Хрчаци

Член од
14 јуни 2011
Мислења
16
Поени од реакции
1
Апаратот е во сестра ми сега и јавив да си дојде. Ми рече една другарка демек да го масирам. Не знам како да се задавило од нешто изгледа, и цивка кога вдишува по малце. Не знам другово во што да го ставам, му смета а не можам да го пуштам така да шета ќе ме убијат од дома а и лом прави ептен. Го масирав сега ама ништо, само лежи безживотно.. :(

B

BrunoFresh

Гостин
Апаратот е во сестра ми сега и јавив да си дојде. Ми рече една другарка демек да го масирам. Не знам како да се задавило од нешто изгледа, и цивка кога вдишува по малце. Не знам другово во што да го ставам, му смета а не можам да го пуштам така да шета ќе ме убијат од дома а и лом прави ептен. Го масирав сега ама ништо, само лежи безживотно.. :(
Mорам да го видам вака неможам да знам. Можи да е повредено нешто. Затоа морам да го видам како се движи, и како изгледа. А исто така и аквариумот да видам дали м уе добро место за живеење. Прати сликите кога можиш ќе видам :)

Член од
14 јуни 2011
Мислења
16
Поени од реакции
1
Ете чекам па ќе сликам. Ама воопшто не се движи нема сила, само лежи не може да мрдне :( Аквариумот е средна големина, тоа ако треба ќе го менувам се ќе правам ама да преживее ова кутрово..
Вака лежи само не странично и како да е мртов, само повремено вдишува тешко..

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Ете чекам па ќе сликам. Ама воопшто не се движи нема сила, само лежи не може да мрдне :( Аквариумот е средна големина, тоа ако треба ќе го менувам се ќе правам ама да преживее ова кутрово..
Вака лежи само не странично и како да е мртов, само повремено вдишува тешко..
Ако воопшто не помрднува стрес е.Или си тропнала со врата силно или си се провикнала силно од петард а можеби а и от физичка нактивност.Во тој случај сега земи и масирај го тегни му ги ноџињата масирај му го грбот барем јас така правев и се беше во ред но откако купив врталешка не ми се разболувало.Друга варијанта е хибернација(зимски сон) значи ете мојата веќе 2 месеци спие 2-3 пати неделно станува да јаде и вода да се напие и пак легнува...( барем јас 2-3 пати сум ја приметил) ама твоето изгледа парализирано.
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 14:26 ---
Луѓе кај можам да најдам руски хрчак во скопје?
рУСки слабо овде....земи си Сиријски надобри се најдолго живеат.Ете јас цел живот чувам хрчаци нема некое да не ми живеело помалку од 2 години...сега имам женка 2 години и 2 месеци во хибернација е моментално...(незначи дека сите хибернираат но мојава ете и ланската зима 3 месеци спиеше и оваа зима пак спие)Раѓа во 2 месеци еднаш барем јас толку и дозволувам кај еден другар на еден едер машки хрчак ја носам и се си е во ред хрчаците ги продавам или подарувам....сите се црно бели! ако ви треба некое искуство со хрчаци слободно прашајте,а тоа околу вода гледам многу дебати,јас првин не и давав,но купив една стаклена ботилка(15 мл) и почна да пие од неа и се си беше во ред но само таква вода минерална и давам(една ботилка 1 недела ќе пие) и така....
многу е десциплинирана,ја имам тренирано за трчање преку цефки такви работи,дури ја научив и здраво да ми фаќа после доллга видена мака....и се уште ме нема гризнато ниту пак има изедено мало хрчаче а претходните ми јадеа...аа и тоа рекорд ми има поставено дури 13 хрчачиња и сите израснаа сите ги поклонив! позз

B

BrunoFresh

Гостин
Луѓе кај можам да најдам руски хрчак во скопје?
Руски има насекаде во сите скоро продавници :) Јас имав руски односно џуџест...

рУСки слабо овде....
Баш руските (уште познати по името џуџести) и сиррисјите се најзастапени по продавниците кај нас. Како слабо, ко најмногу ги има нив. Не ме зезај. Немаш видено :)

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Руски има насекаде во сите скоро продавници :) Јас имав руски односно џуџест...

Баш руските (уште познати по името џуџести) и сиррисјите се најзастапени по продавниците кај нас. Како слабо, ко најмногу ги има нив. Не ме зезај. Немаш видено :)
Да можеби јас барав еднаш но не најдов...но подобро сиријски подолго живеат затоа се најзастапени...а џуџестите живеат година и пол навеќе!

Член од
14 јуни 2011
Мислења
16
Поени од реакции
1
Фала ви многу за помошта ама за жал денеска кога се разбудив го најдов мртво :( Направив се што можам синоќа до 3-4 го масирав, ама џабе не издржа малото.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Фала ви многу за помошта ама за жал денеска кога се разбудив го најдов мртво :( Направив се што можам синоќа до 3-4 го масирав, ама џабе не издржа малото.
Ааах да се нема....
добро било па поминало!има некои мали трикови кои се и те како битни за животот на хрчаците..
-чувај го во аквариум(така да биде изолирано од директно звучење но не на под)
-било во кафез или аквариум,чувај го на повисоко место каде што ќе ја има на вид целата соба
-не давај му студена вода во овој период на годината и чувај го на топло
-обавезно врталешка и можеш дури топка таква со патент што е се става хрчакот внатре и се пушта ехеее низ цела куќа се тркала и безопасно е од мачки.....
-храна витаминска обавезно и повеќе моркови,јаболки(зелка немојте жити се за дигестијата не им е погодно)
-пази да не го намокриш со вода по ушите или очите оти и од тоа умира,,,
и најважното-Многу биди предпазлива како затвараш врати,колку силно зборуваш,близина на мачорот,изненадни работи....пукање петарди кршење чаши итн.
-запомти: Што повеќе се грижиш за него да му биде погодено ,помалце ќе живее.Тоа е факт....например зашо заболуваат кучиња што се дома чувани со специјална храна хранети со сите вакцини,а не умираат кучиња скитници кои немале никакви грижи....
-најголема грешка е што пилевината се мени на 2-3 дена....ја сискрено 1 неделно ја менам така стекнува имунитет тоа да знаете....
ако ми текне некое друго правило со ќеф ќе ти пишам.позз!

L

Lu

Гостин
-запомти: Што повеќе се грижиш за него да му биде погодено ,помалце ќе живее.Тоа е факт....например зашо заболуваат кучиња што се дома чувани со специјална храна хранети со сите вакцини,а не умираат кучиња скитници кои немале никакви грижи....
Каква глупост :facepalm:

-најголема грешка е што пилевината се мени на 2-3 дена....ја искрено 1 неделно ја менам така стекнува имунитет тоа да знаете....
Дај не треси глупости жити се, и не им давај на луѓето погрешни совети.
Ако менуваш пилевина еднаш неделно, хрчакот ќе стекнел имунитет :pos: ти ова озбилно го пиша ?
Пилевината треба да биде чиста и на секој ден / или на секој втор ден (во зависност од тоа колку е испрљана) треба да се менува.
Ако му менуваш пилевина еднаш во неделата тоа ќе биде вистинска кочина и Хрчакот од преголемата прљавштина ќе биде подложен на инфекции и разни заболувања.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Каква глупост :facepalm:

Дај не треси глупости жити се и не им давај на луѓето погрешни совети.
Ако менуваш пилевина еднаш неделно, хрчакот ќе стекнел мунитет :pos: ти ова озбилно го пиша ?
Пилевината треба да биде чиста и на секој ден / или на секој втор ден (во зависност од тоа колку е испрљана) треба да се менува.
Ако му менуваш пилевина еднаш во неделата тоа ќе биде вистинска кочина и Хрчакот од преголемата прљавштина ќе биде подложен на инфекции и разни заболувања.
Шо да се прави кога од глава до пети си искомплексиран! не си чувал хрчаци и не си никој и ништо да кажуваш што како е...прво чувај па ондак буни се ок? е ќе треба секој ден да се мени пилевина ако му се става една рака а цел кафез зашо да се мени секои 2-3 дена?? и плус дресер на кучиња си а знаеш за хрчаци??? абе да не ги чуваш ти кучињата во пилевина?? ај па ако не објасни ти зашо улично куче не заболува а домашно заболува од болест која е карактеристична за нехигиена и такви работи??

L

Lu

Гостин
Шо да се прави кога од глава до пети си искомплексиран! не си чувал хрчаци и не си никој и ништо да кажуваш што како е...прво чувај па ондак буни се ок? е ќе треба секој ден да се мени пилевина ако му се става една рака а цел кафез зашо да се мени секои 2-3 дена?? и плус дресер на кучиња си а знаеш за хрчаци??? абе да не ги чуваш ти кучињата во пилевина?? ај па ако не објасни ти зашо улично куче не заболува а домашно заболува од болест која е карактеристична за нехигиена и такви работи??
Очигледно ти си ја имаш мувата на капата.

И прекини да тролаш и да измислуваш, те опоменав преку приватна порака, а еве сега и јавно те опоменувам.
И немој да лажеш, прво пишуваш дека имаш 18 години, а потоа ми пишуваш дека си бил ветеринар, барем кога лажеш биди внимателен, немој да пишуваш различни лаги.

А од каде знаеш дека јас не сум чувала Хрчаци ???
И што има врска тоа што сум дресер на кучиња, што според тебе ако сум дресер на кучиња треба да имам познавања само за кучињата ???

Е да ти каже дада Аргаси сега нешто, јас не само за кучиња туку за сите домашни миленици имам знаење и познавање.
И сум ги чувала скоро сите домашни миленици.
Моментално имам 3 вида на миленици
1) Куче, 2) Сијамска мачка и 3) Аквариум со риби
А во животов мој сум ги чувала скоро сите домашни миленици: Водни желки, Папагали (Тигрици, Нимфи, Розела), Морски прасиња, Хрчаци, Минијатурни зајчиња ...

Такада немој мене да ми кажуваш како се чуваат домашни миленици!

А конкретно Хрчаци имам чувано 3 пара, и имав преку 100 легла од нив, еден куп Пет Шопови јас ги снабдував со Хрчаци, такада те молам поштеди ме од твоите смешни коментари, бидејќи некој друг што е неискусен можеш да го лажеш, али мене НЕМОЖЕШ.

ПС. И да ти одговорам на прашањето за тоа кај ги чувам јас кучињата.
Ако ти ги чуваш кучињата во пилевина не значи дека сите ги чуваат кучињата во пилевина.
Колку за информација моето куче живее како КРАЛИЦА, си има своја фотеља каде што спие, јаде месо и висококвалитетна кучешка храна од премиум бренд, во секој момент има чиста и свежа вода, 3 пати на ден оди на прошетка ... абе просто да и завидуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom