Македонска граматика

• Креатор на темата Креатор на темата bak-96
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 февруари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
Луѓе дали знаете кои глаголи се НЕПРЕОДНИИИ ?:unsure:Ако знаете ве молам помогнете ми . Напишете миии коиии се непреоднии ве молам дајдте ми многу примери кои кје можам да ги искористам на испрашувањето кое ме вади од контекст.

Непреодни глаголи - дејството не преоѓа на ништо, односно не мора да се поврзуваат со предмет.
На пр.: Птицата лета, тој оди итн.

Воа го најдов на гугл, се надевам ти помогна

Фала а зајде и вика ? какви глаголи би биле преодни или не :)

Фала а зајде и вика ? какви глаголи би биле преодни или не :)
На кратко, оние глаголикои немаат потреба од предмет се непреодни. Пример: Авионот лета. See? Нема предмет.
Од друга страна се преодните, каде секогаш има потреба од предмет, бидејќи врз него преминува дејството. Пример: Тој кажува приказни. Гледаш дека после глаголот треба да следува предмет, бидејќи не може реченицата да заврши само со „кажува“.
Ете така ќе ги препознаваш, и плус читни во книгата, наместо да прашуваш за секој глагол поединечно.

На кратко, оние глаголикои немаат потреба од предмет се непреодни. Пример: Авионот лета. See? Нема предмет.
Од друга страна се преодните, каде секогаш има потреба од предмет, бидејќи врз него преминува дејството. Пример: Тој кажува приказни. Гледаш дека после глаголот треба да следува предмет, бидејќи не може реченицата да заврши само со „кажува“.
Ете така ќе ги препознаваш, и плус читни во книгата, наместо да прашуваш за секој глагол поединечно.
Фала ти многу:X3: . Читнав од книга јас уште од дамна. Верувале или не на сите од мојот клас им е проблемда одредат кој е преоден а кој нее :)
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 14:20 ---
зависи во кој контекст се напишани речениците
На испрашувањето не ни даваат реченици :unsure:Ни дава само глаголи и треба да кажеме дали се преодни или не

Јас смеам да го прашам кога сакам а тоа браос сам себе кажи си го затоа што коментаров ти е само за едно големо БРАОС:notworthy:

Јас смеам да го прашам кога сакам а тоа браос сам себе кажи си го затоа што коментаров ти е само за едно големо БРАОС:notworthy:

И тоа што викаш. Ти смееш коа сакаш да правиш се. Само родителите малце повеќе ќотек да удреле, може и ќе си знаеше сам без да прашуваш... коа сакаш.

Домашна напиша или треба и тоа да ти се напише !?

Луѓе што се родени 96та+ почнаа да пишуваат на форумов

nothing-to-do-here-template.jpg.scaled500.jpg

ххахахаха офффф а колку е вистинито дека сум 96 тоа е друга работаа :cautious:
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 14:49 ---
И тоа што викаш. Ти смееш коа сакаш да правиш се. Само родителите малце повеќе ќотек да удреле, може и ќе си знаеше сам без да прашуваш... коа сакаш.

Домашна напиша или треба и тоа да ти се напише !?
ЌОТЕК е само за магариња шо замараат наместо да помогнат мислам дека си се пронајдеее :facepalm:
а ти ако незнаеш да помогнеш не одмагајј !

ххахахаха офффф а колку е вистинито дека сум 96 тоа е друга работаа :cautious:
И подобро да не е вистина дека си 96. Втора/ трета година средно да не знаеш што се преодни, а што непреодни глаголи е срамота.

А ти знаеш ?
ај баш да видам
зајде
вика
зајдува
овие се трите глагола кои и ги даде професорката а за кои имавме дилеми затоа еден мисли дека вика е преоден а друг дека е непреоден истото и за зајдува :unsure:Мислев дека форумов е за помагање а не за навредување :sick:

ЌОТЕК е само за магариња шо замараат наместо да помогнат мислам дека си се пронајдеее :facepalm:
а ти ако незнаеш да помогнеш не одмагајј !

Ах деца, деца..... никад нема да научите, ама и вие не сте криви и тие што ти пишаа тука што е како е... се за ќотек.

Ќе си седиш на час и ќе си внимаваш, а што не ти е јасно ќе си прашаш таму. Али ве заболе вас за школото, а и наставниците не смеат да ви писнат и оде цел образовен систем у курац.

Ти е гајле на крај краева, ќе пишеш приватен факс и ќе си платиш диплома.

И после ќе читаме по весници полуписмени ни се децата, епа се, кога друг им ги дава одговорите. :tapp:

Луѓе дали знаете кои глаголи се НЕПРЕОДНИИИ ?:unsure:Ако знаете ве молам помогнете ми . Напишете миии коиии се непреоднии ве молам дајдте ми многу примери кои кје можам да ги искористам на испрашувањето кое ме вади од контекст.

Од што те вади испрашувањето?:cautious::eek:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom