Припадник на полицијата претепал момче до смрт! - ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКАТА БРУТАЛНОСТ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.306
На крајот, не е истепан мирен дечко, некој што славел/гледал/се чудел/викал ,,доле влада,,... Не заслужува никој тепање до смрт... но ни самиот не си седел мирен. И од тој аспект, не сакам никакво разрешување на министерката, Спасов си го изеде за сите.
а што правел? Што правел што било причина за да го убијат?Знаеш ли?Како се осудуваш да коментираш дали заслужувал ќутек коа никој не знае зашто е тепан и дали правел проблеми вечерта..Али и ти мора да си ја одработиш платата нели,па логички е да застанеш на страната на владата.Иако немаш појма што се десило.
Зашто никој не ги провери камерите..што мислите бе сите сме абдали тука..баш тој ден не работеле,жими куров..Некој си спие на тоа уво дека сите у македонија се глупи,што не е далеку од вистината..Ама камери има на секој чекор у центар на град и баш тогаш не работеле.Немој не ме радуј.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
а што правел? Што правел што било причина за да го убијат?Знаеш ли?Како се осудуваш да коментираш дали заслужувал ќутек коа никој не знае зашто е тепан и дали правел проблеми вечерта..Али и ти мора да си ја одработиш платата нели,па логички е да застанеш на страната на владата.Иако немаш појма што се десило.
Зашто никој не ги провери камерите..што мислите бе сите сме абдали тука..баш тој ден не работеле,жими куров..Некој си спие на тоа уво дека сите у македонија се глупи,што не е далеку од вистината..Ама камери има на секој чекор у центар на град и баш тогаш не работеле.Немој не ме радуј.
И тоа пази молимте на кој ден не работеле...:tapp:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
A дали јас го оправдав Спасов? Не.
Дали мислам дека не е во ред? Да.

За твоето дете не знам, ама моето тешко дека ќе има досие и ќе се заебава со дроги на 22 години, неколку години предходно јас сама ќе го пошамарам малце повеќе, ако не ми успеат сите други методи. И да, не е важно неговото досие од аспект дека никој не смее да биде брутално претепан, но од аспект (мој) претставува опасност за моето, твоето, и сечие дете, на пример, што ако е моето дете геј, а овој како навивач го претепа... Има многу што ако, и што би било ако би било. Тоа е што е, и Спасов имал добри страни па никој не ги спомнува сега, и тој спасил многу гзови на тие што протестираа на улица, па никому ништо.

А делото ќе се повтори повторно, како што сеуште ќе има педофилија во Ватикан, шверц на дрога, бело робје и органи, и децата во Африка и понатаму ќе гладуваат....
Имал и добри страни? Секако, апсолутно зло инкарнирано во една личност немало до сега, Адолф на пример бил веган, голем љубител и заштитник на животни, не пушел и не пиел...што не верувам дека ќе му послужело како олеснителна околност доколку бил фатен од припадниците на првиот белоруски фронт...

Или Џек Мевосек? Може бил сwцка во слободно време, меѓу две “забави“...

Кутрите...:place:

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Епа ајде ти по логика кажи зошто некој бил тепан? Од радост? Или некој од врвот на прославата рекол дај фатете некој натепајте го да принесеме жртва за победата? Дај не претерувајте. Тука имаме случај на спојување на жици кај искусен полицаец кој натепал до смрт познат деликвент. Заради тоа сторителот ќе лежи во затвор, една вечер една грешка и тоа е тоа. До тогаш според информациите кои ги достави неговиот бранител тој бил исклучително добар полицаец без забелешки, учесник од првиот до последен ден во конфликтот 2001 година, учесник во многу акции на полициската единица Тигар и тн. Но тоа е тоа јбг, грешка ќе направиш ќе одговараш.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Епа ајде ти по логика кажи зошто некој бил тепан? Од радост? Или некој од врвот на прославата рекол дај фатете некој натепајте го да принесеме жртва за победата? Дај не претерувајте. Тука имаме случај на спојување на жици кај искусен полицаец кој натепал до смрт познат деликвент. Заради тоа сторителот ќе лежи во затвор, една вечер една грешка и тоа е тоа. До тогаш според информациите кои ги достави неговиот бранител тој бил исклучително добар полицаец без забелешки, учесник од првиот до последен ден во конфликтот 2001 година, учесник во многу акции на полициската единица Тигар и тн. Но тоа е тоа јбг, грешка ќе направиш ќе одговараш.
Ниту Дон Корлеоне, ниту Мајка Тереза имаат право да одземат туѓ живот, без разлика на нивните лични животни добродетелски достигнувања. Викаш "искусен полицаец убил познат деликвент", јас не сум чул за него и неговите познати деликвентски достигнувања додека не објавија медиумите (кој верувал или не ја бранеа неделиквентската страна - кој би рекол.), а нити сум чул за искусен полицаец кој дели правда со боксови и клоци. Имаме милионери во државава со сомнително стекнати пари, без ниту една пријава, макар и прекршок па на нив никој не им суди, си се прашал зошто?

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Добро или јас не се изразувам убаво или ти не читаш убаво (мислам второво дека е, се надевам на второто!). Значи никаде не го оправдувам убиството, дури на крајот убаво напишав кој што направил ќе одговара за тоа и ете одговара со 14 години затвор. Кога реков ПОЗНАТ мислев на полицијата познат, таман работа по медиуми да ги знаеме сите џепчии, наркозависници, разбојници, крадци, локални бељаџии...а искусните полицајци не делат правда туку апсат користејќи сила. Во случајов доколку е така како што утврдил судот, полицаецот употребил прекумерна сила (бајаги прекумерна).
И повторно мој совет - ако сакаш ништо да не ти се случи, не започнувај ништо.

B

Borg_Drone

Гостин
Па не ја читај само пола реченица.
Навивачот е потенцијална опасност за моето дете кое можеби е геј, и наркоманот е опасен ако е во криза, итн.... првите би ги забранила со закон, за вторите ич не ми е гајле што ќе им прават само да ги мафнат од улица. Од тој аспект, за моја лична безбедност, ми е важно досието не само негово, туку на секој како него. На крајот, не е истепан мирен дечко, некој што славел/гледал/се чудел/викал ,,доле влада,,... Не заслужува никој тепање до смрт... но ни самиот не си седел мирен. И од тој аспект, не сакам никакво разрешување на министерката, Спасов си го изеде за сите.
Детето немало нападнато досега човек, што значи дали ќе нападнел во иднина или не тоа не го знаеш можеш само да шпекулираш.А од каде знам дали он нападнал или не нападнал луѓе, не е важно, важно е дека знам и тоа подобро од тебе.Затоа не ти, било кој да ми пишува не може да ме разубеди дека детето беше способно да напаѓа луѓе.
Да, правеше лоши работи и самата полиција го разоткри тоа зошто така го пронајдоа неговиот идентитет, но до таа мера да напаѓа некој и да претепува некого тоа не.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.306
Ама ја воопшто не се интересирам за казната на спасов.Тој е војник,послушник..Цел живот тоа го правел.Само обичен пиун.Не сум ни сигурен дека он го убил,од кај знаеш дека не е жртвено јагне.Нешто смрди опасно у цела ситуација,и само некој што со сила иде со глава у ѕид не го сваќа тоа.Контрадикторни сведоци,контрадикторни изјави од мвр.Камери првин нема,па после не работеле..и тн.Нешто е заташкано опасно,и веќе не коментирам тука.Нема поента,бидејки нема никој моќ за да ја истера вистината до крај.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Така, така.
И неправдата ќе победи!
Зборував за полицијата и се разбира во нормална мера. Не можам да ги разберам луѓето а ги има многу што на пример се бунат зошто биле легитимирани. И сега ќе се тегнат ама зошто ама како, аман покажи ја личната карта и ќе си одиш за секунда. Или за брзо возење, е не возев толку, ако не си возел толку докажувај се на суд, не се објаснувај со цајканите на нив само климај им со глава. Е сега од друга страна одиш по улица од спротивна страна иде цајкан и ти мава шамар без предупредување е тука треба да реагираш само за чудо ваква приказна не сум слушнал. Обично стално тие натепаните објаснуваат дека нешто не разбрале, погрешно ги слушнале, и на крај испаѓа дека претходно имале кривични пријави за други дела (се разбира според нив невино биле обвинети).
--- надополнето: 16 јануари 2012 во 17:05 ---
Ама ја воопшто не се интересирам за казната на спасов.Тој е војник,послушник..Цел живот тоа го правел.Само обичен пиун.Не сум ни сигурен дека он го убил,од кај знаеш дека не е жртвено јагне.Нешто смрди опасно у цела ситуација,и само некој што со сила иде со глава у ѕид не го сваќа тоа.Контрадикторни сведоци,контрадикторни изјави од мвр.Камери првин нема,па после не работеле..и тн.Нешто е заташкано опасно,и веќе не коментирам тука.Нема поента,бидејки нема никој моќ за да ја истера вистината до крај.
Види сега ние можеме да си ја тупиме главата дали имало некоја позадина, ама тоа го знаат тие што се директно инволвирани во случајот (и тие што си го знаеле мартин каков е и тие што го знаеле игор спасов (и роднини но и надредените) ). Така да ние можеме само да шпекулираме. Реално гледано ова е изолиран инцидент кој можеби за момент се обиделе да го прикријат неговите надредени, што не ме чуди а секако е за осуда. Но поинакво нешто и не може да се очекува, мислам дека секој би пробал ако се работи за негов пријател или колега од вакви единици каде што луѓето се знаат одлично и имаат толкава доверба да си чуваат еден на друг грб во ситуации опасни по живот.

A

AnFem

Гостин
Зборував за полицијата и се разбира во нормална мера. Не можам да ги разберам луѓето а ги има многу што на пример се бунат зошто биле легитимирани. И сега ќе се тегнат ама зошто ама како, аман покажи ја личната карта и ќе си одиш за секунда. Или за брзо возење, е не возев толку, ако не си возел толку докажувај се на суд, не се објаснувај со цајканите на нив само климај им со глава. Е сега од друга страна одиш по улица од спротивна страна иде цајкан и ти мава шамар без предупредување е тука треба да реагираш само за чудо ваква приказна не сум слушнал. Обично стално тие натепаните објаснуваат дека нешто не разбрале, погрешно ги слушнале, и на крај испаѓа дека претходно имале кривични пријави за други дела (се разбира според нив невино биле обвинети).
Побуна против авторитетот, поради загрозување на слободата, како мојата, така и на другите, се смета ли за кривично дело?

B

Borg_Drone

Гостин
Побуна против авторитетот, поради загрозување на слободата, како мојата, така и на другите, се смета ли за кривично дело?
Психолошките вештачења покажале дека е емотивно незрел.Ако е емотивен незрел ќе си одговара.И не верувам дека некој кој што бил емотивно незрел припадник на полицијата дека и во претходните други случаеви се однесувал присебно.........Само што ете за среќа тие не резултирале со убиство.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Па не ја читај само пола реченица.
Навивачот е потенцијална опасност за моето дете кое можеби е геј, и наркоманот е опасен ако е во криза, итн.... првите би ги забранила со закон, за вторите ич не ми е гајле што ќе им прават само да ги мафнат од улица. Од тој аспект, за моја лична безбедност, ми е важно досието не само негово, туку на секој како него. На крајот, не е истепан мирен дечко, некој што славел/гледал/се чудел/викал ,,доле влада,,... Не заслужува никој тепање до смрт... но ни самиот не си седел мирен. И од тој аспект, не сакам никакво разрешување на министерката, Спасов си го изеде за сите.
Зошто претпоставуваш само ѓеј? Можеби ќе биде навивач или “немирен дечко“...и во случај некој ден да ти заѕвонат на врата од полиција со известување “госпоѓо Пума дали особа икс е вашиот син? Жалам но имаме лоши вести“...

--- надополнето: 16 јануари 2012 во 17:05 ---

Види сега ние можеме да си ја тупиме главата дали имало некоја позадина, ама тоа го знаат тие што се директно инволвирани во случајот (и тие што си го знаеле мартин каков е и тие што го знаеле игор спасов (и роднини но и надредените) ). Така да ние можеме само да шпекулираме. Реално гледано ова е изолиран инцидент кој можеби за момент се обиделе да го прикријат неговите надредени, што не ме чуди а секако е за осуда. Но поинакво нешто и не може да се очекува, мислам дека секој би пробал ако се работи за негов пријател или колега од вакви единици каде што луѓето се знаат одлично и имаат толкава доверба да си чуваат еден на друг грб во ситуации опасни по живот.
Некако е тажно што сеуште има луѓе кои сметаат дека поднаведната глава и потврдно климање со глава е единствена пожелна реакција на граѓанин кога е во присуство на полиција...:unsure:

Каков црн изолиран инцидент...:tapp: имало многу вакви случаи, пред некоја година убија малолетник и го фрлија телото во вардар, давење во кофи, давење со најлонско кесе а заштитата на “своите“ дилери е јавна тајна...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И тоа е донекаде точно. А за казните не коментирам само направив споредба во однос на другите. Генерално сум за поостри казни особено за насилни кривични дела.
Друга работа точно е дека полицијата се штити како што се штитат меѓу себе луѓе од разни групации. Но мислам дека се претерува, бидејќи можеме да се доведеме во ситуација како во Америка каде се исплаќаат десетици илјади долари отштета за да речеме бокс при апсење во крајно сомнителни случаи (сомнителни во смисла упасениот провоцира се заканува и тн.). Две убавини нема. Доколку премногу се затегнат полицајците криминалците ќе водат оро и не само тие туку никој нема да има ни почит спрема полицајците, од друга страна па ако премногу им се дозволи може и невини луѓе да страдаат без врска...јас сум за цврста рака, во смисла цврсто со криминалците. Од контактите што сум ги имал со разни луѓе кои имале искуство со полиција (вклучувајќи ме и мене) можам слободно да кажам дека неоправдани инциденти има многу малку, а луѓето кои се жалат на полициска бруталност најчесто се деликвенти или луѓе кои се со проблематично однесување(не викам дека нема злоупотреба туку дека таа е мала односно не може да се поистовети со целокупната работа на полицијата). Едноставно кога полицаец ќе побара нешто да направиш направи го, нека ми каже некој кого натепале што не правел ништо и што слушал наредби? Како податок секој месец Алфите апсат по 200-300 луѓе, колку случаи има на пријавена полициска бруталност месечно? Минимално, а психолошкиот ефект е огромен.
А ко демек сега кога се незатегнати полицајците, криминалците не играат оро а?

За што служат нашиве полицајци? За да дремат по раскрсници, да ги раштимуваат семафорите и после да ловат луѓе кои поминале на жуто убедувајќи ги дека било црвено. Со стомаци 5 метра, ќе дремиме и ќе пишуваме казни. А по проблематични маала ни полицаец ни жива сила нема. Зошто не ги уапси некој познатите градски деликвенти кои ги има во секоја населба? Или никој на ним не смее да им каже ни збор, па ќе се истураме кон народот и ситниот криминал, деца кои се собрале да пијат вино во парк па ќе им изиграваме авторитети.

Знаеш колку пати мене ме има замарано полиција (Алфи), ми ја имаат пребарувано колата зошто не ми работело едно стоп светло. Ме бркаа по Партизанска за само тоа еј. А во чајџилници на 3-4 километри од мене дрога се дила на улица, со пиштоли се шетаат. Ама на нив не смеат ни А да им кажат зошто ќе му свирне куршум сред чело или па од партија некој ќе му свика да не се будали и таму да иде да чепка пошо локалниот командир има бизниси со таквите.

Ова со болдот ти се чисти глупости. Колку и да правел проблеми Мартин или па и да бегал, тој како полицаец за кој сакам да верувам дека има поминато целокупна обука, требало да знае дека има милион начини на кои можеш да натераш некој да се предаде и потоа да го уапсиш, а не ќотекот одма. Имаш пепер спреј побогу, аман и јас дури го имам тоа дома. Прсни го еднаш ќе се смири одма. Или па еве еднаш само удри го. Овој што му направил, бе вие ја видовте сликата или не ја видовте? Овој го имаше раскостено од мавање, Мартин не личеше на себеси.

Баш сакам ваше дете така да ви раскости од мавање некое вакво говедо од 200 кила па да продавате демагогии ко требало да слуша наредби, да седел мирен и слично.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom