Стипендии

Член од
5 декември 2007
Мислења
428
Поени од реакции
5
А за пари кога ,има прашано некој? :D (мислам на старите корисници)

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Да не имаш нешто со документите проблем...а верувај со примањава прават како сакаат.....
Сите документи шо ги поднесов таму беа во ред, освен нешто да имаат загинато или нешто друго да имаат направено. Па сега не се ни јавуваат на телефонот:tapp:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
А за пари кога ,има прашано некој? :D (мислам на старите корисници)
За пари рекоа после завршувањето на административните работи за новите стипендии.. има време, рано е :D
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 15:50 ---
не, тоа важи за тип А, за Б важи следното "Студентите на техничките факултети и медицинските науки добиваат дополнителни 10 бодови, а студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите добиваат најмногу 7.5 бодови." а за В го нема тој основ туку следното "
  1. Остварен успех во текот на студирањето за сите студиски програми. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 20 бодови.
  2. Материјални можности на студентите и нивните семејства – се земаат месечните примања по член на семејството на студентот во однос на просечно исплатената месечна нето плата по вработен во Република Македонија за последните три месеци утврдена од Државниот завод за статистика. По основ на овој критериум може да се добие најмногу 70 бодови.
  3. Студенти – деца без родители, деца со посебни потреби, деца на самохрани родители, деца на корисници на социјална помош и деца на корисници на надомест по основ на технолошки вишок добиваат најмногу 10 бодови.
Дали сите од тип В се деца без родители, деца со посебни потреби, деца на самохрани родители, деца на корисници на социјална помош и деца на корисници на надомест по основ на технолошки вишок?и како ги делат тие 10 поени ?
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 20:56 ---
30 000 се јаки примања за 4 члено семејство со 2ца студенти? образложение нема!
Познавам двајца студенти што добија стипендија од тип В а ниту се деца без родители (напротив, имаат 2 родитела), нити пак се со посебни потреби, не примаат социјална помош (имаат по еден родител вработен на високи позиции), ќе се потрудам денес да ги исконтактирам да ги прашам со колкав просек аплицирале.
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 15:53 ---
Еве јас бев денес до министерство за да добијам образложение и да знам што што понатаму...приговор се поднесува од кога ќе дојде тоа решението дома...демек се рачунало тебе од кога ќе ти дојде...и после ќе чекаш второстепена комисија да ги прегледа документите уште еднаш....итн
Инаку јас сум одбиена за тип А за 0,3 поени ако ви се верува...!!!
Ако добро се сеќавам, вчера пиша дека имаш аплицирано за двата типа на стипендија. Ако за тип А си одбиена за 0.3 поени, тогаш сигурно треба да добиеш од тип Б.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Добро бе луѓе со толкави примања се буните, а дали знаете дека некој немаат доволно ни да си го платат семестарот, позајмуваат пари, а настрана шо немаат ни леб за јадење. По 500-600 евра плата ви влегува во куќа и уше да се буните. Стварно не ми се верува колку сте нехумани. Знам дека има многу што примаат големи плати и земаат стипендија и се премногу нефер спрема некој што се бори да опстане од ден на ден.
Не зборувам само за вас овде туку за сите.
А дека врските си го прават своето, залудно е да зборуваме кога пак ќе биде така. Секој да си имал врски ке си ги искористел, а тие што немаме ќе си кукаме вака на форуми.
И уште нешто што прочитав....Имало студенти што поднеле за сите три типа и на сите три списоци ги имало. Па колку само не е фер тоа, да им зафаќаш на други студенти место што стварно им е потребно.
Ах што се нема да се направи за овие пусти пари :)
Туку честитки за тие што добивме, со здравје да си ги трошиме парите. :)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Добро бе луѓе со толкави примања се буните, а дали знаете дека некој немаат доволно ни да си го платат семестарот, позајмуваат пари, а настрана шо немаат ни леб за јадење. По 500-600 евра плата ви влегува во куќа и уше да се буните. Стварно не ми се верува колку сте нехумани. Знам дека има многу што примаат големи плати и земаат стипендија и се премногу нефер спрема некој што се бори да опстане од ден на ден.
Не зборувам само за вас овде туку за сите.
А дека врските си го прават своето, залудно е да зборуваме кога пак ќе биде така. Секој да си имал врски ке си ги искористел, а тие што немаме ќе си кукаме вака на форуми.
И уште нешто што прочитав....Имало студенти што поднеле за сите три типа и на сите три списоци ги имало. Па колку само не е фер тоа, да им зафаќаш на други студенти место што стварно им е потребно.
Ах што се нема да се направи за овие пусти пари :)
Туку честитки за тие што добивме, со здравје да си ги трошиме парите. :)
Ова нема шанси да е точно, штом добиеш една стипендија (а си аплицирал/а за сите 3) автоматски си елиминиран/а од другите рангирања.

DB.

Член од
23 септември 2005
Мислења
173
Поени од реакции
330
Можно е да има повторен конкурс за стипендии за Тип В како што имаше лани?
Гледам на приватните факултети требаше да даваат 200 стипендии дадени се само 46

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Ова нема шанси да е точно, штом добиеш една стипендија (а си аплицирал/а за сите 3) автоматски си елиминиран/а од другите рангирања.
Точно ќе да е. Познавам една девојка што аплицираше за Б и за В и ја имаше на двата списоци.Само што ке треба да прифати една, нормално дека не може да ги земе и двете. Работата е што зафатила место на друг али тоа е.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Еден колега само што ми пиша дека за старите корисници информатичари пуштиле 4 рати =22 000 ден
картиците и правец во банка:vozbud:

Член од
5 декември 2007
Мислења
428
Поени од реакции
5
Јас проверив прееска немаше ништо(стар корисник сум ама не информатичар)....а во која банка има картица другар ти?? зошто и тоа има улога,они знаат да си ги држат некој ден парите

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Можно е да има повторен конкурс за стипендии за Тип В како што имаше лани?
Гледам на приватните факултети требаше да даваат 200 стипендии дадени се само 46
Доколку кај еден тип на стипендија не се пополни квотата со доволен број на студенти од јавните универзитети и високообразовни установи, комисијата може да ја пополни квотата со студенти, кои ги исполнуваат условите од приватните универзитети и високообразовни установи од истиот тип и обратно, доколку кај еден тип на стипендија не се пополни квотата со доволен број на студенти од приватните универзитети и високообразовни установи, комисијата може да ја пополни квотата со студенти, кои ги исполнуваат условите од јавните универзитети и високообразовни установи од истиот тип.
За тип В (државни факултети) се доделени 1394 (а во конкурсот беше објавено дека ќе се доделат 1400 стипендии). Да немало доволно аплицирања би требало стипендиите да бидат доделени на преостанатите студенти, меѓутоа видов низ темава дека има некои што биле одбиени за стипендија од тип В.. кој ги знае што ќе прават

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.048
Поени од реакции
74.571
Проверив денес, немаше ништо од ратите на продолжените стипендии...

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
И лани нели прво пуштија на информатичарите, па потоа на останатите.
Да се надеваме дека набрзо и нас ќе ни пуштат. :D

DB.

Член од
23 септември 2005
Мислења
173
Поени од реакции
330
За тип В (државни факултети) се доделени 1394 (а во конкурсот беше објавено дека ќе се доделат 1400 стипендии). Да немало доволно аплицирања би требало стипендиите да бидат доделени на преостанатите студенти, меѓутоа видов низ темава дека има некои што биле одбиени за стипендија од тип В.. кој ги знае што ќе прават
Приметив и јас тоа зато мислам дека би требало да има повторен конкурс за тип В исто како лани. Последниот на листата од приватните факултети има само 3.4 бода не знам како му дале стипендија изгледа многу малку се пријавиле од приватните факултети

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Приметив и јас тоа зато мислам дека би требало да има повторен конкурс за тип В исто како лани. Последниот на листата од приватните факултети има само 3.4 бода не знам како му дале стипендија изгледа многу малку се пријавиле од приватните факултети
Немам ништо против никој што добил стипедија, но ова со 3.4 бода е смешно. И да е од социјална категорија детето би требало да добие 10тина бода, ако веќе има каков таков просек би добил 1-20, ајде останатите 70 кои зависат од приходите на неговите родител(и) воопшто и да не ги земеме во предвид.. Препознав неколку студенти (за коишто знам дека речиси и да не исполнуваат никој од условите за овој тип на стипендија) кои се на списокот, и кога ги прашав на кој начин аплицираа/добија, добив одговор: си ја пробавме среќата.
За догодина памет во глава, сите што нема да исполнувате услов (според просекот) поднесете документи за тип В.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Јас проверив прееска немаше ништо(стар корисник сум ама не информатичар)....а во која банка има картица другар ти?? зошто и тоа има улога,они знаат да си ги држат некој ден парите

Другарчево има картица на тутунска банка.

Не се секирај чим почнаа да исплаќаат за информатичари кај и да е и за вас ке почнат.

Kajgana Shop

На врв Bottom