Македонија најмизерна земја на светот

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.057
Поени од реакции
45.801
Принц, не сум буквалиста, не е најмизерно, точно, треба малоумен да си за да мислиш дека сме една од најмизерните земји на планетава, ама во секој случај не треба човек да е нем на вакви истражувања. Ова е негативна карактеристика на земјава како и да ја вртиш, двојниот стандард е во тоа што доколку пример, беа последни во регионов, одма со државни пари реклама ќе се направеше и ќе се переше мозок на простата раја, односно, ова истражување ќе беше земено во предвид ко некаков релевантен фактор за нас, а сега е само една обична новинарска приказна колку да се фрли кал на моменталното работење на економското поле во земјава.

Епа не иде, кога се во прашање проблемите кои егзистираат во земјава треба да гледаме Се, а не само тоа што на одредена политичка страна и одговара а за она кое не и одговара да се правиме слепи и наудрени, и ова, како и она од погоре, е апла ... апла малоумно и дефектно. ;)

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Македонија не е мизерна во економија Македонија е мизерна во себичност ако постојат најсебични и самобендисани луѓе тие се тука а така не се оди напред.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Гледајте го најмизерна како позитивна карактеристика за странски инвестиции, странците ќе си речат тука има многу невработени, ќе има да работат за 300Е, а не во Германија за 3000Е само колку ќе заштедиме и ќе ги пренасочиме тие пари за плати на директори и маркетинг

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Гледајте го најмизерна како позитивна карактеристика за странски инвестиции, странците ќе си речат тука има многу невработени, ќе има да работат за 300Е, а не во Германија за 3000Е само колку ќе заштедиме и ќе ги пренасочиме тие пари за плати на директори и маркетинг
А може ќе стават некој програм и нема да вработуваат луѓе но ќе црпат ресурси.

Да не се лажеме со тие вработувања за 300 евра.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Kakva be mizerija, pojma vie nemate sto e toa mizerija......moze edno 5% vo MKD se navistina za nikade i verojatno nema uste mnogu da traat.., drugite se dobri, duri vo pogorniot del i odlicni za juznoevropski prosek....:) dva-tri procenta se pojaki i od nekoj goren evropski prosek. No sto moze da se ocekuva...nemojte pogresno da me razberete...od glup narod???? Zosto vrti-suci..ona sto ni se slucuva vo Makedonija, moze samo nekade kade narodot ne e so site........u umot.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Принц знаеш ли воопшто што покажуваат параметрите невработеност и инфлација? Чекај да ти помогнам:
Невработеност+инфлација = сиромашни лица во земјата

Процент на сиромашни лица (2010) : 30.9 %
http://www.stat.gov.mk/OblastOpsto.aspx?id=13

Еве да не рече некој не се служиме со владини податоци.
Пуууу бе 2008 беше 28 и кусур % толку ли стануваме све по мизерни и мизерни..

Член од
2 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
81
Kakva be mizerija, pojma vie nemate sto e toa mizerija......moze edno 5% vo MKD se navistina za nikade i verojatno nema uste mnogu da traat.., drugite se dobri, duri vo pogorniot del i odlicni za juznoevropski prosek....:) dva-tri procenta se pojaki i od nekoj goren evropski prosek. No sto moze da se ocekuva...nemojte pogresno da me razberete...od glup narod???? Zosto vrti-suci..ona sto ni se slucuva vo Makedonija, moze samo nekade kade narodot ne e so site........u umot.

5% живеат во мизерија? Да ако тие 5 % се бездомниците. Зависи што разбираш под мизерија. Па добро бе гледате вие малки околу себе. Идете низ Македонијава прошетајте погледнете, отворете ги очите... цела држава живее од кредити и од роднините во странство. Еден куп млади образовани луѓе отидоа да работат во странство, затоа што тука не можат да најдат работа. Да го преживуваш месецот не е мизерија?! 200 евра не е мизерија?! Немојте да живеете во илузија, погледнете ја реалноста малку. Мислам смешно ми е кога читам дека 5% живееле мизерно и дека нема уште многу да траат. Смешнооо, навистина, за жал!

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Prikaski za mali deca, mizerija ........
Abe deka sme mizerni sme, no treba sekoj da go zeme predvid faktot deka isto mizerni, pa i povekje bevme do pred 5/10/15 ili povekje godini. Zarem do pred 5/6 godini ziveevme site do eden ko carevi, sekako deka ne. Zarem pred 10/15 godini bevme nesto bolji ?!
Jas vikam deka onoj sto si ziveel dobro porano, isto dobro si zivee i denes ... onoj sto si bil siromav cel zivot, kje prodolzi da si mizeruva i ponataka ... nisto cudno i nisto novo ...
Ne mesam politika na temava, no velam deka site treba da go zemat predvid faktot deka istiov procent na siromastija i nevrabotenost, pa duri i malku povisok, go imase i do pred 5/10 pa i povekje godini, taka da nemoze celata odgovornost da se bara isklucivo kaj segasnive vladari, koi gi nasledija problemite od prethodnicite ... Sekako vo nikoj slucaj ne sakam da ja branam momentalnava vlada, no treba da se gleda na rabotite malku poobjektivno ... ako nekoj bil siromav/nevraboten na pr. i do pred 5/10 godini, togas nema pravo da ja obvinuva i kudi isklucivo samo ovaa vlast, bidejkji odgovornosta(spored mene) treba da se bara kaj site nasi vladari od '91 pa navaka . . . .

Член од
2 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
81
Ова ништо не значи, како прво секој од нас знае дека Македонија нема 30 % невработеност ( РЕАЛНО ), дека има огромен број на луѓе кои работат во странство, а сеуште се водат во завод за невработени. Второ Македонија е пример за ниска инфлација, и дури процентот на инфлација некогаш е под просекот на ЕУ. Така да оваа вест може да ја искористи опозицијата како напад врз власта, ама секој кој малку е пообразован не паѓа на вакви " приказни ".
Македонија има повеќе од 30% невработени! Заводот за вработување ги брише оние што повторно не се пријавиле во рокот кој им е запишан во картончето. Што значи дека ако не се пријавиш од тој до тој датум повторно дека си невработен системот автоматски те брише и една година немаш право да се пријавиш дека си невработено лице, а тоа дека сеуште стојат во завод за вработување оние кои што се во странство е најголемата глупост што сум ја чула некогаш. Тие се оддамна избришани од завод за вработување, причината ја кажав погоре. Доколку одбиеш работа која што заводот ти ја понудила односно пронашла, пак те бришат од листата на невработени лица. Така да има многу повеќе од тоа што Власта ни го сервира како податок.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Македонија има повеќе од 30% невработени! Заводот за вработување ги брише оние што повторно не се пријавиле во рокот кој им е запишан во картончето. Што значи дека ако не се пријавиш од тој до тој датум повторно дека си невработен системот автоматски те брише и една година немаш право да се пријавиш дека си невработено лице, а тоа дека сеуште стојат во завод за вработување оние кои што се во странство е најголемата глупост што сум ја чула некогаш. Тие се оддамна избришани од завод за вработување, причината ја кажав погоре. Доколку одбиеш работа која што заводот ти ја понудила односно пронашла, пак те бришат од листата на невработени лица. Така да има многу повеќе од тоа што Власта ни го сервира како податок.
А тие што работат на црно и не се пријавени не ги спомињаш..тие што ја прават сивата економија.. ти викаш има повеќе невработени од 30%, ја викам има помалку.. неможе никој да ме убеди во спротивното.

Член од
2 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
81
А тие што работат на црно и не се пријавени не ги спомињаш..тие што ја прават сивата економија.. ти викаш има повеќе невработени од 30%, ја викам има помалку.. неможе никој да ме убеди во спротивното.
Не викам дека нема што работат на црно. Сивата економија е присутна во Македонија и ќе биде уште долго доколку не се обрне повеќе внимание на вработувањето. Луѓето немаат друг избор и мораат на црно да работат. Што мислиш дека тие заработуиваат нешто...оние што продаваат на кутии, не можат денот да го извадат, а не пензиско и здравственоо да платат.
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 17:17 ---
Не викам дека нема што работат на црно. Сивата економија е присутна во Македонија и ќе биде уште долго доколку не се обрне повеќе внимание на вработувањето. Луѓето немаат друг избор и мораат на црно да работат. Што мислиш дека тие заработуиваат нешто...оние што продаваат на кутии, не можат денот да го извадат, а не пензиско и здравственоо да платат.
Тврдам дека има повеќе од 30%, 100% сум сигурна!!! За жал.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 17:17 ---

Тврдам дека има повеќе од 30%, 100% сум сигурна!!! За жал.
Не само тие што на кутии продаваат,туку и по многу фирми има неосигурани и непријавени вработени.. газдите имаат голема можност за малверзации поради нефункционалноста на инспекторите/корупцијата.. Во секја втора фирма има барем по еден-двајца непријавени у тоа сум сигурен..или пак ги мотаат неколку месеци демек као на пробна работа и после тоа ги шутираат од работа..сум имал такви искуства и многу луѓе,така да незнам колку да ти верувам..

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Јас мислам кога ова ќе го запримети и нашата ценета влада веднаш ќе реагира соодветно.

Очекувам бројката на невработеност до крајот на годинава мистериозно да падне под 10%:D

Ебате Европејците они нас ќе ни кажуваат колку сме мизерни.

Сега кога ќе почнат првите свадби и веридби во Портата на Триумфот (само некако не се сеќавам кога тоа сме триумфирале ама ај) ќе види Европа дали сме мизерни.

Ќе им покажеме на проклетите Европејци дека и во сета таа мизерија со крената глава и портокалова маица со сонцето сме горд народ.

Немора да јадеме , не мора да работиме, важно е дека сме Горди Потомци на Воинот на Коњ, син на Таткото на Воинот на Коњ кој допрва ќе ги разгали нашите срца!:cuc: Дали Европејците може да го кажат истото?:sneaky:

п.с. Господе Боже ако треба да се симнеш по втор пат - време ти е. Отидено е се у курац.
Ke go zaprimeti vladava i go zaprimeti vladava uste sinoca nekoj na grujo na fejs mu go stavi linkot od kirilica odma go trgnaa, a clenot duri i go prasa grujo sto ke kaze za toj podatok.:pos:

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
5% живеат во мизерија? Да ако тие 5 % се бездомниците. Зависи што разбираш под мизерија. Па добро бе гледате вие малки околу себе. Идете низ Македонијава прошетајте погледнете, отворете ги очите... цела држава живее од кредити и од роднините во странство. Еден куп млади образовани луѓе отидоа да работат во странство, затоа што тука не можат да најдат работа. Да го преживуваш месецот не е мизерија?! 200 евра не е мизерија?! Немојте да живеете во илузија, погледнете ја реалноста малку. Мислам смешно ми е кога читам дека 5% живееле мизерно и дека нема уште многу да траат. Смешнооо, навистина, за жал!
Problemot e vo toa sto koga se govori za siromastija, treba da se potenciraat nekoi pokazateli, kako i da se napravi distinkcija pomegji kraen stepen na siromastija t.e. krajna mizerija(bezdomnici,pitaci,prosaci i.t.n.) i poblag stepen na nemastija t.e. edvaj svrzuvanje kraj so kraj . . . .
Znaci vo kraen stepen na siromastija vleguvaat slednive pokazateli: nemanje cvrst krov nad glava(bezdomnistvo), nemanje pari ni za da se zadovolat naj-osnovnite prehrambeni produkti i.t.n. A poblag stepen na nemastija e koga edvaj se svrzuva kraj so kraj t.e. ne dostignuvaat dovolno pari za podmiruvanje na vkupnite semejni troskovi: komunalii, smetki, danoci, kazni, krediti, skoluvanje na deca i.t.n. no ipak se ima krov nad glava, nekakov avtomobil, osnovni prehrambeni artikli, topol dom, obleka, enterier/pokukjnina, tv, kompjuter, internet, mobilen i sl.
Znaci koga se spomnuva poimot siromastija mora da se napravi distinkcija pomegju rabotite, drugarot Concrete pogore nisto loso ne napisa, toj napisa deka 5% se navistina krajno siromasni(prava mizerija), a ostanatite(mnozinstvoto) ziveat nekako, kako znaat i umeat t.e. svrzuvaat nekako kraj so kraj, nekoi polesno, nekoi potesko ....
No za borba protiv siromastijata treba da se vlijae na povekje nacini: Pogolema edukacija i obrazovanie za najranlivite i najkriticnite(vo socio-ekonomski aspekt) grupi na gragjani t.e. namesto da pitacat/prosat po ulicite, tie treba uste kako mladi da se obrazuvaat i da si baraat nekakva ponormalna rabota, a isto taka vo prasanje/problem e i natalitetot koj e najvisok tokmu kaj najsiromasnite grupi na gragjani, a najnizok kaj dobro situiranite gragjani !!!

Член од
2 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
81
Не само тие што на кутии продаваат,туку и по многу фирми има неосигурани и непријавени вработени.. газдите имаат голема можност за малверзации поради нефункционалноста на инспекторите/корупцијата.. Во секја втора фирма има барем по еден-двајца непријавени у тоа сум сигурен..или пак ги мотаат неколку месеци демек као на пробна работа и после тоа ги шутираат од работа..сум имал такви искуства и многу луѓе,така да незнам колку да ти верувам..
Па тие се уствари невработени. Кажи ми работа е да си на пробно...идеш два три месеца работиш, прашање е дали ќе ти даде плата и на крај чао, а да не зборам за пријавување. Со тоа си повеќе на трошок. Јас сум работела така. Ти ветуваат брда и долини и на крај ако се побуниш ај чао. Зашто? Затоа што има многу што немаат работа. Сум работела долго време и на пробно и на хонорар, но во завод сум била непријавена, а со тоа сум се водела како невработена. Кога сум работела сум била повеќе во минус одколку во плус.

Kajgana Shop

На врв Bottom