Помош околу електрика

• Креатор на темата Креатор на темата Blackcomb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јуни 2009
Мислења
303
Поени од реакции
296
Ми прегоре штекот од греалката, и купив нов штек сега работата е незнам кај оди кафеавата жица па некој ако знае нака каже?
Фала.

Доколку нема каде да ја ставиш, а веќе работат така, само затвори го колото со лепилце на таа жицата, и готово. Ако не си сигурен во таа работа, викни си мајсторче. Тој 100% знај.

Прегоре/изгоре приклучокот од кабелот од греалката или штекерот кој е во ѕид ?

Ако е на кабелот нема врска кај сакаш бидеќи тоа е како ќе ти се погоди така ќе го уклучиш а ако е во ѕид пракса е да биде фазата (кафена/црна) жица од десно но провери можно е да има некаква ознака на самиот штекер (стрелка/ буква P или F) a ако нема нема врска битно не чепкај додека не извадиш/турниш осигурач кој го покрива него да не светниш ти место греалицата :pipi:

Беше но купив нов приклучок само проблемот е што незнам која жица каде оди.
Значи да сумираме што сватив од муабетов...
утикачот скува, го пресече кабелот после него , ги одголи жиците , го отвори новиот утикач , го најде местото каде се врзува заземјувањето , врза заземјување , и сега се мислиш кај да врзиш плавата каде кафената ?

Ако утикачот е накосен “пракса“ е да биде од десно кафената затоа што најверојатно по “пракса“ фазомерот во ѕидот ќе светни на десната дупка. Ако имаш фазомер види кај ќе светни во ѕидот и од таа страна ако е накосен утикачот стави ја кафената со тoa што косината ќе ти оди надолу накај земјата. А ако утикачот е кружен тогаш џабе сите муабети при наредното вадење и ставање на кабелот во штекер нема да памтиш како било и ќе помешаш но колото сепак ќе работи и во двата случаи...

И да , во монофазно коло да повторам едно е "праксата" ама сепак потрожувачите од типот на греалица и случно ќе работат без проблем ако се и надвор од "праксата".
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 21:47 ---
накосек утикач
images
Кружен (ненасочен)​

Ништо бре, мило ми беше што размислував и јас малку електротехнички после 10 години од завршувањето на средното бандерашко хахах

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom