Ако мудроста на овој свет е безумство, зошто тогаш ги користиш плодовите на таа мудрост? Откажи се од компјутерот на пример.Прочитај го те молам уште еднаш целиот пост и кажи ми каде конкретно згрешив?
Зашто мудроста од овој свет е безумство пред Бога, како што е напишано: „Тој ги лови мудрите во нивното лукавство.”
(1 Коринт. 3:19)
.
Ако мудроста на овој свет е безумство, зошто тогаш ги користиш плодовите на таа мудрост? Откажи се од компјутерот на пример.
Ракометарите излегоа на терен и покажаа што знаат и што можат, нивниот успех е само нивна заслуга и плод на нивниот труд. Не го користи нивниот труд и успех за да ги промовираш твоите идеи. Тоа е гнасотија.
Светите Писанија - за коишто Имануел Кант вели дека без ними би бил најголем јадник - ако имаш барем малку здрав ум, само можат да ти го отворат хоризонтот на твојата свест и тоа за една таква димензија, за којашто се’уште не можеш нити да ја претпоставиш!Немам никаква желба да се занимавам со безвредни писанија, особено ако треба да престанам да размислувам самиот за да ги прифатам тие писанија. ....
За крај ќе го повторам тоа што го напишав погоре: откажи се од сите достигнувања на „безбожниците“ можеби ќе ти биде подобро а и ќе живееш во мир, без да те гризе сомнежот дека не си кошер.
Гете исто кажал “Да се знаев себе си, би побегнал од себе“.
Писанијата коишто сведочат за Совршениот БОГ во Христос Исус, засигурно не се тие коишто го уназадиле човешто, туку луѓето коишто ними не ги познаваат а ги злоупотребуваат!
Еден од најгенијалните луѓе коишто живееле на земјава - Johann Wolfgang von Goethe - вели: >>Mag die geistige Kultur nun immer fortschreiten, mögen die Naturwissenschaften in immer breiterer Ausdehnung und Tiefe wachsen und der menschliche Geist sich erweitern, wie er will - über die Hoheit und sittliche Kultur des Christentums, wie es in den Evangelien schimmert und leuchtet, wird er nicht hinauskommen!<<
.
Вака, не. Критика на чистиот ум е веројатно помеѓу петте најзначајни книги било кога напишани. Шопенхауер еднаш напишал дека секој кој не ја разбрал таа книга во интелектуална смисла засекогаш ќе биде инфант, и бил потполно во право. Тоа дали Кант излегол или не од неговото гратче е ирелевантно.Не можам сериозно да го земам Кант кој што не мрднал цел живот од неговото гратче, премногу ограничен човек дури и за неговото време.
Зошто да не? Точно на таа книга мислам, што е тоа што на Кант му дало право да критикува било што кога самиот живеел во ограничен круг, со ограничен круг луѓеВака, не. Критика на чистиот ум е веројатно помеѓу петте најзначајни книги било кога напишани. Шопенхауер еднаш напишал дека секој кој не ја разбрал таа книга во интелектуална смисла засекогаш ќе биде инфант, и бил потполно во право. Тоа дали Кант излегол или не од неговото гратче е ирелевантно.
Сфати не се пишува со В, туку со Ф...Сваќаш?
Иншалах да свати секој
Амин
.
А си ја прочитал книгата? Ако да, еве еден мал тест. Што значи трансцедентална унија на аперцепцијата?Зошто да не? Точно на таа книга мислам, што е тоа што на Кант му дало право да критикува било што кога самиот живеел во ограничен круг, со ограничен круг луѓе