Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Некои прашања се неопходни за да ја провериме вашата хипотеза за бугарското потекло на оние македонски личности од историјата кои своето образование или воена должност ја вршеле во рамките на бугарската држава и институции.

Доволно добро се познаваме, за преќутно да се разбираме :) Јас и вие добро знаеме зошто одбивате да одговарате на „тапи“ прашања...

Ќе почекаме на евентуални одговори уште некој ден, машки издржете, после тоа ќе ве распнеме и мамето ќе ви го расплачеме :) веќе си навикнавте да бидете покорни на темава, поздрав :)
Веке навикнахме да отговараме, па некоj да ни брише, па да изподне дека не сме отговорили и да слушаме повици каj сме. :)
Кога вие прашане, но не сакате да получите отговор, дали сметаш дека ние ке продолжуваме да отговараме и отговараме и отговараме...?
Лично jaс ке те почекам да дадеш имена, па да видим што ке извадиш.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Во постот ти има доста голема доза на вистина, за разлика од постовите на другите 99% Македонци тука (кои се имаат и за историчари). :)
Искрено кажано , чекав поставувачот на прашањата да се јави со свое видување . Интенцијата ми е чекор по чекор одејки , да дојдеме до прифатливо историско образложение за потеклото на бугарите а во тој склоп и на жителите на денешна Бугарија , кои се декларираат и чуствуваат како бугари . Нема да ми замерите на мојот техники пристап кон гледањето на нештата , професионална деформација :cautious: !

Член од
7 октомври 2008
Мислења
227
Поени од реакции
203
Да збориме реално мораме да се вратиме назад, до Источната Римска Империја- ИРИ и да ги видиме темите т.е. како била поделена и како се нарекувале луѓето тогаш.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Byzantine_Macedonia_1045CE.svg/250px-Byzantine_Macedonia_1045CE.svg.png

Значи, денес ако некој треба да се нарекува Бугар (во тоа време Воулгар-Βουλγαρος- прост, селанец) тоа сма ние, денешните Македонци и Србите. Има многу примери за тоа дека луѓето во денешна Македонија биле нарекувани Бугари, па затоа јас ќе дадам само еден пример кога Србите ги нарекуваат Бугари.

Симеон Лехаци 1584 – (?)
ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИ
Оттуда за пјать днеј мы достигли Босна-Сараја….. они совсем не знајут турецкого јазыка, но только болгарскиј. Говорјат, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысјач болгарских сел; по исповеданију они греки, а их архиепископ сидит в Атране……
В Боснии все лјуди говорјат по-болгарски и если клјанутсја, то, кроме имени Мехмета

земено од armenian house

Името Бугарин пред Отоманската империја се користело за сите Словени. Ако сакате да се докажуваме, повелете.

Е сега ај да видиме кои биле денешните Бугари за време ИРЕ. За тоа ни треба Ана Комнена (12 век). На англиски е ама...

This Haemus is a very long mountain range running along a line parallel to Mount Rhodope. The range begins at the Euxine sea, leaves the cataracts a little on one side and continues right into Illyria; there it is cut through by the Adriatic Sea, I fancy, and emerges again in the opposite continent and finishes right away in the Hercynian forests. On either side of its slopes dwell many very wealthy tribes, the Dacians and the Thracians on the northern side, and on the southern, more Thracians and the Macedonians.
http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.html

Е сега ај да видиме која е оваа планина Хаемус

http://en.wikipedia.org/wiki/Haemus_Mons
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balkangebirge_Balkan_topo_de.jpg

Е, сега повелете господа Македонци од денешна Бугарија. Не се сеќавам дали веќе сум го споделил следново со Вас, ама.... кога бев мал и разговарме со дедо ми за Бугарите, он ве викаше"нашите- наште", еднаш кога го прашав зашто ве вика така ми рече дека сте наши а не Бугари, Бугарите са татари. (без навреда, цитирам). Ама веќе не е тоа време, многу ја заебавте работата.

Кога биле формирани нациите во 19-век Вие сте прифатиле да бидете Бугари за "атер" на Русите, но нашие дедовци не сакале да го примат името Бугари за свое, го имате Мисирков, Пулевски, дедо Иљо Малешевски и многу други за доказ дека нашите дедовци не го прифаќале името Бугари и се нарекувале Македонци.

Ова ми изгледа многу интересно

http://i561.photobucket.com/albums/ss59/ARHIV/USA_historical_background_of_the_population_of_the_kingdom_of_Yugoslavia_WWII.png поставено е од Ченто во Компилација на историски извори за Македонците! на стр 6 под бр 85. Линкот е многу долг.

Ух,

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Искрено кажано , чекав поставувачот на прашањата да се јави со свое видување . Интенцијата ми е чекор по чекор одејки , да дојдеме до прифатливо историско образложение за потеклото на бугарите а во тој склоп и на жителите на денешна Бугарија , кои се декларираат и чуствуваат како бугари . Нема да ми замерите на мојот техники пристап кон гледањето на нештата , професионална деформација :cautious: !
Другар, темава е поспецифична и има свој ред и како што забележа, пред да се одговори на едно прашање, не се поставува наредно. Барем така практикуваме, за да имаме јасна слика, наместо хаотично дискутирање.

А Бугариве, продолжуваат со прикажување на немоќта, иако трпеливо ги чекаме да си одговорат, однапред обвинуваат дека некој ќе ги бришел.

Уште попатетично, тие да ти чекале на мене, првин јас да се произнесам, на прашањето кое е упатено до нив. :)

Не знам дали допира до вас, смеата која ја предизвикувате по македонските форуми.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
5. Турската војска?

Bratot, се мисли на јаничари или на доброволни конверитити (помаци)?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
5. Турската војска?

Bratot, се мисли на јаничари или на доброволни конверитити (помаци)?
Не, се работи за нормално служење кое нема врска со јаничари или промена на религија. Доволно е по нетов да прочепкате.

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Не, се работи за нормално служење кое нема врска со јаничари или промена на религија. Доволно е по нетов да прочепкате.
Тогаш го знам одговорот :) Но прво да почекаме на одговор на чужденците од истокот.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Другар, темава е поспецифична и има свој ред и како што забележа, пред да се одговори на едно прашање, не се поставува наредно. Барем така практикуваме, за да имаме јасна слика, наместо хаотично дискутирање.

А Бугариве, продолжуваат со прикажување на немоќта, иако трпеливо ги чекаме да си одговорат, однапред обвинуваат дека некој ќе ги бришел.

Уште попатетично, тие да ти чекале на мене, првин јас да се произнесам, на прашањето кое е упатено до нив. :)

Не знам дали допира до вас, смеата која ја предизвикувате по македонските форуми.
Другар , во ред си е редот и специфичноста , јас диогеновски барам човек меѓу соседите ни .Човек кој ке се изјасни што народ се? Товаришча Алагар ми заличе на таков , па троа го прашав троа го иницирав на одговор , ама џабе .

Член од
3 февруари 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Благодарја за отговора Nemanjici , харесва ми че си отговорил на моите в'проси . Питането ми по тези в'проси е св'рзано с идејата че исторически от древноста оште днешни б'лгари , македонци , с'рби са били близки и са си помагали. Относно произхода на б'лгарите те не са тјуркоезичко племе , напротив б'лгари и славјани имат близ'к родствен произход именно това е било предпоставка да образуват собствена д'ржава. Лошото е че в този форум има прекалено силна омраза к'м б'лгарите и голјам стремеж да се пишат лоши нешта а официално Б'лгарија е признала Македнија и нејнија език, за разлика от Г'рција. Т'ј като не го знаја Македонскија нјама повече да пиша в вашија форум. Поздрави

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
debavashtamama post: 4780002 напиша:
Т'пи сте на г'з !
...
Кај сте бе диверзанти :)

Колку недели поминаа откатко ви поставив основно прашање за вашите историски личности?

Освен скудниот обид на Шќипјанецот, никој не се осмели да ми одговори, а сега едноподруго 2 спамерски профили регистриравте за да ја саботирате темава. Те цитирам, само за нашата форумска евиденција, после да не инсинуирате зошто ве бришеме.

Изгледа сам ќе треба да си одговорам на прашањето, оти никој од бугарските членови да не ја знае бугарската историја ама затоа експерти за македонската хехехе :)

Член од
27 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
8
Pozdrav brate,gledam deka si dobro spremen so fakti i dokumenti da ne odbranish od bugarive i samo prodolzi taka.Mnogu ni ja sakaat istorijata i zatoa treba da se odbranime i da dokazeme deka ne e taka kako shto tvrdat oni.
--- надополнето: Feb 18, 2012 10:27 AM ---
Deka Ruskite interesi igraa glavna uloga vo sozdavanjeto na SanStefanska Blgarija,a ne etnichkiot moment,go kazuva i samiot grof Ignatiev.Na svechenata sednica na Petrogradskoto slovensko drushtvo vo 1903-ta ,po referatot vo koj se zboreshe za dobrotvorna rabota na g-ga Vahmacheva(zena na ruskiot konzul vo Sofia) za postradanite ,,bugari,,vo Makedonija,grof Ignatiev podsmevnuvajki se na toa,otvoreno izjavi:"Vi se obrnuvam na Vas (ruskiot pratenik Bahmachev-D.T)deka jas ja sozdadov Velika Blgarija zaradi Ruskite interesi na istok",a ne zatoa shto vo Makedonija,za koja stava zbor,zivejat ,,blgari,,.(M.Cemovik,ct.delo,33)

Член од
6 април 2012
Мислења
84
Поени од реакции
32
Ние имаме проблем да ги наречеме ,,Бугари" затоа што не се.

И да се надоврзам на темава Никола заедно со неговите 4 сина Арон , Мојсеј , Давид и Самоил кренал востание против ,,Бугарија" не против Источното Римско Царство па кажими како еден ист народ крева востание против себе ?

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Ние имаме проблем да ги наречеме ,,Бугари" затоа што не се.

И да се надоврзам на темава Никола заедно со неговите 4 сина Арон , Мојсеј , Давид и Самоил кренал востание против ,,Бугарија" не против Источното Римско Царство па кажими како еден ист народ крева востание против себе ?
Да поткрепиме и со аргумент од бугарски историчар ;)

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Тука пишува само дека се синови на бугарски комита, а не дека се подигнале востание "против Бугарија". Чети, не измислувај.

Kajgana Shop

На врв Bottom