Турција ги прекина сите контакти со Франција

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Така им треба на Французиве
Значи ова што им се деси ќе остави трага од која Франција нема да може да се излечи 100 години. Само можеш да бидеш поспецифичен за што така им треба ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.412
Поени од реакции
24.129
Секое оправдување на таков акт кој е неспорен, кој е документиран, кој е етнички и религиозно насочен истовремено и во кој жртви биле невооружени мажи, жени и деца истовремено подложени на најстрашни измачувања, силувања и масакрирања излегува надвор од умот на секој нормален човек. Геноциди се правеле многу низ историјата, вклучително и едни од најстрашните во крстоносните војни, тоа не го оправдува ниту еден акт, ниту го намалува неговото значење. Самиот обид да се маргинализира е страшен.

Значи ако гледаш на Блискиот исток со призмата на розевите очила на CNN и BBC, сигурно дека Ирак и Турција немаат допирни точки, но ако се подразбудиш прочиташ малце подлабоко ќе видиш дека Ирак бил Турска колонија 1000 години. Садам беше преставник на Турското(сунитско) влијание во Ирак, што мислиш зошто Турција не им дозволи на сојузниците да интервенцијата да биде преку Турција и зошто беше најгласна во противењето за тоа ?

Зборевме за желби...

Ако ги прочиташ линкови за погромите што ти ги пратив, ќе приметиш дека се случуваат во касниот 20 век 1991 поточно пред 20 години. Значи така го шират сеуште влијанието Турците, не го промениле начинот. После осамостојувањето на Азербејџан, Турците почнале етнички да го чистат Баку и неколку градови каде што имале значително Ерменско население. Накичеванската област од област на доминантно Ерменско население, станува Турска. На овие факти во Истамбул имаше прослави. Такви сојузници сакаш ??

Баш кажа погоре, Германската политика е успешна, затоа што трга од принципи. Интересите се секогаш важни, но во моментот, кога ги напуштиле основните етички принципи(Хитлер) доживеале катастрофален пораз од кој што сеуште се опоравуваат. Садам го воведе сунитското население со својата политика на работ од истребување, кога западот му го сврте грбот, баш од тие репресалии и геницдна и асимилациона политика кон Курдите и Персијците. Палестина си пресуди самата себеси во моментот кога Ерусалемскиот муфтија го подржи Хитлер во 2 светска војна и правеше СС дивизии во Санџак и Босна. Бугарија својата двојна политичка непринципиелна игра во балканските војни вртејќи се те кон Русија и тајно потпишувајќи пактови со Германија, ја чинеше пола Вардарска Македонија, повеќе од пола Егејска Македонија, цела Тракија и Одринско.

А што мислиш чие влијание тргаше западот од Либија, па и од цела северна Африка? Сунитско или Турско, едноставно ги собори Сунитите и го врати Вахабитското (Арабско) влијание. Зошто се вика арапска пролет, си се запрашал?

Слично како и Грција, Турција не е опција во моментов. Турција иде (барем засега) во комплет со западот, а не како страна. Ако западот не ја сака Турција, Русија неќе да ја види, Арапите ја мразат и Персиците само чекаат да ги уништат, тогаш во кој пакет влегува Турција? Или Ердоан планира да гради пан-османска империја од Казахстан до Мароко. Ердоан е гробар и предавник на Турците, ништо повеќе. Не би ме зачудило да е човек на Иран или на Арапите.
извини ама да не ти е бабати ерменка или така нешто што толку се загрижи , или дедо ти има француска линија ??
чисто онака ме заинтересира. се спири во тој геноцидот та геноцидот. не гледам дека многу се загрижи за геноцидот према тутсите во руанда. а и франција главата ја заболе за нив.
сега или многу филмој гледаш или едноставно везе немаш. премноги су навлезен во минатото и историјата. оставија неа, гледај за иднината.
и ми се смачи да ти повторувам тука геноцидот нема благе везем, а најмлаце кој што и кога го правел и дали го правел.се е интерес и чиста политика. да не беше геноцидот према ерменците ке најдеја нешто друго така да аман излези од филмот.
ете ако ти прави ќеф ке речам дека имало геноцид, ама исто ке речам дека франција за тоа ама ич не треба да ја боли, а уште помалце нас. а и да имало некој ке ги врати ке ги оживи или така нешто. ерменците тука се само повод, рачка, топовско месо. исто како и бугарите со станстефанска бугарија која никако да ја преболат до ден денес. инструмент на нечии туѓи интереси за туѓу цели. ништо повеќе.
и да одма чекаат да се замери турција со западот за да ја нападнат. е руепублик е ова и ајде ке напаѓаме сега. абе војната скапа работа е, треба да имаш корист од неа, не туку така за љубов.
и дај малце наместо да се враќаш милион години доволно е да се вратиш само 20 и да видиш зошто турција почна да го менува курсот према еу.
за какви сојузници сакам??
јас ти реков а и секој нормален ке ти речи. ке се здружам со црниот ѓавол ако имам потреба и интерес, и ама баш ич нема да ми е гајле дали колел, бесел ,муслиман бил или православен или хиндус. се додека имам заеднички интерес.
за да не живееш во заблуда западот и нато го бркаја нафтениот интерес во либија и ништо поќе. со тоа треба да си бидиш начисто. ако тука ми спомнеш демократија значи дефакто врска немаш од животот, за политика ич.
--- надополнето: 26 декември 2011 во 17:50 ---
Јас несум емотивен,како некои други членови, а гледам дека и ти не си емотивен, ги размислуваш работите како што треба, само уште нешто треба да сфатиш,дека ние мораме да сме заедно со грците, а како ќе сме?? Да се реши спорот што е можно побрзо,и да се помириме со Грците.. Барем со си тоа ќе имаме шанси да влеземе во ЕУ и НАТО..
јас дадов хипотетичка ситуација, моментално ни на крај на памет ми паѓа да се здружиме со грците посебно ради тоа за да влезиме во нато и еу. а за да се реши спорот се знае што треба така да побрзо би бил со турците отколку со грците, па макар тоа значело и оддалечување од еу. ако ги земиме последните случувања во еу тоа баш и не е некоја лоша идеја.
реално гледано еу нема некоја потреба од нас. уште помалце да си увези уште еден проблем. нејзините граници се дефинирани а ние сме внатре заобиколени од сите страни со еу. зошто мислиш дека бугарија и романија експресно влегоја во нато и еу. за да си ја зацрвстат источната граница на унијата и да ја запрат русија со нејзиното влијание на запад. да не мислиш дека беа спремни за во еу и нато двете држави. ден денес се далеку од било какви стандарди за во еу не пак тогаш.
да им требавме ние на еу или да имавме некоја стратегиска положба битна за еу досега или ке бевме влезени или ке не немаше. вака си игра ашици со нас.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
извини ама да не ти е бабати ерменка или така нешто што толку се загрижи , или дедо ти има француска линија ??
чисто онака ме заинтересира. се спири во тој геноцидот та геноцидот. не гледам дека многу се загрижи за геноцидот према тутсите во руанда. а и франција главата ја заболе за нив.
сега или многу филмој гледаш или едноставно везе немаш. премноги су навлезен во минатото и историјата. оставија неа, гледај за иднината.
Тука се збори за геноцидот на Ерменците, негде на друго место за геноцидот на Тутси во Руанда, на трето место за Евреите, на четврто на геноцидот на Крстоносците. Никаков геноцид не оправдувам, но највеќе ме засега погромот на Евреите и на Ерменците, зошто. Зошто тие ни се блиски, во минатото имаме блиска соработка со нив. Има во Македонија Ерменци кои во тоа време успеале да избегаат. Има уште неколку фамилии Евреи кои го преживеале холокаустот и се вратиле во Македонија. Евреите во моментов се израснати во јака држава, моќна, со едно најаките лоби групи во светот, дел се од тие што одлучуваат што ќе биде со светот. Ерменците све повеќе и повеќе го покажуваат своето силно лоби во светот. Додека Турците во Европа ги сметаат за напаст. Евреите и Ерменците се стереотип на угледни бизнисмени. Ако ти си мислиш дека сум некој фанатик кој е далеку од реалноста, тука многу се лажеш. Јас многу добро и пресметано знам што пишувам тука, и знам колку вреди мојот пишан збор.

и ми се смачи да ти повторувам тука геноцидот нема благе везем, а најмлаце кој што и кога го правел и дали го правел.се е интерес и чиста политика. да не беше геноцидот према ерменците ке најдеја нешто друго така да аман излези од филмот.
Кој рече дека јас зборам за геноцидот за Ерменците заради тоа што Франција го донела законот? Можеби е обратно и Франција го донела законот затоа што луѓе како мене зборат за тој геноцид.

ете ако ти прави ќеф ке речам дека имало геноцид, ама исто ке речам дека франција за тоа ама ич не треба да ја боли, а уште помалце нас. а и да имало некој ке ги врати ке ги оживи или така нешто. ерменците тука се само повод, рачка, топовско месо. исто како и бугарите со станстефанска бугарија која никако да ја преболат до ден денес. инструмент на нечии туѓи интереси за туѓу цели. ништо повеќе.
Ако тебе ти праи ќејф фактот што имало геноцид, тоа е за тебе, мене фактот дека над 1.000.000 луѓе биле убиени не ми праи ќејф.

и да одма чекаат да се замери турција со западот за да ја нападнат. е руепублик е ова и ајде ке напаѓаме сега. абе војната скапа работа е, треба да имаш корист од неа, не туку така за љубов.
Бугарија своите грешки си ги плаќала и сеуште си ги плаќа, а тоа е затоа што беа спремни да се здружат и со црниот ѓавол не гледајќи какви реперкусии ќе го има тоа, вклучително и сојузот со Турција 1914-1918.

и дај малце наместо да се враќаш милион години доволно е да се вратиш само 20 и да видиш зошто турција почна да го менува курсот према еу.
Ама ич не ме интересира зошто Турција го менува курсот (Иако очигледно знам многу подобро од тебе), мене што ме интересира е резултатот на тоа, а тоа е дека Турција дефакто испаѓа од нашиот избор, доколку ја расипе калимерата со западот.

за какви сојузници сакам??
јас ти реков а и секој нормален ке ти речи. ке се здружам со црниот ѓавол ако имам потреба и интерес, и ама баш ич нема да ми е гајле дали колел, бесел ,муслиман бил или православен или хиндус. се додека имам заеднички интерес.
Погледни горе сам имаш дадено пример за политиката на Бугарија. А ти дадов и уште неколку примери кога го избрале црниот ѓавол и така си пресудиле самите себеси, сега ти што не сакаш да ме прочиташ детално тоа е друга работа.

за да не живееш во заблуда западот и нато го бркаја нафтениот интерес во либија и ништо поќе. со тоа треба да си бидиш начисто. ако тука ми спомнеш демократија значи дефакто врска немаш од животот, за политика ич.
Ако сакаш да кажеш дека Гадафи им бранел на запад експлоатација на изворите, тогаш ти живееш во заблуда, Европа користи Либијска нафта еднакво исто, како што користеше и за времето на Гадафи, по иста цена и све исто. Но очигледно е од недостаток на логика, очигледното не го гледаш.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
--- надополнето: 26 декември 2011 во 17:50 ---

јас дадов хипотетичка ситуација, моментално ни на крај на памет ми паѓа да се здружиме со грците посебно ради тоа за да влезиме во нато и еу. а за да се реши спорот се знае што треба така да побрзо би бил со турците отколку со грците, па макар тоа значело и оддалечување од еу. ако ги земиме последните случувања во еу тоа баш и не е некоја лоша идеја.
реално гледано еу нема некоја потреба од нас. уште помалце да си увези уште еден проблем. нејзините граници се дефинирани а ние сме внатре заобиколени од сите страни со еу. зошто мислиш дека бугарија и романија експресно влегоја во нато и еу. за да си ја зацрвстат источната граница на унијата и да ја запрат русија со нејзиното влијание на запад. да не мислиш дека беа спремни за во еу и нато двете држави. ден денес се далеку од било какви стандарди за во еу не пак тогаш.
да им требавме ние на еу или да имавме некоја стратегиска положба битна за еу досега или ке бевме влезени или ке не немаше. вака си игра ашици со нас.
Е тогаш ќе ни се еби матерот, цел Балкан ќе биде под Турско и Американско, што мислиш? Дали знаеш дека САД и Турција имаат таен план за Балканот, што мислиш Бајден за џабе рече дека Турција треба да биде пред Русија на Балканот!! Турција е многу силна земја, и ден по ден стануваат се помоќни, моментално во една ситуација дојдовме каде што Турците си играат курташак со Европа,а и имаат таква прилика,бидејки позади Турците исто така стојат Американците, исто како што е и со Израел, јас мислам дека во иднина, Блискиот исток ќе се контролира преку Израел, а Балканот преку Турција, а ЕУ и ние овдека што сме балканците,ќе попушиме од Турците и Американците..

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.412
Поени од реакции
24.129
Тука се збори за геноцидот на Ерменците, негде на друго место за геноцидот на Тутси во Руанда, на трето место за Евреите, на четврто на геноцидот на Крстоносците. Никаков геноцид не оправдувам, но највеќе ме засега погромот на Евреите и на Ерменците, зошто. Зошто тие ни се блиски, во минатото имаме блиска соработка со нив. Има во Македонија Ерменци кои во тоа време успеале да избегаат. Има уште неколку фамилии Евреи кои го преживеале холокаустот и се вратиле во Македонија. Евреите во моментов се израснати во јака држава, моќна, со едно најаките лоби групи во светот, дел се од тие што одлучуваат што ќе биде со светот. Ерменците све повеќе и повеќе го покажуваат своето силно лоби во светот. Додека Турците во Европа ги сметаат за напаст. Евреите и Ерменците се стереотип на угледни бизнисмени. Ако ти си мислиш дека сум некој фанатик кој е далеку од реалноста, тука многу се лажеш. Јас многу добро и пресметано знам што пишувам тука, и знам колку вреди мојот пишан збор.

Кој рече дека јас зборам за геноцидот за Ерменците заради тоа што Франција го донела законот? Можеби е обратно и Франција го донела законот затоа што луѓе како мене зборат за тој геноцид.

Ако тебе ти праи ќејф фактот што имало геноцид, тоа е за тебе, мене фактот дека над 1.000.000 луѓе биле убиени не ми праи ќејф.

Бугарија своите грешки си ги плаќала и сеуште си ги плаќа, а тоа е затоа што беа спремни да се здружат и со црниот ѓавол не гледајќи какви реперкусии ќе го има тоа, вклучително и сојузот со Турција 1914-1918.

Ама ич не ме интересира зошто Турција го менува курсот (Иако очигледно знам многу подобро од тебе), мене што ме интересира е резултатот на тоа, а тоа е дека Турција дефакто испаѓа од нашиот избор, доколку ја расипе калимерата со западот.

Погледни горе сам имаш дадено пример за политиката на Бугарија. А ти дадов и уште неколку примери кога го избрале црниот ѓавол и така си пресудиле самите себеси, сега ти што не сакаш да ме прочиташ детално тоа е друга работа.

Ако сакаш да кажеш дека Гадафи им бранел на запад експлоатација на изворите, тогаш ти живееш во заблуда, Европа користи Либијска нафта еднакво исто, како што користеше и за времето на Гадафи, по иста цена и све исто. Но очигледно е од недостаток на логика, очигледното не го гледаш.
добро барем до некаде се сложуваме.
прво дека ерменците ке бидат колатерална штета за некој интерес на французите, исто како и бугарите што беа колатерална штета кога наседнаја на финтата за санстефанска бугарија со која влијанието на тогашна русија би се зголемило на цел балкански полуостров.
за геноцидот искрено пошто нема никаква врска со мене и со мојата држава и никако не завислео од нас, да можам слободно да речам дека сосем мирно и опуштено спијам на вечер и не се замарам. не гледам зошто и ти би се замарал. искрено не гледам и французите зошто би се замарале освем ако со сигурност имаат други намери кои само ним и се јасни. но да не испадни онаа народната бараа гуштерица најдоја змија.
за либија тотално не сме на фрекфренција и нема жива сила која ке ме убеди дека тоа било борба за демократија. тоа беше чист напад на суверена земја и мешање во нејзнините внатрешни работи под изговор на демкратијата. либија не претставуваше никаква закана за никого, само за жал имаше нафта.
ама ке кажи времето дали јас бев или то во право во врска со либија. ако живеат подобро од што живееја ок пеки им се исплати, ама ако живеат полошо е тогаш твојата теорија за спроведување на демократија во либија е едно големо ништо.
--- надополнето: 26 декември 2011 во 19:40 ---
Е тогаш ќе ни се еби матерот, цел Балкан ќе биде под Турско и Американско, што мислиш? Дали знаеш дека САД и Турција имаат таен план за Балканот, што мислиш Бајден за џабе рече дека Турција треба да биде пред Русија на Балканот!! Турција е многу силна земја, и ден по ден стануваат се помоќни, моментално во една ситуација дојдовме каде што Турците си играат курташак со Европа,а и имаат таква прилика,бидејки позади Турците исто така стојат Американците, исто како што е и со Израел, јас мислам дека во иднина, Блискиот исток ќе се контролира преку Израел, а Балканот преку Турција, а ЕУ и ние овдека што сме балканците,ќе попушиме од Турците и Американците..
па ако решиле американците балканот да подпадне под турска свера на интереси, ние можиме и на глава да застаниме ако сакаме и пак ке биди така како што решиле. не сме ние некој фактор кој ке одлучи под која свера на влијание ке подпадниме. а како што спомна дека турција моментално е јака и економски и воено и политички, а уште со нас како држава имаме одлична соработка на сите полиња, воопшто не ме засега тоа дека ке подпадниме под нејзина свера на интереси. уште подобро.
ке имаме голем брат кој ке не штити уште поотворено од сега, а тоа е многу подобро отколку да подпадниме под влинајие на земја која некој друг и е приоритет а нас воопшто и не не есапи, скраја да е не не ни признава како народ и држава. е тогаш можеш да речеш дека сме наебале и тоа машки.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
добро барем до некаде се сложуваме.
прво дека ерменците ке бидат колатерална штета за некој интерес на французите, исто како и бугарите што беа колатерална штета кога наседнаја на финтата за санстефанска бугарија со која влијанието на тогашна русија би се зголемило на цел балкански полуостров.
1. Не мислам дека Ерменците ќе бидат колатерална штета на Франција, дека Франција одамна го призна Геноцидот, исто како и САД и ред други држави.Театарот што го прави Ердоан има само 2 објаснение, или е поматен во умот или мора така да реагира пред домашна јавност.
2. Бугарија немала никаква моќ да одлучува во СанСтефано, едноставно Турција била толку катастрофално поразена, што ете во СанСтефано безуслобо се повлекла од Балканот, а Русија била толку исцрпена од војни што неможела да контролира толкава територија и им ја дала на Бугарите. И секако да заради влијание. Но нејзините тутори организирале нова мировна конференција и под притисок им го вратиле Балканот на Турците.

за геноцидот искрено пошто нема никаква врска со мене и со мојата држава и никако не завислео од нас, да можам слободно да речам дека сосем мирно и опуштено спијам на вечер и не се замарам. не гледам зошто и ти би се замарал. искрено не гледам и французите зошто би се замарале освем ако со сигурност имаат други намери кои само ним и се јасни. но да не испадни онаа народната бараа гуштерица најдоја змија.
Зборот се вика солидарност, викаат дека на светот само 3 народи преживеале толку катастрофален геноцид, Македонците, Ерменците и Евреите.
Едит: сите посебно повеќе од еден.

за либија тотално не сме на фрекфренција и нема жива сила која ке ме убеди дека тоа било борба за демократија. тоа беше чист напад на суверена земја и мешање во нејзнините внатрешни работи под изговор на демкратијата. либија не претставуваше никаква закана за никого, само за жал имаше нафта.
ама ке кажи времето дали јас бев или то во право во врска со либија. ако живеат подобро од што живееја ок пеки им се исплати, ама ако живеат полошо е тогаш твојата теорија за спроведување на демократија во либија е едно големо ништо.
Абе каде прочита дека некаде сум напишал дека Гадафи е сменет ради демократија. Почнувам да помислувам дека си трол кој не ни чита што пишувам туку само лупа без некаква цел.

Значи пак, оди горе неколку постови и прочитај Арапската пролет е враќање на Арабското (Вахаби) влијание во северна Африка и тргање на фесовите или крај на Синитското (Мамелучко или Турско влијание). Не дека нафтата не ја добиваа од Либија или од Египет, не дека не играа по западна музика и фесовите. Ама ете им дојде крајот, западот го смени мислењето и решија да ги тргнат. Затоа и Турција волку се лути. Нафтата ја имаа и на овој и на оној начин.

И да, кога ќе погледнеш структурата и желбите на населението, по некоја ненамерна случајност испаѓа дека превратите што се случија во Северна Африка се желба на мнозинското население. Но не дека тоа ќе значи само по себе процут и просперитет.
--- надополнето: 26 декември 2011 во 19:53 ---
ке имаме голем брат кој ке не штити уште поотворено од сега, а тоа е многу подобро отколку да подпадниме под влинајие на земја која некој друг и е приоритет а нас воопшто и не не есапи, скраја да е не не ни признава како народ и држава. е тогаш можеш да речеш дека сме наебале и тоа машки.
Како на пример?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
како на пример Русија
Дечко со самото тоа што како избор ги даваш Турција и Русија во исти кош те прави несериозен. Турција не може да е избор, Турција не е сила што одлучува. Изборот во моментов е САД(запад) или Русија(исток), како и последните 65 години. Турција иде во моментов во пакет со САД, но некои настани во последните неколку години ми даваат за право да помислам дека Турција стои на работ од тој пакет на САД, спремна секој момент да се слизне во бездната. Имај едно во предвид, САД нема да се скара со своите сојузници во западна Европа ради Турција. Баш напротив, САД во Турција може да имаат едно добро сценарио за инсталирање на „демократија“ и „борба на човекови права“ во Курдистан.
Немој да се леташ по долината на волците и по величината на Турција, Турција е издишан балон, со армија во која Ердоан инсталира длабоки поделби, со премногу надворешни непријатели, тргнувајќи од Персија и Арабија, па до Русија(а со неа и Србија, Бугарија и Грција). Не сакам ни да почнам за внатрешните проблеми и поделби. Незнам дали ние можеме да си дозволиме партнерство со една таква држава. Тоа спаѓа во висок ризик

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Дечко со самото тоа што како избор ги даваш Турција и Русија во исти кош те прави несериозен. Турција не може да е избор, Турција не е сила што одлучува. Изборот во моментов е САД(запад) или Русија(исток), како и последните 65 години. Турција иде во моментов во пакет со САД, но некои настани во последните неколку години ми даваат за право да помислам дека Турција стои на работ од тој пакет на САД, спремна секој момент да се слизне во бездната. Имај едно во предвид, САД нема да се скара со своите сојузници во западна Европа ради Турција. Баш напротив, САД во Турција може да имаат едно добро сценарио за инсталирање на „демократија“ и „борба на човекови права“ во Курдистан.
Немој да се леташ по долината на волците и по величината на Турција, Турција е издишан балон, со армија во која Ердоан инсталира длабоки поделби, со премногу надворешни непријатели, тргнувајќи од Персија и Арабија, па до Русија(а со неа и Србија, Бугарија и Грција). Не сакам ни да почнам за внатрешните проблеми и поделби. Незнам дали ние можеме да си дозволиме партнерство со една таква држава. Тоа спаѓа во висок ризик
оооооо дечко овој пат јас ќе реагирам, ти си премногу емотивен, и џабе дискусија со тебе,кога ти сакаш да ги гледаш работите од свој прозор, работата е дека ние не сме во таква ситуација да ги потцениме нашите непријатели, како прво не е сигурно дали Русија ќе биде застапник овдека на Балканот, затоа што тука е и САД, а ако трчаме без смисла само на Русија тогаш ќе се ебиме како србите што се ебеа во 1999та, така да размислувај малце, и уште нешто, јас мислам дека Турција нема да се откаже од Западот, а и Франција и Турција ќе ги подобрат односите, бидејки после нова година нема да се гласа во сенатот, а тука е клучната одлука, тоа беше само ради предвремените избори во Франција што ќе ги има од 2012, а дека имало геноцид врз ерменците да имало, ама нема да се гласа во сенатот,затоа што Турција е сериозна воена сила,и пази ЧЛЕНКА НА НАТО, така да јас повеќе од тебе сакам Русија да владее овдека него САД и Турција, ама не значи ако сме премногу емотивни да ги потцениме непријателите,оној е слаб другиот е јак, тоа е исто како да играат некои фудбалски екипи,и сега ние навиваме олејј олејј, ево нашите се по јаки од вашите, а другите не нашите се јаки,, не е тоа така, емоцијата е страшна работа за човекот..

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
емоцијата е страшна работа за човекот..
Тука си во право.Колку пати твоите лелекале,кршеле објекти,ивикувале погрдни зборови секогаш кога нешто не им е по ќеиф.

Како на пример овде

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Тука си во право.Колку пати твоите лелекале,кршеле објекти,ивикувале погрдни зборови секогаш кога нешто не им е по ќеиф.

Како на пример овде
Грците не се лош народ, грците се лоши доколку им се кради историите од страна на соседите..

Грујо ако има 1% памет,ќе се помири со грците..

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Грците не се лош народ, грците се лоши доколку некој ја каже вистината за нивното геноцидно минато и како угнетувале,убивале,асимилирале и протерувале македонци
На оваа историја мислиш?

Но не очекувам да ми одговориш,мој мал малака симпатизеру на твоите неонаци сограѓани.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.412
Поени од реакции
24.129
очигледно или многу ја имаш потценето турција или многи се палиш на запад, само незнам зошто. дали од емотивни или од политички причини или само така ти одговара и цело време пишиш сценарио за некој шпиунски филм. овие вака оние така, онај ке му напрај на онај онака оти тој на тој вака требаше да му речи.
турција ите како е во состојба да биди фактор на овие простори како регионална сила, не наседнувај на рекламите дека турција е слаба, војската и е за никаде, економијата како нашата. па турција го држи босфорот. ја поврзува европа со азија и африка. има толку важна стратегиска положба и се свесни за истата. мислиш дека им одговара на некој нестабилна турција. свесен си колку можи светот да изгуби ако се дестабилизира тој регион.

ако е некој тука издишан балон тоа е европа ти се допаѓало тоа или не. гледај малце вести ако не пак. рецесијата на вратот им дише. економските прогнози им се далеку од розови, економскиот раст рамен на 0 или во минус. не е тоа европа која ја познаваш на филмовите. далеку е од тоа.
дали со цел ум мислиш дека ердоган станал на сабајле и така ненаспан емотивно растроен си рекол, чекај сега ке си ја барам бељата. си имаат тие пресметано не се секирај, не е турција од вчера држава. оставиги емоциите и престани да навиваш. не си на утакмица. седни и малце реално со ладна глава преиспитајси ги ставовите . не е се така црно и бело.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
очигледно или многу ја имаш потценето турција или многи се палиш на запад, само незнам зошто. дали од емотивни или од политички причини или само така ти одговара и цело време пишиш сценарио за некој шпиунски филм. овие вака оние така, онај ке му напрај на онај онака оти тој на тој вака требаше да му речи.
Незнам дали не си приметил, ама Турција е запад. НАТО земја, подржана од САД, Франција, Британија, клучен играч во кризата на Куба. Донеодамнешен партнер на Израел. Единствена причина што е Турција јака е западот. Сама по себе не вреди ни грош.

турција ите како е во состојба да биди фактор на овие простори како регионална сила, не наседнувај на рекламите дека турција е слаба, војската и е за никаде, економијата како нашата. па турција го држи босфорот. ја поврзува европа со азија и африка. има толку важна стратегиска положба и се свесни за истата. мислиш дека им одговара на некој нестабилна турција. свесен си колку можи светот да изгуби ако се дестабилизира тој регион.
Баш напротив, не наседнувам на реклами, ти си тој што наседнува. Изгледа многу гледаш долина на волците. Види ги апсењата што се случија во армијата од 2008 навака. Ердоан ја десеткуваше армијата за да може да се задржи на власт. Силата на Турција се виде во Нагорно Карабах, каде што учествуваше со неколку иљади војници, официри, воена техника итн. 1,5% население во Азербејџан успеа да им земе 16% територија на супериорна армија. Економијата им зависи само од западните земји и Русија.
Ако се секираа колку светот ќе изгуби од дестабилизација на поширокиот регион околу Босфорот (Балкан и Мала Азија), немаше во последните 3000 години најкрвавите војни што ги памти човештвото да се водат во тој регион. Тоа е причина за војни и дестабилизација, а не причина за стабилизација на регионот.

ако е некој тука издишан балон тоа е европа ти се допаѓало тоа или не. гледај малце вести ако не пак. рецесијата на вратот им дише. економските прогнози им се далеку од розови, економскиот раст рамен на 0 или во минус. не е тоа европа која ја познаваш на филмовите. далеку е од тоа.
Колку и да сакам да е така, тоа за жал не е. Има една приказна како видела лисицата дека му висат мадињата на овенот и тргнала по него да ги чека да паднат. И нормално никогаш не паднале. Не ја сакам јас Европа дечко, не се палам по нивните филмови, јас ги гледам само фактите. Западна Европа (помалку од 10% население) го држи 50% од светското богатство. Тоа е фактот. Па види ги сега прогнозите и поврзи ги со приказната што ти ка кажав претходно.

дали со цел ум мислиш дека ердоган станал на сабајле и така ненаспан емотивно растроен си рекол, чекај сега ке си ја барам бељата. си имаат тие пресметано не се секирај, не е турција од вчера држава. оставиги емоциите и престани да навиваш. не си на утакмица. седни и малце реално со ладна глава преиспитајси ги ставовите . не е се така црно и бело.
Не,
јас мислам дека Ердоан или е човек од надвор дојден со цел да ја сруши Турција или му гори под нозе ради тоа што неговите следбеници се бунат ради улогата на Турција во трагањето на фесовите од северна Африка (Арапската пролет). Можда пак му текнало да прави пан-османска Турција. Све може да е ама едно ми е јасно, силата на Турција доаѓа од западот (како и последните 250 годни), без западот Турција голема нула.

Kajgana Shop

На врв Bottom