Оправдување за сопствениот избор

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Вие сте посебна личност, имате пријатели и другари, они ве обожаваат вие правите се за нив. Најчеста тема за разговор ви се различните избори и одлуки, во некои се подржувате, во некои се препирате и убедувате. Иако одлуките се наши и самите стоиме позади нив, чувството кога другарот ќе те подржи во истото е непроценливо. Тоа се случува од најмалата работа, па се до одлучувачките одлуки во вашиот живот, од бојата на марамата која треба да ја купиш до изборот на професија, бизнис одлука или понуда за брак. Бидејќи ова е тема во љубов и секс ќе се задржам само на овој аспект од подршката. Како се чуствувате кога вашиот другар не го оправдува вашиот избор? Можеби физички не му се допаѓа па употребува погрдни зборови за опис на вашиот партнер, симпатија? Можеби психички не се на иста бранова должина па за него само негативни зборови? Што ако речиси никој не го „фали“ им се правдате на сите околу вас? Менувате избор, паѓате под влијание?
Бидејќи е ваш избор мора да го оправдате, како го правите тоа доколку ви се случило? Или воопшто не се замарате на крајот на краиштата тој си е личен избор.

D

D_NazGUL

Гостин
Интересна тема навистина.
Своевремено сметав дека никој не смее и нема потреба да се меша во личниот мој избор кога стануваше збор за девојка. Се љутев кога ми сугерираа и ме разубедуваа. Мешањето на пријателите во мојот интимен живот многу ми сметаше, се до моментот кога успеав да ги разединам пријателите кои ми сугерираа од љубомора од пријателите кои навистина ми мислеа добро. Истовремено сфатив дека овие вториве не ми сугерираа туку ме советуваа, а на мене беше да одберам.
Но да, одобрувањето за мојот избор од страна на пријателите, колку и да не го барав, ми годеше.
Секогаш е така, едноставно тоа е човечката психа.

S

Shellshock nam67

Гостин
najteskite i najvaznite odluki vo zivotot gi nosime samite nie !!!
a dali se mesaat prijatelite da i te kako e sega koj si e podlozen na vlijania ce mu go sjebaat zivotot.
koj si ima zacrtano svoj plan nisto ne moze da go spreci.
i treto vo denesno vreme Prijatelstva iskreni se retki se povejke se prijatelstva na baza na interes.
izborot na mojata devojka e licno moj izbor i tuka ama nikoj nema pravo da mi se mesa vo mojata intima, najmalku toa moze da bide prijatel ili prijatelka.
Zivotot si go ziveeme za sebe ne za drugite !!!

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
До сега се немам најдено во ваква ситуација, некој да упатува лоши критики кон мојот избор. Но не гледам зошто би паѓал на такви влијаниа ? Знам што е убаво и добро за мене, гледано од аспект на љубовта и партнеката ...

H

HoT IcE

Гостин
Изборот е секогаш наш, начинот на кој ќе избираме зависи различно од карактер до карактер врз кој влијаеле многу фактори како морал, опкружување, принципи, друштво, девојка при формирањето на ставови кои подоцна би го определиле нашиот избор.

И ова погоре е неизбежно, секој со своја среќа.
Но она битното е дека, секој карактер треба да научи да разликува другар и познаник, да разликува што е добар пријател, што е лош пријател и слично.
Тоа се постигнува преку разни искуства кои како дете ќе треба да се пројдат, кои ќе си дојдат спонтано и секој мора да ги помине, некој после тие искуства се освестува, некој не.
Оној што се освестил и направил разлика помеѓу пријателите, и добро(?) ги проценил ќе знае да процени добар и лош коментар или совет при избор.

Мојот совет е да си биде свој, да се избира она што лично вам ви прави задоволство, што вам ќе ви годи убаво, дали со тоа ќе се согласат вашите пријатели или партнерка е мање битно, затоа што денес интересите преовладуваат и честопати правилен избор е прикажан како лош поради завист, интерес или слично.

Конкретно за мене, ми прави задоволство кога некој ќе се согласи со мој избор, но многу побитно е јас да бидам задоволен, на крајот јас сум тој што се прашува, не тој, јас го живеам својот живот за себе.
Честопати сум бил во ситуација во која сум требало да се правдам, и не сум го направил тоа, едноставно само ќе речам 'Тоа е моја одлука, мој живот.', и тука е крајот.
Ко дете, ептен се натегав, дур не се освестив.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
претежно знам што сакам,па не ми е важно што мислат другите и какви коментари оставаат......секако кога не сум сигурен дека го сакам нештото,негативен коментар ќе делува многу во мојата одлука

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....личниот избор нема потреба од правдање...мој живот...мои одлуки....моја одговорност

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Не менувам ништо.
Сослушувам и терам по мое, ако аргументите се исцрпени и сметам дека правилно е таквото постапување. Пријателите се изумрен вид. Така што оној кој дава совети има поголема потреба од истите.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Како се чуствувате кога вашиот другар не го оправдува вашиот избор? Можеби физички не му се допаѓа па употребува погрдни зборови за опис на вашиот партнер, симпатија? Можеби психички не се на иста бранова должина па за него само негативни зборови? Што ако речиси никој не го „фали“ им се правдате на сите околу вас? Менувате избор, паѓате под влијание?
Бидејќи е ваш избор мора да го оправдате, како го правите тоа доколку ви се случило? Или воопшто не се замарате на крајот на краиштата тој си е личен избор.
Ако ми е вистински другар нема да употребува погрдни зборови за опис на мојата партнерка, а ако има негативни зборови за неа, ќе го сослушам нема да се налутам, и ќе му кажам дека е тоа мој избор и повеќе да не ми зборува такви работи за партнерката.
И на крајот на краиштата ме заболе што мислат другите.

P

PewDiePie

Гостин
Ми е гајле што зборуваат другарите и другарките. Мој живот мој избор,тие гледаат само од страна и не знаат како е во сржта на врската,така да и да ви каже некој ејј брат супер е девојчево,многу е фина супер супер,или пак ејј кај ја најде дрољава бе ......... не им верувајте верувајте си сами на себе. Само вие знаете дали ви чини или не.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.626
Поени од реакции
31.487
interesna tema za ovie vreminja koga prijatelskoto opkruzhuvanje skoro 100% se temeli na interesi., a ne na vistinsko prijatelstvo.,.. zboruvam za vashevo segashno vreme.........

a za mene lichno ., ne im dozvoliv na roditelite da mi se zameshaat vo moeto opredeluvanje ., a kamoli na drugarite...

i moj sovet do site vas mladive ., gledajte shto pomalku da se meshate vo tugji raboti ., bidejki ako gi poddrzhite stavovote na prijatelkata/ot..dobroto mnogu brzo se zaborava ., a ako neshto trgne naopaku togash za cel zhivot vie ke bidete vinovnin za odluka shto vashiot prijatel moral sam da ja donese ., a samo baral mislenje od vas i /ili vie najdobronamerno ste se vmeshale so vashite sogleduvanja ., zatoa .od iskustvo vi zboruvam., ovaa tema e navistina malku neshto poveke od shkakliva ., i so pomalku meshanje vo tugjite zhivoti., odlukite ., ai sledstveno posledicite ili benifitot sekoj mora sam da si gi slozhi.........tolku od starecot.....

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас сум некој помешан тип. Од една страна се оправдувам, ама од друга страна правам што сакам. Јас може ќе се оправдувам и докажувам за типот што ми се свиѓа или што сум у врска, ама нема да потклекнам под ничиви коментари. Само ќе се јадам во себе, затоа што најблиските ги гледам како фамилија, и ако не го разбираат мојот избор тоа ме повредува. Иако тоа обично го чувам во себе, сепак ме повредува. Ама тоа си е последица од на моменти преголемата емотивност и што се си сфаќам при срце. Ама со оглед на досегашните мои искуства, речиси секогаш биле во право кога коментирале иако јас сум се спротиставувала.

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Тоа е огромна човечка маана, да воопшто ги третира таквите забелешки или негодувања како нешто од кое зависи неговата одлука. Со тоа не живеете свој живот, не живеете се додека се грижите што ќе речат луѓето. Убаво има напишано Коељо дека човекот многу рано во животот открива што сака (да прави, верува, да биде), веројатно затоа и толку брзо се откажува. Ова е производ на тој страв од осудување.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Љубов е пролазна категорија, мислам денес сакаш една утре веќе се заљубуваш во друга, трета... ред се редат (ко во песната на Ајде ред се редат кочански сејмени шо ја пее Васка Илиева) али поентата ми е дека мислење на некој приател, роднина... околу моменталната љубовница не може да ме погоди пошто тоа е минлива , не е на пример како да ми зборат грдо за партијата или премиерот или за фудбалскиот клуб за кој навивам, работи за кој живот давам и кои се вечни!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Нема шанса пријател да слушам за мој личен избор на девојка. Неа јас сум ја избрал, по мои критериуми, и немам причина ни потреба некому да се правдам, ако него не му е по ќејф. Обично такви лингури со критикувањето сакаат само да ти направат штета, затоа што нема логика ако некого не го знаеш каков е да го критикуваш и да збориш лошо за него.
Проклет народ постоел од секогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom