пензија што ја земаат и тие што ја земаат со оглед на тоа дека е претерано скратена.
Друго:

Самохраниот родител нема придружник со себе па сам ги издржува децата, додека оваа категорија каде едниот е вработен а другиот седи дома може тој другиот кога-тогаш да најде работа.

Значи повеќето.Значи повеќето во Македонија невработени луѓе се во тешка физичка состојба нели?И сакаш да кажеш дека со право е ситуацијата во Македонија над триесетина проценти невработени?
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 05:20 ---

Абе веќе си кажа, не си разведен, не си дете на самохран родител, начинот на кој им бараш жени на твоите братучеди е ужасен и поразувачки што треба повеќе да кажам?

За срамота.
За жал така размислуваат речиси сите, затоа и нема нешто добро да се случи во поскоро време.

Жал ми е за луѓето, децата, кои од разно-разни причини ги снашла таква судбина, и за родителите кои се самохрани, и за гладните деца во Африка.... но, нема потреба да жалиме некој што одлучил дека не треба да биде во брак, освен ако не е социјален случај. Доволно има помош.
Не може државата да издржува никого, освен ако не може да му понуди работа или е инвалид.

За срамота.
За жал така размислуваат речиси сите, затоа и нема нешто добро да се случи во поскоро време.

Жал ми е за луѓето, децата, кои од разно-разни причини ги снашла таква судбина, и за родителите кои се самохрани, и за гладните деца во Африка.... но, нема потреба да жалиме некој што одлучил дека не треба да биде во брак, освен ако не е социјален случај. Доволно има помош.
Не може државата да издржува никого, освен ако не може да му понуди работа или е инвалид.

Повеќе се загрозени семејствата каде што едниот од сопружниците е во тешка физичка состојба (староста и исцрпеноста си го прават своето, голем е бројот на тешко болните)​
Па и твоето е за срамота.Триесет проценти во Македонија ги направи неспособни поради партиски цели.Друго, јас сум бил дете на самохран родител сега во моментов мајка ми не е самохрана мајка зошто сме полнолетни и работиме, но пред тоа сум бил и знам како е.

но, нема потреба да жалиме некој што одлучил дека не треба да биде во брак, освен ако не е социјален случај.
А дали ти мислиш дека секое дете може да се навикне на новата средина, со нов родител?Ај ти промени го твојот татко или мајка на неколку дена и нека дојде извесна Зуљфа кај тебе во куќа може?Ќе можеш да живееш така?

Па и твоето е за срамота.Триесет проценти во Македонија ги направи неспособни поради партиски цели.Друго, јас сум бил дете на самохран родител сега во моментов мајка ми не е самохрана мајка зошто сме полнолетни и работиме, но пред тоа сум бил и знам како е.

А дали ти мислиш дека секое дете може да се навикне на новата средина, со нов родител?Ај ти промени го твојот татко или мајка на неколку дена и нека дојде извесна Зуљфа кај тебе во куќа може?Ќе можеш да живееш така?

Објасни ми го болдираново.
И пак не ми е јасно каква врска има паричната помош и пензијата, со партијата.
И искрено, ме навреди тоа што го кажа во предходниот пост, зошто донесе крајно неточна констатација за личност која што не ја познаваш.

Јас и понатаму останувам на моето мислење, не сум до толку емотивна и не се потресувам на тажни приказни.
Ни мене во животот не ми цветаат ружи, а државата ни денар не ми дала сеуште. Можеби имам болни родители, ама битно се двајца.... да беше еден, оп, одма јас сум за жалење.

Законски алиментацијата изнесува ни помалку, ни повеќе, точно 1 третина.
Taка е ... Најголемиот број вработени во приватниот сектор се осигурани на минимални плати, а голем број не се ни осигурани. Затоа и алиминтециите и семејните пензии се смешно мали.
Децата кои живеат со самохрани родители се „ осудени “ сиромаштија. Од друга страна, бидејќи ти се подготвуваш за Психолог, знаеш дека такви деца имаат одрдени психолошки дилеми. Затоа на секое дете му пожелувам да му бидат живи родителите и заеднички да се грижат за него.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 07:43 ---
Па јас сум бил дете на самохран родител сега во моментов мајка ми не е самохрана мајка зошто сме полнолетни и работиме, но пред тоа сум бил и знам како е.
Ти верувам и стварно е така но нема потреба за тоа да окривуваш партии и држави. Такви работи, со исти последици, се случуваа и во СФРЈ и во Кралството Југославија и секаде и секогаш.
Пред неколку години, во мојот влез се окоти мачка. По неколку дена мачката ја згази кола, а мачињата угинаа, значи ова важи и за животните.
Основна цел на бракот е да обезбеди грижа и сигурност на децата, затоа не ги одобрувам тие што лесно се разведуваат.
Исто не ги одобрувам тие што се самохрани родители, а не сакаат повторно да склучат брак, а со тоа да им обезбедат поголема сигурност на своите деца.

Те молам немој да тресиш такви глупости, секој си има свои причини. Лесно е да се зборува напамет, но тешко е да се доживее.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom