Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Сега да прашам нешто околу неговото гризење, значи многу јасно дека се сака да гризе , и му иам едно чудо играчки и мечина дадено за играње и во ред е, но исто така многу гризе раце и прсти, иако е маало (нема два месеци) сепак боли малце а и нели лоша навика ке му станело, КАКО да го одвикнам, забранам, да гризе раце ? го карам , али тој по гостите и другите пак по свое, чаре? начин на карање ? фала позз
Тоа со весничето што ти го напишаа, не ти е ама баш никакво одвикнување на кучето од ништо. Кога ќе те гризне, посилно од колку што треба, едноставно испушти звук на болка, повлечи ја раката и прекинија играта. После некое време, пак почни да играш, па пак истиот третман. А иначе, до сега мене најдобар начин за да одучам куче од гризење силно, ми било топче што испушта звук. Кога и да го гризе топчето премногу силно за да свири, ти ќе го караш кучето, на свој начин, фуј, не, што знам таму... како сакаш, али мораш тоа да го правиш континуирано, за да му влезе во главчето дека не смее така. Кога ќе игра најнормално, ќе си го наградуваш со убав тон на гласот, како и по некоја грицка, зашо гледам му иде јадењево:). Али пак само да ти напоменам, тоа со весничето што многу луѓе го практикуваат... мммм.... реално, го правам луѓе кои што не знаат како поинаку со своето куче, кое што не можат да ги разберат потребите на кучето... А и можеш да створиш омраза, како и да стекнеш страв кај кутрето... раката твоја за мало плескање по газето е многу подобра одколку било каков весник... ќе знае дека ти го опоменуваш а не весникот, па така ќе знае тебе повеќе да те почитува...

Вечерва сретнав едно кученце старо околу 2 месеци се тресеше од студ го зедов и вечерва ќе го чувам дома.
Чудно ми беше што глас не пушти, можеби беше уплашено :confused:
Друго, има супер очи само што му се различни - вака нешто:
438418387.jpg

(Инаку не е хаска :D)
Значи зениците му се исти а тоа околу зеницата на едното око му е бело а на другото темно кафеаво.
Се работи за феномен или има некаков проблем? Секаков совет е добредојден бидејќи ова ми е прво искуство со куче.
ПС Имам и мачор незнам како ќе се однесуваат кучето е доста тивко а мачорот не поднесува ништо живо околу него :(

Можеби има потекло од Хаска, па си ги наследило гените за различна боја на очи.
Пази го кученцето од мачорот, бидејќи мачорот може да го нападне.
Ако планираш да го чуваш кученцето тогаш обавезно прочитај ги темите:
- Кој е овде главен ?
- Храна за кучиња

и тоа неколку пати пробувам да и објаснам дека е многу , али не толку пишувало.. -.-

Тоа на вреќата што пишува по колку грама да му даваш на кучето дневно, тоа е само за ориентација колку да знаеш отприлика колку да му даваш, а потоа ти самиот ќе си видиш колку грама на ден му се доволни на кучето.

Сега да прашам нешто околу неговото гризење, значи многу јасно дека се сака да гризе , и му иам едно чудо играчки и мечина дадено за играње и во ред е, но исто така многу гризе раце и прсти, иако е маало (нема два месеци) сепак боли малце а и нели лоша навика ке му станело, КАКО да го одвикнам, забранам, да гризе раце ? го карам , али тој по гостите и другите пак по свое, чаре? начин на карање ? фала позз

Па најдобро е кога ќе приметиш дека сака да си игра со твојата рака да му дадеш дознаење дека твојата рака не е играчка и дека не треба да ја гризе, кога ќе почне да си игра со твојата рака и да те гризе, треба гласно и со строг тон да кажеш ФУЈ или НЕ, и веднаш да му го одвлечеш вниманието со друга играчка, убаво кажа Ивана Рот, можеш да му земеш некоја играчка што испушта звук и да му свирнеш со играчката за да му го одвлечеш вниманието.
А тепање со весник НИКАКО.

Стуткај весник и по газ :) Инаку ќе гризе додека не ги смени забите после тоа ќе се одвикне, не се секирај :)

Многу погрешен совет.

Со весникот нема ништо да постигнеш, можеш само да му направиш стрес на кучето и да го направиш да биде плашливо.
Кучињата се страшно многу интелигентни суштества, и со користењето на весникот кучето ќе свати дека ти не си способен самиот да го казниш, па затоа мораш да користиш разни помагала (во случајов весник) за да го казниш кучето ... па затоа ако користиш весник во очите на кучето ќе испаднеш слабак и неспособен сопственик.

По се изгледа моето кученце е глувонемо :( Прво ми беше чудно што глас не му слушав а после почнав да го тестирам со звуци и не реагираше. На крај пробав со малку нехуман па го потстиснав на опашката а тоа само се сврте и жално ме погледна...

ПС Ако може некој да ми каже што раса е, дали е можно сеуште да цица и дали има некоја алтернатива освен тоа да е глувонемо.

6ruejs.jpg

По се изгледа моето кученце е глувонемо :( Прво ми беше чудно што глас не му слушав а после почнав да го тестирам со звуци и не реагираше. На крај пробав со малку нехуман па го потстиснав на опашката а тоа само се сврте и жално ме погледна...

ПС Ако може некој да ми каже што раса е, дали е можно сеуште да цица и дали има некоја алтернатива освен тоа да е глувонемо.

6ruejs.jpg

Најверојатно е мешавина од Германски овчар, и старо е околу 2,5 - 3 месеци.

6ruejs.jpg

Ова ќе да е нешо меѓу хаска и вучјаче, од прилике 2 месеци, доволен период за да почне само да јаде, можеш било која храна што му ја даваш да му ја збогатиш со јогурт, поради калциумот а воедно и послатко ќе му биде... имам слушнато (али за мачки но не и за кучиња така да не сум најсигурна), дека доколку имаат различни очи, можно е да имаат одредена глувост... сега, има ветеринари тука, па се надевам дека ако ова е глупост нема да ми се смеат многу:D , али така сум чула...

^
Гревче е кученцево,види каква мила фаца има а има голем хендикеп.
Ептен ми паѓа жал вака коа ке видам!
Грижи се за него иако е такво !
Дај боже да може некако да се поправи тоа,иако изгледа тешко.
Му даде име ?:LOL:

6ruejs.jpg
Кај животните со различни очи обично се јавува глувост, и најчесто се инцест ама ова е од две различни раси така да незнам зошто дошло до тоа.
Чувај го зошто другите сетила му се поизразени и може да биде многу подобар другар од што очекуваш :)

Имам малтезрче старо 3 ипол месеци . Сега е февруари , незнам дали да го шетам сепак има снег надвор . Дали ќе настине ? Ќе му биде ладно ? Ве молам еден одговор , дали е паметно да одам и да го шетам . Поздравв!!:confused:

Имам малтезрче старо 3 ипол месеци . Сега е февруари , незнам дали да го шетам сепак има снег надвор . Дали ќе настине ? Ќе му биде ладно ? Ве молам еден одговор , дали е паметно да одам и да го шетам . Поздравв!!:confused:

Нормално дека ќе го шеташ, но по многу малку, тоа има потреба баш како и ние луѓето некогаш да го напушти својот кафез без разлика на тоа колку и да е голем (така го доживуваат на некој начин домот). Ако му е ладничко ќе си купиш облека, бар за маливе раси има колку ти душа сака а и не се скапи. Сега ти е и идеално време да почнеш да го социјализираш со други кучиња. Оставај го нека се истрча, па одма дома ;)

Му даде име ?:LOL:
Сеуште нема име бидејќи срцето ми се кине кога му викам а неможе да ме слушне :(
Деновиве ќе размислам за име инаку не е целосно глуво реагира на посилни (многу силни звуци) а почна да пушта и ептен тивки крикови што значи не е и целосно немо...
Треба да се посети ветеринар има само 2,5 месеци според вашите проценки можеби може нешто да се стори :)

Сеуште нема име бидејќи срцето ми се кине кога му викам а неможе да ме слушне :(
Деновиве ќе размислам за име инаку не е целосно глуво реагира на посилни (многу силни звуци) а почна да пушта и ептен тивки крикови што значи не е и целосно немо...
Треба да се посети ветеринар има само 2,5 месеци според вашите проценки можеби може нешто да се стори :)

Па не мислам јас дека е немо, едноставно не е свесно дека треба да испушта никаков звук, само поради тоа што не слушнало никаков звук. Тоа тестирање може да ти го направи некој вет. доколку сакаш да бидеш сигурен, но немој да го жалиш толку многу, со тоа не му правиш никаква услуга, тоа те осеќа и доколку го жалиш никако нема да можеш да го постигнеш алфа нивото. Ако е глуво, не значи дека го нема инстинктот на куче. Другите кучиња нема да го гледаат според неговиот дефект, туку ќе го гледаат најнормално. Почни и ти така да го гледаш и да го третираш како нормално кутре, ќе ви биде поубаво и на двајцата. Ако го нема слухот, потруди се да му ги појачаш сите други сетила, на пример носот, што му е многу битна ствар. Кријај му храна и оставај го нека ја наоѓа, забава и за тебе а и за него. Откако ќе ја пронајде храната- ете му награда за доброто дело;) Можеш многу работи да го научиш.... уфф само колку идеи имам во глава:vozbud:

Ме интересира нешто околу прошетката на кучето. Според Цезар Милан треба 40 - 60 мин на прошетка каде што кучето треба да е позади тебе и до тебе. Како да го шетам на вакви прошетки, а како кога ќе врши нужда ? Дали на сред прошетка да му дозволам да прошета малце и да подушка ?

Ме интересира нешто околу прошетката на кучето. Според Цезар Милан треба 40 - 60 мин на прошетка каде што кучето треба да е позади тебе и до тебе. Како да го шетам на вакви прошетки, а како кога ќе врши нужда ? Дали на сред прошетка да му дозволам да прошета малце и да подушка ?

Тоа важи за кога кучето е врзано на поводник.
Значи кога ќе го шеташ врзано тогаш не му дозволувај да оди пред тебе или да те тегне, туку биди *ти* тој што ќе оди прв бидејќи Алфата секогаш оди прва и Алфата го диктира темпото на одење, треба ти да бидеш Алфа.
Ако проба кучето да те потегне или да оди пред тебе, ти треба со поводникот да го повлечеш наназад на сец и да му кажеш Фуј или Нога.

А кога е пуштено немора да оди покрај нога, нека си се истрча и нека си ја потроши енергијата.

Шетај го облечено.
И кога ќе се вратите од шетање можеш со фен да го подисушиш кај стомачето и ножињата за да не седи мокро.

Тоа важи за кога кучето е врзано на поводник.
Значи кога ќе го шеташ врзано тогаш не му дозволувај да оди пред тебе или да те тегне, туку биди *ти* тој што ќе оди прв бидејќи Алфата секогаш оди прва и Алфата го диктира темпото на одење, треба ти да бидеш Алфа.
Ако проба кучето да те потегне или да оди пред тебе, ти треба со поводникот да го повлечеш наназад на сец и да му кажеш Фуј или Нога.

А кога е пуштено немора да оди покрај нога, нека си се истрча и нека си ја потроши енергијата.

Шетај го облечено.
И кога ќе се вратите од шетање можеш со фен да го подисушиш кај стомачето и ножињата за да не седи мокро.
Добра идеа! Јас на Лулу ја научив на Стој, зошто незнаев како да и кажам. Или ако не треба да застане, ја повлекувам малце со ланецот и кажувам Шшш. Тоа е најчесто кога ќе се фокусира на гулаби или врапчиња и знам пред време дека ќе ме потегне :), или кога минуваме низ толпа луѓе и сака да ги душне, тогаш исто ја прекорувам. Е сега бидејќи не ми е сигурно да ја пуштам низ малите паркчиња кај што нема ограда, а знае да ми бега (го вежбаме уште враќањето назад кога ќе ја викнам) имам 3-4 места на патеката каде што се движиме каде застанувам и го пуштам малце подолго ланецот, си ги знае тие места и знае дека таму може да душка и да врши нужда.
Сеуште работам со неа, не можам да кажам дека целосно оди до мене додека е на подводник, но со тек на време задоволна сум од резултатите. :)

6ruejs.jpg
ааааааааа буцкааааааа... Многу да го сакаш и да го гушкаш уште повеќе!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom