Дали е грев да не се верува во господ?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Искрено многу ме интересира вашето мислење на ова прашање има многу препирања по форумов дека ако си атеист(не веруваш во бог) ќе гориш во пеколот итн.

Еве да земеме еден пример за човек кој живее според божјите заповеди (не краде,не лаже итн да не ги редам сите 10) и останати проповеди за исправен и чесен живот почитување,љубов...

Дали еден човек кој го прави сево ова ,но не верува во господ сепак ќе оди во пеколот иако на некој начин индиректно го следи Бог или ова е доволно за да влезе во рајот?

Може да пишувате за било која религија .(Барем за оние кои имаат рај и пекол или нешто слично на нив)

S

Sagan

Гостин
Не е битно како живееш, туку дали ќе поверуваш во бога.
И Савле така го измачуваше народот свој, ама поверува во господ и стана апостол.

Многу е убава авраамовата религија. Можеш да правиш што сакаш, на крај ќе се помолиш, ќе побараш прошка, ќе повториш дека веруваш и тарааааам: ја те ја у рајот.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Не е битно како живееш, туку дали ќе поверуваш во бога.
И Савле така го измачуваше народот свој, ама поверува во господ и стана апостол.

Многу е убава авраамовата религија. Можеш да правиш што сакаш, на крај ќе се помолиш, ќе побараш прошка, ќе повториш дека веруваш и тарааааам: ја те ја у рајот.
Па да така некако би било ама јас колку што се разбирам од религија мора да биде искрена и од се срце молбата за прошка пошто нели господ знае се што е во нашите срца.
А не верувам дека толку лесно би било искрено од срце да се покаеш за своите гревови.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Па да така некако би било ама јас колку што се разбирам од религија мора да биде искрена и од се срце молбата за прошка пошто нели господ знае се што е во нашите срца.
А не верувам дека толку лесно би било искрено од срце да се покаеш за своите гревови.
Ти можеш искрено да се покаеш за своите гревови и да си заработиш место во рајот, ама што на пример, ако одиш во црква, решен да се покаеш искрено, најискрено, и преку улица те акне камион и да не стигнеш да се покаеш. Си помислил на ова?

Зезната работа е религијата :)

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Јас сум Господ, твојот Бог!

Ова е првата божја заповед... Едноставно немаш избор...

Заповедите се скоро исти (или благоизменети) кај секоја религија, а ако се изземат првите 4, тогаш тие се и вметнати скоро во секој правен систем во модерната држава.

Дилемата која ја постави е базирана на погрешна премиса, бидеќи ако не веруваш во Бог тогаш не веруваш ниту во рајот или пеколот. Но во секој случај е симпатична за дискутирање.

Е сега твоето прашање е дали можеш „несакајќи“ иако си неверник, да завршиш во рајот (доколку би постоел - а ти си во заблуда).

Одговорот би требало да е едноставен. Секое кршење на десетте заповеди е пат кон пеколот, така што секој атеист по дефиниција ги крши првите четири закони, односно најмалку првите два.
А знаејќи колку е Бог осветољубив и себичен, и на кој начин си ги наредил божјите заповеди (каде „Не Убивај е дури на 6-тото место, а прво е „Јас сум твојот Бог“), атеистите едноставно неможе да му прираснат при срце - колку и да би се труделе.

Што значи дека ти (ни) нема спас...

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Ти можеш искрено да се покаеш за своите гревови и да си заработиш место во рајот, ама што на пример, ако одиш во црква, решен да се покаеш искрено, најискрено, и преку улица те акне камион и да не стигнеш да се покаеш. Си помислил на ова?

Зезната работа е религијата :)
Абе дека е зезната работа се сложуваме со тоа .А ова со камионов ќе знае господ ваљда истиот момент кога ќе се покаеш во срцето и без да му кажеш.:icon_lol:

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Абе дека е зезната работа се сложуваме со тоа .А ова со камионов ќе знае господ ваљда истиот момент кога ќе се покаеш во срцето и без да му кажеш.:icon_lol:
Чуму цркви ако е така? :)

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Јас сум Господ, твојот Бог!

Ова е првата божја заповед... Едноставно немаш избор...

Заповедите се скоро исти (или благоизменети) кај секоја религија, а ако се изземат првите 4, тогаш тие се и вметнати скоро во секој правен систем во модерната држава.

Дилемата која ја постави е базирана на погрешна премиса, бидеќи ако не веруваш во Бог тогаш не веруваш ниту во рајот или пеколот. Но во секој случај е симпатична за дискутирање.

Е сега твоето прашање е дали можеш „несакајќи“ иако си неверник, да завршиш во рајот (доколку би постоел - а ти си во заблуда).

Одговорот би требало да е едноставен. Секое кршење на десетте заповеди е пат кон пеколот, така што секој атеист по дефиниција ги крши првите четири закони, односно најмалку првите два.
А знаејќи колку е Бог осветољубив и себичен, и на кој начин си ги наредил божјите заповеди (каде „Не Убивај е дури на 6-тото место, а прво е „Јас сум твојот Бог“), атеистите едноставно неможе да му прираснат при срце - колку и да би се труделе.

Што значи дека ти (ни) нема спас...
Искрено не знам колку ми е релевантен изворот ама на гоогле ги видов 10 заповеди вика
1.немај други богови освен мене
2.немај идоли од други (ниту на небото ниту на земјата бла бла бла)
3.Не го изговарај името на господ напразно
4.6 дена работи седмиот одмарај
и останатите
Никој од овие четири не ги кршиш ако си атеист
,останатите 6 се стандард не кради не лажи итн.
http://godstenlaws.com/ten-commandments/index.html
еве од кај ги видов.
--- надополнето: 19 февруари 2012 во 04:54 ---
Чуму цркви ако е така? :)
Абе црквите не се лоша работа место за собири и пример за делење на оние помалку среќните.
Ама ова било некогаш денес за жал не се она што го проповедаат.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Како не го кршиш првиот закон? Немај други богови освен мене. Ако си атеист немаш богови, вклучително и него. You're screwed.

Еве ти убаво објаснување за 10те заповеди:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.634
Поени од реакции
34.028
Не се имплементира тука неговата дадена слободна волја.. или кога како?

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Не важи кога се работи за него и неговото его. Слободната воља е кога сакаш да си купиш сладолед, слободно бирај, ванила, чоколадо...

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Како не го кршиш првиот закон? Немај други богови освен мене. Ако си атеист немаш богови, вклучително и него. You're screwed.

Еве ти убаво објаснување за 10те заповеди:

Хахахаха јако е видеото во право си е човекот:D.
Се мислам некако заеб*на работа е религијава
-немам други богови освен него ниту него :вонзем: сега дали вика имај ме мене како бог ,а немај други или само немај други богови освен мене o_O:смајли со прашалници:

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Многу скриени мини има со 20-30 години пракса ќе научиш да ги избегнуваш :)
Патем, многу е важно да си припадник на вистинската религија зошто само така ќе куртулиш. Распрашај се на форумов, има претставници на еден куп вистински религии.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Многу скриени мини има со 20-30 години пракса ќе научиш да ги избегнуваш :)
Патем, многу е важно да си припадник на вистинската религија зошто само така ќе куртулиш. Распрашај се на форумов, има претставници на еден куп вистински религии.
Си имам јас моја религија според мене треба секој човек за себе да одлучи посебно и да не зема ништо здраво за готово.Е сега не би ја нарекол религија туку повеќе како животна филозофија слично нешто како будизмот што не вклучува слепа верба туку повеќе се базира на проверка и преиспитување на самиот себе си.
.

Kajgana Shop

На врв Bottom