Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ti nikola mozes da mislis sto sakas. Spored vaseto mislenje,togas vie nemate razum,bidejki jas ne go gledam.
Zedta dokaz e za postoenjeto na vodata.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
pa voda sum videl , pipnal ,sum ze vanjal vo nea
Ti nikola mozes da mislis sto sakas. Spored vaseto mislenje,togas vie nemate razum,bidejki jas ne go gledam.
Zedta dokaz e za postoenjeto na vodata.
--- voda sum videl, pipnal ,sum se banjal co nea, ustvari i predmalku se kapev , taka da . JAS VERUVAM VO VODATA vodata POSTOI , eve bi mozel da stavam i nekoja slika od voda, samo mislam glupavo e, mozes ti da stavis nekoja slika od bog ?

M

Muranyi

Гостин

--- voda sum videl, pipnal ,sum se banjal co nea, ustvari i predmalku se kapev , taka da . JAS VERUVAM VO VODATA vodata POSTOI , eve bi mozel da stavam i nekoja slika od voda, samo mislam glupavo e, mozes ti da stavis nekoja slika od bog ?
Никола во Исламот Бог нема лик,не може да се види.И со ова до некаде би се сложил.Има многу многу други прашања што треба да се одговорат околу Бог и неговото постоење.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
-- mene iskreno mnogu mi e tesko da debatiram so vernik a da sum vozdrzan . eve da ti objasnam zosto : vo prasanje e ,,verbata,, jas kako ateist za da veruvam vo boga ili vo bilo sto bi sakal prvo toa nesto da go vidam , da utvrdam deka postoi ,pa da veruvam deka postoi , vernikot svojot bog nikogas ne go videl( nitu nekogas ke go vidi , bidejki bogovi ne postojat ) ama toj si ima ,,verba,, verba deka vog postoi
i sega sega zamisli me mene ,kade gledam dodeka ti se klanjas na nesto sto ne sum videl, NE POSTOI, a ti si kleknal na zemja poradi toa ,---- pa covek , sto ocekucas da mislam za tebe ??????
zatoa postoi vernik i nevrenik , onoj sto veruva i onoj sto ne veruva, ,ako boga bi go videle ,togas site ke veruvaa ne ke postoese takvi kako tebe ne vernici ,

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Никола во Исламот Бог нема лик,не може да се види.И со ова до некаде би се сложил.Има многу многу други прашања што треба да се одговорат околу Бог и неговото постоење.
ne e problem , aj toj bog ne mozel da se vidi , jas bi bil zadovolen i da vidam nekoj bog sto MOZE da se vidi, eve se nadevam deka pokraj tolku mnogu bogovi , belki ima i nekoj takov

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Svetot e slika na Boga. Ova sto ke go procitas toa se bukvi a zboruvaat za mene. Jas Da Vinci nikogas ne sum go videl ama preku negovite dela znam za nego. Ne te prasav jas za vodata tuku za zedta. Mozes li zedta da mi ja pokazes ? Bolkata dali mozes da mi ja pokazes,ima li slika od bolkata i od zedta ? Imas li slika od razumot,si go videl li ?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Svetot e slika na Boga. Ova sto ke go procitas toa se bukvi a zboruvaat za mene. Jas Da Vinci nikogas ne sum go videl ama preku negovite dela znam za nego. Ne te prasav jas za vodata tuku za zedta. Mozes li zedta da mi ja pokazes ? Bolkata dali mozes da mi ja pokazes,ima li slika od bolkata i od zedta ? Imas li slika od razumot,si go videl li ?
svetot e slika na boga, ivini mozebi sum nepismen ama oca bas ne mozam da go razberam, ne mi e jasno , a DA VINCI OSTAcIL MNOGU DOKAZI ZA SVOETO POSTOENJE OTKOLKU KOJ I DA E BOG
zed, bolka --- kade sega otidovme, pa mozam da dokazam deka postojat, zatoa sto gi cuvstvuvam , ama nisto od nieden bog ne cuvstvuvam ,za razlika od bolkata i zedta
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 18:04 ---
ne znaci deka treba da se vidi nesto pa da veruvas , ima raboti koi ne mozes da gi vidis a sepak veruvas, zosto .?
-- koi raboti ?
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 18:06 ---
luge, pa zarem vie navistina veruvate vo bogovi ??????????????

M

Muranyi

Гостин
Zlatko,ne e problem toa.Sekoj moze slobodno da prasa i da ne veruva vo ona sto misli deka ne e taka. No zarem problem vi e toa kulturno da go napravite bez da vregjate i bez da provocirate ? I jas ne veruvam deka Isus e raspnat,ste videle da sum uvredil nekoj Hristijanin za toa ili da sum isprovociral. Sum prasuval,sum debatiral i ke prasuvam i ke debatiram ama nema da navreduvam. Nitu jas sum videl deka nekoj hristijanin vernik provocira ili uvreduva koga prasuva nesto za Islamot,osven onie glupavite (od dvete strani),za zal,do sega Ateist ne sum videl da razgovara na kulturen nacin po verski prasanja,barem tuka na forumot a sakaat da kazat deka se naj pametni i naj kulturni a kako nie vernicite sme zaostanati i necivilizirani.

Toa sto si go dobil istiot odgovor od site e zaradi toa sto istoto prasanje na site im go postavuvas. Kur'anot e eden. Nema vo Islamot Kur'an po ebu Bekr i Kur'an po Omer i Kur'an po Osman i Kur'an po Alija u uste drugi apokrifni Kur'ani..... kaj nas e eden za site. I tamu sigurno si im kazal deka Islamot e nazadna religija pa logicki ti kazale deka,ne svatlivo e,kako moze da bide nazadna koga tolku napredni luge (germanci) 4.000 godisno svesno sakaat da unazaduvaat !? Sigurno si mu kazal deka zenata vo Islamot e zagrozena i vo ropstvo,pa ti kazal kako vo Anglija od tolkava sloboda zenite vo ogromen broj konvertiraat vo Islam,od sloboda vo robija odat i pokraj toa sto im se zakanuvaat ! Logicki e.

Kako da ne ti go povtoram jas po iljada pati Hadisot vo koj Muhammed s.a.w.s strogo zabranuva da se ubivaat Zeni,Deca,Starci i Mladi ako ne se vooruzeni koga se RATUVA,znaci,KOGA E VOJNA a kamo li vo mirna doba bomba da mu frlis na nekoi civili i deca. Normalno deka ke go povtoram uste tolku pati dokolku mi se postavi istoto prasanje. Odgovorot e toj. Vojnite koi gi spomnuvas tie se zapocnati sigurno od nevernici a vernicite gi iskoristile. Ne treba mnogu da se dokazuva deka so svetot "vladeat i upravuvaat" nekolku mina luge i tie se lugeto koi gi potpaluvaat vojnite vo koi ginat nevinite vernici. Tie nekolkumina se vladarite (nevernicki) na nivnite zemji koi svojot narod go frlaat vo ogan. Uste ne e jasno ?
Sto se krivi narodot vo Irak i narodot vo "Izrael" ako dvajcata se dogovorat da si objavat vojna ?! Ke sradaat i ke se ubivaat ni krivi ni dolzni vernicite za nevernicite da profitiraat na racun od nivnite zivoti.

Kolku sto si ti Ateist za Hristijanstvoto i jas sum isto taka Ateist za nivnata religija.Kolku sto ne ti smeta tebe ne mi smeta ni mene,kolku sto ti smeta tebe i mene mi smeta. Nemam ni jas nisto so crkvite,neka si pravi koj sto si saka. Kako sto gledas ti na religiite i jas na drugite religii taka gledam. I jas ne veruvam vo biblijata kako sto i ti ne veruvas. I Corbadzija ne veruva vo Kur'anot kako sto povtorno i ti ne veruvas vo Kur'anot. Nie sme vernici samo za svoite religii a ateisti za drugite.
MVR uste ne znae koi se storitelite ti mi tvrdis deka se vernici. Od kade si ti tolku siguren deka ne se ateisti ? Vo kakva zbrka ziveeme,ne mozeme da se svestime sto se ni pravat.
Јас не тврдам експлицитно дека Бог не постои,ме разбираш ли?Тоа прашање до сега никој го нема одговорено и јас не сум ништо посебно да тврдам и да бидам сигурен во тоа дека нема интелегентен креатор.За мене тоа е отворена дискусија и убаво е човек да е во потрага по Бог.Ама да ми тврдиш дека Бог му се јавил на некој војсководец,кој не знаел ни да чита ни да пишува и имал 7 годишна жена,кој нема никаква врска со духовност и слично,да ми кажеш дека еден семоќен Бог кој е сезнаен барал од Аврам да го жртвува своето дете за да му докаже дали верува или не во него,да ми кажеш дека семоќен Бог не е способен да им предочи на луѓето која е вистинската религија,уствари луѓето го отепаа од мајтап и него и неговите пророци,тој семоќен Бог ти дал слободна волја(демек) за после да те ограничува со некакви книги кои немаат врска со природата на Бог и очигледно е дека се од човечка рака пишувани,да те казнува за твоите лоши постапки чии пак креатор е тој самиот и уште милион други работи-да не развлекувам повеќе-е тоа јас не го прифаќам и без навреда му е смешно кога гледам луѓе кои се убедени во тоа.
Инаку јас никаде те немам навредено,не сум упатил ни еден погрден збор према ниеден член на форумов и те молам не шири невистини,односно не прави сплетки зашто ти добро знаеш која е казната за сплеткарење.
Јас не пишав никаде дека има сто Курани,ниту сум ги прашувал моите другари за религија зашто за оваа тема правам муабет само на форумов,зашто сметам дека е невкусно тет-а-тет да се збори за религија.Сепак тоа е приватна работа.Од друга страна,на верник што и да му кажеш во врска во религијата,со што не се сложуваш,тој ќе се навреди како тебе во случајов.Поентата беше дека ми беше симптоматично што за една недела тројца ми кажуваат иста работа,за која јас не сум ги прашал.Мене тоа ми говори дека вас ви го перат мозокот по џамиите,како да сте организирани и да имате програма-оваа недела на програмата се каурите и како да ги запалиме.Ме разбираш ли?Башка не ми одговараш на тоа зошто се сепарирате,зошто се делите?Зошто само Муслимани во интернатот?Како бе јас да ве ценам кога вие се оградувате од мене и пак ќе повторам со којзнае какви очи ме гледате?Јас да ви верувам додека вие гробот ми го копате?Ова е фигуративно пишано,така да не се потресувај.Мислам илузорно е во 21 век да се делиме по секти и да се изолираме строго Муслимани или Евреи или Христијани или Атеисти.Ти мисли си како сакаш.Мене ми е веќе јасно дека џабе дискутирам со тебе,ти го прифаќаш тоа што тебе ти одговара и ги вртиш моите зборови што не е убаво.
Vojnite koi gi spomnuvas tie se zapocnati sigurno od nevernici a vernicite gi iskoristile-ова се твои зборови.И како сакаш утре да има љубов и разбирање и да нема омраза кога се земаат деца од една религија и се сепарираат и дружат строго меѓу себе?Како мислиш дека тие девојки ќе гледаат на некоја Хрстијанка-како нешто еднакво на нив?Не бе друже,нема ќе ја гледаат како Хитлер што ги гледал Евреите.Аууу да,заборавив тие се проколнат народ и ќе горат во Пеколот:tapp:

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
svetot e slika na boga, ivini mozebi sum nepismen ama oca bas ne mozam da go razberam, ne mi e jasno , a DA VINCI OSTAcIL MNOGU DOKAZI ZA SVOETO POSTOENJE OTKOLKU KOJ I DA E BOG
zed, bolka --- kade sega otidovme, pa mozam da dokazam deka postojat, zatoa sto gi cuvstvuvam , ama nisto od nieden bog ne cuvstvuvam ,za razlika od bolkata i zedta
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 18:04 ---

-- koi raboti ?
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 18:06 ---
luge, pa zarem vie navistina veruvate vo bogovi ??????????????

dali mozes da mi kazis i da mi objasnis kako e sozdaden covekot, spored tvojata nauka , i dali veruvas deka covekot e sozdaden od majmun i dali poteknuva od majmun.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Nikola,mnogu neozbilno e tvoeto tvrdenje deka ne veruvas zaradi toa sto ne go gledas. Veruvame vo elektronot,radio-branovite,atomot,neutronot..... a ?

Zlatko,veke znaes za slobodnata volja,gledas,bi trebalo da se povtoram no nema. Ti ednostavno ne go priznavas toj jasen dokaz i ne sakas da go prifatisnitu da diskutiras za toa.
I samiot znaes i svesen si deka zboruvas na pamet.Dokaz za sekoj vernik (musliman) e toa sto tvrdis deka vo dzamiite se zboruvalo kako da se organizirame i palime crkvi.... apsurd i zaradi ova sekako ke odgovaras pred Vozviseniot oti e LAGA. Ti sam znaes deka toa nikade go nemas slusnato. Ne si bil vo dzamija nikogas za da slusnes takvo nesto. Mozam so garancija da ti potvrdam deka toa e naj golemata laga sto si ja kazal do sega.
Navistina me bolat vakvite klevetenja od vasa strana,no vo sekoj slucaj,vie i ponataka mozete isti lagi da kazuvate.
Glupavo mi e navistina da repliciram na vasite besmisleni komentari. Bog ja podelil mesecinata,maja geri,so oho ja zalepil....
Jas sum malku povozrasen,gi napolniv 26 godini a dobivam zaklucok deka so 15 godisni decinja razgovaram.

M

Muranyi

Гостин
Nikola,mnogu neozbilno e tvoeto tvrdenje deka ne veruvas zaradi toa sto ne go gledas. Veruvame vo elektronot,radio-branovite,atomot,neutronot..... a ?

Zlatko,veke znaes za slobodnata volja,gledas,bi trebalo da se povtoram no nema. Ti ednostavno ne go priznavas toj jasen dokaz i ne sakas da go prifatisnitu da diskutiras za toa.
I samiot znaes i svesen si deka zboruvas na pamet.Dokaz za sekoj vernik (musliman) e toa sto tvrdis deka vo dzamiite se zboruvalo kako da se organizirame i palime crkvi.... apsurd i zaradi ova sekako ke odgovaras pred Vozviseniot oti e LAGA. Ti sam znaes deka toa nikade go nemas slusnato. Ne si bil vo dzamija nikogas za da slusnes takvo nesto. Mozam so garancija da ti potvrdam deka toa e naj golemata laga sto si ja kazal do sega.
Navistina me bolat vakvite klevetenja od vasa strana,no vo sekoj slucaj,vie i ponataka mozete isti lagi da kazuvate.
Glupavo mi e navistina da repliciram na vasite besmisleni komentari. Bog ja podelil mesecinata,maja geri,so oho ja zalepil....
Jas sum malku povozrasen,gi napolniv 26 godini a dobivam zaklucok deka so 15 godisni decinja razgovaram.
Ти ме разбираш што ти пишувам?Ова е фигуративно пишано,така да не се потресувај.Барем читај ми ги постовите до крај.Јас имам впечаток дека не ме читаш до крај,покрај тоа што ми ги извртуваш зборовите.
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 19:30 ---

Супер за тебе,да си жив и здрав.Јас уште не наполнив 26,во Мај ќе биде.Само не знам каква врска има ова со религијата.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Инаку јас никаде те немам навредено,не сум упатил ни еден погрден збор према ниеден член на форумов и те молам не шири невистини,односно не прави сплетки зашто ти добро знаеш која е казната за сплеткарење.
тоа е награда е,а не казна за сплеркарење на каури..

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.397
Поени од реакции
5.024
Постоењето на електронот, радио брановите и сл, може многу лесно да се докаже, со експерименти.

Постоењето на Алах...... никој и ништо го нема досега докажано.
Впрочем, науката вели дека неговото постоење е невозможно, според тоа како е опишан...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom