Атина гори, над 50 повредени од кои повеќето полицајци

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Anonymous ги срушија сајтовите на грчката влада, банки и политички партии
Објавено на 13 фев 2012, 13:28 од Виктор Арсовски

Хакерите-активисти Anonymous срушија неколку сајтови на грчката влада, банки, полицијата и политичките партии во знак на дигитална поддршка на протестите кои избувавнаа во неделата.
Насилните протести, во кои беа запалени и 34 згради во Атина, се против непопуларниот закон кој беше одобрен од грчкиот парламент. Законот воведува построги мерки за штедење за да може да се соберат пари и да се намали националниот долг од 132 милијарди, и да и се даде основа на Грција да добие уште пари од Европската Унија за да не банкротира. Строгото штедење ќе значи повеќе опуштања и намалувања на пензиите и платите.
Аnonymous со својот синтетизиран глас во видеото подолу, вели дека ја таргетираат Грција бидејќи властите не сакаат да го послушаат народот и да ги следат нивните барања. Во истото видео хакерите-активисти им се заканија на сите други европски земји.
Хакерската група се почесто е во центарот на светското внимание благодарение на својот дигитален активизам, ако може така да се нарече срушувањето на разни сајтови, одХрватска до Сирија, и поради заканите кои ги упатуваат на сите други.

http://it.com.mk/anonymous-gi-srushija-sajtovite-na-grchkata-vlada-banki-i-politichki-partii/

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
carevi se grcite se borat za svojot gaz nie ne go sfakjame toa tolku velime vidi gi budalite ama taka se pravi revolucija kolku i da smesno izgleda toa.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Незнам дали ги памтите 90-те кога се ствараа нашите олигарси.
Народ постојано имаше на улица.
Ние и парламентот го запаливме, значи ние.
Сите други се најдобри, ние за никаде сме.

Остајте ги Грците нека си го изодат патот, тие во тие тешки моменти за нас ни воведоа и економска блокада од пристаништето во Солун.

Така да за нив се најдобро.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.878
Поени од реакции
21.800
We are Macedonian's.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Burn Baby Burn.
United Macedonia !!!!
:)

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Незнам дали ги памтите 90-те кога се ствараа нашите олигарси.
Народ постојано имаше на улица.
Ние и парламентот го запаливме, значи ние.
Сите други се најдобри, ние за никаде сме.
Сакав истово да им го пишам ама која е поентата да се докажуваме кога сами не се способни да ја согледаат реалната состојба која кажува дека јужниве настапуваат од моментално јака позиција бидејќи се научени на добар живот и сеуште имаат доволно пари, но кога ќе ги тепаат џандари низ годините и како ќе им слабее економската моќ, ќе ги видиме дали пак ќе рипаат.
Се сеќавам едно време секој месец, па и секоја недела имаше протести пред влада, не се поминуваше со кола од таму.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
.Државниот сектор во Грциja e многу голем и германските и френските компании тркат раце, како ке изкупат државните активи за смешни пари. Ке изфрлат половината грци от работа, ке затвората половината фирми и ке увезуват за да имат пазар за нивните производи.
Точно така, попаметен коментар немам прочитано, за жал тоа е реалноста.

М

Мартин`

Гостин
Амеби, ме интересира како вие директно сте „повредени“ од страна на овие луѓе (пазете момент, луѓе, а не грчката власт, што се во голема предност, за разлика од вас, затоа што се бунат)?

Знам дека повеќето, ради егзистенција (што лично за мене е курвање за пари), мора да глумите големи патриоти и националисти и покрај незадоволството, ама не мора да го признавате тоа јавно на форум, барам замо за момент, да пробате да размислите (се самоубив тука) со ладна глава. Ноќеска се инатев со човек кој потекнува од Црна Гора, кој покрај мене ја прати целата ситуација во Македонија, му беше чудно од каде толку злоба во еден народ. Пробав нешто да му објаснам војни, ропства... ама никако не можев да ве звадам од гомната кај делот со поробувањето на вашите мозоци од страна на власта.

Да му одговорам на членот кој ја отворил темава, кршењето и палењето би требало да биде пат до целта, но не и цел. На овие луѓе им фали повеќе организираност. Пред некоја година постигнаа доста голем успех, само не ми е јасно каде ја заебаа целта работа понатаму.

Прегледај го приврзокот 39898
Каква омраза? Ти си тој кој пишува „луѓе“.
Јас ќе ти кажам дека познавам еден куп ЛУЃЕ што живеат во Грција, на кои не им е битно што си по националност, те гледаат како човек. Голем дел од тие излегуваат на оваквите демонстрации и се борци за слобода, како нивна, така и твоја и моја. Шамарот доаѓа од грчката власт и таквите нивни потрчковци како тебе.
Да, го презирам секој што ја сака државата. Да го сакаш оној кој те камшикува е апсурд!
И оние 8/10 луѓе што се против употребување на зборот Македонија во нашето име исто беа од Грција само да те потсетам, изгледа тебе репер за глобалното мислење на некој луѓе/држава тие се само оние мал број луѓе што ТИ сакаш да ги гледаш ? http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=86612 инаку за првата слика/организираност само ќе кажам :cuc:

Им се восхитувам и јас на оние што се доследни како добар дел од анархистите таму што и предходно предупредуваа за можна ваква ситуација со задолжувањава, ама пак ќе кажам поголемиот дел од луѓето таму се паразити.. додека јадеа и пиеа на туѓа сметка, додека си зимаа пари за најразлични глупости како миење раце арно им беше сега кога се треба да платат ? Е небива така ајде ќе протестираме.

Само незнам зошто тие луѓе со толку отворен и слободен ум не протестираа кога нивните “браќа“ од Север добија ембарго од нивната влада, кога народот на таа држава не владиниот врв беа во тешка состојба.. ама не нив тоа им одговараше и тоа е неспорен факт, епа извини ама нема да го почитувам оној што убивал наши по Егејска Македонија и оној што е единствена пречка за Македонија во сите Европски институции, па дури и забранување на луѓето за самоопределување. Ќе почекаат малце повеќе за тоа! ;)

H

HITCH

Гостин
Татко ми ме отру со CNN и со ERT рикнав од преведување... :pos:

Туку на темава, гледам сега еден човек на ТВ изјавува: „Ние сме стара цивилизација, постоиме над 5000 години. Сме опстанале и во потешки времиња, ќе опстанеме и сега.“ Одма после ова прикажуваат како се хранат во јавна кујна. Човеков ме замисли, земале по 2 плати плус, бонуси за глупости и на крај, при толку голема дополнителна финансиска помош, луѓево стигнаа да се прехрануваат во јавна кујна?!

Никогаш нема да можат да ги вратат заемите, немаат индустрија. Држава која нема фабрики за извоз во странство и која нема пиперки и патлиџан за да го нахрани народот - нема да ја биде. Со гладен стомак идат војни и немири. Тие живееја од бродовите, имаа најголема флота во светот, и кредитите, требаше да претпостават дека на нивните спонзори штом ќе им досади од лигавење ќе им следува ова, ама тие се` уште мислат дека ќе излезат од кризава.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.915
Поени од реакции
11.683
Како не сум во атина сега, ќе се "изнакупев" музичка опрема од кај рихардо :icon_lol:

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Проблемот е што во Македонија 80% од населението не зема ни 300 евра камо ли 3000 па пак не се буни....

еве педерите од југ каков одговор имат кога не се соглаасуват со мерки донесени од нивната влада.......

кога ние вака? против неправдите од власта?
Еве почни ти.Запали си ја пола населба и можда ќе ти качат плата:свиркам:

Гледам ептен се потресоа политичариве у гејлада што народов си се самозапали :DИ што ќе биде откако ќе ја запалат цела Атина?Ќе распишат "демократски" избори,ќе дојде на власт или Пасок или Нова Демократија и ќе си продолжат да си гласаат во парламентот како ќе им каже Брисел.Демократијава кај нас ти е како лента од касетофон со А и Б страна,ги слушаш песните од една страна па кога ќе ти здосадат ја вртиш касетата од друга.Сепак имаш само една касета,а ти мислиш дека твојот глас променил нешто.

М

Мартин`

Гостин
Како не сум во атина сега, ќе се "изнакупев" музичка опрема од кај рихардо :icon_lol:
Да да, вие денови се е на распродажба како алва оди се.. посебно продавниците за накит, компјутерска опрема и патики :pos:

A

AnFem

Гостин
И оние 8/10 луѓе што се против употребување на зборот Македонија во нашето име исто беа од Грција само да те потсетам, изгледа тебе репер за глобалното мислење на некој луѓе/држава тие се само оние мал број луѓе што ТИ сакаш да ги гледаш ? http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=86612 инаку за првата слика/организираност само ќе кажам :cuc:

Им се восхитувам и јас на оние што се доследни како добар дел од анархистите таму што и предходно предупредуваа за можна ваква ситуација со задолжувањава, ама пак ќе кажам поголемиот дел од луѓето таму се паразити.. додека јадеа и пиеа на туѓа сметка, додека си зимаа пари за најразлични глупости како миење раце арно им беше сега кога се треба да платат ? Е небива така ајде ќе протестираме.

Само незнам зошто тие луѓе со толку отворен и слободен ум не протестираа кога нивните “браќа“ од Север добија ембарго од нивната влада, кога народот на таа држава не владиниот врв беа во тешка состојба.. ама не нив тоа им одговараше и тоа е неспорен факт, епа извини ама нема да го почитувам оној што убивал наши по Егејска Македонија и оној што е единствена пречка за Македонија во сите Европски институции, па дури и забранување на луѓето за самоопределување. Ќе почекаат малце повеќе за тоа! ;)
Види, секој протестира за свои цели. Различни луѓе, различни идеали. Тоа ти е исто како кај нас кога беа протестите против полициската бруталност, излегоа од „нацисти“, до анархисти... Така и кај нив, секој кој излегол на улица, си има своја цел, некој за да ја уништи државата и нејзината опресија, некој за повисоки плати итн.

Што се однесува до прашањето со ембаргото... зошто па ти не излезе? (Не го сметај ова за напад, прашање е)
Не го почитувај тој што убивал твои по Егејска Македонија, во ред, ама не заборавај дека тој е одамна мртов ;)

Ви го разбирам револтот према нив на повеќето, и јас сум изреволтирана од таквите националистички глави, исто како што сум изреволтирана од луѓето што размислуваат како нив, само живеат во местото наречено Македонија. Така да, ако размислуваш како нив, автоматски си дел од нив.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.347
Поени од реакции
26.348
Многу често тоа го прават полицајци, облечени како дел од толпата, со цел да провоцираат и да ги оцрнат демонстрантите.
Доколку анархистите повикуваат на протест, анархистите треба да го раководат и обезбедат протестот. Инфилтрираните луѓе од разни служби се пропуст на анархистичките движења и доказ за нивната неспособност ниту протест да организираат како што треба, а не оправдување.

Kajgana Shop

На врв Bottom