Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
Значи нешо ме јебе ....
Резултатите можеш да ги погледнеш во огледало, не биди зависен од вагата. Бидејќи некогаш може да си прејаден, пренапиен или наоблечен, па ти покажува плус 2-3 кила.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Значи нешо ме јебе ....
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 15:43 ---

Мyers ќе може ли да ми дадеш некој пример кои денови што како да вежбам за накачаувње на мускулна маса ?

Што мислиш под тоа два дена одмор .... да правам два дена одмор пред да вежбам иста мускулна група или ?

Поздрав

За оние кои потешко качуваат мускулна маса.
Но програмата не игра толкава улога колку што е средената исхрана, односно претходно одредениот дневен внес на калории според висината, тежината, годините и физичката активност.

Понеделник: Нозе
Вторник: Гради
Среда: Одмор
Четврток: Грб / бицепс
Петок: Рамо / трицепс
Сабота: Одмор + 20 минутно кардио
Недела: Одмор

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Прашање ?

Значи секој ден одам во теретана (веќе 7 со 100% протеински шејкови + анимал катс + правам по 30мин кардио) и се осеќам ослабено и осеќам малце мускул ...ама на вага коа се качив денес ме лупна шлог - + 3кила имам од понеделникот ....а пазам и на изхрана и на се ....

Могуќе е да е мускулна маса ради протеиниве или нешо ме Јебе шо би рекол кили :D?
Јас качувам 3 кг после 2 тренинга ако претходно имам правено пауза од вежбање. Тоа е затоа што воспалените мускули од вежбање задржуваат вода.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Еве ти уште една програма што моментално ја применувам
1ден-гради+лист
2 ден нозе + стомак
3ден одмор
4ден грб +подлактица
5ден- рамо + трапез
6ден - бицепс трицепс
7ден пауза кардио

ама пак е од исхранта зависи напредокот
пс: 16-18серии голема партија 9-12 серии мала партија (+- загревачки сет по потреба)

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Моментално не одам во теретана ама сум одел редовно. Сега вежбам само по дома и имам еден проблем.
Имам добро дефинирани стомачни, големо (во однос на бицепсите) и дефинирано рамо, гради и трицепс. Проблемот е во бицепсот. Во споредба со останатите мускули не е на исто ниво, претежно во поглед на маса. Највеќе имам обратено пажња на него, а сепак се приметува дека секој друг мускул ми е поразвиен од бицепсот?

Сега дома вежбам на дворачен тег од 30кг, растргам пружина и правам склекови.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Моментално не одам во теретана ама сум одел редовно. Сега вежбам само по дома и имам еден проблем.
Имам добро дефинирани стомачни, големо (во однос на бицепсите) и дефинирано рамо, гради и трицепс. Проблемот е во бицепсот. Во споредба со останатите мускули не е на исто ниво, претежно во поглед на маса. Највеќе имам обратено пажња на него, а сепак се приметува дека секој друг мускул ми е поразвиен од бицепсот?

Сега дома вежбам на дворачен тег од 30кг, растргам пружина и правам склекови.
Работи со дворачниот тег на бицепс. Прави по 8-12 повторувања со доста строга форма. Без мамење, без нишање на торзото, со фиксирани лактови дигај го тегот за 1 секунда спуштај го бавно за 3 секунди. 30kg е солидна тежина за вежбање на бицепс за почеток .Друго што можеш да правиш се згибови со дланките свртени кон лицето. Крајна опција ти е теретана каде има широк избор на вежби.

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Pozdrav> Vezbam 5 meseci imam rezultati.. Cuvstvuvam deka se zgolemuva silata i sakam da vezbam poveke , da sde posvetam na najslabata strana BICEPS ..: prasanjeto e ..dali moze da se vezbaat biceps i triceps dva pati nedelno za podobri reziltati
primer:
ponedlnik: gradi i biceps (triceps light vezbi :)
vtornik : pauza
sreda : ramo i triceps
cetvrtok : grb i noze (biceps light vezbi)
petok :pauza
sabota : pak od pocetok

dali ova e prmnogu, odnosno muskulite nemaat vreme za rasnenje ..

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Pozdrav> Vezbam 5 meseci imam rezultati.. Cuvstvuvam deka se zgolemuva silata i sakam da vezbam poveke , da sde posvetam na najslabata strana BICEPS ..: prasanjeto e ..dali moze da se vezbaat biceps i triceps dva pati nedelno za podobri reziltati
primer:
ponedlnik: gradi i biceps (triceps light vezbi :)
vtornik : pauza
sreda : ramo i triceps
cetvrtok : grb i noze (biceps light vezbi)
petok :pauza
sabota : pak od pocetok

dali ova e prmnogu, odnosno muskulite nemaat vreme za rasnenje ..
Грбот и нозете во никој случај не е препорачливо да се вежбаат заедно бидејќи и двете се големи мускулни групи и им треба повеќе внимание.

Еве ти една програма каде што имаш два пати неделно бицепс.

Понеделник - Нозе
Вторник - Гради
Среда - Одмор
Четврток - Грб / бицепс
Петок - Рамо
Сабота - Бицепс / трицепс
Недела - Одмор

Иако сум сигурен како и во повеќето случаи така и во твојот дека трицепсот е оној мускул кој ти лагира, и му треба повеќе внимание бидејќи зафаќа две третини од раката, што го прави доминантниот мускул кој ја одлучува големината на рацете.

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Грбот и нозете во никој случај не е препорачливо да се вежбаат заедно бидејќи и двете се големи мускулни групи и им треба повеќе внимание.

Еве ти една програма каде што имаш два пати неделно бицепс.

Понеделник - Нозе
Вторник - Гради
Среда - Одмор
Четврток - Грб / бицепс
Петок - Рамо
Сабота - Бицепс / трицепс
Недела - Одмор

Иако сум сигурен како и во повеќето случаи така и во твојот дека трицепсот е оној мускул кој ти лагира, и му треба повеќе внимание бидејќи зафаќа две третини од раката, што го прави доминантниот мускул кој ја одлучува големината на рацете.[/quo

Знам дека нозе и грб не идат заедно, но јас нозете ги веќбам по лајт само на машините без чучњеви пошто ја скрчив ногата и не смеам да ја опрететувам бар за сега . Инаку трицепсот мене ми е најака страна , рацете ми се големи , од склековитее ваљда , дигам и до 60 кг на таа справата со каблите за трицепс.Но со бицепс едвај можам и 10 кг да дигам со еднорачен тег, а кога вежбам грб и бицепс у едн ден не можам ни 7,5. затоа сменив бицепс со гради а трицепс со грб или рамо..

А што мислиш за програмава

пон гради и бицепс
втор рамо и нозе
среда пауза
четврток грб и трицепс
петок пауза
сабота пак гради и бицепс
недела рамо и нозе
пон одмор
овака пивеке пати се повторуваат мускулите, бицепс и кога везбам грб(индиректно) и само бицепс, и трицепс и кога везбам гради (индиректно) и само трицепс ... но не сум сигурен дали има доволно одмор вака , рамо и гради едн ден по друг , бицепсот индиректно и директно , и трицепсот директно и индиректно со само еден ден пауза, можеби има многу повторување ?

Член од
12 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
1
Одев 6 месеци во теретана,без престан.
Веќе 2 месеци не одам и одма ми опаднаа мускулите.
Не пиев ништо од протеини и такви срања пошто тоа за мене се глупости.Иначе за дигање пред да престанам бев отприлика со овие бројки:
Гради(бенч)-110 кг.
Гради(коса клупа)-95 кг.
Рамо(задно)-100 кг.
Рамо(предно)-80 кг.
Грб-80 кг. цела серија,со 90 кг. неколку пати само(ако форсирам тоа)
Бицепс-макс. 50 кг.
Трицепс-85 кг.

Е сега зависи од справите на кои вежбате,јас одев во АРМ,ама ја затворија,затоа ипрестанав да одам.Овие тежини што ги пишав важат за дигање цела серија(8-10 пати)!!!
Kolku si KG ako moze da znam?

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Дали може да ми препорачате квалитетен креатин? Сега пијам гејнер за качување маса,и сакам да зеам креатин и протеин откога ќе отиде гејнерот.

П

Пепси_

Гостин
Кои вежби да ги правам за да го зголемам градниот кош и рамениците/грбот....дали е можно во домашни услови (наскоро планирам и во теретана/фитнес да одам не да се билдам туку да се раздвижам здравстево повеќе). фалачаопријатно :)

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Дали може да ми препорачате квалитетен креатин? Сега пијам гејнер за качување маса,и сакам да зеам креатин и протеин откога ќе отиде гејнерот.
mонохидрат на ултимејт

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Kajgana Shop

На врв Bottom