Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Замисли ситуација, некој иден премиер од СДСМ носи странски државник во посета на Музејот на македонската борба (или на кафе на Триумфалната порта :cenzura: ), а вмровците се бунат. :D Битно никогаш не е досадно.
Ама мене не ми е јасно прво едниве се бунат за проектот и не кажуваат дека е нивна идеја до некаде, а другве пак го пласираат проектот како нивен оригинал (поправи ме ако грешам) и им одат контра на простестантите... ШСРС е се у државава туку ај... ние обичните смртници ќе траеме.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.328
Поени од реакции
26.277
Ама мене не ми е јасно прво едниве се бунат за проектот и не кажуваат дека е нивна идеја до некаде, а другве пак го пласираат проектот како нивен оригинал (поправи ме ако грешам) и им одат контра на простестантите... ШСРС е се у државава туку ај... ние обичните смртници ќе траеме.
Оригинал е. Првите не го замислувале Букефал таков. :D

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
^Лесно може да го решат проблемот со подземните води, но проблемот е во тоа дали им се фрлаат непланирани пари...
Јас мислам дека работата им е стопирана бидејќи нивото на водата е зголемено, у јуни/јули кога ќе фати суша ќе нема капка вода ни во Вардар, ни во почвата и ќе можат многу полесно, подобро и побрзо да го решат проблемов.
Останува да почекаме ;)

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Tука проблемот е со подземните води..открија дека ги има..се ми се чини дека е тоа,а не од снегот што се топел.
хахаха нема врска снегот,вардар е многу блиску и не е чудно да има вода .
Ке се реше тиа проблем и ке продолжи проектот .

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonian-artists-keep-silent-over-skopje-2014
While foreigners are often caustic in their appreciation of Skopje’s controversial revamp, some comparing it to Disneyland, the local artistic community is keeping strangely quiet.As the government-sponsored facelift of the Macedonian capital, dubbed Skopje 2014, gains new additions almost every month, it is drawing increasingly vocal criticism from the outside world.Foreign experts often mock the revamp or compare the effects to those of Disneyland. Many question its architectural and aesthetic values and find its politically imposed obsessions with the artistic styles of Classical Antiquity anachronistic.

Back at home, however, artists, architects and city planners seem strangely reluctant to raise their voices.
One possible explanation for this critical silence is that many are engaged in projects connected to the costly makeover that pay their bills.Culture expert Robert Alagjozovski says many artists face a dilemma.
“On one hand their profession is finally getting its recognition and they’re earning big salaries, but on the other hand, their talent has to make compromises with kitschy political orders,” he said.
“Caught between the hammer and the anvil, they’d rather stay silent,” he added.
Alagjozovski explains that “artists are careful about the hand that feeds them. They don’t have any interest in biting it.” (y)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Наместо црква- барокна зграда на плоштад до Воинот

Македонија | 1. февруари 2012 - 11:04
На Плоштад, наместо црквата, ќе никне 29-метарска барокна зграда.

Ова е предвидено со најновите измени на Деталниот урбанистичка план "Мал ринг", кои денеска треба да се најдат пред советниците во Општина Центар, објавува весникот Вест. Имајќи предвид дека владејачката ВМРО-ДПМНЕ има мнозинство во Советот, се очекува и овие измени да бидат усвоени.
Во планот е нацртана маркичка за црквата "Свети Константин и Елена", кај Домот на Армијата, односно во зеленилото веднаш до детскиот брод. Димензиите на црквата остануваат исти, како и оние за првата локација, односно верскиот објект ќе биде висок 29 метри. Просторот на Плоштад нема да остане празен. Надлежните од Општина Центар маркичката за црквата ја замениле со локација за зграда, која ќе биде наменета за државната администрација. Таа ќе биде висока 29 метри, односно приземје, девет ката плус потпокрив.
http://www.press24.mk/node/15046

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
До каде е изградбата на 3те стокатници во Скопје.
Ги пишуваше во програмата :)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
До каде е изградбата на 3те стокатници во Скопје.
Ги пишуваше во програмата :)
Стокатниците станаа 40 катници :ROFLMAO:
Мислам дека сеуште се прават подготовки,испитувања.. мислење од ИЗИС,дупките мислам се спремни..

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Стокатниците станаа 40 катници :ROFLMAO:
Мислам дека сеуште се прават подготовки,испитувања.. мислење од ИЗИС,дупките мислам се спремни..
Zar ne bese preoptimisticki 100 katnici :D .
I 40 katnici se za Aerodrom super proekt .

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
И мене повеќе ми се допаѓа изгледот на оригиналниот објект.

Kajgana Shop

На врв Bottom