Законот на Телема

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сакам да ти кажам дека за некои луѓе тие ентитети постојат само како производ на психата, а за други луѓе тие ентитети имаат своја совест. Плацибо ефектот не е невалиден. Ова ти го кажував и страници уназад. Дури и ти дадов пример како е можно битие како нив да добие живот само по себе - ама кој да чита.

Ти мешаш инвокации со евокации. Инвокација е да го повикаш тоа да има ефект и појава внатрешно, something like a possession. Евокација е да го повикаш надворешно.
ОК, инвокации и евокации, couldn't care less. Поентата ми е едноставна, ако мислиш дека можеш да повикаш некој надворешен ентитет (инвоцираш, евоцираш) кои има независна свест надвор од тој што го повикува, тогаш ти е избегано топчето. Правец, ментална институција...

Ова внатрешното повикување е на ниво на безопасна психологија, кога се убедуваш во нешто, па тоа дава некои ефекти. Неважно за дискусијата која овде се води...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
ОК, инвокации и евокации, couldn't care less. Поентата ми е едноставна, ако мислиш дека можеш да повикаш некој надворешен ентитет (инвоцираш, евоцираш) кои има независна свест надвор од тој што го повикува, тогаш ти е избегано топчето. Правец, ментална институција...

Ова внатрешното повикување е на ниво на безопасна психологија, кога се убедуваш во нешто, па тоа дава некои ефекти. Неважно за дискусијата која овде се води...
Јас само објаснив за различни погледи, а твое е ти како ќе си го врзеш тоа во крпче. To each their own.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.913
Сакам да ти кажам дека за некои луѓе тие ентитети постојат само како производ на психата, а за други луѓе тие ентитети имаат своја совест. Плацибо ефектот не е невалиден. Ова ти го кажував и страници уназад. Дури и ти дадов пример како е можно битие како нив да добие живот само по себе - ама кој да чита.

Ти мешаш инвокации со евокации. Инвокација е да го повикаш тоа да има ефект и појава внатрешно, something like a possession. Евокација е да го повикаш надворешно.
Само да акцентирам,
Дури и при инвокација, на магичарот му е јасно дека станува збор за самостоен ентитет и тука кај практикантот нема дилема дали станува збор за некакво плацебо.
Како што кажа - something like a possession.

Инаку, не сум љубител на Телемата, но сметам дека атеистичкиот пристап кон нејзина дискредитација е ефектен отприлика колку што е ефектен при атеистичката дискредитација на Христијанството, да речеме.
Атеизмот лишен од поширок увид во реалноста, ограничен од бастардниот остаток од целината, кој остаток денес го викате наука, не е способен за објективна и темелна дискредитација на Телемата (а и на други нешта).
Дискредитацијата на Телемата е реално да се изведе по други патишта, кои за атеистите не постојат.

Сосема друга работа е начинот на кој тоа се прави тука и на темата за Христијанство или Ислам или што и да е. Начинот е прилично неумесен и спротивен на форумските правила за оф-топик, сеир и слично. Така да, не би требало атеистите да бидат изненадени од таков приод (кон дискусиите тука на религија) и од другата страна, која и да е.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Само да акцентирам,
Дури и при инвокација, на магичарот му е јасно дека станува збор за самостоен ентитет и тука кај практикантот нема дилема дали станува збор за некакво плацебо.

Инаку, не сум љубител на Телемата, но сметам дека атеистичкиот пристап кон нејзина дискредитација е ефектен отприлика колку што е ефектен при атеистичката дискредитација на Христијанството, да речеме.
Атеизмот лишен од поширок увид во реалноста, ограничен од бастардниот остаток од целината, кој остаток денес го викате наука, не е способен за објективна и темелна дискредитација на Телемата (а и на други нешта).
Дискредитацијата на Телемата е реално да се изведе по други патишта, кои за атеистите не постојат.

Сосема друга работа е начинот на кој тоа се прави тука и на темата за Христијанство или Ислам или што и да е. Начинот е прилично неумесен и спротивен на форумските правила за оф-топик, сеир и слично. Така да, не би требало атеистите да бидат изненадени од таков приод (кон дискусиите тука на религија) и од другата страна, која и да е.
Се сложувам и јас со тебе. Само ќе кажам дека за мене лично - placebo ефектот како што го гледаат научници за мене е неточен поглед. Како кога ќе кажат за експерименти со лекови и сл. Во мојот светоглед телото умее само да си се излечи - ако се фати болеста на време и не се дозволи да се манифестира во поголеми размери. После нормално, треба доктор.

За магионичарите - Лон Мило Дукет е единствен телемитски автор што сум го читала и стои на мислење дека ентитетите се психолошка појава, мада пак со сопствена свест. А сигурна сум дека има as many opinions as there is assholes (мислам на делот од телото, а не на карактеристика на луѓе ;) )

Не изедначувам пласебо ефект со резултати од инвокации и евокации - само што едноставно не знам како да објаснам. Some things just escape rationalism and words. :coffee:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Само да акцентирам,
Tажно е возрасен човек, на почетокот на овој век да верува во замислени другарчиња, кои може по желба да ги повикува. Тешка психоза стои позади едно такво верување. Што се однесува до бастардни остатоци, токму таквиот начин на мислење е бастарден остаток од едно друго време, каде доминирал магискиот менталитет...

Секој со среќата, и во твојот конкретен случај, секој со писменоста и лингвистичките можности...

;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Магика vs Магија

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон

Магиката е врзана е со Чистата Волја, со самата срж на човечкото битие, некорумпирана од страста за резултат, услов за да патот што се оди да биде совршен. Магиката за разлика од магијата, не ги силува Силите на природата(какви и да се тие сили), туку ги проучува, ги категоризира, мери, премерува и откако ќе се научи Законот, Магиката станува чиста уметност во Пракса.
Можеби некој пак ќе праша подли прашања во стилот ако Волјата сака да наштети на некој друг! Одговорот на такво прашање е едноставен: Таква Волја не е Чиста волја.
Ако прифатиме дека Прави што ти е волја важи за нас како телемити, истото важи и за било кој друг кој што го прифатил законот и е инициран. Со тоа ние прифаќаме дека ако ние сите сме Ѕвезди кои имаат своја орбита, тогаш и другите се ѕвезди и важи истиот Закон и за нив. А ако сето тоа се силува, и Волјата сака да наштети, Тоа е Магија и корумпираност на личноста, која наместо да е господар, станал роб на силите со кои сака да владее. И тука настанува збрканоста на обичниот човек кој не е запознаен со магиката.
Кроули, во едно негово дело, вели дека Магиката е Наука и Уметност. Дека секој Акт, секоја мисла е Магика. На многу места, низ многу свети книги е кажано дека и човековата мисла ќе се суди. Магиката е Уметност и Способност да не се трансформира Бесконечната Резерва на Енергија залудно од еден во друг вид.
Во ова дело, “Магика без Солзи”, се одговорени голем број на битни и сложени прашања кои, ете понекогаш дури и самиот Аџија на патот, го збунуваат и се трудат да го застранат.
Многумина велат дека магиката е сатанизам и има мрачна позадина, но сето тоа е само беден ништожен обид да се скрши Волјата и Мислата на Човекот на новото време.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Disclaimer: Сите мои постови на темава за телема се мои ставови и мислења. Јас не сум телемиста и не сакам никој што не ме знае да мисли дека моите ставови се еднакви на оние луѓе што ја следат оваа филозофија.

There. Hope this satisfies the people that dont know how to tell me themselves and they send messengers. :pos:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ако може да прашам што се тие инвокации, дали се со видлив ефект и што е причина за нивното извршување. Ја прочитав темава и сретнав некои термини кои не се баш убаво разјаснети.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако може да прашам што се тие инвокации, дали се со видлив ефект и што е причина за нивното извршување. Ја прочитав темава и сретнав некои термини кои не се баш убаво разјаснети.
Се надевам дека телемитите ќе дојдат и ќе ти објаснат. Сите останати овде што би дискутирале би збореле од профански светоглед. ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.913
...

Дискредитацијата на Телемата е реално да се изведе по други патишта, кои за атеистите не постојат....
Мислам дека Хичхајкер до сега најдобро го прави тоа. Во права насока се движи (доколку некаква дискредитација на Телемата му е цел или пак нешто слично на тоа).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Не можев да одолеам на видеото на The Magus :) Кои зборови БРЕ! Да бевме 15 век ќе се разгореа кладите!
Еве нешто и од мене! Уживајте!
П.С. Повелете на мојот блог http://heptagramxi.wordpress.com малку да се нервирате! :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Еве и од мене, две книги од Лон Мило - автобиографии. Се надевам дека ќе го заинтересираат некого, како што ме заинтересираа мене:

Lon Milo DuQuette "My Life With Spirits":
http://books.google.com/books?id=cS-y8GxckIoC&printsec=frontcover&dq=lon+milo+my+life&hl=en&sa=X&ei=U-38ToyZOYPx0gGcvbnWAg&ved=0CDcQ6AEwAA#v=onepage&q=lon milo my life&f=false

Lon Milo DuQuette "Low Magic....Its all on your head":
http://books.google.com/books?id=ZH0MGfOWgwoC&pg=PP2&dq=lon+milo+low+magic&hl=en&sa=X&ei=eu38Tq_fD-Xg0QHQ0qnODw&ved=0CDUQ6AEwAA#v=onepage&q=lon milo low magic&f=false

Истите можете и на 4shared да ги најдете. На Гугл може да се ѕирнат и прочитаат неколку страни.

Kajgana Shop

На врв Bottom