Тоа ми беше муабетот, кабалата не е теорија, не е филозофирање... На форумов има многу малку луѓе што се занимаваат со наука или пак што науката им е струка. Тие само трчаат наоколу мавтајќи со знаменце наука од наука немаат ни н! Не се плаши од побивање... поеќе ќе има мрчење и досадување отколку од нешто посериозно. Ова е форум, ништо страшно

И да, не мора да си од Израел за да имаш контакт со рабини и со кабалисти...
Кабала во превод значи „да се прими“, а евреите своите свети работи ги предаваат усно

На увце
Епа на жалост кабалата луѓето кои се недоволно едуцирани, кабалата ја прифаќаат како религија, а и јас доколку темата е сместена во Религија, наведувам дека сум кабалист по религија.
Некои на ова ќе кажат дека сум секташ. Но кабалата не е секта, таа е наука-физика на целокупната реалност. Нема допирни точки со религијата, кога прв пат ја сретнав кабалата и ја видов темата во
Религија си реков заеби што сега ќе се контрам со 20 луѓе кои ја сметаат за религија, доколу би бил модератор би ја преместил темава во
Наука или технологија за кое би имал соодветно образложение
. Меѓутоа асоциацијата за света вода и црвен конец и нивните современи измислени митски приказни во последниве 2 века чија цел е профитабилност, ја сместуваат како поредок во религијата. Во кабалистичкото изучување се споменува и гравитацијата, забрзувањето што значи дека и Галилео Галилеј, Ајнштајн, Њутн, Тесла претставувале кабалисти. Е тука е мојата теорија на заговор на медицината која испитала дека мозокот човекот го користи 100%. Јас сеуште мислам дека ние го користиме 3%, ако би го искористиле барем уште некој процент и нашето IQ изнесува просек 200, ќе се пронајдат и нови физички истражувања, теории што ќе имаат голем придонес во целото човечтвото.
Кабалата не е се однесува на материјалните и физички работи, света вода, амајлии, црвени конци, тарот карти, астрологија, нумерологија, верувам дека биле погрешно поврзани со кабалата, и воедно овие работи кабалистите ги објаснуваат дека не можат да ти помогнат не барајте спас во нив тие најмногу што можат е да ви дадат психолошка подршка, за натамошен процес.
Да бидам поконтретен околу духовните светови и состојби во претходниот пост.
Значи тука спаѓаат желбата (за секс , храна , здравје , семејство итн..), тежнеење кон богатство (пари и све што сакаме материјалности за да не прават посреќен), желбата за моќ и чест (копнеж за респект од народот, почит и тоа што ти ја крева самодовербата),знаењето (што повеќе си поинформиран толку подобро ги попримаш и подлабоко ги разбираш сваќањата не другите).
Меѓутоа во 5тата фаза кога се ова ќе го имаш се стремиш кон нешто непознато, нов пронајдок, нова креација дали во уметност или во наука, што за тебе претставува престиж тебе лично ќе ти донесе трајно уживање тогаш ти ќе сватиш дека живееш во тој духовен свет на совршенство, и духовна состојба. Не е целта за промовирање и гордост према другите, едноставно ти би се сплотил тука и се друго претставува ирелевантно.