Apple го најави Mountain Lion

• Креатор на темата Креатор на темата Deagle.ftw
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 октомври 2009
Мислења
37
Поени од реакции
2
Mountain Lion односно Mac OS X 10.8 во моментот е достапен за девелоперите, а во финалната верзија треба да дојде во текот на летото. Информациите велат дека нема да има големи и револуционерни промени.
apple-go-najavi-mountain-lion-74278.jpg

Тоа може да се види и во името - Mac OS X Leopard, го доби наследникот со мали надградби Snow Leopard, а сега актуелниот OS X, Lion ќе добие освежена верзија која ќе го носи името Mountain Lion.

Сепак, новиот оперативен систем ќе има доволно новини, многу поправени багови и ќе работи побрзо. Една од главните новини е поголемата интеграција на Apple iCloud, а тука е и новата апликација Messages која го заменува iChat како и двете апликации преземени од iOS - Reminders и Notes. Game Center исто така ќе биде дел од новиот OS X.

apple-go-najavi-mountain-lion-74279.jpg

Twitter исто така ќе биде длабоко интегриран во новиот OS, а секаде ќе бидат присутни опциите за споделување содржини. Воопшто целиот оперативен систем ќе биде многу близок до интернетот, а се во него ќе биде поврзано со онлајн содржините.

Mountain Lion нема да биде она што многумина очекуваа - целосна унификација на оперативните системи за десктоп, преносните уреди, паметните телефони и таблетите, но ќе биде голем чекор во таа насока.

http://kajgana.com/apple-go-najavi-mountain-lion

Абе ќе се грабнуваме на темава или не :pos::pos::pos::pos::pos:

Шала на страна, ми се допаѓаат notifications друго хмм. За овој упдејт не ни треба пари да им земаат. Треба да дојде фрее како сервис пак, а не да го дерат народот :icon_lol:

Абе ќе се грабнуваме на темава или не :pos::pos::pos::pos::pos:

Шала на страна, ми се допаѓаат notifications друго хмм. За овој упдејт не ни треба пари да им земаат. Треба да дојде фрее како сервис пак, а не да го дерат народот :icon_lol:
Ти што мислиш, како заработуваат пари Apple, продавајќи нешто вистинско и револуционерно или продавајќи муда за бубрези???
Секако дека е второто оти со првото тешко да нешто би направиле бидејќи би било еднаш на 10 години.

Se e vekje isto linuks,android,apple mac os lion.

Jas go imam kompjuterot so Lion i mozam da kazam nisto posebno ima se dzidi midzi no WIN7 i treba na soprugata ili za deloven softver.

Majkrosoft e najsranje ama ima kilometraza .

ILCOUD=google go ima 10 godini.

AppleTv =pred 10 godini striming tehnologija VLC PLayer

Najstabilen UNIX sistem =pred 20 godini Linuks

Ejpl i Google da se zdruzat ke bidi naarjno neka si biraat Jabolka ili Robot kakvo logo ne me interesira.

Cenite sega im pagjaat.

Се додека Apple не го отворат и прилагодат својот ОС и за обичните конфигурации не бива ништо од него.... може на чичко Бил само да му свиркаат под прозор.

Се додека Apple не го отворат и прилагодат својот ОС и за обичните конфигурации не бива ништо од него.... може на чичко Бил само да му свиркаат под прозор.

Највероватно мисли да може да се инсталира на сите "PC"-ја. Ако мислиш на тоа нема да се случи никогаш.

• Нема да е веќе Mac OS X, туку само OS X. Mac - отпаѓа од името.

Највероватно мисли да може да се инсталира на сите "PC"-ја. Ако мислиш на тоа нема да се случи никогаш.

• Нема да е веќе Mac OS X, туку само OS X. Mac - отпаѓа од името.

Mac отпадна од името уште со Lion.
Apple е фирма за хардвер.... нема везе, стопати е кажано...

Mac отпадна од името уште со Lion.
Apple е фирма за хардвер.... нема везе, стопати е кажано...

Софтверот од Apple пред се е направен за да не се зависни од MS,а сега во ерата на паметните телефони и од Google.Барем според мене:)

...Да...
Да не си случајно член на менаџментот на Apple.....:D па што така изричито тврдиш... никогаш...

... во големиот бизниз зборот.... никогаш... не постои... нека само им продолжи надолниот тренд па ќе видиш што ќе остане од..никогаш...
... парите лежат во просечните купувачи...
..колку има во Макединија продадено Mac-ови со Mac OS X, или OS X. наспрема микрософтови лиценци... уопште и не се споредува.... од продажба на скапи фетиш играчки не се живее... нарочито кога и просечна конфигурација ги задоволува барањата.. и најважното, за „играчката“ популација (која е огромна и не е за потценување како извор на профит) Apple-овите производи се мртва природа, истата болка ја имаат и линукс дистрибуциите.

...Да...
Да не си случајно член на менаџментот на Apple.....:D па што така изричито тврдиш... никогаш...

... во големиот бизниз зборот.... никогаш... не постои... нека само им продолжи надолниот тренд па ќе видиш што ќе остане од..никогаш...
... парите лежат во просечните купувачи...
..колку има во Макединија продадено Mac-ови со Mac OS X, или OS X. наспрема микрософтови лиценци... уопште и не се споредува.... од продажба на скапи фетиш играчки не се живее... нарочито кога и просечна конфигурација ги задоволува барањата.. и најважното, за „играчката“ популација (која е огромна и не е за потценување како извор на профит) Apple-овите производи се мртва природа, истата болка ја имаат и линукс дистрибуциите.

Брат 25 години не е сменето, нема ни да се смени. 95% за Виндос 3-4-5 за Ејпл. Така се движат и така ќе останат уште подолго време.

^ Споредуваш windows како оперативен систем и Apple како фирма за хардвер :)
Инаку секоја нова верзија од OS X е се повеќе компатибилен со windows затоа што користат се повеќе сличен хардвер. пр јас инсталриав чиста верзија од Lion (од AppStore) на компјутерот без никаков проблем. Проблемот е само некои драјвери за звук, графичка и некои ситници (за се тоа има решение ) али вака од прва работи ТОП :).

Она што сакаат како оперативен систем да го претстават е нешто близу до Таблетите, да бидат на допир и слично и да го исфрлат стариот дизајн кој толку добро врши работа. Ова се случува во сите три заедници Windows, Apple и Линукс.
Она што е најпроблематично е што новиот дизајн не им е од корист на софтверашите (т.е луѓето што прават софтвер) и систем администраторите и за работа е прилично крш треба многу движење на глушецот да се постигнат одредени работи, сум пробал Gnome3 и знам дека ориентацијата е срање, сличен пристап има и кај Windows и Аpple, т.е нивните UI се таск-ориентирани, а не window ориентирани, како што беа до сега. И она што е најпроблематично софтверашите се околку 1% од корисниците, што оние кои се бизнис луѓе тоа не го сметаат ниту за заедница и едноставно нивните потреби се игнорираат. Она што е најтрагично е што тој 1% од корисниците го прави 99% софтверот за сите останати корисници, не за џабе дебелиот од М$ викаше на конференциите developers, developers, developers. Па така дали еден оперативен систем ќе биде успех или не зависи од тој 1%, бидејќи ако на тој 1% не им врши работа нема да го препорачуваат и ќе има прилично лоши критики, а луѓето прво читаат критики, па после купуваат и инсталираат.
Ова на Apple не е оперативен систем туку сервис пак, бидејќи има само нови работи додадено не е нов оперативен систем, ама тие го рекламираат како нов оперативен систем. Најдобра надградувачка патека има Линукс бидејќи не мора да го преинсталираш новиот систем, туку веќе постоечкиот го надградуваш со еден клик на копче за разлика на пример од Windows, ама тоа е сето дел од бизнис моделот кој е стар многу години и датира уште од времето кога интернетот беше само за листање на интернет страници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom