Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Се чудам како можи толку мафијашките структури на дуи да изманипулират толкава раја на луге, знат дека се палат на вакви работи на религија или нација и ги изваде на улица толку луге, приота кутрите луге неможат да сватат дека се искористени од страна на Мерко, кој сега излгеда да се избори за уште еден мандат за градоначалник и пробува да направи лице пред ахмети, на крајот ке ги оствари целите кои и да му се и после пак народот обичниот албанец кој протестирал кој го еба, два тројца ке профитираат на сметката на сите и толку.Еднократко ке ги искоритат лугето како кондом, ама кога неможат да сфатат дека се манипулирани и се палат на маски од некој карневал, ми заличија на толку затупени луге како некој верски фанатици од иран или авганистан. Мислам стварно редно време е свеста и разумот да проработи и кај поглемиот дел од албанците не само на дел зошто стврано се манипулирани.Не навлегвам во то со верата не оправдувам ама да земиш да губиш од времето да го губиш да протестираш заради мерко да си тера кефот стварно мие нон сенс

Член од
27 јануари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
10
Имам неколку прашања до оние кои го поддржуваат, овој пат верскиот, протест на Албанците во Струга: која е потребата цело време да протестирате на религиска основа? Кој ви забранил да ја практицирате вашата религија? Дали некој ви запалил муслиманско знаме или на било кој начин ви осквернавил џамија или некој друг верски симбол? Дали некој Христијанин ве нападнал физички само заради вашето....!
Лошо време дојде, секој има пристап до компјутер и интернет :(. Незнам зошто ви е толку тешко да сватете толку едноставни работи :S. Никој не рече дека христијаните им забраниле нешто на муслиманите, или обратно. Незнам зошто имате толку мерак да мешате политика, нации и сл. во вакви настани. Тоа што најголемиот дел Албанци од Македонија се муслимани не ви дава за право да го поистоветувате исламот со Албанците или со било која друга нација. Исламот не познава нации. Таму не беа Албаниците, таму беа муслиманите.

Незнам на кој начин езанот од џамиите би го нарушил јавниот мир во некое место :S. Ете да речиме дека езанот го нарушува јавниот мир, но дали тоа значи дека и биењето на камбаните од црквите го нарушува јавниот мир??? Незнам зошто ви е толку тешко да разликувате национални интереси од религиски интереси. Национални интереси *не е еднакво на* религиски интереси.

Протестот не беше против христијаните, евреите, католиците, муслиманите, итн. туку беше против тие кои не ги почитуваат верските чувства на луѓето и вреѓаат на верска основа. Ако тебе не ти е гајле што ти ги исмејувале поповите и црквата, и ако не си верник, немора да значи дека и на другите луѓе од другите религии треба да им е сеедно, и немора да значи дека сите се неверници.

Незнам што е толку страшно што Мерко се појавил таму (можеби отишол поради политички поени, но можеби и не), секој можеше да присуствува таму, па дури и Груевски можеше да застане до оџите. За имињата од училиштата протестирај бе батка, зарем ти забранува некој, гледам дека тоа тебе те засега па протестирај како ние што протестиравме за она што нас не засега. Незнам каква дефиниција имаш за демократија, но според твојата дефиниција треба и човекот што го запалил македонското знаме да биде амнестиран, затоа што, нормално како што велиш ти демократијата треба да е подеднаква за сите. Гледам дека ни се обрати на нас што бевме денес на протестот, фала многу, но нема да паднам на твое ниво и да пцујам по форуми :)

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 20:37 ---
коментарите се лудило

protest is not enough, heads need to be cut.

Allah da ve nagradi braka sto reagiravte Aminnn

Член од
27 јануари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
10
Прво, сметам дека Вахабизмот мора да се уништи целосно бидејќи е најмизерно нешто што постои. Типично перење мозок, создавање некои ужасни радиклистички ставови, поставување на религијата во целтар на животот на луѓето... нешто што за мене е тотално лудило... Сличен ми е ставот и за хритијанскиот фундаментализам иако истиот кај нас речиси воопшто и да не постои.
Второ, не го осудувам настанот во Вевчани бидејќи тоа сепак е Карневал и едно од ретките места каде може да се изрази критика и слобода на мислта. И за мене беше невкуно но во исто времеи смешно. Итото можеше и да се направи со христијанството. Религијата е тотално слепило. Ако кажат дека тоа (баш тоа што го има и на видеото) е нешто на кое треба да се клањаме/молиме... ние слепо го правиме тоа. Смешно е што и после многу векови дозволуваме тоа да ни биде центар на животот. Зошто не размислувме за овој настан од друг страна. Може то било само причина за исмевање на религијата како факт. Зошто секогаш мора да се потавуваат муслимните за жртви? Ако догодина се направи нешто слично за христијанството, никој нема бурно да реагира. Никој нема да оди пред општина и да се лигави.
Трето, за Исус има вицови, еротски слики, невкусни шали... и никогаш христијаните не се дрзнуват да бунтуваат, палат знамиња и се закануваат... Редно е и муслиманите да прифатат мајтап на сметка на Аллах... Мизерно ми е да се биде премногу чувствителен на таа тема.
Тоа што ти мислиш дека религијата е слепило е твое мислење и немаш право да му го наметнуваш на никого. Ако тебе не ти е гајле за христијанството или ако на христијаните не им е гајле за христијанството незначи дека и на муслиманите не треба да им е гајле за Исламот.

Сигурно не сте толку глупи и да очекувате муслимани, евреи, будисти и сл. да протестираат ако христијанската религија е навредена и притоа на христијаните око не им трепнува. Ако тебе човече не ти е гајле за твојот живот, мене уште помалце, но то е твоја работа и не ти се мешам, затоа и ти не мешај ми се. Не е твое право ти да кажуваш што треба да прифатат муслиманите а што не.

И дајте бре луѓе цело време се филмате, не сме знаеле што значи зборот "карневал", дај ве молам објаснете го, просветлете го народов. Според вас, таму се исмеваат политичарите, општите појави и незнам што друго, епа драги мои зошто не ги исмевате луѓето што палат знамиња, зошто на пример не го запалете Македонското знаме. Според вас, тоа нема да значи ништо, тоа ќе е само исмевање на на оние дебили кои палат знамиња. Но не, не го правите тоа, немате топки да запалите Македоско знаме со цел да исмејувате нешто, затоа што тоа ве боли, што значи за она што вас ви смета може да се исмејува, а она што ви одговара, ааааа тука не чепкајте.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не ми е јасно зошто протестираат луѓето, го сфаќаат ли тие значењето на зборот „карневал“. Знаат ли тие дека не само тука и сега, со векови на сите карневали се исмеваат општествени појави, вклучително и нечии верувања, владетели и политичари. Јас истиот став би го имал и да видам исмејување и на попови и христијанство, а ако не се лажам поповите се доста честа тема на разни карневали и слични собири. Па 21 век е мајка му стара, оставете ја религијата како приватна работа.

Вчера на друга тема искоментирав нешто во врска со клеро-фашизмот, ова многу опасна појава во денешно време. Дека се убива и се повикува на убивање во име на некоја религија во 21 век, тоа не е нормално.

Да го вади некој државното знаме во име на нечија религија, тоа не е нормално.

И што мајка на протестот бараат владини функционери и градоначалник од ДУИ? Ма нема везе, битно другата половина од владата се занимава со тривијални ствари како „гласање за фасада на влада“.
Исмевање, пародирање, сатира, иронија, сарказам....постои општ консензус дека се прифатливи за све освен кога се работи за нацијонална или верска припадност или во случај на болест/вродена аномалија и слични состојби.
Паралела сама се наметнува...
Holly Shia, it`s a taboo :vozbud:

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
За некого и ова е навредливо за мене е смешно :)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
За некого и ова е навредливо за мене е смешно :)
Работи како ова, како Саутпарк, како Вевчански карневал, тоа се работи што верски фундаменталисти нема никогаш да ги разберат.

Вие протестанти и нивни подржувачи погледајте малце Саутпарк, видете како ги прват лом и христијаните, и муслиманите и евреите и сите други религии.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Bateman фан сум на Фемили Гај а себеси се сметам за конзервативен, шегите се некогаш претерани ама на крајот си викаш никој не те тера да гледаш плус се е ова со цел да се насмееш, не е сериозно а некогаш те тера и да се замислиш...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Bateman фан сум на Фемили Гај а себеси се сметам за конзервативен, шегите се некогаш претерани ама на крајот си викаш никој не те тера да гледаш плус се е ова со цел да се насмееш, не е сериозно а некогаш те тера и да се замислиш...
Ете, ама затоа ти си конзервативен, веројатно и верник, но не и фундаменталист. Тука е разликата, ти нема да отидеш и да ја запалиш редакцијата на „Контрабанда“ ако некогаш во некој скеч направат некоја шега на сметка на црквата нели?

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Od glava do petici u crno si gi zatvarate zenite u mislite ke glumat Betman i ke letaat ahaaaahh

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Makedonija i Vladata na VMRO mnogu negativni poeni si dobija so Karnevalot na Vevcani, prvin se cepkaa so Grcite, pa posle so Bugarite,pa sega so Turcite,Albancite,Bosnacite,Torbesite itn.

Aj da vidime sto e sledno?

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Makedonija i Vladata na VMRO mnogu negativni poeni si dobija so Karnevalot na Vevcani, prvin se cepkaa so Grcite, pa posle so Bugarite,pa sega so Turcite,Albancite,Bosnacite,Torbesite itn.

Aj da vidime sto e sledno?
Lele se isplasivme eve jas kako Hristijanin ke dignam inicijativa da ne se odruzva karnevalot more ke zemam da begam mogu se islplasiv od Planinarive

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
абе поларис, шо има Македонија, владата и вмро со карневалот во Вевчани? наместо на еден карневал да се гледа со смеа и позитивност (нели, тука излегуваат глупостите) некој тоа го користи за политички поени. нели имаше и попови кои беа карневалски исмејувани? и сеа? не треба тоа така трагично да го прикажуваат одредени структури кои само го палат народот.
M.O.P., смири ги страстите малку, спушти се на земја ајде..

Kajgana Shop

На врв Bottom