Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ало бре, смирите се. Разбирам ја зашто сте нервозни и тригер хепи, али моето прашање беше прилично јасно. И без никаков обид за омаловажување на телемата или нешто слично. Секој тоа би го приметил. Нормално прашање, на кое не добив одговор.
Тоа не ни беше наменето за тебе, затоа и беше ставено во пост скриптум. Освен се разбира ако не се препозна во оние чија намера била токму тоа.
Од едниот (Хептаграм) добив одговор дека интелегенциите се тоа што мислам дека се. :confused:
Од тебе... Од тебе не добив, во суштина ништо, како одговор.
Тие интелегенции, ја знам што може да бидат, а што се, можат евентуално да ми кажат (што мислат) некои од вас, кои нели, комуницираат со нив.
Доби таков одговор, затоа што за некој кој немал такво искуство, залудно е да се објаснува што се и какви се термините и на што се однесуваат.
Залудно е да имаш едно делче од сложувалката, ако немаш претстава која е целата слика.
Само како појаснување за крај, последниот дел од постот за трите школи на магиката:
Затоа читателот најсериозно нека се чува од обидите да ги сфати овие работи со помош на примамливите аналогии. Таоизмот има исто толку малку врска со Тао Те Кинг, колку што има врска Католичката Црква со Евангелието.​

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Од едниот (Хептаграм) добив одговор дека интелегенциите се тоа што мислам дека се. :confused:

Тие интелегенции, ја знам што може да бидат, а што се, можат евентуално да ми кажат (што мислат) некои од вас, кои нели, комуницираат со нив.
Браво... (y)
Без никаков обид за омаловажување на телемата велиш... Нека биде како што ти велиш. Ако знаеш што може да биде и што се, зошто прашуваш?
Те интересира нашиот став што се и како со нив?
Доби одговор, но мислам дека не ти се допаѓа одговорот.
Тоа е тоа.
Ти секако си љубител на тошозофите(затоа и се споредуваш со Блаватска, која многу малку ја разбраа нејзините следбеници), кои јас ги презирам бидејќи се загубени во празните муабети и форми, без да работат. Филозофи на егзотеријата. Штета.

P.S. Кога веќе велиш ЗНАМ, може да споделиш овде, од каде искуството до тој заклучок. Да не биде само празни муабети, колку да се твори на темава. 62 страници исполнивме. Not bad not bad :love:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.164
Поени од реакции
83.965
Не сум љубител на тошозофите (како што ги викаш), а ни спрема госпоѓата не гајам некои поголеми симпатии, ама на сите им е јасно дека они се во коренот на магијскиот препород од XIX в. и дека нејзината доктрина имала големо влијание врз многу други гледишта/школи кои се појавија по неа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Не сум љубител на тошозофите (како што ги викаш), а ни спрема госпоѓата не гајам некои поголеми симпатии, ама на сите им е јасно дека они се во коренот на магијскиот препород од XIX в. и дека нејзината доктрина имала големо влијание врз многу други гледишта/школи кои се појавија по неа.
Грешка... тие се препород на егзотеријата за која вие тука дискутирате како големи познавачи и со истата вие тука се обидувате да пробате да ја дескридетирате и телемата и разните телемитски Редови и разно разни други иницијаторски школи. Не ме читаш добро, гледаш само да напишеш нешто.
Тие што го направија препородот не се ни О.Т.О. ниту тошозофите... за вас, се непознати, no name-ки... и нема потреба да знаете кои се. Битно е што малку повеќе станаа познати работите за обичниот човек.
И тој човек, ете се труди да уништи или дискредитира нешто за кое што нема реални вистински податоци, нешто што не го ниту разбира а најстрашно не ни сака да потроши време да го разбере. Крај нема на човештината :)

Но мора така.

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Ако не си сигурен што се подразбира од кажаното, од кај знаеш дека не е така?:)
Колку пати беше кажано дека со надмудрување, филозофирање и препирање ништо нема да се постигне. Тој што навистина има воља да ги осознае нештата, ќе ги осознае - со работа, со пракса.
Останатите ќе се препираат, ќе плукаат и ќе се чукаат во гради како само тие се во право и сите останати се во заблуда.

П.С. За сите учесници во темава, чија единствена цел е да ја омаловажат Телемата, едно потсетување од Книгата на Законот, Поглавје III
Успех е твојот доказ: не расправај; не преобратувај; не зборувај премногу! Тие што сакаат да те намамат, да те поразат, нив нападни ги без милост или сожалување; и уништи ги потполно.
Хехехе, е пуно ти хвала за потсетувањево. Темава ја истегнавте на 60 страни со зборување расправање и преобратување.

Хептаграм ја напушти на некое време темава и убаво си кажа, ако му треба на некого знае каде да го најдат. Арно ама ти целиот во еуфорија продолжи да расправаш и зборуваш преку кроулиевите вечери на поезијата. Само незнам кого ти ќе преобратиш :), Хептаграм тебе те преобрати од атеист во телемист.;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Грешка... тие се препород на егзотеријата за која вие тука дискутирате како големи познавачи и со истата вие тука се обидувате да пробате да ја дескридетирате и телемата и разните телемитски Редови и разно разни други иницијаторски школи. Не ме читаш добро, гледаш само да напишеш нешто.
Тие што го направија препородот не се ни О.Т.О. ниту тошозофите... за вас, се непознати, no name-ки... и нема потреба да знаете кои се. Битно е што малку повеќе станаа познати работите за обичниот човек.
И тој човек, ете се труди да уништи или дискредитира нешто за кое што нема реални вистински податоци, нешто што не го ниту разбира а најстрашно не ни сака да потроши време да го разбере. Крај нема на човештината :)

Но мора така.
Zosto mislite deka samo vie znaete????
Zoshto mislite deka samo vasheto ucenje e praviot pat???
Ima i dosta tocki vo vasheto ucenje so koi i moze da se slozam,ama i dosta so koi ne se slagam.Ti dadov odgovor okolu shkolite,kratok i jasen.
Odgovorite shto gi davash,sekoj pat se so misticnost,i tuka te razbiram,samo taka ke uspeesh da privlecesh nekoj da pocne da prodlabocuva vo vasheto ucenje.Odgovorite na ipsissimus se sekoj pat od kniga izvadeni,znaci deckoto ima sovladano teorija,ama toa ne mora da vodi i kon napredok.I papagalot moze da nauci da zbori po nekoj zbor,ama ne znaci deka ke bide covek.
Na kraj, ke ti go spomnam krishnamurti,koj veli deka nema potreba od nikakvi metodi.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Zosto mislite deka samo vie znaete????
Zoshto mislite deka samo vasheto ucenje e praviot pat???
Ima i dosta tocki vo vasheto ucenje so koi i moze da se slozam,ama i dosta so koi ne se slagam.Ti dadov odgovor okolu shkolite,kratok i jasen.
Odgovorite shto gi davash,sekoj pat se so misticnost,i tuka te razbiram,samo taka ke uspeesh da privlecesh nekoj da pocne da prodlabocuva vo vasheto ucenje.Odgovorite na ipsissimus se sekoj pat od kniga izvadeni,znaci deckoto ima sovladano teorija,ama toa ne mora da vodi i kon napredok.I papagalot moze da nauci da zbori po nekoj zbor,ama ne znaci deka ke bide covek.
Na kraj, ke ti go spomnam krishnamurti,koj veli deka nema potreba od nikakvi metodi.

Грешка си за нигроидниот „спасител“. Држи се ти до Кришнамурти-спасителот на тошозофите. :) Новиот месија што требаше да го спаси светот. Абе ајде, пак спасител? Но докажавме дека секој е спасител на самиот себе си(спасување мислам на подобрување). Не ни требаат надворешни спасители.

Не зборувам отворено бидејќи и со ова што мислите дека го знаете вие проблеми правите не пак да ви се дадено отворено. Некои работи се кажуваат само на уво. Слично како евреите.

Многупати реков, потребно е да се разбере Законот многу подлабоко отколку што вие тоа го правите, и да видите до каде оди. Не сум битен јас ниту пак како зборувам. Ако некој сака иницијација, ќе најде начин да дојде дури и да сме во пустината Сахара.
Ако не сакате да навлегувате подлабоко во нашето учење, зошто коментирате овде и велите како е и како не е Законот? Со површно запознавање со Законот? На таков начин ти ќе зборуваш јас кај сум на патеката, некој друг, трет? Ти мислиш дека нешто земско ни е репер за успех на патеката?
Не оди тоа така....

Нашето учење нема прав или крив пат! Се зависи од поединецот. Ние нудиме методи! Ние не сме „учење“ ние сме иницијаторски систем на кој се напредува со работа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Кој со ѓаоло тикви сади, ѓаолот му очи вади. :)

Служење на себе или служење на другите.
Тоа е критериумот за правиот пат(патишта).
Сите иницијации се "продавање на душата".
Tуку едно прашање, дали телемата предвидува реинкарнација?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Кој со ѓаоло тикви сади, ѓаолот му очи вади. :)

Служење на себе или служење на другите.
Тоа е критериумот за правиот пат(патишта).
Сите иницијации се "продавање на душата".

Tуку едно прашање, дали телемата предвидува реинкарнација?
Ѓавол, тикви... ах :)
Да погледнеш подобро во О.Т.О. управуањето со Редот Е служење. Погледни ги степените во Редот.
За иницијацијата, не е точно. Тоа се рисјански кованици за заплашување на слободната мисла од xv век. И нормално некој што не е подготвен за иницијација. Може да се најдат мал милион причини да не се оди на иницијација. Тоа го знаеме веќе.
За инкарнацијата слободно види по нашите книги, да не испадне дека копирам од книги. На нет има доволно за да се разбере како ние гледаме на тоа.
Освен источните учења, додади ги и еврејските, концептите за душа од египетските, грчките и источни мистерии, нашите методи за разните видови јога и voila, ете си разбрал нешто.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Грешка си за нигроидниот „спасител“. Држи се ти до Кришнамурти-спасителот на тошозофите. :)Новиот месија што требаше да го спаси светот. Абе ајде, пак спасител? Но докажавме дека секој е спасител на самиот себе си(спасување мислам на подобрување). Не ни треба

Не зборувам отворено бидејќи и со ова што мислите дека го знаете вие проблеми правите не пак да ви се дадено отворено. Некои работи се кажуваат само на уво. Слично како евреите.

Многупати реков, потребно е да се разбере Законот многу подлабоко отколку што вие тоа го правите, и да видите до каде оди. Не сум битен јас ниту пак како зборувам. Ако некој сака иницијација, ќе најде начин да дојде дури и да сме во пустината Сахара
Ако не сакате да навлегувате подлабоко во нашето учење, зошто коментирате овде и велите како е и како не е Законот? Со површно запознавање со Законот? На таков начин ти ќе зборуваш јас кај сум на патеката, некој друг, трет? Ти мислиш дека нешто земско ни е репер за успех на патеката?
Не оди тоа така....

Нашето учење нема прав или крив пат! Се зависи од поединецот. Ние нудиме методи! Ние не сме „учење“ ние сме иницијаторски систем на кој се напредува со работа.
IOcigledno deka ne si go razbral krishnamurti......pa toj tvrdi deka nema potreba od nikakvi shkoli,nikakva meditacija,nikakva joga.....sekoj si e dovolen za sebe,takov kako shto e...nema potreba od "spasiteli"...i sega vie toa go tvrdite deka e vashe ,deka vie ste go dokazale toa....
.Pak ke povtoram deka, tuka se slagam so tebe,ima raboti shto ne se za shirokite masi,i deka koj saka ke dojde i vo Sahara....Imam pretstava deka seushte ste na raskrsnica i deka ne znaete kade e praviot pat.Seushte plivate vo matni vodi......

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
IOcigledno deka ne si go razbral krishnamurti......pa toj tvrdi deka nema potreba od nikakvi shkoli,nikakva meditacija,nikakva joga.....sekoj si e dovolen za sebe,takov kako shto e...nema potreba od "spasiteli"...i sega vie toa go tvrdite deka e vashe ,deka vie ste go dokazale toa....
.Pak ke povtoram deka, tuka se slagam so tebe,ima raboti shto ne se za shirokite masi,i deka koj saka ke dojde i vo Sahara....Imam pretstava deka seushte ste na raskrsnica i deka ne znaete kade e praviot pat.Seushte plivate vo matni vodi......
Едно е тој што зборувал, друго е како го впрегнаа тошозофите и трето е што тој падна под нивно влијание. Доволно е разбран тој „месија“. Нека почива во сопствената прашина.

Но нема потреба да ми повторуваш, мене ми е небитно дали се сложуваш со мене или не.Твојата престава за било што зависи од искуството што ти го имаш за темата. Престава имаш, значи не знаеш со сигурност.
Кога ќе имаш дирекно искуство, нема да имаш престава.

Методите се дадени јавно! Оди и работи, не зборувај на памет!

P.S. Твојата престава е дека сме на раскрсници, во матни води. Причина за таа твоја престава? Да образложиш ако сакаш.

П.П.С. Јас мистериозен, вие сите со заклучени профили. Ајде отварајте профили да видиме што се зборува зад грб. Не бидете такви. :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Едно е тој што зборувал, друго е како го впрегнаа тошозофите и трето е што тој падна под нивно влијание. Доволно е разбран тој „месија“. Нека почива во сопствената прашина.

Но нема потреба да ми повторуваш, мене ми е небитно дали се сложуваш со мене или не.Твојата престава за било што зависи од искуството што ти го имаш за темата. Престава имаш, значи не знаеш со сигурност.
Кога ќе имаш дирекно искуство, нема да имаш престава.

Методите се дадени јавно! Оди и работи, не зборувај на памет!
Abe nauci se da komunicirash...... a ne da nareduvash.....
I mene mi e nebitno dali ti sakash kritiki ili ne....
Trebe ioshte bob da jadesh.....za da rabotish podobro....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Abe nauci se da komunicirash...... a ne da nareduvash.....
I mene mi e nebitno dali ti sakash kritiki ili ne....
Trebe ioshte bob da jadesh.....za da rabotish podobro....
Јас обожавам критики момче... Преку критики се напредува, посебно добро објаснети критики. Обвинувања кон нас од обвинувач што не е запознаен со делото, тоа не сакам :) Но ете и тоа има.
Повели, објасни се од каде и зошто твојата престава за нас е дека сме во матни води? Кои раскрсници? Според кои методи ти пресуди дека ни се матни и недобри бесконечните разни патишта што велиме дека секој поединец може да ги помине?

П.С. И отклучете ги профилите, да се видиме, не вака, само да обвинувате дека другите се мистериозни и скриени. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас обожавам критики момче... Преку критики се напредува, посебно добро објаснети критики. Обвинувања кон нас од обвинувач што не е запознаен со делото, тоа не сакам :) Но ете и тоа има.
Повели, објасни се од каде и зошто твојата престава за нас е дека сме во матни води? Кои раскрсници? Според кои методи ти пресуди дека ни се матни и недобри есконечните патишта?

П.С. И отклучете ги профилите, да се видиме, не вака, само да обвинувате дека другите се мистериозни и скриени. :)
Зарем се лажеш дека би скршнал од патот :)
Ти си веќе патот, тоа е проблемот. А штом човек стане нешто треба еони за да се тргне од таа идентификација.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Зарем се лажеш дека би скршнал од патот :)
Ти си веќе патот, тоа е проблемот. А штом човек стане нешто треба еони за да се тргне од таа идентификација.
57. Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е гнасен и ќе остане гнасен.
58. Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте, а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат Кралеви засекогаш: робовите ќе служат. Нема никој што ќе биде понижен или воздигнат: с# е како што било секогаш. - Книга на Законот, Поглавје II
Не помагаат еони. Со работа само ќе достигнеш до она за што си најдобар се додека не ја исполниш својата и само својата колосална цел, овде на Земјата.

Kajgana Shop

На врв Bottom