Бугарија нема да презема никакви дејствија за ратификација на договорот за учеството на Бугарија во АСТА, додека не биде јасна позицијата на останатите земји членки на ЕУ.
Ова го објави министерот за економија и туризам, Трајчо Трајков, кој рече дека предложил решение за запирање на учеството на Бугарија во АСТА, јавува БГНЕС. Оваа позиција на Трајков е доста различна од пред две-три седмици.
Првата негова реакција кога јавноста разбра дека владата во Софија го потпишала договорот преку амбасадорот во Токио, беше дека АСТА не ги нарушува човечките права и дека и досега имало вакви норми во бугарското законодавство за регулирање на авторските права.
„Ако ме прашувате за моето лично мислење, јас сум скептичен дека АСТА ќе промени нешто, особено, пак, за Бугарија, која беше во првите редови во промената на законодавството во оваа насока“, рече неодамна министерот за економија Трајчо Трајков.
Договорот беше потпишан во јануари годинава во Токио од ЕК и 22 земји од ЕУ, вклучително и Бугарија. Тогаш овој договор не го потпишаа Кипар, Естонија, Германија, Холандија и Словачка.