Ало бе, не живееме во 18ти век, па да градиме вакви облици.
Да не испадне дека само кењам, еве ке дадам предлог што за мене е убаво.
-На пример операта во Сиднеј е нешто убаво. Тоа е симбол на градот. Исто така начинот на изградба е едно инженерско ремек дело. Кој не знае како се градела, на youtube има емисии кои многу убаво и документирано објаснуваат колкава креативност е вложена во овој објект.
И пази покрај тоа што има скулптурна вредност таа претставува и некаков објект во кој можат да се одвиваат некакви големи настани. И еве го, веќе 40 години е едно од најубавите градби во светот.
Оваа "нашава" порта на пример е ставена само за некаква естетика. Е сега зависи за кого е естетски убава, мене не ми се допаѓа од причина што 17-18ти век биле пред 400 години, и врвот на архитектурата била во овој тип на градби.
Дали и после 4 века врвот останал ист? -Кај нас изгледа како само што пристигна, што значи касниме со напредокот едно 4-5 века.
И друга работа.
Жива копија сме, не е ова нешто наше, оригинално, нешто со кое ке не препознаат другите народи.
Со овие градби само им лижеме гс на европјаните, ништо друго.
Дали мислите дека Скопје 2014 ке биде симбол на градот со толку голема препознатливост како што е операта во Сиднеј?
Пазете Сиднеј има само еден грандиозен објект, што му донел светска популарност на градот, а ние имаме повеќе објекти што чисто се сомневам дека ке добиеме и пола од популарноста на таа опера во Сиднеј.
И сега ние сме вложиле пример 100 милиони за Скопје 2014, а Сиднеј вложил 50 милиони во само еден објект а сепак популарноста што значи посетеноста на туристите е дупло поголема таму него во скопје, само ради тој еден објект. И ај сега која ни е математиката тука?
Ама тие биле оригинални имале униканта идеја нова, свежа, од никаде не копирале и затоа ке имаат не знам колку милиони туристи годишно, а ние ке си останеме со неколку стотини илјади туристи, а сме вложиле дупло повеќе средства и труд.
Македонски мозок тоа ти е... све сме патриоти, ама на крај нај патриот е оној кој прави ремек дело, не оној кој копира.
Дали еден Да Винчи би бил Да Винчи ако копирал?
Кој и е филмот на владава само во Скопје да вложува? Па што ако Скопје е главен и најголем град во Македонија? Инаку јас сум од Скопје, ама стварно ме нервира тоа, и после ке се жалиме дека ни сметале провинцијалци што се тепаат за да живеат во Скопје. Е па ке се тепаат кога дома живеат мизерно, а тука имаат солидна работа и плата, како да не се тепаат. Напрајте им ги убави градовите, развијте ја економијата во сите области од државата и никој нема да се тепа, секој ке сака дома да си биде. Дома си е најубаво.
Сиднеј не е главен град на Австралија, Канбера е, па ете операта таму ја сместиле и сега затоа е и најпознат град во светот.