Едно е да с еима скепса заради недокажани работи, друго е да се негира се што досега науката успеала да понуди.
Недокажани нешта имало, има и ќе има, а науката, било која, до сега не ни‘ докажа ниту една трајна и конечна вистина. Бадијала е трошењето на надежта на такво нешто...
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 12:11 ---
Имам кажано и порано барем науката се труди да овозможи спознание и олеснување на битисувањето на хомосапиенсот, религијата не го прави тоа. БАрем за ова има евидентни докази, од нашава далечна и блиска иднина.
.
Религијата, барем мојата, не ми вели и не ми вети живот и благосостојба во овој Свет.
Науката, т.е. науките, ни‘ ветија брда и долини, а како последица от тие ветувања, имаме саде еколошки кризи и тотална деперсонализација и атомизација на родот човечки.
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 12:12 ---
Батка овој твој пост укажува дека целокупната наука која се однесува на делови во кои ние сме штрафчиња (природните процеси, вселеснките законитости итн....) се доведени под знак прашалник?
Да, или како што би рекол Василиј Великиот: да ги оставиме паганите да се побиваат едни со други...
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 12:15 ---
?
Дали овде ќе се повикаш навистина на она легендарното невоочување со нашите сетила дека се вртиме околу сонцето?
Тоа ќе Ти го препуштам како избор на модел за светоглед: лично, се‘уште не можам да видам дека Земјава се „врти„ околу Сонцето, но можам да видам дека Сонцето се „врти„ околу Земјата, и тоа секој Божји ден, а не по исклучок, а тоа го гледам лично, субјективно, без посреднци, без „методи„ и сл...
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 12:21 ---
Е шуќур, прогледа и виде дека има и такви што не веруваат.
Атеист бе,
сос таквија неверници, сардисан сум по цел ден...
...настрана сеќавањето и за моето некогашно неверие. Ништо ново, нели?