Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист,

а мене недостојниот, све ми се чинит дека ТЕ е неспособна не праткично, туку „чак„ ни на ниво од испразна философија, да го премости тој двоен скок, разбираш, па на ТЕ не и‘ преостанува ништо друго, туку одговорот на тоа двојно прашање да им го „тутне„ на други теории: теории за „ова„ или за „она„,
Никој не вели дека науката го открила текот на настаните, но открива малку малку. Можеби за 2, 5, 100 или милион години ќе го најде целиот тек, а можеби и нема... никој тоа не знае....
Но барем не измислува прикаски, хокус-покус (нека биде)
Или, како што би рекол блажениот Серафим (Роуз): една теорија се „докажува„ со друга теорија, а една идеја се докажува со друга идеја...:icon_lol:
Тоа блажен бил оти многу благо јадел или оти бил педер?
Или како што би рекол Св. Јован (Златоуст). да ги оставиме паганите самите себе и едни со други да се побиваат (мислејќи на елинско-римските философии од неговото време). но како принцип, е се‘уште важечки и ненадминат и за денешните теории за „ова„ и за „она„.
Што тоа е сеуште важечко и ненадминато? Хокус покус прикаската за Јахве?

B

Black Guard

Гостин
Атеизмот е заснован на здрав разум(точно) и не доволно информации би додал. ;)
Така да на човек лишен од информации судено му е да стане атеист.

Јас мислам дека човек без доволно информации би бил верник не атеист.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Околу квалитативните скокови: ТЕ не се занимава со „од ништо - нешто“. Тоа веќе добро го знаеш. Срамота е на секое да ти се кажува. Ако имаш некако да ја оспориш ТЕ - бујрум. Ако уште ги користиш темиве само за да бараш намера или план во ТЕ, тогаш да не збориме воопшто, пошто овие категории се ирелевантни во конкретната научна теорија.
Хех...Бегањето од дискусијата за фаличноста на ТЕ, не значи и тоа дека ТЕ е супериорна на Божјото создавање и на начинот на кој Светите Оци го толкуваат Постанокот, кој не е ниту алтернатива на ТЕ, туку едноставна вистина-вистина сама по себе, која се прифаќа преку личната вера и преку туѓите искуства, а не со просто и механично прифаѓање на туѓи тврдења, кои ни оддалеку не можат да се поткрепат нити си некој најбеден и најизолиран и „најоптимистички„ лабораториски експеримент.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас мислам дека човек без доволно информации би бил верник не атеист.
Како и да вртиш мора да ја поминеш фазата на верник.
Трите фази на промена на духот, камила па лав па дете.
Како и да е, ни атеизмот ни теизмот не е решение.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Против религијата доволно кажува постоењето на повеќе религии (од кои многу се веќе изумрени) и тоа што религиите меѓу себе се негираат во догмите а истите ги ставаат како најбитно нешто заедно со ритуалите кои им се различни.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како и да вртиш мора да ја поминеш фазата на верник.
Трите фази на промена на духот, камила па лав па дете.
Па зошто тогаш си станал атеист?

B

Black Guard

Гостин
[quote="Bodhidharma, post: 4684591, member: 51521".
[/QUOTE]

Тогаш што е решението-не го криј себично знаењето....не е фер.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кој поголем доказ и реална подкрепа сакаш од постоечки живи видови кој не постоеле до пред извесен период?
.
Да, да ми текиња на то најлонот, така?....

А то бактериите кои почнале да се ‘ранат со најлон:

1. Постоеле пред да биде синтетизиран најлонот?
2. Не постоеле пред да биде синтетизиран најлонот?
3. Почнале да постојат со почетокот на постоењето до најлонот?
4. Настанале така што некоја постојна бактерија или бактериски сој, почнале да се ‘ранат со најлон?
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 12:44 ---
Тоа што ти несакаш или неможеш да сватиш, не е проблем на науката, туку твој проблем.
.
Ц, лично, уопште немам проблем со сваќањето, туку си имам вера, која ми нуди поинаква вистина.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кој поголем доказ и реална подкрепа сакаш од постоечки живи видови кој не постоеле до пред извесен период?
Тоа што ти несакаш или неможеш да сватиш, не е проблем на науката, туку твој проблем.
ТЕ никогаш не тврдела дка човекот настанал од мајмун, ТЕ докажала многу пати, дека од постоечки вид настанува нов. И мајмунот и човекот се постоечки видови.
Ipsi тука и лежи проблемот на ТЕ.

Од постоечки вид настанал нов?!? Ама тоа според критериуми поставени од луѓето. Многу е веројатно да тој нов вид не е нов вид, туку веќе постоечки.

Проблемот на ТЕ е во веќе неодржливите дефиниции за вид, род итн..
Потребно е предефинирање на истите. Но пак ќе кажам никому не смета сето тоа и затоа си е статус кво работата, исто како и со религијата, никому не смета што милијарди луѓе сметаат дека Адам и Ева се првите луѓе.

ТЕ тврди дека човекот и мајмунот имаат заеднички дедо:), а тоа пак повлекува нешто друго понатаму, иста фамилија, иста класа, ист ред итн... кое преќутно се изоставува.

Значи не е проблем систематизацијата, проблем е потеклото на видовото.
Систематизацијата е опиплива и видлива з апостоечките видови и со самото тоа прифатлива. Потеклот на истите постоечки видиови е теоретизирање, кое е подложно на скептицизам.

Ако јас и ти имаме заднички дедо, што сме ние двајца?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ТЕ никогаш не тврдела дка човекот настанал од мајмун, ТЕ докажала многу пати, дека од постоечки вид настанува нов. И мајмунот и човекот се постоечки видови.
ТЕ не докажала ништо: ТЕ е, едноставно, воскреснат паганизам, исто како и теоријата за „големата експлозија„, со таа разлика што паганите веруваа „на збор„ а ТЕ и БИГ-БЕНГ-от се испразни философии, запакувани во сциентистичка амбалажа.

Ради убедливоста, нели, оти е повеќе од јасно дека „..пакувањето го продава производот...„.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да, да ми текиња на то најлонот, така?....

А то бактериите кои почнале да се ‘ранат со најлон:

1. Постоеле пред да биде синтетизиран најлонот?
2. Не постоеле пред да биде синтетизиран најлонот?
3. Почнале да постојат со почетокот на постоењето до најлонот?
4. Настанале така што некоја постојна бактерија или бактериски сој, почнале да се ‘ранат со најлон?
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 12:44 ---

Ц, лично, уопште немам проблем со сваќањето, туку си имам вера, која ми нуди поинаква вистина.
Најлонот....:ROFLMAO:

Не би било лошо да помалку ја гледаш Фетиш секцијата во Red tube...:D

Kajgana Shop

На врв Bottom