Дежурна Ординација! #2

M

.:makedonec:.

Гостин
Ако те боли при вдишување/издишување, тогаш најверојатно се работи за белите дробови.
Да те болело срцето болки ќе добиваше со ритамот на пулсот, барем така ми е логично, не се разбирам многу.
Болка во бели дробови најверојатно е од ладното, ако почнеш да кашлаш суво, можеби се работи и за воспаление, а можеби и се работи за спортски активности деновиве па си излегол на ладно.

Oчигледно дека отидов надвор од темата ваша (пошто пишувавте за бели дробови нешто) али сепак сакам да знам како би можел да приметам без да одам на доктор дека видот ми е нарушен или дека ми се оштетени очите ??? :(
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 21:01 ---
Oчигледно дека отидов надвор од темата ваша (пошто пишувавте за бели дробови нешто) али сепак сакам да знам како би можел да приметам без да одам на доктор дека видот ми е нарушен или дека ми се оштетени очите ??? :(
Има ли некој .... дежурен :pos:

G

galaxy

Гостин
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 21:01 ---

Има ли некој .... дежурен :pos:
Какво оштетување на очите мислиш дека имаш? Гледаш матно? Мислиш дека треба да носиш очила?
Нема некој посебен тест, затвори го едното око и гледај во предмети во собата, ако ти се гледа матно тогаш си потенцијален кандидат за наочари, повтори го и со другото.
Има еден тест за астигматизам (и за тоа треба наочари) еве можеби ќе ти помогне оваа слика. Треба сите линии да ги гледаш јасно, ако некои ги гледаш јасно, а некои заматено можеби имаш астигматизам.

Ако мислеше на некое друго оштетување на очите објасни што мислиш дека ти недостига.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
Пецкање и болки во градите се симптоми на тахикардија (забрзана работа на срцето). Тахикардијата најчесто е последица на стрес или прекумерна тежина и маснотии во крвта.
Незнам колку години имаш, но ако си прилично млад најверојатно се работи за воспалување на некој мускул во градите и нема никаква поврзаност со срцето или белите дробови.
Пробај да ги елиминираш сите безопасни дијагнози пред да се посомневаш на нешто посериозно. Потсети се дали во последниве денови си имал некаква потешка физичка активност, дали си ги напрегал градните мускули и сл.
Можно е и да се работи за некаква прехлада...

Во секој случај доколку болката продолжи, задолжително посети лекар.
tahikarija ne mora da znaci deka imas problem so srceto ova esto go imaat i skoro site aktivni sportisti
nekoi lekari ili doktori duri velat deka i ne e tolku loso sto imas tahikaridija tuku deka e dobro

taa se pojavuva i pri golem napor i kako sto kazav kaj 90 % od sportistite imaat tahikardija ne e neso opasno ali secka od vreme na vreme:S
a inaku poslednava nedela i kaj mene non stop me pecka onaka nezz dali da idam na lekar valda od vremeto e:S

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Вчера почна нешо срцето да ме боли кога зимав воздух, не можев да дишам нормално. Па зимав воздух по малце, колку да се рече, за да не ме боли. И порано ова ми се дешавало ама за десетина минути поминувало. Ама не помина, ме болеше со саати. Па после неколку саати, се подобри малце ама не скроз, уште не можам да дишам длабоко, тогаш пак боли.

Пред да почне да ме боли, бев надвор на ладново без јакна, па сеа прашувам дали може да е до тоа т.е не е ништо сериозно, нешто као настинка, или

Ако болката била од срцето и траела толку колку што викаш, тогаш требало до сега да доживееш срцев удар. И дефинитивно не би се јавила при дишење, така да не се секирај, нема шанси да е ос тоа.
Најверојатно се работи за притискање на некој крвен сад, доколку болката е остра, како бодење со нож. Кога нема соодветен крвоток на некое место во телото тоа се манифестира како болка (како таа што ни се јавува во стомакот кога трчаме).
Доколку е тапа и се јавува на крајот од вдишувањето најверојатно се работи за инфекција на белите дробови, при што препорачливо е да посетиш доктор ако е ова случајот.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 13:37 ---
tahikarija ne mora da znaci deka imas problem so srceto ova esto go imaat i skoro site aktivni sportisti
nekoi lekari ili doktori duri velat deka i ne e tolku loso sto imas tahikaridija tuku deka e dobro

taa se pojavuva i pri golem napor i kako sto kazav kaj 90 % od sportistite imaat tahikardija ne e neso opasno ali secka od vreme na vreme:S
a inaku poslednava nedela i kaj mene non stop me pecka onaka nezz dali da idam na lekar valda od vremeto e:S
Ова е целосно погрешно. Спортистите немаат тахикардија. Спортистите имаат брадикардија, што значи забавено чукање на срцето и е спротивно од тахикардија, што означува забрзана срцева работа.
Спортистите имаат бавен срцев ритам заради тоа што нивното срце е поголемо и испумпува поголема количина на крв при секој удар па затоа има потреба од помал број на удари.

И не ми е јасно од каде таа идеја дека тахикардијата предизвикува срцева болка. Таа има други многу поизразени симптоми како што се тресење на рацете, потењем вртоглавица и несвестица, кои ќе се јават многу пред срцевата болка и со многу појак интензитет.

Болката која ја чуствуваме некогаш во пределот на срцете е едноставно болка која потекнува од мускулите на градниот кош и нема никаква врска со срцевиот мускул.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Често кога кашлам, плукам и крв, дали знаете што може да биде тоа?

M

Moon Child

Гостин
Се извинувам ако прашувам на несоодветно место, барав ама не најдов таква тема.
Сакам да прашам каде во Скопје местат порцелански заби и за што пара? Препорака?

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
350
Дечки во државниве болници нешто слаби се со очните прегледи па решив да одам на приватно. Ми ја препорачаа Евопската очна болница, па ако знаете нешто за таму колку е прегледот или било кое инфо би било од голема помош. Немаат ни интернет страна ниту се на фб :/

G

galaxy

Гостин
Дечки во државниве болници нешто слаби се со очните прегледи па решив да одам на приватно. Ми ја препорачаа Евопската очна болница, па ако знаете нешто за таму колку е прегледот или било кое инфо би било од голема помош. Немаат ни интернет страна ниту се на фб :/
http://eeh.mk/
Немам лично искуство, ама поскапи им се прегледите и услугите од другите приватни очни ординации.
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 19:08 ---
Често кога кашлам, плукам и крв, дали знаете што може да биде тоа?
Само кога кашлаш, или можеби ако е од устата, и кога само плукаш? Колку крв?
Ако е од дишните патишта или белите дробови можеби не е добро. Ако имаш некои други општи симптоми, болка, температура, оди на лекар кај матичниот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Се извинувам ако прашувам на несоодветно место, барав ама не најдов таква тема.
Сакам да прашам каде во Скопје местат порцелански заби и за што пара? Препорака?
И на клиника местат ама кај и да мести човек, порцеланите се скапи.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
На левата нога над зглобот горе, околу 20 сантима по ногата имам флеки. Темно црвени флеки ко од брумчиња стари. Ама таму никад сум немал брумки, едноставно така стојат уште од летоска, и татко ми друри вчера ме виде и ми рече да сум одел на доктор, демек можно е да сум имал слаба циркулација на крфта. А јас ништо не сеќавам, нит ме чеша ни ништо..

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ако успееш да закажеш кај Арнаудовски, моментално е еден од најдобрите во Македонија.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.261
Ако успееш да закажеш кај Арнаудовски, моментално е еден од најдобрите во Македонија.
И од мене потврда, син ми имаше некои проблеми ко помал со очниот канал, нешто малку стеснат му бил па му солзеше окото, му направи една сондажа и фала богу од тогаш сме биле 1 на контрола и се е супер, докторот ем е супер и стврно ептен си ја знае работата, работи у Систина очната болница, за преглед комплет зимаат 700 денари со закажување претходно.

M

Moon Child

Гостин
Оди во Визија ако сакаш приватно, ама скапо е. Јас одев таму неколку пати и се откажав, кај ми е патот кај ми е прегледот, многу ми се фаќаше. Сега се префрлив последен пат во Штип кај една Јадранка мислам се викаше. Задоволна бев, ја нема технологијата што ја има во Визија ама барем знам дека е подобро отколку во Велес на очно:гик:

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
МЕ ИСКИНА ЗАБОВ, МЕ ИСКИНА (6-ката доле ми се чини дека е) .. Што да правам освен ебаниот забар ???

На ладно ми се смирува (држам ладна вода врз забот)... чим ја тргнам почнува да ме кине ...

Kajgana Shop

На врв Bottom