Е ај кажете не ли сум во право ова што го барам во
најавата,да чекам ли уште,ќе се промени ли нешто,
кога вака е секаде во цела држава,затоа мислам и
постојано мислам на тоа мора да има и прв чекор па
макар и ваков што го најавив за да биде подобро.
Неколку совети од мене господине.
Верувам дека сте постара особа, која не може да спие навечер од темни мисли и секирации за судбината на вашата фамилија. Но во исто време верувам дека сте човек кој знае да се соочи со предизвиците и искушениата од овај 21 век.
Прво и основно, МОРА да знаете дека вакви проблеми има секој 10ти граѓанин во државава, а секој 15ти има далеку полоша ситуација од вашата. Вие барем сте успеале да го школовате вашето дете! Кога тогаш (и тоа не зависи од вас) ќе излезе на површина неговата диплома. А него мора да му биде јасно, додека чека да работи по струка - нека работи што било! (со оглед на финансиската ситуација).
Тоа што милион дудуци влегуваат пред него на работа - нека ве љути!.. но нека НЕ ве изненадува. (и во тоа не сте единствени)
Значи гледајќи на вашиов проблем од птичја перспектива - јас го гледам македонското опшество.
Иако вие сте се обратиле овде за помош, јас сум убеден дека вие го знаете решението.
Тоа е - жртва!. Но НЕ да се самоубивате господине... Вие тоа добро го знаете.
Жртвата треба да е направат вашите деца. Значи во оваа опшествено-економска ситуација на земјава, мора да му биде јасно на вашите деца дека под итно треба да се спуштат 10 скалила подолу, и да почнат да работат БИЛО ШТО, и немора да ви напоменвам дека човек што сака да работи - ќе работи! Во околината на Скопје шансите се објективно - најголеми.
И најниската плата да е добиваат, и тоа е доволно. Значи мора сериозно да се соживеат со вашиот проблем, и да се знае дека секакви финансии се добредојдени.
Јасс знам дека ние живееме во транзициско време во кое идеалот е "Учи синко - Директор ќе те прајме".... И јас, и моите родители сме размислувале така... Но времето покажало дека обичниот граѓанин започнува од 0 (нула), и потоа се бори за она што не-обичниот го има со помош на политика и пријатели. И што побрзо започни, тоа подобро!
А вашите црни идеи што се производ на вашата ситуација, поминуваат и заминуваат.
Ништо нема да мени еден таков екстремен чекор, и немој да мислите дека таква жртва ќе вроди плод и промени.
Ќе ве пуштат 2 дена на вести, и никому ништо. Тоа е реалноста..
Сте се бореле толку време, ќе се борите и понатака.. Така си оди животот.
Но немој да се етикетирате како кривец во целата ситуација, туку напротив ич да не ви биде страм да извршите искрен и родителски притисок врз вашите деца да почнат да работат (притоа давајќи им на знаење дека и тие имаат деца на кои им треба стабилен родител).
Јас сум сигурен дека ме разбирате.