Губење на семејното презиме

B

Black Guard

Гостин
Сум за слободна волја, за жал, традицијата и конзервативноста не го дозволуваат тоа. Папучарот до мене... :pos: Е да, подобро да го нарекуваат „папучар“, отколку арогантно, шовинистичко копиле.
Не е папучар-направил добар избор но имај предвид ти си таа која дискриминираш.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 12:55 ---
или што сум вегетеријанец.
Ете што била работата-недостаток на Б-12.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 12:58 ---
Секако дека смеат да ми судат, ниту први, ниту последни.
Ама јас - I really don't give a fuck ;)
Зошто мислиш дека ќе бидеш порамноправна ако не го смениш презимето....па тоа нема врска со рамноправноста.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Види сега, тоа твоето ново име, или го знаат сите и те нарекуваат “нездрава“ или никој не го знае, одлучи се. Види друго нешто, цело време зборуваш дека не ти е гајле што мислат другите за тебе, тогаш зошто детето да го носи и твоето презиме? За да видат истите тие луѓе за коишто не се замараш дека си рамноправна во растот и развојот на детето? Друга причина не гледам.
А за тоа патријархално семејство и таткото дека е глава на семејството, ти одговорив дека во скоро сите документи го пишува татковото име. Ете ти нешто што не е по твој кеф во државата, вложи напори да го смениш.
Мажот ти ќе биде опериран од многу работи како што гледам, само пази од многу операции да не ја изгуби и кичмата, ако воопшто ја има.
Има такви што знаат и такви што не знаат. Кога се запознавам со некого го кажувам само едното име.
А тоа во државата ,,татково,, може да биде и ,,мајчино,, - со оглед на тоа дека некогаш го пишувам името на мајка ми, а никој не ми направил проблем...
И друго, пак реков - зошто не моето, зошто неговото?
Ако имаш одговор, кажи, ако немаш, не тролај цело време.

B

Black Guard

Гостин
Бидејќи е обичај да се преземе машкото презиме и секој нормален брак функционира така и немој да мислиш дека губиш со тоа-напротив добиваш брачен другар а законот гарантира еднаквост.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Бидејќи е обичај да се преземе машкото презиме и секој нормален брак функционира така и немој да мислиш дека губиш со тоа-напротив добиваш брачен другар а законот гарантира еднаквост.
Обичаите не ме интересираат.

По кој критериум е ,нормален, бракот ако се земе машкото презиме?
Законот исто така, гарантира и дека можам да го дадам моето презиме на децата.

B

Black Guard

Гостин
А што велиш едното дете да го носи твоето презиме а другото на мажот.

Навистина не разбирам зошто се чувствуваш дискриминирана ако го преземеш презимето на маж ти???

PurplePuma напиша:
По кој критериум е ,нормален, бракот ако се земе машкото презиме?​
Фактот што мнозинството,пардон 99% прават така.

И како тоа ќе преговараш за презиме...ова не вреди да се преговара.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Ама нееее ти не разбираш, законот не важи дека брачните другари се еднакви. Само доколку и детето го носи презимето на мајката, само и само тогаш значи дека мажот и жената се еднакви...:tapp:

Има такви што знаат и такви што не знаат. Кога се запознавам со некого го кажувам само едното име.
А тоа во државата ,,татково,, може да биде и ,,мајчино,, - со оглед на тоа дека некогаш го пишувам името на мајка ми, а никој не ми направил проблем...
Ако имаш одговор, кажи, ако немаш, не тролај цело време.
Муабетот за татково име не ми беше за тоа кога ти пополнуваш (иако и тоа е еден случај), туку пример земаш диплома од факултет, или средно и таму го пишува само татковото име.

Зошто не твоето, зошто неговото? Традиција е едниот одговор, другиот е damage control проценка при не користење на традицијата во овој случај. Односно има повеќе негативности доколку не го смениш презимето, ставено на кантар со твојот излив на его и инает. Некои тоа го нарекуваат и себичност.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ама нееее ти не разбираш, законот не важи дека брачните другари се еднакви. Само доколку и детето го носи презимето на мајката, само и само тогаш значи дека мажот и жената се еднакви...:tapp:

Муабетот за татково име не ми беше за тоа кога ти пополнуваш (иако и тоа е еден случај), туку пример земаш диплома од факултет, или средно и таму го пишува само татковото име.

Зошто не твоето, зошто неговото? Традиција е едниот одговор, другиот е damage control проценка при не користење на традицијата во овој случај. Односно има повеќе негативности доколку не го смениш презимето, ставено на кантар со твојот излив на его и инает. Некои тоа го нарекуваат и себичност.
Е добро де, себична сум и антитрадиционална.
Значи одговорот е - традиција, па според тоа, и причината е... сосема неважна.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Обичаите не ме интересираат.

По кој критериум е ,нормален, бракот ако се земе машкото презиме?
Законот исто така, гарантира и дека можам да го дадам моето презиме на децата.
Што ќе сториш ако партнерот побара да го земеш неговото презиме? :P
Ќе го откачиш, ќе го дисиплинираш?Што?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
А што велиш едното дете да го носи твоето презиме а другото на мажот.

Навистина не разбирам зошто се чувствуваш дискриминирана ако го преземеш презимето на маж ти???

PurplePuma напиша:
По кој критериум е ,нормален, бракот ако се земе машкото презиме?​
Фактот што мнозинството,пардон 99% прават така.

И како тоа ќе преговараш за презиме...ова не вреди да се преговара.
Зошто сметам дека не сум помалку родител од таткото, и дека нема потреба неговото родителство да се велича.
И тоа што мнозинството го прави, не значи и дека е во ред.
Што се однесува до мене, веќе реков, може и самите жени на Трпе, Трпеици да се викаат, на Стојан Стојанки, не се тие мој проблем.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 13:46 ---
Што ќе сториш ако партнерот побара да го земеш неговото презиме? :P
Ќе го откачиш, ќе го дисиплинираш?Што?
Ќе му објаснам дека не може.
А ако не прифати... значи на време сум сфатила дека не е за мене ;)
Подобро да спречиш, отколку да лечиш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе му објаснам дека не може.
А ако не прифати... значи на време сум сфатила дека не е за мене ;)
Подобро да спречиш, отколку да лечиш.
Сигурна ли си за болдот:)
Мислиш дека е тоа доволна причина да ја отфрлиш љубовта на својот живот?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Е добро де, себична сум и антитрадиционална.
Значи одговорот е - традиција, па според тоа, и причината е... сосема неважна.
Види ти можеш да бидеш каква сакаш, не ме интересира ама ич. Ти кажав традицијата од една страна и damage control проценка од друга страна. Но ти другот дел не сакаш да го разбереш. Не дека не можеш, туку се инаетиш.
Колку и да звучи клише муабетот, сепак само тоа останува: ќе дојде денот кога ќе имаш дете(се надевам), па тогаш ќе видиш како ќе размислуваш;)
П.С Дај живти се, донеси го дечко ти на форумов :vozbud:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Сигурна ли си за болдот:)
Мислиш дека е тоа доволна причина да ја отфрлиш љубовта на својот живот?
Не е презимето причината. Туку непочитувањето на моите желби. Второ, тоа ќе биде сигурен симптом за традиционалност, што значи, во иднина можно е да лупне на маса и да каже - јас сум глава на куќа.
Позаебано е да го оставам со заеднички имот и деца, вака... со време.
Едно е да каже дека тоа не му се допаѓа, а сосема друго да се инаети.
Или ќе биде по мое, или нема да биде ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom