Самоопределување или наметнување?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
А ако на некој му пресадат срце се пресадува и Духот Свет*тм БОЖЈИ?
На прмер тој шо немал дух, докторо ќе му го пресади, или ако имал порано срце со дух божји па ќе му пресадат срце без дух, па после ќе го нема??
.
Духот Светол е во состојба да го промени секое срце!

Сад во кој некогаш се чувал скапоцен мирис - мириса и кога е празен !
Срцето во кое бил Духот Светол - е мирно срце, иако е трансплантирано!

А Симон, кога виде дека Духот Свети се дава со полагање раце од апостолите, им донесе пари,
и им рече: „Дајте ми ја и мене таа власт, та над кого и да ги положам рацете, да Го прими Духот Свети!”
Но Петар му рече: „Среброто твое нека загине заедно со тебе, зашто помисли дека дарот Божји може да се стекне со пари.
Ти немаш дел ниту право на таа работа, бидејќи срцето твое не е право пред Бога.

(Дела Ап. 8:18...)

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
.

Сад во кој некогаш се чувал скапоцен мирис - мириса и кога е празен !
Срцето во кое бил Духот Светол - е мирно срце, иако е трансплантирано!

.
Значи докторот кој трансплатира срце тој раководи духот кај ќе оди а не Бог. То ми беше поентата дека бог и не е толку семоќен и сезнаен, на пример ќе му подари на некој добро срце, полно со дух, арно ама тој ќе страда на работа оти работи скромно како зидар, и неговото срце пошто е донатор на органи ќе му го пресадат во некој измамник, богаташ кој заработил милијарди на нечесен начин и ете после збрка и хаос во вселената, ќе појде тој добрио без срце со дух кај свети петар оввој нема да го пушти во рајо и уше книговотсвтено ќе го задолжи за мањак срце со добрио дух внатре, а тој апашо нечесен ќе си влезе в рај иако цел живот мамел, крадел, и си ја варал сопругата со секретарката само зато шо докторо нему му пресадил срце кај шо е спакован и добрио дух

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Прочитај го уште еднаш целиот мој предходен пост и обрни внимание посебно на следниве зборови изречени од Св.Ап. Петар!

Но Петар му рече: „Среброто твое нека загине заедно со тебе, зашто помисли дека дарот Божји може да се стекне со пари.
Ти немаш дел ниту право на таа работа, бидејќи срцето твое не е право пред Бога.

(Дела Ап. 8:18...)

.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.158
Самоопределување! Нема врска со албанската група!
Јас сум за тоа.Со минимално мешање, доволно за да не се изгори некој од оган а и да не му се внесуваат човечки размисли ...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

А ако вашите деца (спротивно на Волјата БОЖЈА чиста отелотворена во Исуса Христа) се самоопределат да се горат себеси - и својата околина - со оган или слични нешта, ... да пијат (на пример) крв, да јадат ...?

.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Тоа што не се јаде, де!

.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Зошто би јаделе нешто што не се јаде?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ви текнува како мали кога ве прашувале што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш? Си тресеш зелени, макар што баш и не знаеш што суштински е лекар, адвокат ова она. Така и со религијава кај нас ( зборувам за христијанство, за муслиманството ќе си кажат нивните припадници). Можеби твоите веруваат, одат во црква, ова она. Пошто си дете одиш и ти со нив. Кога ќе си пораснеш, ќе разгледаш околу себе, факти, контрафакти и ќе си формираш мислење и а про по тоа верување или неверување. Наметнување е да го терам детето секоја вечер да клекне на колена и да се моли пред спиење, да чита Библија итн итн. Ако го земам со мене до црква, само му покажувам обичај.

Инаку имам другарка која не е крштевана баш од тие причини. Нејзините сакале таа и брат и да одберат кога ќе пораснат дали сакаат да бидат крштевани или не. Нивно право, сосем легитимно.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ви текнува како мали кога ве прашувале што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш? Си тресеш зелени, макар што баш и не знаеш што суштински е лекар, адвокат ова она. Така и со религијава кај нас ( зборувам за христијанство, за муслиманството ќе си кажат нивните припадници). Можеби твоите веруваат, одат во црква, ова она. Пошто си дете одиш и ти со нив. Кога ќе си пораснеш, ќе разгледаш околу себе, факти, контрафакти и ќе си формираш мислење и а про по тоа верување или неверување. Наметнување е да го терам детето секоја вечер да клекне на колена и да се моли пред спиење, да чита Библија итн итн. Ако го земам со мене до црква, само му покажувам обичај.

Инаку имам другарка која не е крштевана баш од тие причини. Нејзините сакале таа и брат и да одберат кога ќе пораснат дали сакаат да бидат крштевани или не. Нивно право, сосем легитимно.
На детето е наметната религијата со самото тоа што е крстено во православна црква. На тоа ми се однесуваше прашањето на темава, дали сметаш дека на детето е наметната религијата уште како бебе.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Зошто би јаделе нешто што не се јаде?
.

Е, ајде де ... зошто?

.

.

Најубаво е кога децата, младинците, возрасните длабоко во срцето ја почувствуваат надприродната Љубов БОЖЈА - за Која се’ сведочи - и доброволно (од благодарност) И се оддадат (крстат), примајќи Го Светиот Дух, вртејќи му го грбот на егоизмот и стремејќи се кон Целта на човечкиот развој и постоење (Христос)!

Одсрце на сите им го посакувам најубавото! (y)

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Јас мислам вака:
во името на слободата на печатот и човековите права, децата неколку минути после првото доење да бидат оставени на улица, особено ако е зима. Еволуцијата ќе реши се', по природна селекција, дали ќе ги биде или не.... нема шо родителите да се грижат за своите деца, бре, да им нарушуваат слобода на избор, нема хранење: ако сака нека си земе за јадење, ако не сака, негов/нејзин проблем; понатаму, ако веќе не ги оставиле на улица, т.е. им ги нарушиле основните човекови права, нема зошто родителите да се грижат за своите деца кога се болни, па на тој начин, некако да им ја нарушат слободата на избор... може некое бебе сака да си биде болно, откај знам јас.... итн, ако оваа ситуација на константно нарушување на основните човекови права, меѓу кои и правото на избор од најрана возраст, воспитување онака како што родителите мислат дека е правилно, сепак продолжи, мислам дека родителите треба со декларација на ОН, ЕУ, НАТО и другите слободољубиви институции да се прогласат за злосторници против човештвото и да се осудат на стоиедна година зандана во Анадол....
не смее да е лабаво!

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
spiros, дали може да го произнесеш твојот личен став во врска со темата? Мислам дека ако некој сака да чита религиски книги ќе седне и ќе прочита, нема потреба тоа да го прави на форум. Цитатите што ги постираш нормално ќе звучат добро и примамливо, затоа што се пишувани за таа цел. Те замолувам да изнесеш свој став за прашањето што е дадено на темата, а не зошто треба да се прифаќа религијата со цитати.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
На детето е наметната религијата со самото тоа што е крстено во православна црква. На тоа ми се однесуваше прашањето на темава, дали сметаш дека на детето е наметната религијата уште како бебе.
Многу дискутабилна работа, ама јас засега стојам на ставот дека не е наметнување. Тоа повеќе е чин кој им значи на родителите, отколку што може да влијае било како на едно дете кога е религија во прашање. Крштевањето не значи дека ти ќе станеш верник. Овде на темава имаш доста атеисти кои се крстени од мали, така да во нивниот случај тоа е безначаен чин.
Еве јас ќе се земам јас лично за пример, јас и брат ми сме крстени од мали. За да го оформам мојот став нималку немало тоа влијание. Јас на пример сум повеќе религиозен човек од брат ми кој е агностик. Исто сме воспитани, исто сме третирани по основ на религија. Моите родители се верници, ама речиси и да не се сеќавам да ме носеле по цркви и такви работи. Всушност, баш напротив татко ми на пример сам оди во црква. Нити брат ми има чувство дека со крштевањето некој му наметнал нешто, нити пак јас.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Многу дискутабилна работа, ама јас засега стојам на ставот дека не е наметнување. Тоа повеќе е чин кој им значи на родителите, отколку што може да влијае било како на едно дете кога е религија во прашање. Крштевањето не значи дека ти ќе станеш верник. Овде на темава имаш доста атеисти кои се крстени од мали, така да во нивниот случај тоа е безначаен чин.
Еве јас ќе се земам јас лично за пример, јас и брат ми сме крстени од мали. За да го оформам мојот став нималку немало тоа влијание. Јас на пример сум повеќе религиозен човек од брат ми кој е агностик. Исто сме воспитани, исто сме третирани по основ на религија. Моите родители се верници, ама речиси и да не се сеќавам да ме носеле по цркви и такви работи. Всушност, баш напротив татко ми на пример сам оди во црква. Нити брат ми има чувство дека со крштевањето некој му наметнал нешто, нити пак јас.
Се согласувам за крштевањето, посебно ако е на возраст на која детето нема да го запамти чинот. И јас сум крстен и ништо не ми значи. Важно е што го учиш во годините кога расте и е љубопитно за се, зошто знаеш, тато и мама се најпаметни и што кажат, тоа е вистина.

.

Е, ајде де ... зошто?
И јас тоа викам, зошто? Ти рече дека треба да им се наметне, зошто инаку ако се самоопределувале можно било да се определат да пијат крв и да јадат работи што не се за јадење. Јас до сега не сум видел некој да јаде работи што не се за јадење, ако под тоа не мислиш на фаст-фуд. Иначе тебе наметнато ти е што да јадеш? Не си избрал некогаш сам?

Kajgana Shop

На врв Bottom