Законот на Телема

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
potpolno se slagam......
ama koga ke procitash ke znaesh dali vredi ili ne....
Јасно, ама секој со своето. Може јас ќе најдам нешто корисно, а може тоа што ќе го прочитам само ќе ги потврди моите претходни мислења.....секој не е ист.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
kazi im prvo da gi naucat zakonite na prirodata....se drugo e"luk i voda".....troshenje vreme......
neka naucat prvo kako funcionira covekot pa posle neka "davaat" zakoni.....
Кога сме веќе кај законите на природата:

II. Унивезрумот
Оваа Книга го објаснува универзумот.
Основните елементи се Нуит – Простор, т.е. севкупните можности од сите видови и Хадит – било која точка која има искуство на тие можности (Оваа идеја, заради литерарни погоднисти, симболизирана е преку египетската божица Нуит, жена што се свива долу како Свод на Ноќното небо. Хадит е симболизиран како Крилестиот Глобус во срцето на Нуит).
Секој настан е соединување на една монада со едно од нејзините можни искуства.
„Секој маж и секоја жена е ѕвезда“, т.е. збир на таквите искуства, кои постојано се менуваат со секој нов настан, и коишто влијаат врз него или неа свесно или несвесно.
Секој од нас има свој сопствен универзум, но тоа е истиот универзум за секого се додека тој го вклучува сето можно искуство.
Тоа подразбира проширување на свеста за да ги вклучи сите други свести за себе.
На нашето сегашно ниво, објектот што ти го гледаш никогаш не е истиот како оној што јас го гледам; ние заклучуваме дека тој е ист, затоа што твоето искуство се совпаѓа со моето во толку многу точки што фактичките разлики во нашето набљудување се занемарливи. На пример, ако некој пријател оди меѓу нас, ти ја гледаш неговата лева страна, а јас десната, но ние се сложуваме дека тоа е истиот човек, иако можеме да се разликуваме не само според тоа што можеме да видиме од неговото тело, туку и по тоа што знаеме за неговите квалитети. Таа убеденост за идентичноста станува посилна колку почесто го гледаме и подобро го запознаваме.
Сепак, за тоа време никој од нас не може ништо да дознае за него, без оглед на целосниот впечаток што го остава на нашите умови.
Горенаведеното е крајно груб обид да се објасни системот којшто ги ускладува сите постоечки школи на филозофијата.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јасно, ама секој со своето. Може јас ќе најдам нешто корисно, а може тоа што ќе го прочитам само ќе ги потврди моите претходни мислења.....секој не е ист.
pa jas ne ti branam da ja procitash...
ama procitaj i neshto drugo i sporedi...pa posle donesi svoe mislenje.....
mislish deka sum glup cim ja negiram KNIGATA NA ZAKONOT???
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 14:31 ---
Кога сме веќе кај законите на природата:

II. Унивезрумот
Оваа Книга го објаснува универзумот.
Основните елементи се Нуит – Простор, т.е. севкупните можности од сите видови и Хадит – било која точка која има искуство на тие можности (Оваа идеја, заради литерарни погоднисти, симболизирана е преку египетската божица Нуит, жена што се свива долу как Свод на Ноќното небо. Хадит е симболизиран како Крилестиот Глобус во срцето на Нуит).
Секој настан е соединување на една монада со едно од нејзините можни искуства.
„Секој маж и секоја жена е ѕвезда“, т.е. збир на таквите искуства, кои постојано се менуваат со секој нов настан, и коишто влијаат врз него или неа свесно или несвесно.
Секој од нас има свој сопствен универзум, но тоа е истиот универзум за секого се додека тој го вклучува сето можно искуство.
Тоа подразбира проширување на свеста за да ги вклучи сите други свести за себе.
На нашето сегашно ниво, објектот што ти го гледаш никогаш не е истиот како оној што јас го гледам; ние заклучуваме дека тој е ист, затоа што твоето искуство се совпаѓа со моето во толку многу точки што фактичките разлики во нашето набљудување се занемарливи. На пример, ако некој пријател оди меѓу нас, ти ја гледаш неговата лева страна, а јас десната, но ние се сложуваме дека тоа е истиот човек, иако можеме да се разликуваме не само според тоа што можеме да видиме од неговото тело, туку и по тоа што знаеме за неговите квалитети. Таа убеденост за идентичноста станува посилна колку почесто го гледаме и подобро го запознаваме.
Сепак, за тоа време никој од нас не може ништо да дознае за него, без оглед на целосниот впечаток што го остава на нашите умови.
Горенаведеното е крајно груб обид да се објасни системот којшто ги ускладува сите постоечки школи на филозофијата.
I ti mislish deka ova go objasnuva univerzumot...
abe da se skinesh od smeshki
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 15:02 ---
Ipsissimus
prekini da mi pretish....
i prekini da me prijavuvash kaj moderatorot da gi brishe moite odgovori.....samo ti davam odgovori koi te sleduvaat....
Procitaj go mojot odgovor na xeptagram...ja odzuvam temata samo za da vidat deka ima i drugi patishta.....i pomirete se so toa..
Mozeme i nie obicnite ljuge da ja prikazeme nashata volja ili ne...pa i da ne se slagame so vas...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
pa jas ne ti branam da ja procitash...
ama procitaj i neshto drugo i sporedi...pa posle donesi svoe mislenje.....
mislish deka sum glup cim ja negiram KNIGATA NA ZAKONOT???
Така де, да....прочитај, спореди, работи и увиди...и јас не зимам ништо здраво а готово. Не, не мислам дека си глуп ради тоа што ја негираш - мислам дека едноставно не е за тебе. Не дека не е за тебе дека не ја сфаќаш или си глуп да ја сфатиш - туку едноставно не се наоаѓаш себеси во тој правец. Ништо лошо во тоа. Лошото е во судењето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Не се плаши, не јадам луѓе јас. :)

1. Had! The manifestation of Nuit.
5. Help me, o warrior lord of Thebes, in my unveiling before the Children of men!
7. Behold! it is revealed by Aiwass the minister of Hoor-paar-kraat.
8. The Khabs is in the Khu, not the Khu in the Khabs.
9. Worship then the Khabs, and behold my light shed over you!
10. Let my servants be few & secret: they shall rule the many & the known.
14. Above, the gemmed azure is
The naked splendour of Nuit;
She bends in ecstasy to kiss
The secret ardours of Hadit.
The winged globe, the starry blue,
Are mine, O Ankh-af-na-khonsu! .........

И така натаму и така натаму.

Дали си ти слуга на "некого" и за кај ти е ветено да владееш со многуте?
Какава симболика какви магики :) мали деца да бевме па да се лажевме. Цело време вртиш како киша око Крагуевца што би рекле некои.
Tуку ај од почеток, кој е тој воинот што треба да ти помогне?.....Amun да не е?
Кој е овој Aiwass и од каде му издиктира?
Ги има такви на кило, посебно во њу ејџ движењето.
Assended masters....ако не се лажам им е точниот назив.
Уствари се битија заглавени во "астралниот свет".
The House of Khabs.....
Oвој Кроули бил следбеник на Christian Rosenkreutz, од таму и Khabs(гробот на основачот Rosenkreutz).
Моја претпоставка е дека бил rosicrucian, не мора да биде точна. Како и да е не е предмет на мој интерес во секој случај.
Ти го раскажав мојот почеток на читање на овој, такозвани закон. Да не навлегувам во делот со египетските богови.....Нуит и тн.
А за мене од богови до демони тенка е линијата, уствари цврсто сум убеден дека мноштвото од боговите што се слават се уствари демони.
Затоа пази на кого се клањаш, уствари нема враќање назад....незнам што да ти кажам.
Боди, не може од почеток. Зборувано е за тоа, а ако снемувате прашања и до толку ве интересира темата, не можам јас повторно да си играм со вас со исти играчки.
Досадно е. Толку сакате да разберете и тука јас не можам ништо.
Не сум слуга. Па сигурно не за во задгробниот живот.
Њу ејџ е после хипиците и нивното играње со „окултното“ и дрогите! О.Т.О. и телемата се малку порано... А што некој си презема од секаде по малку, онолку колку што му сечи е друга приказна. Кога велам дека профаните само глупости прават, сакаат секс без да им влегува, вие се лутите како мали деца. :) Сакате да ги знаете симболите, да разберете и да добиете практична добивка од еден куп филозофии, а не сакате да се заколните дека тоа ќе остане само за васн и дека ќе го усовршите тој метод.

За „боговите“ во Книгата, мислам дека од нет ја читаш истата. Да ја имаш заедно со „Законот е за Сите“ или пак посебно издание од 1998 година, ќе најдеше голем број објаснувања за тоа што СЕ може да е Нуит и Хадит. Потрудете се малку повеќе. Не бидете од оние „будалите кои ќе го читаат Законот, а нема да го разберат“, како што вели и Законот.
Ако за тебе се богови, нека бидат. :)
Вие ја читате Книгата, а сите симболи не ги знаете и пресудувате уште од прва: Ова е... тоа и тоа. И јас што да правам? Да ти дадам разумно објаснување што е и како е? Па има веќе таква книга, со коментари кои важат до одредено ниво. Законот е за Сите се вика книгата. Ја има во Скопје по книжари.

Сега одиме па за Кроули... не знам што е бил и кој следел.
Кабс е Ѕвезда! Ако сакаш превод и не знам од каде си го поврза со сето друго.

potpolno se slagam......
ama koga ke procitash ke znaesh dali vredi ili ne....
Ако прочиташ и РАЗБЕРЕШ ќе знаеш колку што вреди. А ако мислиш дека нема што да се разбере, значи не си запознаен со темава и постојано нашите симболи и хиероглифи ги објаснуваш со твои симболи, и никако не сакаш да го прошириш својот универзум ниту за чекор, за да видиш други разбирања, кои мислам дека може да ти помогнат само за да разбереш што сака да каже Законот.

П.С. Боди, па и другите Што ви значи вам ова? Да е различно од „забегување“! :)
8. The Khabs is in the Khu, not the Khu in the Khabs. и што со тоа? Не е само да читате... кажи ми што значи стихот? Што те учи стихот тебе?
Ете читаш и не разбираш. И заради тоа Законот е неточен и невалиден?

Аман со тој збор „Демони“? :) Уууууу плаши се од менееее (ова од цртаниот Три банана :) ) Постои еден демон за мене, од кој се ежам! Демонот на Бездната, демонот на бесконечното филозофирање и дрдорење исполнето со бесконечни форми кои луѓето ги препознаваат како знаење и разбирање ( да разбирањето на Руах каде што христијанските мистици го препознаа Луцифер-бунтовникот), но колку што Руах е потребен за да се дојде до Бездната, толку е и препрека за да се мине истата.
Кој има познавање, ќе знае што зборувам овде.

П.С.С. И не се карајте по темата со по две реченици и да одите офтопик. Имате приватни пораки.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Аман Ипсисимус, Гурџиев и други...
Братсво, Слога, Единство.
Смирете топка...
Сакајте се како браќа вели Законот. Со распламтени срца! Но не играјте оро еден до еден за да не се степате! :LOL:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ke Vi dadam za pocetok nekoi informacii, za da pocnete od pocetok.(nie lugeto sme mnogu nestrplivi i sekogas sakame da go znaeme krajot i najlesniot pat kako da se dojde do nego). Prvo treba da se znae deka covekot e samo "masina" (mada nikoj toa nema da go priznae). Toj misli deka e "sloboden" i deka sam gi donesuva odlukite (svesno),a u stvari koga ima shansa da bira ne deka sam bira, nego najgolem del od tie odluki se prinudni.
Vo glavno covekot zivee pod 3 vrsti na vlijanija.
(A)Prviot tip se vlijanija sto se od sekojdnevniot zivot( podobri uslovi za zivot, hrana, kola, kuka itn).
(B)Vtoriot tip se vlijanija se determinirani od povisoki interesi kako na primer: religija, nauka, filozofija, umetnost itn...
(C)Postoi i tret tip koi se kombinacija na determinati interesi i na determinati emocii, ma za tie treba da se ima eden magneten centar sto ke te vodi vo eden precizen pravec.
Imas luge koi ziveat cel zivot samo pod vlijanie od prv tip, pogolemiot del zivet pod vlijanie od vtoriot tip a samo mal del ima shansi da se zapoznae i sretne so tretiot tip. Za eden skromen i normalen zivot dovolni se prvite dva tipa,se drugoto zavisi od samiot nego. Ako vo tekot na zivotot pocne da gi studira i da pokazuva interes za istite( zboram za od vtor tip) gi akomulira, kaj nego moze da se svori grupa na ego (dosta shiroka tema) koja moze da stvori pogolem magneten centar i so toa da go usmeri vo odreden pravec svojot interes. Ako covek ne gi studira, ne gi akomulira tie nema da imaat nikakov efekt.Toj e i eden od razlozite zosto tolku lugeto se razlicni megju sebe.Mozes da bides i profesor po filozofija,ama ako nemas razvien magneten centar seto toa znaenje e nepotrebno, ne doveduva do nekoja povisoka cel i do pogolem stepen na razvoj.( ne doveduva do vnatresna promena kaj istiot).
Sega okolu zakonite. Covekot e pod vlijanie na 48 zakoni.( nekogas i ke objasnam kako se doagja do tocniot broj). Samo del od osnovnite zakoni:
1.Zakon na slucajnost
2.Zakon na pricina -efekt
3.Zakon na fakti
4.Zakon na voljata

Najgolem del na lugeto go ziveat zivotot pod dejstvo na prviot zakon.Toa e spojka na dve pravi linii koi vo odreden moment i vo odredeno mesto se presekuvaat.Vo toj momen nasata prava linija se prekrsuva i poagja vo drug pravec.Poradi toa covekot najcesto ne moze da stigne na celta, vo megjuvreme ke krene vo drug pravec i ke si postavi druga cel. Za da se izbegne od ovoj zakon treba mestoto i prostorot da bidat ispolneti so svesni akcii (svesni-isto dosta siroka tema),ili so namerni akcii.Za razlika od prviot, vo vtoriot zakon pricinata moze da bide od nasa strana. So samoto sozdavanje na intenzionalni pricini go namaluvame vlijanieto na prviot zakon.
Zakonot na fakti, se misli na samato ragjanje: roditeli, braka, sestri, fizicki sposobnosti, zdravje ...
Zakon na voljata. E tokmu na nea treba da se "raboti" mnogu, zatoa sto takvi kakvi sto sme,skoro i da nemame volja.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ke Vi dadam za pocetok nekoi informacii, za da pocnete od pocetok.(nie lugeto sme mnogu nestrplivi i sekogas sakame da go znaeme krajot i najlesniot pat kako da se dojde do nego). Prvo treba da se znae deka covekot e samo "masina" (mada nikoj toa nema da go priznae). Toj misli deka e "sloboden" i deka sam gi donesuva odlukite (svesno),a u stvari koga ima shansa da bira ne deka sam bira, nego najgolem del od tie odluki se prinudni.
Vo glavno covekot zivee pod 3 vrsti na vlijanija.
(A)Prviot tip se vlijanija sto se od sekojdnevniot zivot( podobri uslovi za zivot, hrana, kola, kuka itn).
(B)Vtoriot tip se vlijanija se determinirani od povisoki interesi kako na primer: religija, nauka, filozofija, umetnost itn...
(C)Postoi i tret tip koi se kombinacija na determinati interesi i na determinati emocii, ma za tie treba da se ima eden magneten centar sto ke te vodi vo eden precizen pravec.
Imas luge koi ziveat cel zivot samo pod vlijanie od prv tip, pogolemiot del zivet pod vlijanie od vtoriot tip a samo mal del ima shansi da se zapoznae i sretne so tretiot tip. Za eden skromen i normalen zivot dovolni se prvite dva tipa,se drugoto zavisi od samiot nego. Ako vo tekot na zivotot pocne da gi studira i da pokazuva interes za istite( zboram za od vtor tip) gi akomulira, kaj nego moze da se svori grupa na ego (dosta shiroka tema) koja moze da stvori pogolem magneten centar i so toa da go usmeri vo odreden pravec svojot interes. Ako covek ne gi studira, ne gi akomulira tie nema da imaat nikakov efekt.Toj e i eden od razlozite zosto tolku lugeto se razlicni megju sebe.Mozes da bides i profesor po filozofija,ama ako nemas razvien magneten centar seto toa znaenje e nepotrebno, ne doveduva do nekoja povisoka cel i do pogolem stepen na razvoj.( ne doveduva do vnatresna promena kaj istiot).
Sega okolu zakonite. Covekot e pod vlijanie na 48 zakoni.( nekogas i ke objasnam kako se doagja do tocniot broj). Samo del od osnovnite zakoni:
1.Zakon na slucajnost
2.Zakon na pricina -efekt
3.Zakon na fakti
4.Zakon na voljata

Najgolem del na lugeto go ziveat zivotot pod dejstvo na prviot zakon.Toa e spojka na dve pravi linii koi vo odreden moment i vo odredeno mesto se presekuvaat.Vo toj momen nasata prava linija se prekrsuva i poagja vo drug pravec.Poradi toa covekot najcesto ne moze da stigne na celta, vo megjuvreme ke krene vo drug pravec i ke si postavi druga cel. Za da se izbegne od ovoj zakon treba mestoto i prostorot da bidat ispolneti so svesni akcii (svesni-isto dosta siroka tema),ili so namerni akcii.Za razlika od prviot, vo vtoriot zakon pricinata moze da bide od nasa strana. So samoto sozdavanje na intenzionalni pricini go namaluvame vlijanieto na prviot zakon.
Zakonot na fakti, se misli na samato ragjanje: roditeli, braka, sestri, fizicki sposobnosti, zdravje ...
Zakon na voljata. E tokmu na nea treba da se "raboti" mnogu, zatoa sto takvi kakvi sto sme,skoro i da nemame volja.
Гурџиев....ти можеш да дадеш мислење а не информација за телемата. Информација може да даде оној што ја познава и што живее според неа. Се разбира доколку мислиш на неа, во спротивно постот ќе ти биде офтопик.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџиев....ти можеш да дадеш мислење а не информација за телемата. Информација може да даде оној што ја познава и што живее според неа. Се разбира доколку мислиш на неа, во спротивно постот ќе ти биде офтопик.
A od shto se plashite???
Pa ova ne se tolku "shtrashni" informacii,samo sakav da vi nafrlam nekoi opshti raboti za da ne vrtime vo krug.Ne davam nishto konkretno,nitu nacini nitu metodi,po koj pat da se odi,naprotiv vie trvrdite deka samo vashiot pat e pravilen.Nemam poima dali ova ima vrska so telemata.samo znam deka ja kazuva cistata vistina.Toa shto procitav od talemata,isto kako shto veli bodi.. e malku komplicirano za mojot i taka mal mozok, pa ne mozam da gi "svaram"site vashi bogovi.
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 11:12 ---
Okolu shkolite.....
Tocno e toa deka postojat 3 shkoli za duhoven napredok, megjutoa toa shto go procitav na stranicata e cista zabluda.CRNA, BELA I ZOLTA -cisti gluposti.
Trite shkoli za duhoven razvoj kaj covekot se:​
1. Fakirska shkola ( koja shto go upotrebuva teloto za da postigne prosvetluvanje)​
2. Monarhska shkola ( koja gi upotrebuva emociite i slepata verba vo boga)​
3. Yoga shkola(koja go upotrebuva intelektot za da postigne prosvetluvanje)​
A samo za vasha informacija, znam i za edna cetvrta,koja gi spojuva site 3.​

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
A od shto se plashite???
Pa ova ne se tolku "shtrashni" informacii,samo sakav da vi nafrlam nekoi opshti raboti za da ne vrtime vo krug.Ne davam nishto konkretno,nitu nacini nitu metodi,po koj pat da se odi,naprotiv vie trvrdite deka samo vashiot pat e pravilen.Nemam poima dali ova ima vrska so telemata.samo znam deka ja kazuva cistata vistina.Toa shto procitav od talemata,isto kako shto veli bodi.. e malku komplicirano za mojot i taka mal mozok, pa ne mozam da gi "svaram"site vashi bogovi.
Не се работи за никакво плашење, туку за класичен офтопик. Ти слободно можеш тие информации да ги пласираш на форумов, но на соодветна тема.
Што се однесува за тврдењето дека само овој пат бил исправен, беше кажано и тоа, но неможноста да се свати, е проблем на тој што не сваќа, не на оној што објаснува. Зарем небеше кажано дека единствено што се нуди тука е методот, и дека секој индивидуално мора да го најде својот пат?
Okolu shkolite.....
Tocno e toa deka postojat 3 shkoli za duhoven napredok, megjutoa toa shto go procitav na stranicata e cista zabluda.CRNA, BELA I ZOLTA -cisti gluposti.
Trite shkoli za duhoven razvoj kaj covekot se:​
1. Fakirska shkola ( koja shto go upotrebuva teloto za da postigne prosvetluvanje)​
2. Monarhska shkola ( koja gi upotrebuva emociite i slepata verba vo boga)​
3. Yoga shkola(koja go upotrebuva intelektot za da postigne prosvetluvanje)​
A samo za vasha informacija, znam i za edna cetvrta,koja gi spojuva site 3.​
Значи Големото Дело е едно, Иницијацијата е една, Наградата е една, макар колку различни и да биле симболите во кои е завиткано Неизговорливото. Liber LXI

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Значи Големото Дело е едно, Иницијацијата е една, Наградата е една, макар колку различни и да биле симболите во кои е завиткано Неизговорливото. Liber LXI
Pak citirash od knigata.......abe ti naucili neshto do sega od nea ili....hahhahaha...bez navredi
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 11:45 ---
Ја уше преда кажеш, знаев дека знаеш за една четврта школа.
podobro za tebe ako znaesh....
postov za skolite mi e star,mozbi i si go procital porano.....
samo go staviv ovde poshto go zamoliv da go stavi heptagram, ama gledam deka izbegava...zatoa
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 12:22 ---
Што се однесува за тврдењето дека само овој пат бил исправен, беше кажано и тоа, но неможноста да се свати, е проблем на тој што не сваќа, не на оној штo објаснува. I
Nemoznosta da se svati???.....ti da ne mislish deka sme retardirani.....
Mislam deka poveke zavisi od moznasta na oratorot, od nacinot na koj toa ke go prikaze....
ako saka toj da komplicira i vo meguvreme da tvrdi deka ne e razbran....toa e negov probem , a ne na slushatelot.....
Zemi procitaj neshto od Osho....sigurno ke razberesh...tolku e ednostaven.....

Kajgana Shop

На врв Bottom