Самоубиство!

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Не мислев апсолутно ништо лошо, напротив, оптимизот и треба да го има на твоите години. :)
Само треба да го земеш во предвид тоа дека некои луѓе едноставно не сакаат да живеат повеќе, реално немаат причина зошто. За нив е многу себично да се мачат да бидат дел од овој свет отколку едноставно да одлучат да не бидат.
Самоубиство е одлука и не се носи во моментот, напротив.
Tolku si vo pravo za toa sto go zboruvas, no samo ke se nadovrzam na tvojot post. Vo princip onie koi sakaat da umrat ili koi veke se samoubilo prethodno davale znaci, sigurna sum deka se potrudile da pobaraat spas, no mnogu pati lugeto pogresno postapuvaat so repliki od tipot: Zaboravi sto bilo, ti si silen/silna... so sto avtomatski se prekinuva muabetot, sustinata zaminala. Jas pominvam niz edna teska depresija ovoj period, bitka pomegu zivot i smrt, no lugeto koi sakaat da ja smirat situacijata beter panicat: NE UMIRAJ! I uste ako mozat da ti napravat povinovno da se cuvstvuvas. Dali vsusnost tuka vie znaete sto e depresija? Ne zboruvam za periodi na taga, tuku depresija? I vtoro, so osuda nema da mu pomognete na covek da prezivee.. mene cesto pati koga sum gi citala ovie vakvi temi mi pominuvalo niz glava: Ete uste edna pricina, za nisto ne me biva, sto i da napravam e pogresno. Ova se tekovni misli na covek koj ja vodi bitkata pomegu zivotot i smrtta sekoj den i koj seuste naoga po malku sila i nekoja sitna pricina za da ostane. Jas seuste ostanuvam ovde ocigledno, no nikoj nema pravo da mi sudi za moite odluki i za mojot zivot. Toa sto e za mene ispravno ne e bitno za koj drug e ispravno. Vsusnost ovoj zivot e moj, nit se mesam vo necij drug. Ako nekoj ima nekakva ideja da pomogne, bujrum... no so sudenje ne mu e pomaga nikomu, osobeno ne vo vakvi teski psiholoski sostojbi... Mozebi so uste mnogu napori i ke ja nadminav ovaa sostojba, no koja e poentata nekoj da mi sudi zatoa sto imam razmislvuano na suicidalen nacin? Jas si gi znam pricinite...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
i sega shto ., sakshe da kazhesh ., se obrakash na lichnost ., koja namesto da te uteshi ., i da te povede ., po patekata na zhivotot ., taa ti veli ., <> da ti imash pravo ., toa e tvoj zhivot i shto ushte chekash ., aj zavrshi so nego <> .............ili samata barash nekoj da ti go potvrdi toa tvoeto., ............i pogore rekov ., eve konkreten primer kako razmisluvanjata od tipot da vo pravo si ubi se ., doprinesuvaat i potpomagaat i davaat legalitet na lichnost so tezhok zhivot sedejki vo mekana fotelja ., ., ednash rekov ., i sega pak ke ti kazham za nekoi raboti nema da slushnesh toa shto sakash da go slushnesh kako opravduvanje za tebe ., a so satori i takvite koi vakvo neshto opravduvaat mozhesh i po lp ., da ti davaat pamet,,,,,,,,

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
tuka ne stanuva zbor za osuda ., momentalnata diskusija beshe ., grupa za i protiv., i da ima razlika ., a dali nekogash te osudiv za neshto., vo se te poddrzhuvav no za nekoi raboti i sama znaesh nema dvolichnost i zatoa nema razlika pomegju tie shto gi poznavash i mene ...a razlikata baraj ja so tie shto gi poznavash ., i na sega pogore imenuvanata ., tamu ima razlika ., tie tvoite se za ubavinata ., a tuka shto nadopolnuvash se za temninata ...........pa sega ti vidi

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Ti mi se najde i mnogu poveke... ti si eden od onie licnosti koi mi pokaza preubavi nesta, zatoa sum ti mnogu blagodarna i sekogas ke ti bidam.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
e blagodaram mnogu ., i sama znaesh deka pomegu drugari ., i da se iskoshkaat nema problem:P:).gushhhhhhhhh

С

Сатори

Гостин
Tolku si vo pravo za toa sto go zboruvas, no samo ke se nadovrzam na tvojot post. Vo princip onie koi sakaat da umrat ili koi veke se samoubilo prethodno davale znaci, sigurna sum deka se potrudile da pobaraat spas, no mnogu pati lugeto pogresno postapuvaat so repliki od tipot: Zaboravi sto bilo, ti si silen/silna... so sto avtomatski se prekinuva muabetot, sustinata zaminala. Jas pominvam niz edna teska depresija ovoj period, bitka pomegu zivot i smrt, no lugeto koi sakaat da ja smirat situacijata beter panicat: NE UMIRAJ! I uste ako mozat da ti napravat povinovno da se cuvstvuvas. Dali vsusnost tuka vie znaete sto e depresija? Ne zboruvam za periodi na taga, tuku depresija? I vtoro, so osuda nema da mu pomognete na covek da prezivee.. mene cesto pati koga sum gi citala ovie vakvi temi mi pominuvalo niz glava: Ete uste edna pricina, za nisto ne me biva, sto i da napravam e pogresno. Ova se tekovni misli na covek koj ja vodi bitkata pomegu zivotot i smrtta sekoj den i koj seuste naoga po malku sila i nekoja sitna pricina za da ostane. Jas seuste ostanuvam ovde ocigledno, no nikoj nema pravo da mi sudi za moite odluki i za mojot zivot. Toa sto e za mene ispravno ne e bitno za koj drug e ispravno. Vsusnost ovoj zivot e moj, nit se mesam vo necij drug. Ako nekoj ima nekakva ideja da pomogne, bujrum... no so sudenje ne mu e pomaga nikomu, osobeno ne vo vakvi teski psiholoski sostojbi... Mozebi so uste mnogu napori i ke ja nadminav ovaa sostojba, no koja e poentata nekoj da mi sudi zatoa sto imam razmislvuano na suicidalen nacin? Jas si gi znam pricinite...
Јас лично верувам во тоа дека секој најдобро ја познава сопствената сила, можам да го тврдам тоа од лично искуство и да стојам зад истото зошто само јас можам да знам зошто имам 5 конци на едната рака. Нема да делам совети затоа што нема да помогнат, ниту да пишувам долги, содржајни и инспиративни постови затоа што знам дека не се она кое што во моментот му треба на човек кој што не верува. Единственото кое што можам да го кажам е дека е потребна причина за да бидеш жив/а, каква и да е, да постои.
Ако го нема тоа, нема човек на оваа планета кој што може да помогне.

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Jas mnogu ubavo te razbrav sto sakas da kazes... i jas ne baram sovet od tebe, ne sakam da me sfatis pogresno.:) Na covek ne mu trebaat sodrzajni inspirativni referati.. tuku ljubov, ednostavna ljubov.

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Zavisi od pricinite.. no ako sakas da ti govoram za mojot slucaj.. da, mi treba najverojatno od sebesi, no vo mene se slucuva eden regres taka sto jas go nemam izgradeno toj del vo sebe koj umee da si dava ljubov na sebesi pa ja baram odnadvor, baram modeli za da naucam da go pravam toa. Moeto odnesuvanje e bazirano vrz edno istraumatizirano dete, a ovoj vozrasniov del koj realno sega treba da go shtiti ne znae kako da se ponasa,... na patot sum za da naucam zatoa sto i idam na psihoterapija. Vaka teoretski znam mnogu, no so dozivuvanjata e poinaku.. prvo mora da se iskorenat odnosno ne znam dali bas moze da se iskorenat, no da se spravime so introektite od minatoto.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Јас лично верувам во тоа дека секој најдобро ја познава сопствената сила, можам да го тврдам тоа од лично искуство и да стојам зад истото зошто само јас можам да знам зошто имам 5 конци на едната рака. Нема да делам совети затоа што нема да помогнат, ниту да пишувам долги, содржајни и инспиративни постови затоа што знам дека не се она кое што во моментот му треба на човек кој што не верува. Единственото кое што можам да го кажам е дека е потребна причина за да бидеш жив/а, каква и да е, да постои.
Ако го нема тоа, нема човек на оваа планета кој што може да помогне.
satori navistina gi cenam tviote viduvanja na rabotite ,., mnogu postovi ., ti se nad prosekot ., na pogolemiot del i od drugi forumi ., no ochigledno deka za ovaa tema ., veruvaj mi nitu si kompetentna nitu si osposobena da davash soveti i mislenja ,. aj mislenjata nikoj ne mozhe da ti gi ospori kako takvi bidejki toa se tvoi razmisluvanja ,. no tuka oc higledno nemash iskustvo koe itekako e potrebno za da se izdiskutira na povisoka frekfencija ., ., i jas sum tripati krpen ., pa samo jas znam za toa .no tuka veke ne stanuva zbor za konci ., se rabti za elementarna sveta rabota ., zhivot., davanjeto soveti i turkanjeto vo pravec na suicidalnost ., ne e bash taka vkusno i blago kolache., veruvaj ., vo vakvi sluchaevi ,., kade shto postoi i najmal rizik za takvo neshto ., a so prethodno dobieni soznanija ., ili neuspeshni obidi ., obidot da gi socijalizirame lugjeto navistina e dolgotraen i tezgok ., za samite storiteli., i ve molam nemojte taka lesno ., ko kec od rakav da vadite ., deka nekoj ima pravo na neshto., bez prethodni soznanija i osposobenost za takva rabota

vo sluchajov i podobro da ne pishuvash bidejki nitu ke bidesh sodrzhajna nitu inspirativna ., inspirativna da ., no za shto.. i veruvaj deka ne ednash se izvlecheni lugje od rabot., ostani so tvoeto mislenje ., a rabotata i sovetite po ovoj osnov ostavi gi na struchno osposobeni lichnosti ., koi kataden ., davaat i del od sebe na drug ., samo za drugiot.,..........pozdrav i pusa

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Zavisi od pricinite.. no ako sakas da ti govoram za mojot slucaj.. da, mi treba najverojatno od sebesi, no vo mene se slucuva eden regres taka sto jas go nemam izgradeno toj del vo sebe koj umee da si dava ljubov na sebesi pa ja baram odnadvor, baram modeli za da naucam da go pravam toa. Moeto odnesuvanje e bazirano vrz edno istraumatizirano dete, a ovoj vozrasniov del koj realno sega treba da go shtiti ne znae kako da se ponasa,... na patot sum za da naucam zatoa sto i idam na psihoterapija. Vaka teoretski znam mnogu, no so dozivuvanjata e poinaku.. prvo mora da se iskorenat odnosno ne znam dali bas moze da se iskorenat, no da se spravime so introektite od minatoto.
Патот :)
Сите се на патот, немој да мислиш дека некој е на целта.
Само да ти порачам да бидеш свесна(медитативна) во секој можен момент. Ти си мислиш дека постои темнина некоја во тебе, излитена фраза е ама ајде...темнината е само отсуство на светлина(тебе уствари). Нека биде светлината во секој момент, тоа е единственото чудо на планетава. :)
Не се губи во емоциите и мислите, ти не си истите.
Оваа реализација е доволна, не ти треба никаква психотерапија...не викам да не одиш. Напротив, се што има позитивен ефект е добро.

Има серијали за pain body oд човеков на линкот :)
Би ти препорачал, ако ништо друго погледни
некој епизода.
Поздрав, и имај доверба во "постоењето".

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Jas koga zboruvam za mojata depresija ne mislam na toa deka na drugite im e potesko ili polesno, zboruvam za moite kapaciteti. :) Psihoterapijata mi pomaga vprocem mnogu, no toa ne znaci deka sum ogranicena i ne primam nesto drugo kako alternativa. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Jas koga zboruvam za mojata depresija ne mislam na toa deka na drugite im e potesko ili polesno, zboruvam za moite kapaciteti. :) Psihoterapijata mi pomaga vprocem mnogu, no toa ne znaci deka sum ogranicena i ne primam nesto drugo kako alternativa. :)
Kaпацитет имаш ти неограничен, ама егото е прејако
за да го надминеш. Над егото е неограничен простор, неограничена љубов, неограничена compassion(убав е зборот :) го содржи пасија) или сочуство, кажи го како сакаш.
Над егото е нешто што постои пред времето :)

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Ima logika ova sto go kaza...:) egoto e prejako... ona sto jas go verglam u referati ti go objasni vo edna recenica. Se nadevam ke go dopram toa sto mi go zboruvas :)

Kajgana Shop

На врв Bottom