Какви се македонските деца од 11 до 15 години?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Машала, машала, ние новите генерации сме се’ најлошо - летви сме секој викенд, пушиме цигари, се дрогираме, се курваме, седиме по цел ден на компјутер, не почитуваме, не читаме книги, глупи сме, арогантни... браво!
Прво, не сме многу поразлични од тие генерациите претходно, и таа мала разлика која ја има е само заради поразличните услови во кои живееме. Јас можеби не сум кадарна да направам објективна споредба на мојата генерација со онаа на моите родители, но не се ниту моите родители, ниту вие. Секогаш за другите ќе мислиме дека се за нијанса-две (а можда и повеќе) полоши.
И далеку од тоа дека сите „удриле бригу на весељу“. Ама ете, кога заклучокот за една група се донесува врз основа на однесувањето на некои поединци, се доаѓа до невистина. Ова звучи како дефиниција за стереотип, не?

секоја генерација е се полоша и полоша така да сите зборови против, се сувишни. не е тоа до родителите, туку до капитализмот :facepalm: секој гледа што повеќе да повлече за себе, па и од таму потекнуваат лошотиите на човекот, затоа што никој не гледа на другиот да му помогне туку гледа својот врат да го спаси... така да, не само македонските туку сите деца од 11 до 15 ќе бидат поинтелегентни од претходниците, но и ќе бидат полоши.........................

Според мене,секое 3то-4то дете пуши и/или пие,а секое 2ро има пробано цигара и алкохол.Не се лажете со тие бројки...реалноста е друга...и ја сум на тие години 15 имам,средно сум,облаци има пред секое средно,а во основниве се повеќе и повеќе има деца што пушат и пијат...марата ја пробале некои по "напредни" кои што почнале со тие работи од рана возраст и НЕ застанале...не дека е нешто касно 14-15 години,али во денешно време тоа све сваќа како ОК,и од родителите..има мноооогу случаеви,каде родителите ги потикнуваат да пушат и пијат,со изговор,да не ти вметне некој нешто или да не ти даде некоја погрешна цигара(се мисли на дрога) а се тоа се збори,за да си оправдаат самите родители на себе,демек декка и не е така лошо тоа што го прават нивните деца...

сум пробал на мала возраст,и цигара и алкохол,гадно ми беше и не конзумирам,ништо буквално.

Спортот е моја дрога,цигара,алкохол,зависност, а теретаната и салата ми се колосеум,ванила и слично.

А за сексот,не гледам лошо ништо...барем не од машка страна...женска да ок...ја сум имал односи на 14 кон 15,значи негде 14 ипол,со моја генерација девојче...нема многу такви случаеви,тие што се по мангупи имале,другите им е табу тема тоа...мислам,за да го спроведе,а на јазик и 5 годишно дете да прашаш ќе збори перверзно за некоја...само што тоа се сваќа мноооогу лошо,отколку ова погоре....али јбг,глуп народ,што да правиш
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 00:44 ---
Ништо не им е, ич да не се секираш ;) . Инаку да, мртов сериозен сум за ова.

Ај стави се во кожа на родител. Правиш утре свадба, оп за 15 години и ти и твоето сте се соочени со проблемов. За тебе не знам, ама јас ќе ти кажам дека би бил пресреќен доколку син ми се погоди на мене и помине барем пола од она што јас го проживеав низ средно.

Подобро би било доколку на 15-16 г. за прв пат ми се појави на врата во 4 сабајле летва направен, исповраќан, умирисан на цигари. Па онака сочно да го светнам 2-3 шамари (како што татко ми мене ми направи на таа возраст) и да го казнам на месец дена за да размисли за тоа што направил. Мојата казна и шамарите верувај ќе бидат нула, во однос на срамот и напријатноста што ќе ја осеќа спрема неговите врсници, бидејќи муабетите за пијанството негово, за глупостите што ги правел таа вечер, ќе се вртат некое време низ школските ходници, а тој ќе шета со поднаветната глава и нема да му е сеедно.

Многу поужасно би се чувствувал доколку израснам сноб, кој уште во средно ќе опне тегли, ама не од учење (што е уствари жално) туку од тие 6+ часа дневно на ПЦ играјќи WOW или DOTA со виртуелните му пријателчиња од Малезија и Индонезија, без никаков социјален живот надвот од четирите ѕида. Џабе ќе му се петките нему (ако уопште ги има), а и на мене како родител, ако малиот на 2 месеци пред матура дојде и ми каже 'Тато, абе има едно девојче од клас, онака симпатична е, ама незгодно ми е и не знам како да ја прашам да ми биде партнерка на матурата'. o_O Или подоцна кога ќе излезе од дома на студии (ако и уопште излезе) другарите си играат мајтап бидејќи малиот мој не знае да разликува коњак и вотка. Ќе биде како џукела, како Могли пуштен во реалниот свет после 18 години поминати во џунгла. Бог да чува од вакво сценарио. Јас лично би се осетил како паднат на родителскиот испит.

Така да со две раце прифаќам син/ќерка кој/а уште во средно ќе ги искуси оние неполжелни работи, отколку ова второво - сноб и форевер алоунер на 9гег. Точно е дека секој ја посакува таа златна средина, ама она не се трасира од почеток. Таа се стекнува со текот на годините и проживеаните искуства, некои добри и убави, други лоши и сурови. Така е нели !? ;)

А на пример,да му опнуваш шамари кога ќе сака да седи повеќе од 2 часа на пц ? кога ќе неможе да крене 10 кила,20 кила на бенџ ? кога ќе неможе да направи повеќе од 100 склека,100 стомачни или пак да истрча повеќе километри ? да го казнуваш на тоа ? да го казнуваш кога ќе помисли да јаде нешто нездраво,или да не отиде на тренинг кој што он ќе го одбере ?

Ти,како татко,ќе купиш и ќе му објасниш што е,од каде е,за да знае за понатака,немора све да проба,има интернет,ќе прочита..

ау да,тоа е потешко...

Американско дебилно општество сон на секое дете, полека се остварува и кај нас.

Кога ги гледам помалите братучеди/ки и внуциве, (сваќам а и) мило ми е што не живеев такво ретардирано детство. Барем фаќав женски за гз во живо.

секоја генерација е се полоша и полоша така да сите зборови против, се сувишни. не е тоа до родителите, туку до капитализмот :facepalm: секој гледа што повеќе да повлече за себе, па и од таму потекнуваат лошотиите на човекот, затоа што никој не гледа на другиот да му помогне туку гледа својот врат да го спаси... така да, не само македонските туку сите деца од 11 до 15 ќе бидат поинтелегентни од претходниците, но и ќе бидат полоши.........................

А па ко ќе ги гледам возрасниве, пустинските, мед од уста им течит од шо се добри. А искрено, ми се превртвит лешникот од нив, почнувајќи од професори и државни службеници, па се’ до обични невработени шо седат цел ден „пред коперација и јадат ***** “. После децата не чинеле, децата биле криви.

Јас, како што имам напоменато и претходно, не сум кадарна да направам објективна споредба, ниту пак вие. Но, ако навистина нешто толку не чини со нашите генерации, тогаш таа трулост не потекнува од нас самите, туку од надворешни фактори. Таму барајте го проблемот, не во нас, ние сме носители само на симптомите. А не се лечат симптомите, туку тоа што довело до нив.

А па ко ќе ги гледам возрасниве, пустинските, мед од уста им течит од шо се добри. А искрено, ми се превртвит лешникот од нив, почнувајќи од професори и државни службеници, па се’ до обични невработени шо седат цел ден „пред коперација и јадат ***** “. После децата не чинеле, децата биле криви.

Јас, како што имам напоменато и претходно, не сум кадарна да направам објективна споредба, ниту пак вие. Но, ако навистина нешто толку не чини со нашите генерации, тогаш таа трулост не потекнува од нас самите, туку од надворешни фактори. Таму барајте го проблемот, не во нас, ние сме носители само на симптомите. А не се лечат симптомите, туку тоа што довело до нив.

И до нас е. Ако сакаш,можеш да си исклучок од општата слика за твојата генерација.Се е до паметот,вољата и егото (y)

И до нас е. Ако сакаш,можеш да си исклучок од општата слика за твојата генерација.Се е до паметот,вољата и егото (y)

Јас не планирам да се самопрогласам за никаков исклучок, а како што гледам тебе очајно многу ти треба некаква потврда за да можеш да живееш со себе. Сега сакаш да ти кажат „браво, паметно дете си ти, еден од ретките“? Епа не си. Знам многу деца и на твоја возраст и поголеми кои не пијат, не пушат, редовни се на училиште и слични глупости. Океј?

Јас не планирам да се самопрогласам за никаков исклучок, а како што гледам тебе очајно многу ти треба некаква потврда за да можеш да живееш со себе. Сега сакаш да ти кажат „браво, паметно дете си ти, еден од ретките“? Епа не си. Знам многу деца и на твоја возраст и поголеми кои не пијат, не пушат, редовни се на училиште и слични глупости. Океј?

Ако кажувам дека сум исклучок,значи дека сум очаен,и ми треба некаква потврда за тоа како живеам,дека е добро ?Да ми треба таква потврда,нема да ја барам на форум,ама кој да размислува и со што да размислува...Нормална ли си ти ?А јас на ова што сакаш да ти кажам,браво и дека си паметна поради тоа што несакаш да си исклучок од другите ?Не си паметна со тоа.И не се глупости тоа,ама очигледно она што го наброја за мене,се однесува за тебе.После ова,е океј.

Ако кажувам дека сум исклучок,значи дека сум очаен,и ми треба некаква потврда за тоа како живеам,дека е добро ?Да ми треба таква потврда,нема да ја барам на форум,ама кој да размислува и со што да размислува...Нормална ли си ти ?А јас на ова што сакаш да ти кажам,браво и дека си паметна поради тоа што несакаш да си исклучок од другите ?Не си паметна со тоа.И не се глупости тоа,ама очигледно она што го наброја за мене,се однесува за тебе.После ова,е океј.

Не зборувам за твојот начин на живот дали е добар или не. Самиот да тврдиш дека си нешто посебно и исклучително Е очајно.
Иначе, јас не се дрзнувам да се сметам себеси како попаметна од другите бидејќи сум сретнала луѓе на кои ми било непријатно и да им се обратам за да не помислат дека сум нискоинтелигентна :D

Како и да е, ти имаш 15 години и имаш доста време пред себе за да доживееш работи кои од корен ќе ти го сменат мислењето, а и постапките. Не дека сум многу поголема од тебе со моите ненаполнети 18 години, ама верувај дека овие неколку години се доста бурни и после ќе ти е смешно кога ќе се сетиш како некогаш си размислувал.

Nikogas ne treba da se generaliziraat rabotite, u smisol ako odredena mnozinska grupa se odnesuva i zivee na takov nacin na zivot, pa da se kaze deka site mladi 100% se takvi !
Zarem nie koi sme sega povozrasni, zarem koga bevme na nivni godini ne pravevme ludorii, zarem ne zapocnuvavme da pusime cigari uste vo osnovno ili vo sredno, zarem ne pievme alkohol(pivce, vince)ponekogas(umereno) so drugarcinjata(rodenden, polumaturska, maturska), zarem togas nepostoese ljubovta, simpatiite, decko-devojka, stipkanje zenski po zadnik i.t.n. e sega konkretno vo mojata generacija gi imase site ovie raboti, no drogi i nasilstva nemase, zboram konkretno za vo mojata sredina !!!
Vreminjata spored mene si se isti, edinstvenata razlika e vo toa sto togas seuste ne bea izlezeni kompjuterite, internetot bese nepoznat poim, mobilen telefon bese science-fiction, znaci bevme tehnoloski daleku pounazadeni od denesnive generacii, koi gi uzivaat i koristat plodovite na modernata tehnologija, no so samata taa tehnologija stanuvaat poosameni i ponedruzeljubivi !!!
Nie togas nemavme kompjuteri, mobilni, interneti, sekoj den vo slobodno vreme(posle skolo) igravme so saati futbal, vozevme velosipedi, navecer igravme zmurka, si odevme edni kaj drugi na sokce, cajce, kakao, kafence i toa bez da tropame ili dzvonime na vrata, si vleguvavme edni kaj drugi isto kako doma !
A deneska kako sto gledam, posle skolo site sednuvaat na Internet i celoto slobodno vreme si go pominuvaat na tastatura, a za vreme na vikendi pod jorgan !!!

Не зборувам за твојот начин на живот дали е добар или не. Самиот да тврдиш дека си нешто посебно и исклучително Е очајно.
Иначе, јас не се дрзнувам да се сметам себеси како попаметна од другите бидејќи сум сретнала луѓе на кои ми било непријатно и да им се обратам за да не помислат дека сум нискоинтелигентна :D

Како и да е, ти имаш 15 години и имаш доста време пред себе за да доживееш работи кои од корен ќе ти го сменат мислењето, а и постапките. Не дека сум многу поголема од тебе со моите ненаполнети 18 години, ама верувај дека овие неколку години се доста бурни и после ќе ти е смешно кога ќе се сетиш како некогаш си размислувал.

Неможеш да тврдиш за нешто,за кое незнаеш ништо,ваљда тоа те научиле годините ? Тие работи што ги поминуваат сега тие што имаат 15-16-17,ги имам поминато јас пред нив,пошто друштвото ми беше +3 години минимум поголемо од мене,значи сите глупости што ги праеле они,сум ги правел и јас,само они на нормалните години,јас бајаги помал.Сакам да ти кажам,сум ги поминал тие работи,и ради тоа такви ми се размислувањата,и ќе ми бидат до крај на живот,барем со спортот и со здравиот начин на живот.

Не трвдам дека сум посебно нешто,што е тоа посебно уствари ? постои такво нешто ? Не.
Кажувам само дека правам работи,кои што повеќето на мои години а и постари не го прават тоа,барем не во голем број,значи процентот е мал на таквите деца,тоа ми е муабетот.Ако тоа за тебе е очајно,незнам што да ти кажам..Имаш и без број муабети од типот,што спортуваш,пиј,пуши,живеј го животот(ваљда си ги слушнала тие муабети,пошто нели си поголема:ROFLMAO:) па тоа очајно ти е ?Сигурно не ти е,пошто очигледно и ти така размислуваш и сматраш дека е ОК тоа.Тоа што е различно од твоето мислење,е очајно и глупо,другото е ОК...лошо,многу лошо.

Се најубаво ;)

Неможеш да тврдиш за нешто,за кое незнаеш ништо,ваљда тоа те научиле годините ? Тие работи што ги поминуваат сега тие што имаат 15-16-17,ги имам поминато јас пред нив,пошто друштвото ми беше +3 години минимум поголемо од мене,значи сите глупости што ги праеле они,сум ги правел и јас,само они на нормалните години,јас бајаги помал.Сакам да ти кажам,сум ги поминал тие работи,и ради тоа такви ми се размислувањата,и ќе ми бидат до крај на живот,барем со спортот и со здравиот начин на живот.

Не трвдам дека сум посебно нешто,што е тоа посебно уствари ? постои такво нешто ? Не.
Кажувам само дека правам работи,кои што повеќето на мои години а и постари не го прават тоа,барем не во голем број,значи процентот е мал на таквите деца,тоа ми е муабетот.Ако тоа за тебе е очајно,незнам што да ти кажам..Имаш и без број муабети од типот,што спортуваш,пиј,пуши,живеј го животот(ваљда си ги слушнала тие муабети,пошто нели си поголема:ROFLMAO:) па тоа очајно ти е ?Сигурно не ти е,пошто очигледно и ти така размислуваш и сматраш дека е ОК тоа.Тоа што е различно од твоето мислење,е очајно и глупо,другото е ОК...лошо,многу лошо.

Се најубаво ;)

Добро, сфаќам, изживеан си со твоите 15 години пошо си се дружел со поголеми од тебе.
Појќе не ти се контрам пошо за да стигнам до твое ниво треба уште мнооогу фурни леб да изедам ^.^

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom