Мотивација за учење

O

Orion.

Гостин
Кога ќе направам компарација помеѓу саатите поминати на книга во средно и истите сега на факс ми се плаче..

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Требало од мал да ти створат навика тие што се грижеле за тебе :) А ако не те терале да учиш, не е твоја вината. Страшно е да имаш 10 единици. Еве сега доаѓа тромесечие, пробај да ги кренеш оцените. Кога ќе предава професорката на час, слушај ја, математика кога објаснува задачи слушај па потоа кога ќе решава еден пример, пробувај пред да го реши таа ти да го решиш. И да згрешиш, барем ќе пробуваш.
Со саат време учење на ден ќе имаш 3-4ки со оглед на паднатите критериуми во образованиево, камоли двојки. Ама гледај што повисоки оцени да добиеш и од втора друга песна да пееш.
Едно нешто не ми е јансо, како од дома може да ме натераат да учам? Јас ако сум се решил да не се замарам со тоа и крај ќе биде. Еве до осмо мајка ми секој ден ми трубеше учи учи, читнуев нешто по малце. Сега за во средно сум им кажал не се замарам и готово. Ете на сестра ми никаков притисок и немаат праено па со 10ки е на факс. А јас во средно сега дома книга немам фатено, нашколо ако чепнам нешто, и се снаоѓам и во ред ми се оценките. А ова 10 единици да ги наредиш...Незнам стварно колку треба да си им згрешил на професорите за 10 единици да ти стават, сигурно не е само од не учење. Можно е да е од не редовност или немирен да е.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Едно нешто не ми е јансо, како од дома може да ме натераат да учам? Јас ако сум се решил да не се замарам со тоа и крај ќе биде. Еве до осмо мајка ми секој ден ми трубеше учи учи, читнуев нешто по малце. Сега за во средно сум им кажал не се замарам и готово. Ете на сестра ми никаков притисок и немаат праено па со 10ки е на факс. А јас во средно сега дома книга немам фатено, нашколо ако чепнам нешто, и се снаоѓам и во ред ми се оценките. А ова 10 единици да ги наредиш...Незнам стварно колку треба да си им згрешил на професорите за 10 единици да ти стават, сигурно не е само од не учење. Можно е да е од не редовност или немирен да е.
Да те стегнат уште од мал, ама не основно негде 7, 8мо одделение. Уште од прво, од второ. Кога бев јас прво, второ и требаше да учам, мајка ми или татко ми ќе ме седнеа на маса и ајде сега пишувај домашна ќе ми речеа. Така првите 3-4 месеца во прво и после самата си седнував да си пишувам домашна без никој да ми каже. Ако му створиш навика некого од мал, лесно ќе е после. Да не постапеа така со мене како помала може ќе гледав цртани по цел ден и немаше да успеам да се запишам на овој факултет што сум сега.
Сега не викам дека не се можни исклучоци, има некои што во средно и основно биле тапа џонсон ама на факултет се промениле. Исто има и ете како тебе што од час слушаат и тоа им е доволно. Туку, него колку што сфативме не го бива ни за на час слушање. Со оцениве што ги има дечково прашање е дали на земјоделски ќе успее да влезе, камоли медицина, електро, економски, правен, пмф итн.

П

Пепси_

Гостин
druze ti sigurno se drogiras..... kako masturbacijata ti stanala navika taka i ucenjeto neka ti stane....

i nemoj da me jebes sigurno imas mozok ama ne sakas nesto dr te maci i te demotivira....

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Пола и повеке го одобрувате тоа што има 10 единици и како не била негова вина.Да нормално ако неговите не му трубеле уште од мал дома учи учи него им е гајле што оцени има и него нема да му е,но треба и самиот да си ја потчукне главата,чекај бе што правам јас?
Да имаш 10 бандери треба да си глуп,барем најлесно е една 2ка да се извади на тест,и да не си научил препиши,снајди се па живеј.
Не дека се прам светец имам и јас шарени оцени од 2 до 5 не дека не сум истиот и мене ме мрзи да учам.Но за 2ка доволно е 1 ден пред тестот да учиш,1 ден учење нема ништо да изгубиш.
и да не си фраер ако имаш бандери ;)

Г

Грејвдигер

Гостин
Друже, ти кажувам како една од поголемите мрзи што може да постојат...

1) Само план за работа/учење може да те врати во права насока, али и да си ги исполнуваш навремено сите точки. Ќе си направиш план за секој ден од колку до колку ќе учиш тоа, оноа, трето, четврто...
2) Слушај внимателно на предавања
3) И обавезно кога ќе ти заврши денот во школо, кога ќе си отидеш дома седни и прочити еднаш-двапати што си учел денес, пошто ќе заборавиш...

Овие се тие три работи што ме туркат мене и ако го немаш планот џабе ти е сѐ, стално ќе одлагаш работи и на крајот пак ќе си на нула.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.736
Поени од реакции
27.727
10 единици не ти се доволна мотивација??????????????????????????????

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.707
Поени од реакции
11.944
:facepalm: 10 кеца? Абе да сакав во средно па и во основно да добијам толку немаше да можам. Само од одење на школо една 2ка се вади бе. Абе пола саат дома да седниш 5ка имаш а за двојка некоја минута е доволно ако веќе не одиш и ништо не слушаш. Не знам како да ти помогнам. Ако не ти се учи специјализирај се за препишување барем така можиш некое двојче да лапниш. Ионака ништо не губиш

Член од
29 ноември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
1
1) Само план за работа/учење може да те врати во права насока, али и да си ги исполнуваш навремено сите точки. Ќе си направиш план за секој ден од колку до колку ќе учиш тоа, оноа, трето, четврто...
2) Слушај внимателно на предавања
3) И обавезно кога ќе ти заврши денот во школо, кога ќе си отидеш дома седни и прочити еднаш-двапати што си учел денес, пошто ќе заборавиш...
Овие се тие три работи што ме туркат мене и ако го немаш планот џабе ти е сѐ, стално ќе одлагаш работи и на крајот пак ќе си на нула.
Eden od retkite dobri soveti shto gi prochitav na temava.

Problemot so 10te edinici, posebno vo sredno e vadenjeto na "stara slava". Posle prvite 2-3 edinici profesorite vekje ne se zamaraat dali tebe te biva po nivniot predmet (istoto vazhi i posle prvite 2-3 petki).

Ova mozhe da zvuchi obeshrabruvachki, ama znachi deka ako sednesh da gi sredish rabotite, posle prvite nekolku popraveni oceni, za ostanatite kje bide polesno.

E sega, konkretno, ona shto mene mi pomagalo. Sekoj profesor ima svoj nachin na predavanje. Nekoi sakaat da im izrecitiriash ona shto e vo uchebnikot, nekoi sakaat da razmisulvash so svoja glava, nekoi osobeno se odusheveni od nekoja konkretna tema (primer - profesor po istorija shto osobeno se interesirashe za istorijata na makedonija - ako toa go znaesh, garantirana ti e dobra ocenka).

znachi sovetot "slushaj na chas" e mnogu biten, i toa od dve prichini
1. da go razberesh predavanjeto
2. da razberesh ona shto e najbitno za profesorot

Znachi tochka 2 podrazbira i sushanje na chas koga drugite odgovaraat (dosadno e, znam, ama taka mozhesh da vidish koi odgovori im se dopagjaat na profesorite a koi ne).

Seto toa mozhe da ti pomogne da dadesh ne samo tochni, tuku i ubavi odgovori.

ova e povekje za odgovaranje (osobeno usno), a konkretno za uchenjeto :

Mene otsekogash mi pomagalo fakjanjeto beleshki na chas - bitnite poimi, dati, formuli, rechenici gi zapishuvam. Makar da ne znam shto znachat, koga kje gi preprochitam beleshkite, kje pobaram za shto se raboti, poshto e bitno.

Ako imash "dupki" vo znaenjeto (ova osobeno po fizika, matematika, hemija, biologija...) kje morash da gi popolnish, i toa shto poskoro, toa podobro.

Ako ednash imash steknato dobri osnovi po bilo koj predmet, sè shto e novo polesno kje bide za da se nauchi.

Ova znam deka bara vreme i napor, ama i te kako se isplati pokasno (ne samo vo sredno, tuku i na fakultet).

A shto se odnesuva do tehnikata za uchenje, ima eden kup metodi na internet, moja omilena e "the pomodoro technique" http://www.pomodorotechnique.com.

Ako imash edinica i po angliski (inaku, angliski se uchi od filmovi i televizija, mnogu lesno, gledaj na primer nekoja serija kako friends prvo so titlovi, a posle bez), tehnikata e ednostavna

1. pravish lista na obvrski shto treba da se ispolneti za denot (ili nedelata)
2. zemash edna obvrska, i si velish kje i posvetam tolku vreme (povtoruvanje na lekcija ne bi trebalo da e povekje do pola saat
3. navivash budilnik na 25 minuti, i uchish bez prekin tie 25 minuti, shto i da se desi, koj i da dojde, shto i da ti tekne.
4. zemash 5 minuti pauza, i ako obvrskata ne e zavrshena, prodolzhuvash pk so 25 minuti

i uspat, bravo za projavuvanjeto zhelba za promena, toa e vekje golem chekor. sega pogolem chekor e da istraesh vo realiziranjeto na zhelbata.

i so srekja!

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Во нашава држава би било Знаењето е СИЛА, Врските се МОЌ.
Али како и да е серизно друже, јас сум 4 - та година средно, и сега при крај ме фати некоја мрза.
А ти вака уште на почеток ако е фаќа мрза, незнам што ќе правиш кога ќе дојдеш 4 - та.
Верувај ми МНОГУ се разликуваат основното и средното, тоа ќе го научиш со тек на времето, но немој да си дозволиш да останеш на полагање, ке ти оди летото за џабе.

И НЕ ! НЕ СИ ФРАЕР АКО ИМАШ ЕДИНИЦИ.

Со среќа и поздрав.
Не мора секогаш да значи, мене ме имаше фатено слична мрза во прва и завршив со 7 двојки на крај, втора бев многу добра, сега во трета сум скроз одлична. Без никаква основа стигнав до јака петка, си се навраќав на материјалите од претходно, си учев, едноставно сакав да поминувам време со книгата. Секој си има свои периоди.
Најбитно е што детево има желба барем да ги поправи кецовите, има некои ич не се ни замараат.
Совети претходно дадоа, да не се повторувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom