Кабала и нејзината симболика

Член од
27 декември 2011
Мислења
39
Поени од реакции
7

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
leleelel kaj mi otide komentarot nekoj mmi go izbrisa ili jas po greska???
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 04:05 ---
ej kazi mi na kratko zasto ja nema planetata uran vo thelema i kabala poveke objasnuvanje za planetata uran znaes????? mozes da objasnis
Ја има ја има како ја нема... :)
Види во „Книгата на Тот“, таму убаво ќе најдеш и за Уран, а и каде и е местото во тој систем.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ја менувам мојата религија. Од атеист преминувам во кабалист. :D
Ништо немам што да додадам, овде се е напишано кој го интересира кабалата.
http://www.kabbalah.info/mk/

Член од
27 декември 2011
Мислења
39
Поени од реакции
7
Види во „Книгата на Тот“, таму убаво ќе најдеш и за Уран, а и каде и е местото во тој систем.

barav barav i niso nemozam da najdam a ni knigata.....daj mi pomos
--- надополнето: 16 февруари 2012 во 02:34 ---

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
--- надополнето: 16 февруари 2012 во 02:34 ---
еве имаш линк за кабала и тоа на мкд, пробај од таму да научиш нешто...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Ова е Дрвото на Животот во Ацилут, архетипски свет, направен од мене.
Истото го има со многу објаснувања на Хептаграм XI.​
Боите играат голема улога во кабалата, добро е да бидете запознаени со истите и како и зошто се врзани со одредени патеки и сефироти, и во кои светови кои бои одат.​
Со среќа :)
Ве љуби Хептаграм!:love:

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Па не би требело да има, ова е официалната страна за кабала на македонски;)
Ова е само официјална страница на оние што го следат ова момче:
кој основа центар за студирање на кабала. Такви има многу институти насекаде по светот. Кој ги предава вистинските атрибуции и закони, мислам дека треба да си барем 50 години студент во овие води за да препознаваш добро од лошо.​
Инаку, официјална страница за кабала, до сега немам сретнато а и нема ни да се сретне по нет. Тоа не е нешто што се учи од нет. Истото ќе ви го кажи и момчето од сликата.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ова е само официјална страница на оние што го следат ова момче:
кој основа центар за студирање на кабала. Такви има многу институти насекаде по светот. Кој ги предава вистинските атрибуции и закони, мислам дека треба да си барем 50 години студент во овие води за да препознаваш добро од лошо.​
Инаку, официјална страница за кабала, до сега немам сретнато а и нема ни да се сретне по нет. Тоа не е нешто што се учи од нет. Истото ќе ви го кажи и момчето од сликата.​
Секој кој го посакува изучувањето на кабалата може да ја изучува- бил одговор на Рав Кук големиот кабалист на 20 век и првиот равин на Израел. Кој начин ќе го одбереш е твое право ти велам јас.
Да постојат многу толкувања за кабалата, но на крај сите се сведуваат на иста теорија. Сите ја претставуваат кабалата преку структурата на духовните светови, воедно тие не претставуваат материјални физички места одностно духовни светови и состојби во кои верниците на оваа филозофија имено религија ги искусиле.
Според мене јас имам свое толкување во оваа област но тоа не е докажано со факти, и ако би го изјаснал не би било веродостојно и можеби ти би ме побивал со некој си аргументи од современата наука но јас нема да ги прифатам и дискусијата ќе биде безконечна.;)
Фактите за постоењето на кабалата, нејзиниот зачеток, хептаграми, објаснувањата и толкувања на сите страни и во сите книги мислам дека се идентични.
Да јас ја изучувам на нет, затоа што не сум од Израел, а во Македонија не постојат рабини кои би го произнесле своето знаење. А ти од каде ја изучуваш?
д-р Михаел Лејтман го основал Бнеи Барух (синови на Барух), тоа не е еден човек тоа е институт за истражување на кабалата, а верувањата ги превзел од неговиот ментор Рабин Барух Ашлаг, предводен син на Рабинот Јудеа Ашлаг творец на книгата Зохар. Значи хиерарсиски верувањата се пренесуваат, а Михаел Лејтман е предводител на современата кабала.
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 17:24 ---
нема голема разлика
Дефинирај кабалист, дефинирај атеист ќе ги споредиме. Тогаш не бев расположен за реплики, можам сега:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Секој кој го посакува изучувањето на кабалата може да ја изучува- бил одговор на Рав Кук големиот кабалист на 20 век и првиот равин на Израел. Кој начин ќе го одбереш е твое право ти велам јас.
Да постојат многу толкувања за кабалата, но на крај сите се сведуваат на иста теорија. Сите ја претставуваат кабалата преку структурата на духовните светови, воедно тие не претставуваат материјални физички места одностно духовни светови и состојби во кои верниците на оваа филозофија имено религија ги искусиле.
Според мене јас имам свое толкување во оваа област но тоа не е докажано со факти, и ако би го изјаснал не би било веродостојно и можеби ти би ме побивал со некој си аргументи од современата наука но јас нема да ги прифатам и дискусијата ќе биде безконечна.;)
Фактите за постоењето на кабалата, нејзиниот зачеток, хептаграми, објаснувањата и толкувања на сите страни и во сите книги мислам дека се идентични.
Да јас ја изучувам на нет, затоа што не сум од Израел, а во Македонија не постојат рабини кои би го произнесле своето знаење. А ти од каде ја изучуваш?
д-р Михаел Лејтман го основал Бнеи Барух (синови на Барух), тоа не е еден човек тоа е институт за истражување на кабалата, а верувањата ги превзел од неговиот ментор Рабин Барух Ашлаг, предводен син на Рабинот Јудеа Ашлаг творец на книгата Зохар. Значи хиерарсиски верувањата се пренесуваат, а Михаел Лејтман е предводител на современата кабала.
Тоа ми беше муабетот, кабалата не е теорија, не е филозофирање... На форумов има многу малку луѓе што се занимаваат со наука или пак што науката им е струка. Тие само трчаат наоколу мавтајќи со знаменце наука од наука немаат ни н! Не се плаши од побивање... поеќе ќе има мрчење и досадување отколку од нешто посериозно. Ова е форум, ништо страшно ;)
И да, не мора да си од Израел за да имаш контакт со рабини и со кабалисти...

Кабала во превод значи „да се прими“, а евреите своите свети работи ги предаваат усно :) На увце :)

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Тоа ми беше муабетот, кабалата не е теорија, не е филозофирање... На форумов има многу малку луѓе што се занимаваат со наука или пак што науката им е струка. Тие само трчаат наоколу мавтајќи со знаменце наука од наука немаат ни н! Не се плаши од побивање... поеќе ќе има мрчење и досадување отколку од нешто посериозно. Ова е форум, ништо страшно ;)
И да, не мора да си од Израел за да имаш контакт со рабини и со кабалисти...

Кабала во превод значи „да се прими“, а евреите своите свети работи ги предаваат усно :) На увце :)
Епа на жалост кабалата луѓето кои се недоволно едуцирани, кабалата ја прифаќаат како религија, а и јас доколку темата е сместена во Религија, наведувам дека сум кабалист по религија.
Некои на ова ќе кажат дека сум секташ. Но кабалата не е секта, таа е наука-физика на целокупната реалност. Нема допирни точки со религијата, кога прв пат ја сретнав кабалата и ја видов темата во Религија си реков заеби што сега ќе се контрам со 20 луѓе кои ја сметаат за религија, доколу би бил модератор би ја преместил темава во Наука или технологија за кое би имал соодветно образложение. Меѓутоа асоциацијата за света вода и црвен конец и нивните современи измислени митски приказни во последниве 2 века чија цел е профитабилност, ја сместуваат како поредок во религијата. Во кабалистичкото изучување се споменува и гравитацијата, забрзувањето што значи дека и Галилео Галилеј, Ајнштајн, Њутн, Тесла претставувале кабалисти. Е тука е мојата теорија на заговор на медицината која испитала дека мозокот човекот го користи 100%. Јас сеуште мислам дека ние го користиме 3%, ако би го искористиле барем уште некој процент и нашето IQ изнесува просек 200, ќе се пронајдат и нови физички истражувања, теории што ќе имаат голем придонес во целото човечтвото.
Кабалата не е се однесува на материјалните и физички работи, света вода, амајлии, црвени конци, тарот карти, астрологија, нумерологија, верувам дека биле погрешно поврзани со кабалата, и воедно овие работи кабалистите ги објаснуваат дека не можат да ти помогнат не барајте спас во нив тие најмногу што можат е да ви дадат психолошка подршка, за натамошен процес.
Да бидам поконтретен околу духовните светови и состојби во претходниот пост.
Значи тука спаѓаат желбата (за секс , храна , здравје , семејство итн..), тежнеење кон богатство (пари и све што сакаме материјалности за да не прават посреќен), желбата за моќ и чест (копнеж за респект од народот, почит и тоа што ти ја крева самодовербата),знаењето (што повеќе си поинформиран толку подобро ги попримаш и подлабоко ги разбираш сваќањата не другите).
Меѓутоа во 5тата фаза кога се ова ќе го имаш се стремиш кон нешто непознато, нов пронајдок, нова креација дали во уметност или во наука, што за тебе претставува престиж тебе лично ќе ти донесе трајно уживање тогаш ти ќе сватиш дека живееш во тој духовен свет на совршенство, и духовна состојба. Не е целта за промовирање и гордост према другите, едноставно ти би се сплотил тука и се друго претставува ирелевантно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Премногу филозофираш и мешаш кабала со се друго... Битно е да се знаат атрибуциите на Дрвото на Животот... другото е пракса.
А бидеќи ти го користиш зборот „верувам“, јас ќе речам дека вистинските атрибуции верувам дека не се кажуваат по нет и на било кој.
Мора да се внимава на луѓето. Тие се како деца...

П.С. Ова е мое дело ! Дрвото со своите бои (во еден од четирите светови). Кријат некои тајни и тие.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Премногу филозофираш и мешаш кабала со се друго... Битно е да се знаат атрибуциите на Дрвото на Животот... другото е пракса.
А бидеќи ти го користиш зборот „верувам“, јас ќе речам дека вистинските атрибуции верувам дека не се кажуваат по нет и на било кој.
Мора да се внимава на луѓето. Тие се како деца...

П.С. Ова е мое дело ! Дрвото со своите бои (во еден од четирите светови). Кријат некои тајни и тие.
Бате ти некоја автентична кабала да не изучуваш односно тајна. Во времето до 16 век така ја криеле кабалата, сега постои "отворена кабала" и секој кој сака да ја изучува има можност и достапна е и преку нет. Имаш и бесплатни онлајн предавања. Филозофијата е 60% извадок од кабалата и 40% како јас ја гледам и разбирам. Не ми одговори претходно каде ја изучуваш ти кабалата? Кој е твојот ментор?
Мојот веќе го открив самиот јас, дај кажи нешто и за твојот можеби има повеќе информаци... Или не се открива преку нет?

Kajgana Shop

На врв Bottom