Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Ако не ме пратиш, јас убаво кажав дека другите ме дефинираа како атеист а не јас самиот. Не ми е мене битно дали некој ќе ме смета за атеист, агностик или гностик. Негово право. Моите ставови се многу пати изнесени, на неколку теми на форумов.Ти фали езотериската пракса?
Ја мислам дека бевте многу смешни со Хептаграм заедно коа се ујдисавте со атеистите. Тоа што сте против религијски догми, уопште не е доволно да кажете дека сте атеисти.
Многу е лицемерно од страна на атеистите (вистинските), тоа што не ви кажуваат што мислат за вашите убедувања (освен некои исклучоци).
Езотериска пракса му фалела на атеистот...
...а и Абаданададот се истрча од петни жили да докажува тука, нешто што е сосема очигледно. Нема потреба. На секого му е јасна таа не-логика кај нив.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 14:45 ---
....Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија. Понатаму, тие можат да осигураат дека правилно е испробан и испитан, зашто има многумина кои за себе мислат дека се Мајстори а не ни стапнале по Патот на Служење кој води дотаму.Еве го банерот "Прави што ти е волја и тоа нека биде цел закон", значи тука е трулежот.
Денес сум профан, просјак, остаток на изумрена цивилизација или било што од вашиот богат речник. Утре се појавувам на иницијација и станувам телемит и одеднаш ја следам мојата волја.
Не можеш да знаеш која е твојата волја испод Адептус минор или кој и да е степен адекватен на него во ОТО.
Можноста ти да ја следиш својата волја пишувајќи сега и овде, е подеднакво голема(или мала) колку и можноста да ја следиш волјата на некој друг во чии раце си само обична марионета.
Ако добро се сеќавам министерот на Хоор Паар Краат, Ајваз е ангел чувар на Кроули.
Зошто Ајваз како негов ангел чувар во Каиро не му се обрати директно на Кроули туку ја користеше Роуз како медиум? Жената за која и самиот Кроули кажа дека е единствено заинтересирана за површни световни забави. Зошто една таква возвишена интелигенција би канализирала преку таква духовно непрочистена Роуз. Зарем чистото не привлекува чисто, а нечистото - нечисто?
Извини но целиот тој театар во Каиро наликува на добро изрежирана претстава на Кроули.
.’. Значи Големото Дело е едно, Иницијацијата е една, Наградата е една, макар колку различни и да биле симболите во кои е завиткано Неизговорливото. Liber LXI
Во врска со болдот. Неможеш да бидеш просјак, а после да се претвориш во крал! И тоа е многу добро нагласено во Liber vel Legis:
58. Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте, а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат Кралеви засекогаш: робовите ќе служат. Нема никој што ќе биде понижен или воздигнат: се е како што било секогаш. Сепак има маскирани, мои служители: може оној питач да е Крал. Кралот може да ја избере својата облека по волја: не постои сигурен тест: но питачот не може да ја сокрие својата беда.
59. Затоа внимавајте! Сакајте ги сите, зашто можеби Кралот е прикриен! Така велиш? Будало! Ако тој е Крал, ти не можеш да го повредиш.
60. Затоа удри грубо и ниско, и во пекол со нив, мајсторе!