Ниту работат, ниту сакаат да се доквалификуваат за да најдат работа

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
значи човек треба да е сериозно ненормален за да поверува на ваква статија. ајде еве јас сум тазе дипломиран инфроматичар. сестра ми заврши јавна администрација. редовно гледам огласи и се бара најразличен кадар. да видиш да неверуваш за обичен продавач ти бараат година дена работно искуство ( жити се најмило за продавач година дена - алоооо ). за информатичар ко шо глеам бараат ЈАКО познавање на минимум 3 програмски јазици и у описот пишува уште 10 работи шо треба да ги знаеш од кој ете пола ги знаеш пола не... не еднаш се дешава да видам минимум 3 години работно искуство. и ете да најдеш работа ПЛАТА КОЛКАВА ? - КОЛКУ ВЛОЖЕН ТРУД ? сестра ми со завршена јавна администрација работи у продавница за кондури. пријавена е и вработен фала му на господ НО 9 000 на картица и 3 000 на рака. па добро бе она ако остане со оваа работа колкава пензија ке зема утре ден ( ма да е рано да се гледа за толку далеку ) + 3000 на рака и дава за да се сокрие данок и слични срања - државата кога знае да кажува дека „младите несакаат да работат“ нека каже барем и „газдите на фирмите исплаќаат плати според закон“.

сериозно треба човек да е ментален за да поверува у ваква ствар. демек ние не си ја знаеме ситуаицјата у државава.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 02:07 ---
А јас ви гарантирам дека има работа.
Секогаш кога сум имала потреба од работа, сум наоѓала.
Проблемот најчесто сум била јас, немам статус со кој можат да ме пријават - редовен студент сум, на повеќето интервјуа заради тоа ме имаат одбивано.
Последната работа додека ја работев, добив понуда за уште една друга.

Само, има еден многу важен момент - треба да сакаш да работиш.
А јас ви гарантирам дека има работа.
Секогаш кога сум имала потреба од работа, сум наоѓала.
Проблемот најчесто сум била јас, немам статус со кој можат да ме пријават - редовен студент сум, на повеќето интервјуа заради тоа ме имаат одбивано.
Последната работа додека ја работев, добив понуда за уште една друга.

Само, има еден многу важен момент - треба да сакаш да работиш.
пума - ја работам 4 години по ред сеознска работа ( 2 3 месеца ) браварија.
еве што се дешава да ти објаснам на кратко

50 денари саат прекувремено нема плус пари односно иста е тарифата
у 7 00 ти вика АЈДЕ ШТО ЧЕКАШ ВИДИ ГО СААТОТ.
се работат 6 дена во неделата ( дури и недела „те замолува“ да дојдеш на работа )
услови за работ никакви - знаеш како е да работиш со браварија МИНИМУМ треба да имаш некоја заштиотна облека купена од фирма и ракавици. у таа фирма да не ја именувам САМО ракавици добиваш ЕДВАЈ на 1 месец - за другото снајди се па жиувеј.
ако се оди на терен ич не му е гајле на газдата дали е 50 степена или -20 ти вика ти треба да работиш КАКО? - ке се снајдеш
пошто има организиран превоз од фирмата со комбе а најчесто комбето е на терен се дешава да дојдеш дома после 12 дури некад и 14 работни саати и ти вика АКО ТИ ОДГОВАРА ЧЕКАЈ ПРЕВОЗ АКО НЕ ТОА Е ТОА.
браварија мачна тешка и ризична физичка работа за 50 денари од саат.
плата ти касни МИНИМУМ недела дена...

теба да правам муабет понатака ?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Дај боже да влеземе во еу барем ќе ни наметнат некое правило на игра за да може работникот да биде платен а вака бегаат младите надвор а на крај исто им се фаќа мислам за експлоатација само што земаат поголеми плати.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
значи човек треба да е сериозно ненормален за да поверува на ваква статија. ајде еве јас сум тазе дипломиран инфроматичар. сестра ми заврши јавна администрација. редовно гледам огласи и се бара најразличен кадар. да видиш да неверуваш за обичен продавач ти бараат година дена работно искуство ( жити се најмило за продавач година дена - алоооо ). за информатичар ко шо глеам бараат ЈАКО познавање на минимум 3 програмски јазици и у описот пишува уште 10 работи шо треба да ги знаеш од кој ете пола ги знаеш пола не... не еднаш се дешава да видам минимум 3 години работно искуство. и ете да најдеш работа ПЛАТА КОЛКАВА ? - КОЛКУ ВЛОЖЕН ТРУД ? сестра ми со завршена јавна администрација работи у продавница за кондури. пријавена е и вработен фала му на господ НО 9 000 на картица и 3 000 на рака. па добро бе она ако остане со оваа работа колкава пензија ке зема утре ден ( ма да е рано да се гледа за толку далеку ) + 3000 на рака и дава за да се сокрие данок и слични срања - државата кога знае да кажува дека „младите несакаат да работат“ нека каже барем и „газдите на фирмите исплаќаат плати според закон“.

сериозно треба човек да е ментален за да поверува у ваква ствар. демек ние не си ја знаеме ситуаицјата у државава.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 02:07 ---

пума - ја работам 4 години по ред сеознска работа ( 2 3 месеца ) браварија.
еве што се дешава да ти објаснам на кратко

50 денари саат прекувремено нема плус пари односно иста е тарифата
у 7 00 ти вика АЈДЕ ШТО ЧЕКАШ ВИДИ ГО СААТОТ.
се работат 6 дена во неделата ( дури и недела „те замолува“ да дојдеш на работа )
услови за работ никакви - знаеш како е да работиш со браварија МИНИМУМ треба да имаш некоја заштиотна облека купена од фирма и ракавици. у таа фирма да не ја именувам САМО ракавици добиваш ЕДВАЈ на 1 месец - за другото снајди се па жиувеј.
ако се оди на терен ич не му е гајле на газдата дали е 50 степена или -20 ти вика ти треба да работиш КАКО? - ке се снајдеш
пошто има организиран превоз од фирмата со комбе а најчесто комбето е на терен се дешава да дојдеш дома после 12 дури некад и 14 работни саати и ти вика АКО ТИ ОДГОВАРА ЧЕКАЈ ПРЕВОЗ АКО НЕ ТОА Е ТОА.
браварија мачна тешка и ризична физичка работа за 50 денари од саат.
плата ти касни МИНИМУМ недела дена...

теба да правам муабет понатака ?
Не ми зборувај како јас никогаш да не сум работела, и не знам што е работа и како се плаќа работата.
Како студент не можам многу да пребирам, работам што ќе најдам, па сум работела се и сешто во распон келнерка-собарка-рецепционерка-продавачка-чистачка-презентерка.
Не реков дека платите се идеални, или работодавците се добри. Премногу се благи инспекциите со работодавците, како и со тоа колку треба да изнесува просечна плата за определен вид на работно место. Значи, минималец е 8 000 (за тие, тие и тие). Потоа, да речеме, секретар да не може да биде пријавен на минималец, да мора да зема најниска просечна плата 15 000 денари. Потоа, продавач најниска можна плата 12 000 денари и сл.
Но дека НЕМА работа?

На друг тоа кажи му. Иначе со последнава работа, што ја работев само на распуст (а иначе поголемиот дел од луѓето беа постојано вработени, значи не сезонски како мене, на фирмата и требаше плус 2-3 зошто гужва имаше околу НГ) заработев преку 400 евра...
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 02:21 ---
Да
Ко роб. За петиљади. Или шесиљади.

Одново и одново, истите муабети. А небаре психолог.

некој си го сака живото троа појќе од петиљади или шесиљади.

Пуста останала работата ваша што ја има насекаде.
Само еднаш имам работено за 7 000, како келнерка.
Пусти останале вие, мрзи.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Има работа, како не.
искористи ги твоите... кхм...женски потенцијали и ќе заработиш уште повеќе.

„Само, има еден многу важен момент - треба да сакаш да работиш.“

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Има работа, како не.
искористи ги твоите... кхм...женски потенцијали и ќе заработиш уште повеќе.

„Само, има еден многу важен момент - треба да сакаш да работиш.“
Сакаш да работиш..сакаш над 20 000 плата ? Само кажи.
Градежна фирма..епа ќе мешам малтер и носам цигли..епа да.. нигде нема лесно.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
А си се запрашал дали и таа работа не е доволно платена, во корелација со трудот?

Oh, wait... па ти немаш р'бет бре.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
А си се запрашал дали и таа работа не е доволно платена, во корелација со трудот?

Oh, wait... па ти немаш р'бет бре.
Не е знам.. ни докторите не се доволно платени..ни рударите,ни ѓубретарите..
И?
Не треба да работи никој. ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.284
Да
Ко роб. За петиљади. Или шесиљади.

Одново и одново, истите муабети. А небаре психолог.

некој си го сака живото троа појќе од петиљади или шесиљади.

Пуста останала работата ваша што ја има насекаде.
извини вака да те прашам, ама ти за толку способен се мислиш.
мислам толку си се цениш ти самиот и твојата работа.
нешто вака доказ, дело нешто за да поверуваме и ние.
искрено не ми е јасно вака дете како тебе, со такви големи способности и квалитети како сами од запад не те повикаја.
сигурно ги имаат забележано твоите достигнувања на сите полиња. стварно ме чуди толку работоспосебн дечко со такви перформанси да не зема 60000 плата. и јас да сум како тебе за 7000 не работам. барем татка и мајка дури можи да ме гледаат.
и имаш нешто воопшто работено или доволно искуство ти е што си бил на предавања и си зел некакво дипломче ако си зел веќе, оти можи и да си го купил со канта сирење. се бива.
во секој случај за некој без грам работно искуство толку да си се цени треба нешто да му фали или многу пари имаш или едноставно нашла ми се мана па не работам.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 03:07 ---
аааа сега и ти. тој не заврши факултет за да меша малтер.
заврши вакултет за да ниша врата и да зема плата како некогаш шо беше. ама никој не му кажал дека така поќе нјама. треба да спотни дупчето малце, пред костум да облечи.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
извини вака да те прашам, ама ти за толку способен се мислиш.
мислам толку си се цениш ти самиот и твојата работа.
нешто вака доказ, дело нешто за да поверуваме и ние.
искрено не ми е јасно вака дете како тебе, со такви големи способности и квалитети како сами од запад не те повикаја.
сигурно ги имаат забележано твоите достигнувања на сите полиња. стварно ме чуди толку работоспосебн дечко со такви перформанси да не зема 60000 плата. и јас да сум како тебе за 7000 не работам. барем татка и мајка дури можи да ме гледаат.
и имаш нешто воопшто работено или доволно искуство ти е што си бил на предавања и си зел некакво дипломче ако си зел веќе, оти можи и да си го купил со канта сирење. се бива.
во секој случај за некој без грам работно искуство толку да си се цени треба нешто да му фали или многу пари имаш или едноставно нашла ми се мана па не работам.

Видиш, тоа е многу чудно и парадоксално.
Јас ко чоек на кој го заболе за патриотизмот и расите ваши, пак се „думам“ за работнициве кои се омаловажувани до краен степен, а на вас, кои сте горди на Гоцевата раса која кога не е покрај телевизор и гледа баскет, е омаловажувана до краен степен, ве заболе за расата ваша.
Чудно.

Јас не зборувам за мене.
Зборувам за глобалната слика во Македонија и она што го гледам околу мене, кај да се завртам.
Момци и девојки „силувани“ од „беемве оунери“ за печес иљади.
То бар вас, македонците горди, требаше да ви смета најмногу.
Ама нема врска.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.284
Видиш, тоа е многу чудно и парадоксално.
Јас ко чоек на кој го заболе за патриотизмот и расите ваши, пак се „думам“ за работнициве кои се омаловажувани до краен степен, а на вас, кои сте горди на Гоцевата раса која кога не е покрај телевизор и гледа баскет, е омаловажувана до краен степен, ве заболе за расата ваша.
Чудно.

Јас не зборувам за мене.
Зборувам за глобалната слика во Македонија и она што го гледам околу мене, кај да се завртам.
Момци и девојки „силувани“ од „беемве оунери“ за печес иљади.
То бар вас, македонците горди, требаше да ви смета најмногу.
Ама нема врска.
аман немој ке ме расплачиш, и не само мене туку пола форум сега се стрчаа по марамчињата за да не ја наквасат тастатурата.
остај не се секирај, од такви ко тебе да ти пукни душата од мака.
сликата што ти ја кажуваш е само парче, еден дел од големата слика. некој зема 7000, некој 70000. некој е вработен , некој не е, некој е газда , некој не е, некој вози фичо некој бмв и плаќа и клеца. му се можи бе има, плаќа. шојма ти да се сеќираш, да не ги боли случајно.оди одмалиму ако не пак, заменија млаце:cuc:.
п.с а ти пошто не си горд македонец не би требало да ти смета или??? или си горд ама не си македонец, можеби повеќе влечиш на кај птиците грабливки а ??
или ни сам незнаеш што си, несватен од општеството.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
аман немој ке ме расплачиш, и не само мене туку пола форум сега се стрчаа по марамчињата за да не ја наквасат тастатурата.
остај не се секирај, од такви ко тебе да ти пукни душата од мака.
сликата што ти ја кажуваш е само парче, еден дел од големата слика. некој зема 7000, некој 70000. некој е вработен , некој не е, некој е газда , некој не е, некој вози фичо некој бмв и плаќа и клеца. му се можи бе има, плаќа. шојма ти да се сеќираш, да не ги боли случајно.оди одмалиму ако не пак, заменија млаце:cuc:.
п.с а ти пошто не си горд македонец не би требало да ти смета или??? или си горд ама не си македонец, можеби повеќе влечиш на кај птиците грабливки а ??
или ни сам незнаеш што си, несватен од општеството.
Најмногу ми е криво што вакви ко тебе им го земаат местото на интелегентни и писмени момци и девојки, кои на крај завршуваат како келнери и касиерки.
Тоа е тоа. Фурај си понатаму.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.284
Најмногу ми е криво што вакви ко тебе им го земаат местото на интелегентни и писмени момци и девојки, кои на крај завршуваат како келнери и касиерки.
Тоа е тоа. Фурај си понатаму.
да ти кажам право ако му го земам местото на некој како тебе што мисли дека е спосебн за нешто а уствари во реалноста за к .р не го бива, ич ама ич не му се секирам, дотолку мислам дека и услуга ке му направам на општеството.
а и за келнер и келнерка треба ум да имаш, незнам зошто ја имаш потценето таа професија. пробај нешто со метла и количка и улици. повеке би ти одговарало.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Не е знам.. ни докторите не се доволно платени..ни рударите,ни ѓубретарите..
И?
Не треба да работи никој. ?
и да ти кажам дека нетреба. кога ја ке одбијам да работам како келнер за 9 000 пример или ти ке одбиеш да работиш како бравар за 12 000 и кога никој нема да ги прифаќа работните места со УЛТРА МИНИМАЛНА плата тогаш ке почнат да рипаат платите кај нас. вака додека тераме НИКАД нема да имаме асална плата за ниедно работно место.

кај нас вредностите и трудот на работниците се сооооосема изместени поточно кажано НАМЕРНО изместени од страна на работодавците.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
да ти кажам право ако му го земам местото на некој како тебе што мисли дека е спосебн за нешто а уствари во реалноста за к .р не го бива, ич ама ич не му се секирам, дотолку мислам дека и услуга ке му направам на општеството.
а и за келнер и келнерка треба ум да имаш, незнам зошто ја имаш потценето таа професија. пробај нешто со метла и количка и улици. повеке би ти одговарало.
Нормално дека нема да ти е битно. Всушност, така функционира Гоцевата раса, кога нема спортска лоботомија.

Инаку, јас не ги потценувам професиите.
Ги потценувам платите. Уствари и нив не ги потценувам, туку ги ценам правилно.
Исто како и бескичмењаците во државава. Мнозинството.
Печес иљади - печес иљади, кој ти ги дава.

Priceless :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.284
Нормално дека нема да ти е битно. Всушност, така функционира Гоцевата раса, кога нема спортска лоботомија.

Инаку, јас не ги потценувам професиите.
Ги потценувам платите. Уствари и нив не ги потценувам, туку ги ценам правилно.
Исто како и бескичмењаците во државава. Мнозинството.
Печес иљади - печес иљади, кој ти ги дава.

Priceless :)
ами зрно по зрно погача.
ама ако ти чекај си прилика, некој не те брза.
и да ти кажам дека нетреба. кога ја ке одбијам да работам како келнер за 9 000 пример или ти ке одбиеш да работиш како бравар за 12 000 и кога никој нема да ги прифаќа работните места со УЛТРА МИНИМАЛНА плата тогаш ке почнат да рипаат платите кај нас. вака додека тераме НИКАД нема да имаме асална плата за ниедно работно место.

кај нас вредностите и трудот на работниците се сооооосема изместени поточно кажано НАМЕРНО изместени од страна на работодавците.
ова ти реално го зборуваш при 300 000 невработени. мислам стварно.
не ти , не јас уште 100000 да одбијат, пак ке се најдат 200000 кои ке прифатат за таа плата. дај бидете релани, не летајте со умот.
како работа да има на претек па сега и ке бираш. како да ве бараат од дома за работа и ти двојче му даваш, му велиш пффф за тие пари поарно дома ке седам. а газдата пак ке ти се обеси на клепки и ке ти речи аман ела, колку бараш толку ке ти дам само не седи дома. како да нема уште еден куп што чекаат за тоа место.

Kajgana Shop

На врв Bottom