Дефинирајте го Господ!

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Бог според дефиницијата може да биде и Q (Star Trek) т.е. само друга форма на живот.
Поседува повеќе моќи од Бог опишан во библијата.
Лошиот дел е во тоа што за Q сите останати форми на живот се само играчка.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Bog e ljubov (I Jovanova 4, 8). Mislam deka toa e najdobrata definicija za Nego.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 23:28 ---
Повеќето зборите дека Бог е емоциите .. а нема ли Бог физички изглед .. ак онема как оби можел да создаде ваков Универзум ..мора да излегува сила од негде ..
Bog go sozdal covekot po Svojot lik (I Mojseeva 1, 26-27).

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Знаење, желба, страст, промена, перфекција, хедонизам, болка , совршенство, болест, стагнација, распад, бесмртност, омраза, бес, насилство, крвопролевање.

Член од
30 јануари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
4
Исус бил паметен човек, не бил христијанин :)
Убаво има речено - божественото нешто пронајдете го во себе, не во храмовите. Со тоа сакал да каже дека секој треба да стигне до врвот каде што ќе биде бог на себе и ќе може целосно да држи било каква контрола врз себе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ќе се цитирам за да додадам една за мене битна поента која религиитее ја "киднапирале" за своја манипулитивна цел, а тоа е "обожавањето".
За мене бог е поим кој ги означува сите можности и варијанти на постоењето во секоја можна смисла. Од тој аспект јас и се останато сме дел од бог, а не нешто одвоено од него. Како што мојата рака е дел од мене, а не посебен ентитет. Од тука, "Обожавањето" на "Бог" за мене е нешто како гледање на зајдисонце кое те опушта и те смирува....како преубава песна која ги буди емоциите во тебе, како девојка во која заљубено тонеш во нејзините очи.
Обожавањето од овој аспект не е оној покорен, робовски и со страво почит наметнат акт, туку обожавање позади кое стои восхит од природата на онаа грандиозност од која сите сме дел.
Реков јас дека ќе се пишам талемит...
Тие по религиозни и од мене биле....
„Бог“ е мирисот на тревата додека расте.....персонална дефиниција

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
ВО ИМЕТО НА БОГ, МИЛОСТИВИОТ И СЕМИЛОСЕН

РЕЧИ, БОГ Е ЕДЕН!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН!!

ВИСТИНАТА ЈА РЕКОЛ ВОЗВОШЕНИОТ ГОСПОДАР НА СВЕТОВИТЕ!!

нема што повеќе да се дискутира од ова, ова е се што ни треба да знаеме за бог!!

Поздрав!!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ВО ИМЕТО НА БОГ, МИЛОСТИВИОТ И СЕМИЛОСЕН

РЕЧИ, БОГ Е ЕДЕН!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН!!

ВИСТИНАТА ЈА РЕКОЛ ВОЗВОШЕНИОТ ГОСПОДАР НА СВЕТОВИТЕ!!

нема што повеќе да се дискутира од ова, ова е се што ни треба да знаеме за бог!!

Поздрав!!
Тебе ти треба да го знаеш тоа и знај го тоа и верувај си дека е така. Некому тоа не му е доволно.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Тебе ти треба да го знаеш тоа и знај го тоа и верувај си дека е така. Некому тоа не му е доволно.
Секокј си има свое мислење, јас мислам вака, а ти нормално како атеист нема да го прифатиш тоа, но знај дека ниту јас, ниту ти, ниту било што би постоело без постоењето на вишата сила која ги прави работите онакви какви што се!!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секокј си има свое мислење, јас мислам вака, а ти нормално како атеист нема да го прифатиш тоа, но знај дека ниту јас, ниту ти, ниту било што би постоело без постоењето на вишата сила која ги прави работите онакви какви што се!!
Тоа вишата сила е трикот што никој не ја знае. И затоа ти реков верувај си во што сакаш, твое право.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Па нели вишата сила е Бог?? јас така верувам а и секој може да си верува онака како што самиот си е убеден и тоа е тоа, но вистината е она што е битно, бидејќи можеш да веруваш а тоа што го веруваш да не е точно или вистинито.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па нели вишата сила е Бог??
Не.
јас така верувам а и секој може да си верува онака како што самиот си е убеден и тоа е тоа, но вистината е она што е битно, бидејќи можеш да веруваш а тоа што го веруваш да не е точно или вистинито.
Е така де, може и ти тоа што веруваш да не е точно.

Kajgana Shop

На врв Bottom