Кое јадење од македонската кујна ви е омилено?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Свирипиле.. јагула на охридски начин, пастрмка на охридски начин... мазник, ѓомлезе, колбуре, зелник со три катмени...ширден.... епа ова... ако нешто друго ми текне.. ќе пишам... :)
 

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Шо се овие триве?
Свирипиле - тоа ти е јадење за макање, а можеш и као прелив да го користиш, се прави од суви пиперки, лук, масло, киселина, малку вода, сол и нане.. (вака баба ми го правеше и вака гознам, можно е да има и други модификации и додавки, но не е важно) а така се вика затоа што некад, на детето му се пријало нешто, и бабата му го направила ова, али го ољутела оти ставила пиперки, и за да не му лути на малиов, му викала „Свири пиле, Свири пиле!“ и така останало меѓу народот..

Колбуре - тоа ти е месено, се прави исто како зелник, али е вртено, а за разлика од зелникот пак, не се прави со повеќе сукани кори. А колбуре (барем во Охрид така го викаат) се вика токму затоа што е вртено, (демек ко да е вртено околу колец, па оттаму и колбуре).

Зелник со три катмени - тоа ти е зелник, или како овде што велат, пита. Зелникот дури и комад го викаат (во Охрид). Така да пита или комад, или зелник ти е едно те исто. Намерно го пишав зелник, заради името, бидејќи во дрќавава секаде различно го викаат. А тоа со катмените во Охрид се практикувало да, кога ќе правиш зелник, зависно од тоа колку си имотен, толку кори редени ќе му ставиш одоздола или одозгора на витките. Ако се кажело со три катмени, тоа значи дека си поимотен и можеш повеќе да издвоиш за да си приуштиш, нели, повеќе за кркање. Зелник се вика иначе затоа што се прави со зеље. Иначе, во Охрид, по она што баба ми ја научи мајка ми, зелникот се прави без квасец и наравно мора да бидеш искусен сукач :) .

П.С. - ми текнаа уште две што ми се пријадоа.. 1. кошмишпите и 2. питуличарник ..
 

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Ќебапи, плескавици, ражничи, македонки, и се друго на скара со мноооооогу кромид.
или пак мусака и кокошка печена или копанчина од кокошка со ориз.
 
В

Вештерот

Гостин
Дефинитивно ми е најомилен ѓомлезецот, али мора да биде добро направен. Ако не ти се потрудат е никаков
 

hEnDo

すべてのメンバーを尊重する
Член од
17 април 2012
Мислења
2.541
Поени од реакции
4.767


Селско месо најголем мерак ми прави(y)
 
Член од
27 декември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
794
Компир манџа со телешко месо (бидејки нема телешко може и со јунешко)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom