LCD телевизори

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
За болдираното-како можам да го занемарам кога цифрата е 6 цифрена за разлика од оваа што ми ја пиша која е 3-4. :)
Кога ке појдам да купам што да гледам оти ако е како што викаш дека без врска се овие 50 000 и 100 000 тогаш на што да обрнам внимание + на амц, нептун, техномаркет во каталозите на сите пишува некоја бројка над 30 000?! :)
Постои статички и динамички контраст. Статички контраст ти е реален контраст и се движи најчесто до 5000:1, а динамички контраст е тој што оди над 30000:1 па се до 5000000:1. Динамички контраст е маркетиншки трик и никој не го користи. Затоа што не е донесен стандарден начин за мерење на контраст, секој производител го мери динамички контрастот како сака и затоа ти кажав занемари го тоа.
Ако некој ТВ има голем динамички контраст не мора да значи дека има и добар статички контраст.

Статички контраст никој не го пишува, тој зависи од тип на панел(производителите не го пишуваат) и дали се работи за ЛЦД или плазма(плазми имаат подобар контраст). Може отприлика да споредиш контрасти на ова странa имаат тестирано голем број на ТВ.

Кога ке купуваш телевизор отиди спореди си слика и кој ти се допаѓа повеќе тој одбери го.

Ако гледаш често спорт, тогаш со телевизор со 100Hz ќе добиеш потечна слика при брзи сцени.

Ова е груба споредба меѓу 50Hz (лево) и 100Hz (десно)

Се надевам не те збунив сега уште повеќе :)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
strujata ne ti cini...
Дечки зуи ли кај вас плазмата-тие што имаат. Јас имам
Panasonic TX-P42S30E

И кај мене зуи од позади телевизорот ама само кога ќе му се приближиш. А дека го гледам од 3,5-4,00 метра не се приметува на тоа растојание. Дали е тоа нормално да зуи или да го барам сервисот?

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Pa i mene mi zui doma televizorot taka, a ne e do televizorot zosto na drugo mesto go nosev za futbal da gledame i ne zuese. Zadovolen?
И заклучи дека е до струјата ? и кога го носеше на друго место ти стоеше до телевизорот да видиш дали зуи.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
браво бе струјата битно не ти чини смени си ја

ако пага напонот под 220 ке земеш ке исклуч греалки, шпорети, бољери,фрижидери и остави го само телевизорот и тогаш ако зуи значи не е до струјата...
Не, тоа ќе биде така, кога ќе имаш посебна трафо станица само за тебе, вака со 100 инсталации околу тебе на иста трафо станица неможеш на тој начин да провериш.

Иначе зуењето- брумот, е во 95% од случаите заради лошо заземјување/инсталација. Затоа во професионалните студија користат таканречен ground loop - изолатор со кој што било кој од горенаведените проблеми се одстранува.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Не, тоа ќе биде така, кога ќе имаш посебна трафо станица само за тебе, вака со 100 конекции околу тебе неможеш на тој начин да провериш.

Иначе зуењето- брумот, е во 95% од случаите заради лошо заземјување/инсталација.
ја дома што немам уземњење и тоа ли важи за мене, плус некој уреди телевизори немаат за уземњење и

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
1) Контрастот е можеби и најзначаен за квалитет на слика, НО овој контраст што го пишуваат е динамички контраст кој дава многу нереални и деформирани бои. Занемари го тој контраст, реално контраст се движи од 700:1 до 5000:1, овој динамички контраст нема врска за квалитет на слика.
многу си грешка контрастот си е контраст и е за сликата без разлика дали е статичен или динамичен
ако динамичниот контраст не е за сликата тогаш за што е ?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
многу си грешка контрастот си е контраст и е за сликата без разлика дали е статичен или динамичен
ако динамичниот контраст не е за сликата тогаш за што е ?[/quote
За маркетинг, и за да се палат луѓе како тебе на него :)

Член од
29 јануари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
0
Поздрав до стручните... и оние другите ;)

Пред извесно време си купив Panasonic TX-42 g30e. Написите што ги имав читано, а во кои претежно се фалеше телевизоров, се обистинија:) :) Но, убавите работи не поминуваат без потешкотија. Чудово некогаш сака, некогаш нејќе да репродуцира MKV.
Ги молам поискусните, тие што разбираат од енкодирање, за помош.
Благодарам.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
29
Поени од реакции
2
Postavke za S30

HD izvore: SD izvore:

True Cinema True Cinema
Contrast: 44 40
Brightness: -1 0
Colour: 30 30
Sharpness: 10 5
Vivid colours: Off Off
Eco-format: Off Off P-NR-OF Mid
Panel: On On
Advanced settings:

(Jednako za SD I HD ulaze)
IFC: Off
24p Smooth Film: Off
Resolution Enhancer: Off
Side Panel: High
16:9 Overscan: Off
Pixel Orbiter: Auto
Scroling Bar: Start

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
strujata ne ti cini...
Не ми е јасно како може да не ми чини струјата? Живеам у центар на Скопје И нема уклучено греалки и други работи. Само телевизорот ми е уклуче. П.С. Се греам на парно :) сега за сега

Kajgana Shop

На врв Bottom