Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

• Вкупно гласачи
    153
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Значи, одлично се живееше со кредитите, а потоа Ѓаволот дојде по своето.
Во ред, но во учебниците по економски вели дека главните задолжувања се правени по слабеењето на влијанието на Тито и по неговата смрт, а сме имале и голем извоз...сега сме 10 пати позадолжени со голем увоз, но за разлика од тој период 50 и 60-тите кога од ситно занаетчиство, нерзвиена инфаструктура и населби и екстензивно земјоделство се премина на она што го знаеме за тој период...кога парите и како кредити оделе во производниот процес, сега го гледаме она што не треба. Во Македонија во состав на СХС еснафите згаснувале заради забрзаниот развој на индустријата и големата конкуренција на производи од странство. Развој на орудијата за работа и воопшто стопанството како и развојот на цела територија биле на многу ниско ниво.
Некому му се стемнило, а некому му се разденило. Македонците се во првите. :icon_lol:
Па и нам ни се раздени...во рамките на ФНРЈ сме добиле за првпат се она за што се бореле нашите претци.
Оваа слика не треба да претставува среќна слика, каде најсреќните воени заробеници имале поглед на море. Ова е слика од европскиот Алкатраз. Ова е можност за твојата генерација да види каде биле измачувани и убивани Македонците.
без такви мерки прашање е колку (под услов планот на големите сили да бил Македонија вон Југославија) тој период ќе сме .... Во предвид земи ги и алијансите...заради слабоста на македонската одбрана (во споредба со големите играчи и диктатори на политичките карти) ќе требаше да клекнеме пред Советскиот Сојуз, а знаеме добро како се живееше во тие држави. Меѓувреме фракции, шпиони на странски држави и банди харале низ Македонија.
Ете, под претпоставка да не постоела личност како Тито, да претпоставиме дека и КПЈ и југословенските партизани не соработувале со македонските. Дали ќе сме имале држава и каква и дали немало да постојат вакви репресии? Треба да земеш предвид дека по секоја војна се јавуваат различни фракции, претставници на ссоседни држави и воопшто антидржавни елементи па евентуално М. А. Ченто или кој и да застанел на чело на државата ќе морал да се справи со сите тие непријателски елементи (посебно од соседите) како и со мешањето на СССР во Македонија. Како би било тоа можно по мирен пат не ми е познато.
Парите кои беа предвидени за Скопје по земјотресот во 1963 не завршија во градската каса на Скопје, завршија во Белград.
Уметноста не е да земеш се туку доволно за и другите да се задоволни. Сите околни населби се направија од тие пари, а подоцна и зградите Капиштец, подалечниот Карпош, Аеродром и Н. Лисиче. Те молам направи една споредба со тоа земање тогаш и оваа состојба сега.

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Арно ама во учебниците по економски вели дека главните задолжувања се правени по слабеењето на влијанието на Тито и по неговата смрт, а посебно што сме имале голем извоз...сега сме 10 пати позадолжени со голем увоз, но за разлика од тој период 50 и 60-тите кога од ситно занаетчиство, нерзвиена инфаструктура и населби и екстензивно земјоделство се премина на она што го знаеме за тој период...кога парите и како кредити оделе во производниот процес, сега го гледаме она што најверојатно ќе сме го имале доколку не сме се приклучиле на федералната заедница. Во Македонија во состав на СХС еснафите згаснувале заради забрзаниот развој на индустријата и големата конкуренција на производи од странство. Развој на орудијата за работа и воопшто стопанството како и развојот на цела територија биле на многу ниско ниво.
Само да те потсетам што добивме од 2 св војна

Што се однесува до затворите...
без такви мерки прашање е дали (под услов планот на големите сили да бил Македонија вон Југославија) тој период ќе сме имале држава и 5-6 години. Во предвид земи ги и алијансите...заради слабоста на македонската одбрана ќе требаше да клекнеме пред Советскиот Сојуз, а знаеме добро како се живеело во тие држави. Дали знаеш колку фракции и банди харале низ Македонија?
И ете, под претпоставка да не постоела личност како Тито, да претпоставиме дека и КПЈ и југословенските партизани не соработувале со македонските. Дали сметаш дека ќе сме имале држава и дали сметаш дека немало да постојат вакви репресии? Треба да земеш предвид дека по секоја војна се јавуваат различни фракции, групации и антидржавни елементи па евентуално М. А. Ченто ќе морал да се справи о сите тие непријателски елементи како и со мешањето на СССР во Македонија. Како би било тоа можно по мирен пат?
Да точно така.Ама некои денес не го почитуваат тоа.Има една стара германска изрека која вели,цитирам?

"Најголемата среќа на човекот е да ја има слободата".

Тито и југославија ни ја дадоа.Повеќе и не треба да бараме.Во време на студената војна не загина ниту еден жител на Југославија.

A за голиоток некој се пожали.Е тука не се согласувам со Тито.Јас да сум бил на негово место,наместо еден би направил уште три голи отока.

Викаат ги мачеле.Молам!Па знаете ли што прават во Америка со предавниците.Ги стават на електричен стол и умираат во најтешки маки.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да точно така.Ама некои денес не го почитуваат тоа.Има една стара германска изрека која вели,цитирам?

Тито и југославија ни ја дадоа. Повеќе и не треба да бараме.
Ти си бајпродукт на пропагандата која не само што те прави неизмерно глупава и згора на тоа арогантна, туку и противречна на борбата и жртвите кои ги дале Македонците за нивната слобода, која ти велиш „ни ја дадоа“. Срам да ти е.

Во време на студената војна не загина ниту еден жител на Југославија.

A за голиоток некој се пожали.Е тука не се согласувам со Тито.Јас да сум бил на негово место,наместо еден би направил уште три голи отока.

Викаат ги мачеле.Молам!Па знаете ли што прават во Америка со предавниците.Ги стават на електричен стол и умираат во најтешки маки.
Имаш право, да бевме во времето на Тито, ти досега ќе беше јавно егзекутирана.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 19:36 ---
Од кога паметам (сигурно и порано, од основање на Македонија како федерална единица во рамките на ФНРЈ) постоеле и постоеја групи и лица кои работеа против југословенскиот поредок. Секоја нормална држава ќе го заштити поредокот и границите. Од друга страна за време војната...во секоја револуција гореле некои непотребни нешта.
А можеби проблемот е што наместо Македонија, ти ја гледаш Југославија аналогна на хомогена нација каква што никогаш не била, па оттука и тешкотијата да дефинираме вој чиј интерес бил тогашниот „поредок“.

Не негирам дека немало непотребни ликвидации, но од друга страна и според извештаите на МВР во Република Македонија, тоа време била зголемена активноста против рушење на поредокот на СФРЈ и СРМ. Конкретно еве пример за студентските немири 60тите во Белград и во Скопје во студентскиот...Еве сега имаме од тој аспект пасивни служби, нема ликвидации и прогони... поделбата на територии е се поизвесна.
За каков поредок говориш бидејќи слободното изјаснување и бранење на националните интереси на Македонците не делуваат против-законско за мене, па каков ли бил тој поредок што ја репресирал слободната волја и гласот на Македонците да одлучуваат самостојно за својата судбина?

Јас немам такви податоци, но и да се покаже дека во Македонија се вложувало најмалку, тоа е далеку повеќе од било кога вложено кај нас. Од истите дискусии помеѓу српски економисти прочитав за една сосем едноставна метода на споредба. Наједноставни показатели се интензитетот на станбена изградба и реалната плата. Знам дека периодот 1972-1980 овие показатели беа меѓу највисоките во историјата на Македонија и како територија и како држава.
Изгледа дека за време на ВМРО доживуваме вистинска преродба од рамките на титов југославија. Не си воопшто убедлив со ваквите муабети, кои се на ниво на форумските партиски аналитичари.

Не знам колку биле, далеку од потсмев, но секогаш се користат тие жртви за да се урне цел тој период на развој на независна Македонија...за мене тоа е злоупотреба на загинатиот македонец на Голи Оток. Врз база на еден краток период се прават некои шпекулации дека бројот бил огромен. Мислам дека не треба во секоја тема да споменувам дека и двајцата мои дедовци им е национализиран имот, еден е и затвор лежан...затоа што сметам дека (и покрај личното богатство од тие имоти) се работело за доброто на СРМ и согласно на тоа оваа независна Македонија сега.
Никој воопшто не урива целокупни периоди, нас од историски аспект, многу помалце не интересира бројот на изградени мостови за време на турско, српско или титово време.

Доколку истово им го споменеш на турски форум, ќе те убедуваат дека благодарение на нив си уживал цивилизациски развој, како биле изградени капитални објекти, какво уредување, патишта, тунели и сл. бидејќи претходно си немал, па ајде да ги заборавиме и да не ги „злоупотребуваме“ крвавите моменти од нашата историја, ајде да збориме за убавите нешта.

За жал, целата слика се оформува преку сумирање на историските последици, а не преку исклучување на едни со други.

Факт е дека Македонија, дотогаш само територија, добива признание на АВНОЈ, добива државност на АСНОМ...а дали е Тито, Ченто, Апостолски, Брашнаров...или Черчил... не знам во овој случај кои личности биле заслужни што од феуди и спахилаци без никаква држава, без никаков капитал, банкарски систем, резерви на злато...стигнавме до една нормална европска држава.
Добро, истото го постигнаа сите земји од соседството, да не бараме подалеку, збориш за нешто што последователно доаѓа и општествено се имплементира, а не нешто незамисливо кое се добива благодарение на една личност.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

Тито и југославија ни ја дадоа.Повеќе и не треба да бараме.Во време на студената војна не загина ниту еден жител на Југославија.

предавници o_O какви предавници бре тие биле луѓе со свој начин на размислување а ти ги нарекуваш предавници боже мој што ти прај перење мозок мамата ти ја ебава и по 20 години од распадот уште има испрани луѓе ...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Изгледа дека за време на ВМРО доживуваме вистинска преродба од рамките на титов југославија.
Не знам што точно мислиш со ова, но негирање на тие факти не одат во прилог на реалноста. Македонскиот граѓанин не живее во колиби од плитар, ниту пак платежно бил немоќен во тој период. Зашто не дадеш еднаш факти дека не било така, или да појасниш сопствени искуства ако си го живеел тој период? Јас искрено нема зошто некого да убедувам во факти кои и не биле баш факти.
За каков поредок говориш бидејќи слободното изјаснување и бранење на националните интереси на Македонците не делуваат против-законско за мене, па каков ли бил тој поредок што ја репресирал слободната волја и гласот на Македонците да одлучуваат самостојно за својата судбина?
Добро, тогаш дали албанците треба слободно да ги изразат своите национални интереси? Затоа што колку и да се противиме, тие го чувствуваат истото за својот народ и за оваа територија од Балканот. Мислам дека една држава треба да се брани по секоја цена. Колку што знам НРМ од одлуката на АСНОМ 1944 официјално е федерална единица на ФНРЈ. Знам дека постојат тенденции да се минимизираат некои дела (посебно од осамостојувањето наваму), но знам и дека Брашнаров (кој починал на Голи Оток) во излагањето ја споменува заедничката борба на југословенските народи до нова братска, федеративна Југославија. И Ченто во обраќањето на 14 март 1944 ја споменува братската борба на југословенските народи (со исклучок на големосрпската клика), заедничката борба против окупаторот и рамноправноста на народите во нова Федеративна Југославија. Тоа не е моја измислица.
А можеби проблемот е што наместо Македонија, ти ја гледаш Југославија аналогна на хомогена нација каква што никогаш не била, па оттука и тешкотијата да дефинираме вој чиј интерес бил тогашниот „поредок“.
никогаш не сум ја гледал на тој начин.
Добро, истото го постигнаа сите земји од соседството, да не бараме подалеку, збориш за нешто што последователно доаѓа и општествено се имплементира, а не нешто незамисливо кое се добива благодарение на една личност.
Ако не ти е тешко, одговори го она што ја прашав Хич.

Ете, под претпоставка да не постоела личност како Тито, да претпоставиме дека и КПЈ и југословенските партизани не соработувале со македонските. Дали ќе сме имале држава и каква и дали немало да постојат вакви репресии? Треба да земеш предвид дека по (и во) секоја војна се јавуваат различни фракции, претставници на ссоседни држави и воопшто антидржавни елементи па евентуално М. А. Ченто или кој и да застанел на чело на државата Македонија ќе морал да се справи со сите тие непријателски елементи (посебно од соседите) како и со мешањето на СССР во Македонија. Како би било тоа можно по мирен пат не ми е познато.

Значи како ти гледаш на можниот развој, како ќе се справеле тие македонски сили со постојните проблеми без ликвидации на противниците, во услови какви што биле? Без државни институции, без резерви на злато, без стопанство и слаба инфраструктура, без средства за исхрана на македонската војска. Заборавив погоре во набројување на надворешните фактори (кои гледаме како делуваат и во сегашна Македонија) дека треба да го земете предвид она за што едно време се збореше на големо, за Егејскиот дел...таму беа веќе стационирани англичаните со поддршка од грчките сили и воени авиони. Меѓувреме странските мисии и Кардељ се против обединување на териториите на Македонија...тоа е уште еден прилично голем проблем.
Не си воопшто убедлив со ваквите муабети, кои се на ниво на форумските партиски аналитичари.
Не гледам потреба од правдање од моја страна ниту од етикетирање од ваша. Јас моите информации, податоци и согледувања ги кажав и набројав и напишав...напротив, добив одговори само и само за Голи Оток, но не и за бројот на неправедно осудени, невини за што се бореле и на кој начин дејствувале, но више мање...очекувам одговор за претпоставената ситуација погоре.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 20:58 ---
Уште едно прашање. Која песна била пеана како официјална химна во 1944 во Прохор Пчињски и кој е официјалниот текст на таа песна?

И едно за оние кои ме сметаат за југоносталгичар (не знам дал да се насмеам на вакви епитети :)) ...мене најпрвин ќе ми беше мило да имавме оддамнина наша Македонска држава (затоа што според старост пред повеќето од вас ќе ја живеев) ама дали и колку било такво нешто реално...да било, сигурно ќе сме имале. Еве сега ја имаме, да видиме каде сме и што сме.

H

HITCH

Гостин
Ух, колку не се согласувам! :) Како десничар, мене ми е потешко да го прифатам комунизмот, или пак ете Титовата либерална форма на комунизмот, како што се обидувате да ја претставите.
Според вас, заедничкиот управување со имот и со државните работи е најдобро и најправедно, ама според мене токму тоа е кобно. Системот во кој постоеле законите за еднаква распределба на сите, а земајќи од некои, според мене, е нефункционален и води кон логично распаѓање после одреден период. Според мене, Титовиот комунизам е премногу деструктивен.
Зошто го велам ова? Бидејќи за заедничко владеење потребни се заеднички фондови каде што ќе се собираат парите и од каде ќе се распоредуваат парите, за здравство, за образование... Значи, ако средствата за индивидуална заштита на сите граѓани си бидат на едно место, тогаш мора некој да раководи со нив и да ги распределува, а кој може да врши контрола за правилна распределба на 20 милиони луѓе?!
Е, сега, овде не се работи само за финансии, пари земени преку донации, кредити или лични заштеди на државата и на граѓаните, туку овде станува збор и за козите на Лазар Колишевски, даноци, односно оштетување на едни, а наградување на други. Значи, во БеОград, прават едно раководно тело кое ќе си има ограноци во секој град и во секое село и на тој начин ги спроведуваат одлуките кои се донесени од погорните извршни органи. На овој начин доаѓа до системско ограничување и дрско контролирање на граѓаните, им земаш се` што имаат и одлучуваш колку да им дадеш од нивното. Фондовите биле полнети, но граѓаните не добивале доказ на кој што му одзеле. Ваквите интерпретации и практицирања на комунизмот, во кој за ситници има физичка елимнација, затворање по разни основи, основани или неосновани, политички, меѓуетнички, може да те обвинат за се` што ќе им текне; обвиненија по основа на вербален деликт, а сето тоа доведува до едноумие.
Што презема другар ви Тито? Подобра превара од ТАТ! Ги полнат фондовите со средства од народот, натаму други одлучуваат каде ќе заврши „пленот“, и формираат државни фирми, во кои народот ќе работи и ќе биде исплатен за сработеното, а претходно она што им го зеле никој не го спомнува, тоа отишло... Колку интересно! Сојузничките сили, после завршувањето на двете Светски војни и даваат донации за да се врати во колосек на веќе до темел разрушената Југославија, две светски војни, две балкански и претходно востанија за ослободување од Турците, оставиле само рушевини. Како ја прави распределбата? На Македонија и требаат патишта за да се однесат овошјето и зеленчукот во Хрватска и Словенија, производите се земаат како полупроизводи, бидејќи во Македонија само се берат, а горе се обработуваат и класифицираат за извоз. Фактички ние имаме внатрешна трговија. Во Србија се отвараат фабрики за автомобили. Важно е да се изградат Словенија и Хрватска, двете имаат клучна гео положба за извоз, Словенија по копнен, а Хрватска по воден пат. Положбата во Југославија која ја има, поделена, Македонија не може ниту одблиску да се спореди со останатите држави. Во Словенија и Хрватска се градат патишта и пристаништа, што им носи дополнителен бенефит. За да се изгради одново цела Југославија потребни се пари, па така се задолжиле, ете така драстично почнува да расте надворешниот долг, да се јавува инфлација и воопшто почнува да се јавува еден огромен финансиски дисбаланс кој е тешко да се среди.
Правилата треба да важат неселективно за сите!

Бамби, за да не се срамиш, еве ти линк, па ти слободно едуцирај се!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
OК е јас сум еден од тие на кој Дедо Му бил на Голи Оток. Не бил дедо ми на Голи Оток поради тоа што зборувал за Македонија го испратиле таму поради тоа што има слика од Стаљин дома. И тебе ти посакувам да одиш 10 години да кршиш камен на Голем Град во Преспа поради тоа што имаш дома слика на Бранко Црвенковски.
Шо ќе ми се идоли? Неам потреба да ставам слики од големци по станов... Така да од старт не идам таму. Ако ти немаш попаметна работа, ставај...

Иначе здраво е да се оди на место како Голи Оток, јача карактер...
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 09:01 ---
Инфантилни хирови??? Зарем не си читнал ништо за Лазар Колишевски? Не знаеш кој е тој? Знаеш колку вакви ликови го уништувале народот секој ден? Ако живееле твоите како паши во тоа време провери на колку луѓе им наштетиле.

Патем, патиш од нечии инфантилни хирови? Велиш дека луѓето супер си поминувале на Голи оток??? Чисто од забава да не иделе таму? Си чул за Венко Марковски, Панко Брашнаров, Родољуб Атанасов...? Воопшто си прочитал ли нешто од тој период? Од кои извори си се едуцирал? Не е убаво што го покажуваш пред сите твоето непознавање на општи работи.

Ај, не го троши џабе воздухов!

Поздрав од Венко Марковски:

„Тешко е, мачно, страшно е
туѓинец да си, гост да си,
в твоја земја таткова.“
Пак ли Брус Ли нервоза? оф леле..
Да бе инфантилен сум, не бе не знам кој бил Лазар Колишевски, и како бил скичмен од ќотек од бугарите во охридско кога бил жив фатен без да знаеле кого држат, па како од локалните - вклучувајќи ја и баба ми, бил спасен, и не бе не сум чул за Венко Марковски, Панко Брашнаров и Родољуб Атанасов, и да бе живееле моите во скопски пашалачки беглербеглук. :facepalm:
И не можам да разберам што е финтава со она што го болдирав погоре?Што е финтава, тераме идеолошка политика у стилот - Абе Хитлер не бил разбран, не знаеш ништо за него, си ги прочитал ли изворите од тога? Или Сталин, абе и он не бил разбран, ама бил многу мудар, не си се едуцирал ко што треба? Абе да , Бугарите биле супер додека биле овде, ние не сме ги разбрале, како можеж да покажеш непознавање на општи работи? Као твоите извори се точни, моите не, па поради тоа тие се општо позанти факти, а другиот не ги познава? Боже мили....

Батали такви реторики, што си заслужиле тогаш, тоа си добиле. Не се интересираш малку, а и таквите ко тебе веројатно, за тоа како настрадале Мирче Ацев, Страшо Пинџур, Вера Циривири - Трена, Христијан Тодоровски -Карпош, и слични на нив. Или што не ги кажеш изјавите на Шарло кога требало да се кренеме против фашистите - „Чекајте, ќе видиме, предајте го оружјето на бугарите, ќе видиме!“
Него сеа нешто се повампируваме задњиве 5-6 години без некоја особено објективна причина.
Ај ај.. нека биде, пошто „твоите извори биле поточни“..
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 09:05 ---
Ух, колку не се согласувам! :) Како десничар, мене ми е потешко да го прифатам комунизмот, или пак ете Титовата либерална форма на комунизмот, како што се обидувате да ја претставите.
И ете ти го проблемот пријателе.. ти си идеолошки задоен без особено објективна причина.. А се кладам во што сакаш ти благе везе немаш што е комунизам, исто како што и тие што на времето претставувале дека го знаат. Оттука, немаш право да зборуваш објективно за тоа што е комунизам, па дури и да го критикуваш (патем што ќе критикуваш кога не постоел, па оттука и како можеш да не го прифаќаш?!? - али тоа е друга тема, да не забегуваме)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Шо ќе ми се идоли? Неам потреба да ставам слики од големци по станов... Така да од старт не идам таму. Ако ти немаш попаметна работа, ставај...

Иначе здраво е да се оди на место како Голи Оток, јача карактер...
)
Дедо му од Стефус е Илија Чворовиќ.:D

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
А нашите родители да беа членови на кајгана? Не се тие меродавни да го дадат одговорот на ова прашање? Овде 85% немаме појма што значел и што правел Тито во тоа време...
(нема да навлегувам во детали - бидејќи овде станува збор за неговото дело, а јасно беше дека дискусијава ќе добие политичко-историски карактер и ќе избега од колосек)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.154
И ете ти го проблемот пријателе.. ти си идеолошки задоен без особено објективна причина.. А се кладам во што сакаш ти благе везе немаш што е комунизам, исто како што и тие што на времето претставувале дека го знаат. Оттука, немаш право да зборуваш објективно за тоа што е комунизам, па дури и да го критикуваш (патем што ќе критикуваш кога не постоел, па оттука и како можеш да не го прифаќаш?!? - али тоа е друга тема, да не забегуваме)
Не е малку смешно да зборуваш за идеолошка задоеност, а притоа да го величиш комунизмот и неговите негативни карактеристики (или негативните карактеристики на неговата преодна фаза) да ги покриваш со досадната флоскула тој никогаш не постоел. Точно е дека никогаш не постоел, ама не постоел не затоа што и властодршците што сакале да го воведат не знаеле што е тоа. Не постоел од едноставна причина, затоа што системот, така како што е поставен создава медиокритети и луѓе неспособни за ништо друго освен за бесцелно мрчење. Докажано во последниве 70 години во секоја од државите што го практицирала социјализмот.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не е малку смешно да зборуваш за идеолошка задоеност, а притоа да го величиш комунизмот и неговите негативни карактеристики (или негативните карактеристики на неговата преодна фаза) да ги покриваш со досадната флоскула тој никогаш не постоел. Точно е дека никогаш не постоел, 1. ама не постоел не затоа што и властодршците што сакале да го воведат не знаеле што е тоа. 2. Не постоел од едноставна причина, затоа што системот, така како што е поставен создава медиокритети и луѓе неспособни за ништо друго освен за бесцелно мрчење. Докажано во последниве 70 години во секоја од државите што го практицирала социјализмот.
Цитирај на кој начин, каде и со која реченица го величам комунизмот...
И објасни што ти значат нештата под бр.1 и 2...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.154
Цитирај на кој начин, каде и со која реченица го величам комунизмот...
И објасни што ти значат нештата под бр.1 и 2...
Во ред, не го величиш, ама го браниш и тврдиш дека не е разбран од многумина.

1. Властите во „комунистичките“ држави одлично знаеле што е комунизмот и се обидувале да го достигнат. Тоа го пишав заради оваа реченица
исто како што и тие што на времето претставувале дека го знаат.
2. Поставеноста на системот, поточно флоскулите „фабриките на работниците“ и „секој според можностите, на секому според потребите“ создаваат луѓе без амбиција.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
„Ние бевме, ние сме само, послушни деца построени под знамето. И се што бевме, бевме само во нашите срца болни од илузии.
Гледам ИДОЛ на ѕидот, гледам НАСМЕАН КРВИК, во неговата прегратка ќе заспиеме сите. Ако можеш да се разбудиш застани гол пред смрта. Таму кај што нема господ Бог, само потреба да веруваш...“
Тоа беше ТИТО, за некого ИДОЛ за некого НАСМЕАН КРВНИК. (за мене е второто) Никој никого нема да го убеди во спротивното.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Во ред, не го величиш, ама го браниш и тврдиш дека не е разбран од многумина.

1. Властите во „комунистичките“ држави одлично знаеле што е комунизмот и се обидувале да го достигнат. Тоа го пишав заради оваа реченица
- MEDDLE напиша: ↑
исто како што и тие што на времето претставувале дека го знаат.

2. Поставеноста на системот, поточно флоскулите „фабриките на работниците“ и „секој според можностите, на секому според потребите“ создаваат луѓе без амбиција.
Чекај сеа малце.. стоп.. оп...
Што тоа бранам, кој и каков комунизам?

2. - А на кого припаѓаат, или подобро речено на кого треба да припаѓаат (ако денес си акционер, а истовремено и работник, на пр. во АД Алкалоид, нели си и ти истовремено сопственик на дел од капиталот на фабриката - фабриките на работниците)?
За ова „секој според можностите, на секому според потребите“, се слагам, делумно, бидејќи тоа е идеолошка кованица, исто како што е и „Осмели се“, „За подобра Македонија“, „За Македонија заедно“, „Остваруваме“, „Преродба во 100 чекори“, „Знаењето е сила,знаењето е моќ (е ова е интересно бидејќи истата фраза постоела и во она што сега на форумов го плукаат - СФРЈ, тогаш викале „Знаењето е сила, знаењето е моќ, учете деца и ден и ноќ“)... и слични...
Но овде не е проблемот дека токму таа што ти ја цитираш создава луѓе без абмиција. Ако според тебе, во суштината на таа кованица е создавање на мидиокритети, онда едно прашање, Зошто некој да е побогат од тебе? Зошто тој истиот да може секоја година да кисне на јахта ширум светот, а ти и јас да го сецкаме својот приход да би можеле да одиме во Охрид? И сеа кој овде е без амбиција, типов што не знае колку пари има, или ти и јас што сецкаме приход за 7 дена во Охрид? Уствари не, и двете страни се амбициозни, првата има амбиција да го задржи и зголеми богатството, а втората да има богатство, како би можела да го добие она што во моментот го нема...
Е сеа... проблемот со кованици, како оние погоре е во суштина што создаваат чувство на илузија, а не дека создаваат луѓе без амбиција. Илузијата друже ти е таа што мешетари со амбицијата. А луѓето, тие секогаш целат кон нешто - важно е дали тоа нешто е реално или не...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.154
Чекај сеа малце.. стоп.. оп...
Што тоа бранам, кој и каков комунизам?

2. - А на кого припаѓаат, или подобро речено на кого треба да припаѓаат (ако денес си акционер, а истовремено и работник, на пр. во АД Алкалоид, нели си и ти истовремено сопственик на дел од капиталот на фабриката - фабриките на работниците)?
За ова „секој според можностите, на секому според потребите“, се слагам, делумно, бидејќи тоа е идеолошка кованица, исто како што е и „Осмели се“, „За подобра Македонија“, „За Македонија заедно“, „Остваруваме“, „Преродба во 100 чекори“, „Знаењето е сила,знаењето е моќ (е ова е интересно бидејќи истата фраза постоела и во она што сега на форумов го плукаат - СФРЈ, тогаш викале „Знаењето е сила, знаењето е моќ, учете деца и ден и ноќ“)... и слични...
Но овде не е проблемот дека токму таа што ти ја цитираш создава луѓе без абмиција. Ако според тебе, во суштината на таа кованица е создавање на мидиокритети, онда едно прашање, Зошто некој да е побогат од тебе? Зошто тој истиот да може секоја година да кисне на јахта ширум светот, а ти и јас да го сецкаме својот приход да би можеле да одиме во Охрид? И сеа кој овде е без амбиција, типов што не знае колку пари има, или ти и јас што сецкаме приход за 7 дена во Охрид? Уствари не, и двете страни се амбициозни, првата има амбиција да го задржи и зголеми богатството, а втората да има богатство, како би можела да го добие она што во моментот го нема...
Е сеа... проблемот со кованици, како оние погоре е во суштина што создаваат чувство на илузија, а не дека создаваат луѓе без амбиција. Илузијата друже ти е таа што мешетари со амбицијата. А луѓето, тие секогаш целат кон нешто - важно е дали тоа нешто е реално или не...
Ако си акционер ќе земаш дивиденда. Не зборувам за таков вид на сопственост, зборувам за самоуправувањето кое се покажа како ужасно лош начин за водење на економијата.

Повторно примерот за денешната ситуација во Македонија (која е приказна сама за себе и е се сем нормална) не соодвествува. Еве контра-прашање. Дали ти си чул во времето на СФРЈ некој да има амбиција да отишол на одмор подалеку од Јадран (Бугарија со нејзиниот сексуален туризам и Грција не се рачунаат :) )? Значи имало убедување дека Јадран им е доволен на сите, дека нема потреба некој од нив да има јахти (иако, можеби имал капацитет за тоа).

Илузијата што ја создавала власта со кампањите (се согласувам дека е илузијата е проблематична) била во насока на убивање на амбицијата. Тоа е разликата помеѓу денешните кампањи и тогашните. И веројатно ќе се согласиш дека тогашните кампањи биле многу посистематски водени и имале посилно влијание (што заради образовната структура на населението, што заради недостатокот на други информации).

Да сумирам, не плукам по СФРЈ. Државата како држава имала и добри и лоши страни. Само ја анализирам. Добрите работи, заради времето во кое живееме, се многу добро познати. Мене не ми се допаѓа што се идеализира ситуацијата и таа носталгија не дозволува трезвено да се проанализираат недостатоците на системот во кој сме живееле. Според мене, овие работи од погоре плус агресивната борба против неистомислениците и нивното убивање или протерување се нештата кои ја ослабнаа Југославија и доведоа до нејзин распад.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom