- Член од
- 31 јули 2006
- Мислења
- 2.537
- Поени од реакции
- 702
Па, на некој начин е....пример е Бинг Бенг - во лабораторија не може никој сеуште да го ре-креира. Се учи за него само од претпоставки.Затоа атеизмот никако не е заснован на вера.
Па, на некој начин е....пример е Бинг Бенг - во лабораторија не може никој сеуште да го ре-креира. Се учи за него само од претпоставки.Затоа атеизмот никако не е заснован на вера.
Биг-Бенг е теорија. Никој со здрав разум не го зема како дефинитивен почеток на универзумот , доколку има таков.Па, на некој начин е....пример е Бинг Бенг - во лабораторија не може никој сеуште да го ре-креира. Се учи за него само од претпоставки.
Исправка: Биг Бенг.Па, на некој начин е....пример е Бинг Бенг -
хахааа.....right on, point taken Печатна грешкаИсправка: Биг Бенг.
Тогаш не треба да биде во учебници и да се учи како факт, нели?Биг-Бенг е теорија. Никој со здрав разум не го зема како дефинитивен почеток на универзумот , доколку има таков.
Треба да биде во учебници и не треба да се учи како факт. Не се ни учи како факт. Треба ли да се учи како факт дека Бог го создал светот?хахааа.....right on, point taken Печатна грешка
Тогаш не треба да биде во учебници и да се учи како факт, нели?
Ни тоа, за мене двете се исто срање - теории. Ни едната ни другата не се докажани и не можат да се презентираат на деца како факт и да перат мозоци.Треба да биде во учебници и не треба да се учи како факт. Не се ни учи како факт. Треба ли да се учи како факт дека Бог го создал светот?
Ни тоа, за мене двете се исто срање - теории. Ни едната ни другата не се докажани и не можат да се презентираат на деца како факт и да перат мозоци.
Сега не знам на кое ниво го кажуваш ова, дали го кажуваш од едно основно ниво на неинформиран човек и треба само со информации, кои инаку се лесно достапни да се побие ова твое мислење, или пак си добро информирана и имаш адут со кој ќе го продолжиш разговорот на повисоко ниво. Човек ќе помисли дека некој пред да навлегува во непознатото барем би гребнал малку во површината на познатото....
Тогаш не треба да биде во учебници и да се учи како факт, нели?
Разговорот овде беше дека наводно научниците ќе кажат дека нешто е факт, САМО кога ќе имаат успешни лабораториски резултати. Јас посочив само еден пример каде што тоа не е случајот. Ако тоа се коси со твоите размислувања - so be it. Не ме прави сублимално проста ради тоа. Може да се учат децата дека „се претпоставува дека вака и вака светот настанал“, а не „еве вака е!“.Сега не знам на кое ниво го кажуваш ова, дали го кажуваш од едно основно ниво на неинформиран човек и треба само со информации, кои инаку се лесно достапни да се побие ова твое мислење, или пак си добро информирана и имаш адут со кој ќе го продолжиш разговорот на повисоко ниво. Човек ќе помисли дека некој пред да навлегува во непознатото барем би гребнал малку во површината на познатото.
И? Тоа им дава право да учат мали деца нешто што не е докажано, како што треба да биде пред да е презентирано на малолетници што не знаат како да истражат било што?Но види , не постои научна институција која ти ветува вечно страдање доколку нивните експерименти и научни трудови не ги прифатиш како апсолутна вистина.
Им дава право да им пренесат знаење за одредена теорија и да нагласат дека е теорија. Познато е дека општеството има потреба од колективно прифаќање на одредени верувања , па така ставањето лупа можеби ќе те оддели од масата , но дали ти ќе се вклопиш по цена на здравиот разум. Народски кажано , ако се фрлат сите во Вардар , ќе се фрлиш ли и ти?И? Тоа им дава право да учат мали деца нешто што не е докажано, како што треба да биде пред да е презентирано на малолетници што не знаат како да истражат било што?
Инаку, му трубиш на погрешен хор овде. Мене ама ич не ми чуе за судови и пеколи...хахаа...само што ако не ги прифатиш теориите од науката како апсолутна вистина и ако ги ставаш под лупа - на ризик си за исмевање од општеството....зар не е тоа еден вид на ostracizing?
ostracisingpresent participle of os·tra·cize (Verb)
Verb:
- Exclude (someone) from a society or group.
- (in ancient Athens) Banish (an unpopular or too powerful citizen) from a city for five or ten years by popular vote.
Не можеш ли ти да инвоцираш еден Бинг Бенг, не мора да е толку силен како оригиналниот, онака во двор, колку да пукне како петарда. Ова чисто за добро на човештвото, да знаеме што да ги учиме децата.Разговорот овде беше дека наводно научниците ќе кажат дека нешто е факт, САМО кога ќе имаат успешни лабораториски резултати. Јас посочив само еден пример каде што тоа не е случајот. Ако тоа се коси со твоите размислувања - so be it. Не ме прави сублимално проста ради тоа. Може да се учат децата дека „се претпоставува дека вака и вака светот настанал“, а не „еве вака е!“.
Да, затоа сите кога ќе излезат од чколијата се толку научно ориентирани и доаѓаат по форумиве (а сигурно и во реален живот) да мафтаат со нивните знаења, засадени во зелените мозоци како факти. Тоа ми смета. Не знаат критички да размислуваат сеуште.Им дава право да им пренесат знаење за одредена теорија и да нагласат дека е теорија. Познато е дека општеството има потреба од колективно прифаќање на одредени верувања , па така ставањето лупа можеби ќе те оддели од масата , но дали ти ќе се вклопиш по цена на здравиот разум. Народски кажано , ако се фрлат сите во Вардар , ќе се фрлиш ли и ти?
Ај, порасни си ги мустаќите па врати се да дискутираш како што наликува, хммм?Не можеш ли ти да инвоцираш еден Бинг Бенг, не мора да е толку силен како оригиналниот, онака во двор, колку да пукне како петарда. Ова чисто за добро на човештвото, да знаеме што да ги учиме децата.
Ако не ми се јавиш да пиеме пиво кога ќе се вратиш у стари крај, ќе ти се скарам за везден. Не знам всушност колку пива ти должам, за цело смеење кое го имам направено...Не можеш ли ти да инвоцираш еден Бинг Бенг, не мора да е толку силен како оригиналниот, онака во двор, колку да пукне како петарда. Ова чисто за добро на човештвото, да знаеме што да ги учиме децата.
Get in line. Шабан има дугачок рабуш кај мене.Ако не ми се јавиш да пиеме пиво кога ќе се вратиш у стари крај, ќе ти се скарам за везден. Не знам всушност колку пива ти должам, за цело смеење кое го имам направено...
Абе дали знаеш?Кога би знаел , би се нарекувал себеси гностик и би ликувал. Одбивам да верувам бидејќи е логички побиено постоењето на Бог со добро познатите парадокси , рационални контра-аргументи и слично.
Не сум агностик , не знам , но додавам сеуште.