MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Брат, мртов сериозен сум... како ко од пушк ги стрелаш некои работи абе просто се чудам.. несфатливо ми е како така жестоко дискутираш, еве конкретно за темава, а тезите што ги изложуваш без никаква логична основа ги издигнуваш на ниво на факт, не знам само од каде си добил такво знаење...Батали цинизам и иронија и сериозно дебатирај.
Општеството не се менува преку ноќ. ФНРЈ како што се викала тогаш мислам...не била ништо поразлична од Кралството СХС ако не и бетер. Само еден збор те делел од затвор и тешка робја и измачење. После 1950 има постепена и бавна еволуција за накрајот на 80тите и почекот на 90тите да се малку убрза. Денес е далеку од иделано сеуште има сомнителни судски процеси и селективно важење на законите. Има уште дискриминација врз база на политчка, верска, сексуална итн оријетација. Но, за наша општа среќа сме доста поцивилизирано од тогаш посебно од почетните години на Титовиот тоталитарен режим.
За примери за слични режими како Тоталитарниот на Тито има многу во историјата и во сегашноста. Најдобри еквивалетни на Титовито режим денес се Гадафи, Сирија, Кастро, Кина, Иран, Белорусија, Туркенистан, Азербејџан само Северна Кореја го шие.
Башка не знам зошто баш во овие и Кастро го стави.. (искрено ни мене не ми се допаѓа кога власта е под рацете на еден човек - лично сметам дека луѓето се доволно паметни да сфатат дека не им треба никаква власт и никаков авторитет) .. Па токму под тој Кастро, таа Куба има еден од најдобрите здравствени системи во светот..
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 09:20 ---
Каде кај нордијците препозна социјализам. Има засилени социјални мерки, нема социјализам. Самоуправување па ич.
- Не реков дека имаат социјализам, но имаат примена на принципи од самоуправувањето, башка ти пишав дека сеизучува ко правно-економска дисциплина..
Тешко дека некој од нашите современици ќе дознае што ќе следува после капитализмот. Можеби комунизам, можеби нешто трето.
- Па сеа ќе видиме, никад се не зна! Жалното е тоа што 90% од луѓето кгоа ќе им спомнеш комунизам, бегаат ко вампири од лук, а се поради, на жалост, лошото искуство во 20-век со создавање на едно такво општество. Ама сепак тоа не се прави туку така, очигледно. А од друга страна да не збориме што терминот „комунизам“ (од париската комуна во париз-франција) Маркс го земал единствно за да му даде назив на општествено - економска формација што ќе настапи после капитализмов (да не заборавуме дека сепак најголема преокупаија и фасцинација му бил капитализмот како појава, не за џабе пишал кнгиа во 3 тома), но тој „комунизмот“ никаде и не го опишал каков треба да биде. Извел логички заклучоци и толку од тоа.
Сум бил во најголем дел од државите што ги спомена и не е лага дека во периодот од 60-тите до 80-тите имале ужасен стандард. Всушност во сите држави од социјалистичкиот блок сем југословенските се посреќни со новиот систем.
- ужасен -- колку строг збор... да не цркавале луѓето таму? „Всушност во сите држави од социјалистичкиот блок сем југословенските се посреќни со новиот систем“ - Е а зошто е тоа така?
Кој рече дека било ужасно? Не зборуваме овде за ужасно живеење во Македонија.
- Тогаш или сега?
И те убедија дека си антички Македонец? Или не? Лежиш во затвор ако несакаш да бидеш антички Македонец? Смешно е да ја споредуваш сегашнава пропаганда со тогашната.
- Мене не, ама многу луѓе да...Кој сум јас во споредба со толпата?
- Башка што е за споредување!... работава испаѓа као „помало ило поголемо зло“ - шо би рекол Дејв Шапел -It's better to be fucked on the outside than on the inside...
- Е сеа може нема да лежам у затвор, али знам дека па на плоштад ќе ме истепаат ако гукнам и закачам транспарент „fuck 2014“. И тоа штое најинтересно позади сите што се вртат во удобните фотељи ко на рингишпил, ќе излезе разјраена толпа од партиски војници и полуписмени дифтари што ќе урлаат ИСУС ИСУС... јебеш брат то е...
Да де, Тито не сакал да именуваат булевари, училишта, па дури и градови по него. Тоа го правеле спротивно од неговата воља. Доколку истово Јутуб клипче се случело тогаш, старицава ќе лежела во Идризово.
- Кај реков дека не сакал, (а не реков па ни дека сакал)? Само спомнав дека се слагам оти дозволил да се изгради култ над неговата личност - нешто за што би било мошне интересно да тој застане, као што редовно застанувал пред толпата, и само каже со една реченица - „Престанете да ме идеализирате“.
Кој го идеализира денешново?
- само предочувам....
Тоа според Маркс, а Маркс не е ни Нострадамус, ни баба Ванга.
- Добар си е Маркс ај ти....како и многу други работи.. слабо е сконтан... ама ај.. тоа е друга тема..