Битола

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.929
Поени од реакции
500
Слушам во Битола ќе се снима второто продолжение на големиот хит "The Day After Tomorrow" :)

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.315
Поени од реакции
8.309
Спортската сала во Битола се распаѓа

Среда, 25 Јануари 2012 18:55
Сподели

Додека трае ракометната еуфорија и сите се гордеат со големите успеси на ракометарите, сосема спротивна слика има во Спортската сала „Младост" во Битола каде голем дел од сегашните репрезентативци ја започнаа својата кариера. Тече вода, кофи на сите страни, паднат таван, водени ѕидови. Ваква е сликата во салата каде во невозможни услови тренираат 5 битолски спортски клубови. Ова се случува секогаш кога врне дожд или снег веќе 10 години наназад, велат тројцата вработени во салата кои не сакаат да дадат изјава во камера заради тоа што беа пререволтирани од она што се случува и велат дека се оставени на мислост и немилост.

Од 2003 година немале земено плати и придонеси. Директорот, Никола Босилковски вели дека веќе неколку дена тројцата дежураат по 24 часа за да не дојде до оштетување на паркетот, зашто ако и тоа се случи, спортската сала во Битола нема повеќе да служи за ништо. И малата сала е во ужасна состојба, но и покрај тоа во неа се прават напори да се одржат тренинзи. Едната трибина во салата нема столчиња, а при натпревари публиката седи на цемент.

Заради ниските температури и наглото покачување, пукнала и цевка, дефектот се обидуваат да го санираат. Се обратиле секаде, но од никаде помош нема, ниту пак надеж дека ќе се среди ситуацијата. Босилковски вели дека имаат уште 4 тона мазут кои им се доволно за уште една недела. Што потоа и тие самите незнаат.

http://tera.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=44798:sportskata-sala-vo-bitola-se-raspagja&catid=48:2008-10-22-13-36-33&Itemid=156
eve nesto po staro

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Има побитни работи од салата...
Комисијата за комунални дејности при Советот на општина Битола излезе со список на 60-тина нови имиња на улици, а според предлогот ќе се преименуваат улиците кои носат имиња поврзани со еден цел период од историјата.

Според предлогот на Комисијата за комунални дејности со се предвидува улиците кои носат имиња на револуциноери и херои од НОВ и Револуцијата да заминат во историјата, а нивните имиња да бидат заменети со имиња на познати личности од македонската историја.
Така, со новиот предлог на имиња на улиците се предвидува улицата “Маршал Тито” да се преименува во “Широк Сокак”, “Иво Лола Рибар” во “Македонска фаланга”, “Иван Милутиновиќ “во “Македонски гемиџии”, “Едвард Кардељ” во “Батаљон Стив Наумов”, “Бошко Буха” во “Круме Кепески”, Булеварот “Социјалистичка Револуција” во “Методија Андонов Ченто”.
Предлози за преименување на улиците има и за “ЈНА”, која по новиот предлог би го носела името” Рокдајл”, по збратимениот град во Австралија, а имињата на улиците “Ѓуро Ѓаковиќ”, “Бранко Радичевиќ”, “Крагуевац”, “Далматинска” и “Трст” би се преименувале во “Виенска”, “Крањска”, “Бурса”, “Воден” и “Серез“, според имињата на збратимените градови на Битола.
Според предлогот, улицата “Борис Кидрич” би се преименувала во “Димитар Илиевски - Мурато”, “Босна” во “Мустафа Кемал Ататурк”, “Железничка” во “Филип Втори Македонски”, а населбата ”Кланица” би го носела името на “Ајри Демировски”, авторот на песната “ Битола мој роден крај”.
Предлогот на Комисијата за комунални дејности, на чие чело е советникот од ВМРО-ДПМНЕ предизвика реакции на битолска опозиција, бидејќи како рекоа зад преименувањето се крие обид за бришење на еден период од историјата на Македонија и тоа е исклучиво од идеолошки причини.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.315
Поени од реакции
8.309
Mnogu e diskutabilno ova so ulicite ima del sto se slozvam no ima i del sto e neprifatlivo da ne recam glupavo.Sepak mora prvo da se vidi celiot predlog vo javnost i za site ulici poedinecno da se debatira i pred se zitelite ne tie ulici sami da si resavaat dali ke go menuvaat imeto na ulicata

Od ova do sega videnoto ova go odobruvam
“Маршал Тито” да се преименува во “Широк Сокак”, “Иво Лола Рибар” во “Македонска фаланга”, “Иван Милутиновиќ “во “Македонски гемиџии”, “Едвард Кардељ” во “Батаљон Стив Наумов”, “Бошко Буха” во “Круме Кепески”, Булеварот “Социјалистичка Револуција” во “Методија Андонов Ченто”. isto i za Murato ulica da ima

Do deka se drugo sto enaboerno vo prilogot e smesno ! Slucajno vo rokdejl glavnata uluca da ne e Bitola !

Mora da ima ulica za branitelite vo 2001(dali poedinecno so iminjata nivni ili partiznaska ili JNA da bide ...) i ulica Mariovo i ulica Ckembari !

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Македонија веќе 20сет години е самостојна и реално нема потреба улиците да ни се викаат по народни херои или основоположници на некоја федерација......имаме доста имиња кои треба да ги славиме и да не ги заборавиме

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
http://www.plusinfo.mk/vest/31322/Vladata-kje-ja-sanira-ruiniranata-bitolska-sala

Ние ја напрајвме(со наши пари даени од џеп)...,сега ќе не заебават,ќе чекаме милостина и зошто?Зошто батињата од ДУИ крадат пари од претпријатието.........:tapp:
И ќе чекаме еднаш годишно да дојди Грујо да фрли некоја лопата и да фрли некое ветување...
Од ветувања не се живеј.....
Се упропасти салата,се упропасти стадионот...
Сите градој си ги вратија спортските објекти под своја надлежнсот,нашиот Двојче дреми....:свиркам:
Запнаја сега улиците...
Зарем нема еден куп поважни проблеми во градот шо МОРА ДА СЕ РЕШАТ(меѓу нив и спортските објекти)....овие ИМИЊАТА ЌЕ ГИ МЕНВАЛЕ:tapp:...
Ај шо ќе ги менат..после ќе се напрај хаос,треба да се сменат сите лични документи,сите податоци во јавни книги..ќе се напрај хаос,само ги малтретират луѓето без потреба..
И зошто?
Зошто сакаат да ја сменат наеднаш историјата...
Зошто да не останат имињата какви шо се?Толку години Битола е препознатлива по Маршал Тито,Борис Кидриќ,Иван Милутиновиќ итн....
Каша попара ќе се напрај сега....
Зошто само комплцираме и прајме непотребни работи?
А за ПРИОРИТЕТИТНИТЕ РАБОТИ шо мора градот да ги преземи,се прат будали.....има време,име време...:свиркам:
Не е ни чудо шо Битола дојде на ова дереџе....:facepalm:

Член од
21 септември 2011
Мислења
359
Поени од реакции
640
Ne znam so zapnale ko pijan za bandera so ulicite (iminjata) deka se celi so dupki, izgleda im zasmeta pa sega ke gi dotervat.Koga ke zavrsat so ulicite me interesira kako ke ja prekrstat salata ili nedaj boze bazeno pokrienio!!!!:facepalm:
DAJTE NEKOJ PREDLOG!!!!
eve predlog za salata- :гомце: !
bazen -:confused:

Z

ziko bt

Гостин
Абе кое шминкање сакаме нова сала,ко можеа Скопје,Охрид да напрат нови можат и овде,за куро ни е реновирана се виде реновирањето пред 2години.

Член од
21 септември 2011
Мислења
359
Поени од реакции
640
Абе кое шминкање сакаме нова сала,ко можеа Скопје,Охрид да напрат нови можат и овде,за куро ни е реновирана се виде реновирањето пред 2години.
vo pravo si NOVA!!!

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
Што е со просторот кај горно веро кај трговскиот тоа цел огромен простор неискористен над хотел битола обраснато е со жбуној со години така седи знае ли некој на кој е што е,дали ке се прави нешто таму оти стварно е на топ места а за жал не е искористено?

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
Битолчани,што бидна со Битолска пивара.До каде се најавите за нејзино рестартирање.Ако не се лажам требаше периодов да почне со повторно производство.позз

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.027
Јас можам слободно да кажам дек вие Битолчани сте една невидена мизерија, знам дека ке има тука многу револтирани на мојов пост ама чисто ке си кажам за ваше добро, колку малку да ве разбудам од сонот во кој живите, да да ке повторам ВИЕ СТЕ МИЗЕРИЈА НЕВИДЕНА, Битола ова она, битолчани не знам што, а бе како не се срамите, па цел град го испустивте, па мене ми дури криво и жал за еден таков град, фудбалот на пониски нозе не може да биде,ракометот од број еден, појке никој не ве есапи, сега читам салата се распаѓала а биточани горди на тоа што пиеле кафе на широк сокак..... јао мизериии.... немојте само да речите дека скопјани ви се криви,....бетер од нив се имате направено, само за чалам и ништо друго ....поззз

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.028
Поени од реакции
623
Јас можам слободно да кажам дек вие Битолчани сте една невидена мизерија, знам дека ке има тука многу револтирани на мојов пост ама чисто ке си кажам за ваше добро, колку малку да ве разбудам од сонот во кој живите, да да ке повторам ВИЕ СТЕ МИЗЕРИЈА НЕВИДЕНА, Битола ова она, битолчани не знам што, а бе како не се срамите, па цел град го испустивте, па мене ми дури криво и жал за еден таков град, фудбалот на пониски нозе не може да биде,ракометот од број еден, појке никој не ве есапи, сега читам салата се распаѓала а биточани горди на тоа што пиеле кафе на широк сокак..... јао мизериии.... немојте само да речите дека скопјани ви се криви,....бетер од нив се имате направено, само за чалам и ништо друго ....поззз
ОК позз

Kajgana Shop

На врв Bottom